PIB Headquarters
PIB’S DAILY BULLETIN ON COVID-19
26 NOV 2020 5:55PM by PIB Delhi
(Contains Press releases concerning Covid-19, issued in last 24 hours, inputs from PIB Field Offices and Fact checks undertaken by PIB)
#Unite2FightCorona
#IndiaFightsCorona
India’s 61% of Daily New Cases contributed by Kerala, Maharashtra, Delhi, West Bengal, Rajasthan, and Uttar Pradesh
44,489 new confirmed COVID cases have been registered in the last 24 hours in the country. Of these, 60.72% is contributed by six States/UT i.e. Kerala, Maharashtra, Delhi, West Bengal, Rajasthan and Uttar Pradesh. Kerala leads the tally with 6,491 new COVID cases. Maharashtra has reported 6,159 new cases, while Delhi registered another 5,246 new cases in the last 24 hours. 60.50% of the 524 case fatalities reported in the past 24 hours are concentrated in six States/UTs- Delhi, Maharashtra, West Bengal, Haryana, Punjab and Uttar Pradesh. Delhi with 99 deaths reported the maximum new fatalities. Maharashtra saw a fatality count of 65 followed by West Bengal with 51 deaths. India’s present active caseload (4,52,344) is 4.88% of the total Positive Cases, and has been sustained below the 5% mark. 65% of the active cases are in the above mentioned 8 States/UTs which have contributed to the maximum daily new cases and the daily highest deaths. 61% of the total deaths are concentrated in these 8 States/UT. Case Fatality Rate (CFR) in these 8 States/UT as compared to the national average is (1.46%). Total recovered cases in India are nearing 87 lakhs (86,79,138). The national recovery rate stands at 93.66% today. 36,367 recoveries have been registered in the last 24 hours in the country. 15 States/UTs have Recovery Rate more than the national average. 20 States/UTs have reported Recovery Rate less than the national average.
For details:
PM Addresses the Concluding Session of 80th All India Presiding Officers Conference
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the concluding session of 80th All India Presiding Officers Conference at Kevadia Gujarat today, via video conferencing. The Prime Minister said that it is a day to remember the inspiration of Gandhi ji and commitment of Sardar Vallabhbhai Patel. He also remembered victims of the Mumbai terrorist attack which took place on this day in 2008. He paid tribute to the martyrs of the security forces and said that today India is fighting terrorism in a new way and paid his respect to the security forces. The Prime Minister said that the strength of our Constitution helps us in the time of difficulties. The resilience of Indian electoral system and reaction to the Corona pandemic has proved this. He praised the Members of Parliament for giving more output in recent times and taking a pay cut for helping in the fight against Corona.
For details:
PM addresses Centennial Foundation Day of University of Lucknow
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the celebration of Centennial Foundation Day of University of Lucknow yesterday via video conferencing. The Prime Minister unveiled the University’s Centennial Commemorative Coin on the occasion. He also released a special Commemorative Postal Stamp issued by India Post and its Special Cover during the event. The Union Defence Minister and Member of Parliament from Lucknow, Shri Rajnath Singh and Chief Minister of Uttar Pradesh Shri Yogi Adityanath were present on the occasion. The Prime Minister exhorted the University to offer courses on the local arts and products and called for research to do value addition to these local products. Management, branding and strategy to make the products like Lucknow ‘Chikankari’, brass wares of Moradabad, locks of Aligarh, Bhadohi Carpets globally competitive should be the part of courses offered at the university. This will help in realizing the concept of one district one product. The Prime minister also called for continued engagement with subjects of arts, culture and spirituality to provide them a global reach.
For details:
Text of PM’s address at the Centennial Foundation Day celebration of University of Lucknow
For details:
PM chairs 33rd PRAGATI interaction
Prime Minister Shri Narendra Modi chaired the PRAGATI meeting yesterday. It marked Prime Minister’s thirty-third interaction through PRAGATI - the ICT based multi-modal platform for Pro-Active Governance and Timely Implementation, involving Central and State governments. In PRAGATI meeting, multiple projects, grievances and programmes were reviewed. The projects taken up were of the Ministry of Railways, MORTH, DPIIT and Power Ministry. These projects, with a total cost of Rs 1.41 lakh crore, were related to ten states and union territories, including Odisha, Maharashtra, Karnataka, Uttar Pradesh, Jammu & Kashmir, Gujarat, Haryana, Madhya Pradesh, Rajasthan and Dadra and Nagar Haveli. Prime Minister asked the concerned Secretaries of the Union Government and Chief Secretaries of the State Governments to ensure that they complete the work before time. During the meeting, grievances related to COVID-19 and to the PM Awas Yojana (Gramin) were taken up. PM SVANidhi, agriculture reforms and development of districts as export hubs were reviewed. Prime Minister also asked the States to develop a State Export Strategy.
For details:
Re-evaluate the education system to make it more value-based, holistic and complete- Vice President to universities and educators
The Vice President, Shri M. Venkaiah Naidu today called upon the universities and educators to re-evaluate our education system to make it more value-based, holistic and complete. Addressing the 13th e-convocation of ICFAI University, Sikkim, through video-conferencing today, the Vice President asked the educators to take inspiration from our holistic Vedic education and understand the vision behind New Education Policy. Describing the New Education Policy as “much needed reform”, he lauded it for its focus on multi-disciplinary method and efforts to reorient the research and the regulatory systems. Asking the Universities to prepare students to effectively deal with real-world challenges, the Vice President cited the example of COVID-19 pandemic which caught all nations off-guard and unprepared. “We have to learn lessons from this pandemic and experts need to come together and come up with solutions to meet such threats in the future”, he said. Shri Naidu told students that the COVID pandemic was the first big adversity in front of them. However, he asked them to leverage technology to create opportunities out of it instead of looking at it as a crisis. “For those of you seeking to become job creators, there cannot be a better place to implement your business ideas than India right now as we are following our Prime Minister’s vision of Atmanirbhar Bharat”, he said.
For details:
APEDA holds Virtual Buyer Seller Meet with Germany
Agricultural and Processed Food Products Export Development Authority (APEDA),under Ministry of Commerce and Industry,facilitates export of its scheduled agricultural and processed products through several export promotional activities. During the Covid19 pandemic period, APEDA continued its endeavour to promote export of agricultural products through the virtual medium. Several virtual buyer seller meets were organised with the importing countries in association with the Indian Missions abroad. In this series, a virtual networking meet with German importers was organised on 25.11.2020 to promote export of fresh fruits and vegetables from the country. The event was organised by APEDA in collaboration with Embassy of India, Berlin and German Agribusiness Alliance.More than 70 participants participated in the event.
For details:
Shripad Naik chairs e-event on two decades of the National Medicinal Plants Board
Shri Shripad Yesso Naik, Minister of State (IC), for AYUSH chaired an e-event organized by the National Medicinal Plant Board on 24th November, 2020 to celebrate its Establishment Day. On this occasion, a “Status Report of NMPB 2020” and “Ayur-veg” e-book were also released. The AYUSH Minister, Secretary (AYUSH) Vaidya Rajesh Kotecha and other members of the Board complemented NMPB for its progress, achievements and contribution made for growth and development of medicinal plants sector in the country. In recent years cultivation of medicinal plants has started gaining momentum. However, still a significant part of our requirements continue to be met from wild sources. To meet increasing demand for medicinal plants, the NMPB focuses on in-situ & ex-situ conservation and augmenting local medicinal plants and aromatic species of medical significance. The NMPB promotes research & development, capacity building through trainings, raising awareness through promotional activities like creation of Home/School herbal gardens.
For details:
Dr. Harsh Vardhan reviews implementation of Ayushman Bharat - PMJAY and National Digital Health Mission
Dr. Harsh Vardhan, Union Minister for Health and Family Welfare today visited National Health Authority (NHA) to conduct a high-level review of the implementation of the flagship health protection mission, Ayushman Bharat - Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana(AB PM-JAY) and National Digital Health Mission (NDHM). The Health Minister also reviewed the implementation of Ayushman Bharat PM-JAY which completed two years on 23rd September this year. Appreciating the progress of the scheme, Dr. Vardhan said, “In these unprecedented times, I am pleased to know that more than 1.4 crore cashless treatments worth over Rs. 17,500 crore have been provided to the poorest citizens under Ayushman Bharat PM-JAY. During the height of the pandemic, Government of India has been careful to not lose focus away from critical illnesses and ensured that all those needing such essential healthcare were provided the same. This has resulted in savings of nearly Rs. 35,000 crore to the people. We understand that this health assurance and its delivery is a huge source of support and security for millions of families reeling under the extreme stress of serious illness amidst this pandemic.”
For details:
INPUTS FROM PIB FIELD OFFICES
• Maharashtra: In Maharashtra, as the SOPs for passengers travelling to the state from Delhi, Gujarat, Rajasthan and Goa are coming into effect, intense screening is being done at various checkposts and railways stations. A special healthcare centre has been set up in Nashik to screen passengers coming from the four states. The Nashik municipal corporation has set up a 24x7 screening centre for arriving passengers at the railway station. Screening centres have also been set up at Manmad, Lasalgaon, Nandgaon, Deolali and Igatpuri.
• Gujarat: Gujarat Health Minister Kumar Kanani on Wednesday said all those traveling abroad or out of the state will now have to pay Rs 1,000 for a coronavirus test. For the second time this month, Gujarat reported a fresh peak with 1,540 cases of Covid-19 in 24 hours. This is also the third time that the single day tally went above the mark of 1,500. So far, Gujarat has reported 2,01,949 cases of Covid-19. With 14 more patients succumbing to the infection, the death toll rose to 3,906.
• Rajasthan: Chief minister Ashok Gehlot has made an emotional appeal to wedding guests to follow Covid guidelines in view of the sudden spike in infections. The state witnesses an estimated 20,000 weddings including 6,000 in Jaipur this season, from November 25 to December 11. In a series of tweets, Gehot said, “As the wedding season begins from today, my appeal to all is to comply with rules & regulations put in place to contain the spread of Covid infection. All must wear a mask, maintain social distancing & not exceed the number of guests allowed in a function.” The number of active COVID-19 cases stands at 26,320 in the state.
• Madhya Pradesh: In Madhya Pradesh, around a dozen districts of the state including Indore, Bhopal, Gwalior, Ratlam, Vidisha and Shivpuri have shown higher positivity rates since last week. The positivity rate for the last seven days in Bhopal is 12 percent, while that of Indore is 10 percent. Chief Minister Shivraj Singh Chauhan has instructed officials to ensure strict observance of mask wearing. Fines are also to be imposed for violating covid appropriate behavior of wearing masks. A review of Corona infection in Madhya Pradesh showed that active cases of COVID-19 have increased again in the state from November 3. The number of active cases has now reached to 12,979. The state's average positivity rate has reached 5.5 percent.
• Chhattisgarh: In Chhattisgarh, preparations have begun for vaccination against COVID-19. Data of about 98 percent of the health workers of the state has already been collected for administering vaccine to them on priority. In Chhattisgarh, about two thousand eight hundred places and more than eight thousand vaccinators have been identified for COVID vaccination. According to the officials of Health Department, 630 cold chain points are already functioning in the state. Intensive Covid screening of all passengers will now be mandatorily done at airports. The General Administration Department of Chhattisgarh Government has issued revised instructions to conduct proper Covid screening of all passengers coming from outside at Raipur and Jagdalpur airports.
• Goa: Goa on Wednesday reported 125 fresh COVID-19 cases, taking the count of infections to 47,193. With four more persons succumbing to the infection, the overall toll mounted to 683.
• Assam: In Assam, 182 cases detected out of 24,426 tests conducted with positivity rate of 0.75%. 117 patients discharged, total cases 2,12,021, recovered- 97.99%, active cases- 1.54%, tweeted State Health Minister.
• Nagaland; With 60 new cases, state's COVID-19 total reaches 10,991 while active cases are 1,465.
• Sikkim: Sikkim’s tally of confirmed cases of COVID-19 reached 4,819 on Wednesday with 42 fresh cases of novel Coronavirus being reported in the last 24 hours. Meanwhile, 44 more patients weredischarged from the facility and home isolation across the State on Tuesday, improving the figure of discharged patients to 4,395.
• Kerala: The State government has granted permission to carry out the funeral of Covid-19 victims without touching the body; As per the relaxations in the Covid-19 protocol, rituals like offering prayers and showering of holy water are allowed in the funeral of people who succumbed to Covid-19. The state on Wednesday achieved another landmark in the Covid-19 management as the total samples sent for testing crossed the six million-mark; however, reports of malfunctioning of rapid antigen test cards and RT-PCR kits from various parts of the state have raised serious questions on the accuracy of the results; the state had recently decided to return 32,122 rapid antigen test cards it procured from Maharashtra.
• Tamil Nadu: Covid-19 tests begin at Puducherry relief camps, fear of virus keeps people away; though the administration has set up 250 relief camps in schools and community halls to ensure safety of people in vulnerable areas, only 10 have been occupied so far. Chennai Corporation grapples with twin challenges of Cyclone Nivar and Covid-19; officials at the zonal level said Covid-19 test samples on Wednesday may not be on par with the usual samples collected on a daily basis, owing to Cyclone Nivar. Even as Tamil Nadu braces for the impact of Cyclone Nivar, the state reported 1,534 Covid-19 cases and 16 deaths on Wednesday, taking the tally to 7,74,710 and toll to 11,655.
• Karnataka: Night curfew unlikely in Karnataka as Covid-19 caseload continues to decline; “It is an option, but the situation at present doesn’t warrant it. As for new containment and surveillance guidelines, we are already implementing most of them,” Health Commissioner Pankaj Kumar Pandey. MSMEs fear loss of business as steel prices rise; as though battling the COVID related disruptions was not enough, the MSMEs in the state face serious trouble with the rising steel prices, the basic raw material for many micro and small enterprises in the manufacturing sector; Karnataka Small Scale Industries Association (KASSIA) has urged the government to subsidise the steel prices or impose price control.
• Andhra Pradesh: The third phase clinical trials of Covaxin began at the Government Fever Hospital in Guntur; District collector Samuel Anand Kumar after formally launching the third phase clinical trials said that the Government Fever Hospital was given 1,000 doses for clinical trials. With coronavirus cases declining steadily, the Prakasam district administration have de-notified all private hospitals as Covid-19 hospitals and all infected patients will be treated only at RIMS-Ongole, and other government hospitals.
• Telangana: BJP today released its manifesto for the Greater Hyderabad Municipal Corporation (GHMC) polls, promising corona vaccine and testing to all as per the Central government stipulations. Telangana reported 862 new Covid-19 cases today, pushing the state's tally to 2,66,904; three more persons succumbed to the virus taking the death toll to 1,444.

PIB Headquarters
কোবিদ-১৯গী মতাংদা নুমিৎ খুদিংগী ফোংবা পি.আই.বি.গী বুলেতিন
26 NOV 2020 5:55PM by PIB Imphal
(মসিদা হৌখিবা পুং ২৪ দা থোকখিবা কোবিদ -১৯গা মরী লৈনবা চেফোংশিং, ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউশিং, অমসুং পি.আই.বি.না লৌখৎপা ফেক্ত চেকশিং য়াওরি )
• লৈবাক অসিদা হৌখিবা পুং ২৪দা ৩৬,৩৬৭ নাবা ফগৎখিবগী রেজিস্তর তৌখি
• লৈবাক অসিদা হৌখিবা পুং ২৪গী মনুংদা কনফর্ম তৌরবা অনৌবা কোবিদ কেস ৪৪,৪৮৯ রেজিস্তর তৌখ্রে
• ভারতকী হৌজিক ওইরিবা এক্তিব কেসলোদ (৪,৫২,৩৪৪) অসি অপুনবা পোজিতিব কেসকী ৪.৪৮৮% ওইরি
• ঙসি লৈবাক অসিগী নাবা ফগৎপগী চাং ৯৩.৬৬% ওইখি
• ভারতকী নোংমগী অনৌবা কেসশিংগী চাদা ৬১%দি কেরেলা, মহারাস্ত্রা, দিল্লী, ৱেস্ত বেঙ্গল, রাজস্থান অমসুং উত্তর প্রদেশতগীনি
ভারতকী নোংমগী অনৌবা কেসশিংগী চাদা ৬১%দি কেরেলা, মহারাস্ত্রা, দিল্লী, ৱেস্ত বেঙ্গল, রাজস্থান অমসুং উত্তর প্রদেশতগীনি
লৈবাক অসিদা হৌখিবা পুং ২৪গী মনুংদা কনফর্ম তৌরবা অনৌবা কোবিদ কেস ৪৪,৪৮৯ রেজিস্তর তৌখ্রে। মসিগী মনুংদা ৬০.৭২%দি রাজ্য তরুক হায়বদি কেরেলা, মহারাস্ত্রা, দিল্লী, ৱেস্ত বেঙ্গল, রাজস্থান অমসুং উত্তর প্রদেশতগীনি।
কেরেলানা অনৌবা কোবিদ কেস ৬,৪৯১গা লোয়ননা তেল্লি অসিদা মকোক চিংলি। হৌখিবা পুং ২৪গী মনুংদা মহারাস্ত্রাদা অনৌবা কেস ৬,১৫৯ রিপোর্ত তৌখি, অদুগা দিল্লীদা অতোপ্পা অনৌবা কেস ৫,২৪৬ রেজিস্তর তৌখি। হৌখিবা পুং ২৪গী মনুংদা রিপোর্ত তৌরকখিবা শীবগী কেস ৫২৪গী মনুংদা ৬০.৫০%দি রাজ্য/য়ু.তি. তরুক- দিল্লী, মহারাস্ত্রা, ৱেস্ত বেঙ্গল, হরিয়ানা, পঞ্জাব অমসুং উত্তর প্রদেশতগীনি। মহারাস্ত্রা, দিল্লী, উত্তর প্রদেশ অমসুং ৱেস্ত বেঙ্গলনা অনৌবা কেসশিংগা লোইননা নোংমগী শীবগী চাং খ্বাইদগী ৱাংবা রাজ্য তরুক্কী মরক্তা মকোকথোংবা রাজ্যশিংনি। দিল্লীদা মীওই ৯৯ শীবগা লোইননা শীখিবগী খ্বাইদগী য়াম্না রিপোর্ত তৌখি। মহারাস্ত্রাদা মীওই ৬৫ শিখি অদুগা মসিগী মতুং তারকপদা ৱেস্ত বেঙ্গলদা মীওই ৫১ শীখি। ভারতকী হৌজিক ওইরিবা এক্তিব কেসলোদ (৪,৫২,৩৪৪) অসি অপুনবা পোজিতিব কেসকী ৪.৪৮৮% ওইরি অদুগা ৫% মার্ক মখাদা লৈরি। এক্তিব কেসকী ৬৫%দি নোংমগী অনৌবা কেস অমসুং নোংমগী শীবগী মশিং খ্বাইদগী য়াম্না থেংনরিবা রাজ্য/য়ু.তি. ৮দগীনি। অপুনবগী শীবগী চাংগী ৬১%দি মসিগী রাজ্য/য়ু.তি. ৮দগীনি। রাজ্য/য়ু.তি. ৮ অসিগী মিলিয়ন অমদা থেংনবা কেসকী মশিং অসি লৈবাক্কী লৈরিবা চাংচৎ (৬,৭১৫)কা চাংদম্নবা অদু মখাদা পীরি। রাজ্য/য়ু.তি. ৮দা লৈরিবা কেস ফেতেলিতী রেৎ (সি.এস.আর.)কা লৈবাক অসিগী লৈরিবা চাংচৎ (১.৪৬%)কা চাংদম্নবা অদু মখাদা পীরি। ভারতকী অপুনবা নাবা ফগৎখিবা কেস লাখ ৮৭গী ময়া (৮৬,৭৯,১৩৮) য়ৌরে। ঙসি লৈবাক অসিগী নাবা ফগৎপগী চাং ৯৩.৬৬% ওইখি। লৈবাক অসিদা হৌখিবা পুং ২৪দা ৩৬,৩৬৭ নাবা ফগৎখিবগী রেজিস্তর তৌখি। রাজ্য/য়ু.তি. ১৫না নাবা ফগৎলকপগী চাং অসি লৈবাক অসিগী লৈরিবা চাংচৎতগী হেনখি। রাজ্য/য়ু.তি. ২০না নাবা ফগৎলকপগী চাং অসি লৈবাক অসিগী লৈরিবা চাংচৎতগী তানা রিপোর্ত তৌরকখি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
পি.এম.না ৮০শুবা ওল ইন্দিয়া প্রিসাইদিং ওফিসর্স কনফরেন্সকী লোইশিনবগী সেসন্দা ৱা ঙাংখ্রে
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা গুজরাতকী কেৱারিয়াদা পাঙথোকপা ৮০শুবা ওল ইন্দিয়া প্রিসাইদিং ওফিসর্স কনফরেন্সকী লৌশিনবগী সেসন্দা ঙসি ভিদিও কনফরেন্সকী থোংদা ৱা ঙাংখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঙসি অসি গান্ধীজিনা পীরম্বা ইথিল অমসুং সদর বল্লভভাই পতেলনা কত্থোক লম্বা অদু নীংশিংনবা নুমিৎ অমনি। মহাক্না ২০০৮গী নুমিৎ অসিদা মুম্বাইদা তেরোরিস্তনা লান্দবদা থৱায় থাখ্রবা মীওইশিংবুসু নীংশিংখি। মহাক্না লৈবাক্কীদমক থৱায় থাখ্রবা সেক্যুরিতী ফোর্সশিংদা ইকাই খুম্নবা উৎখি অমদি ঙসি ভারতনা অনৌবা লম্বীদা তেরোরিজমবু থেংনরি হায়খি অমসুং সেক্যুরিতী ফোর্সশিংদা মহাক্না ইকাই খুম্নবা উৎখি। প্রধান মন্ত্রীনা কন্সতিত্যুসনগী ভেল্যুশিং শন্দোকপা মথৌ তাই হায়না ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়খি কে.ৱাই.সি.- নো য়োর কন্সতিত্যুসন্না দিজিতেল সেক্যুরিতীগী মরু ওইবা শরুক ওইবনা, কে.ৱাই.সি.- নো য়োর কন্সতিত্যুসন্না সেফতী শিল্দগী অচৌবা ঙাকশেল অমা ওইগনি। লোগী শীজিন্নরিবা লোল অসি অরায়বা অমদি মীয়াম্না খঙবা ঙম্বা ওইহনগদবনি অসুম্না তৌদুনা মখোয়না লো খুদিংমক্কা লোইননা হকথেংননা মরী অমা লৈ ফাওহনগদবনি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি। চৎনদ্রবা লোশিং লৌথোকপগী থবক থৌরমশিং অসি অরায়বা ওইগদবনি অমসুং ঐখোয়না অমেন্দ তৌবা মতমদা অরিবা লোশিং রিপীল তৌনবা ওতোমেতিক সিস্তেম অমা থম্বা য়াই হায়না অপাম্বা ফোঙদোকখি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
পি.এম.না লখনৌ য়ুনিভর্সিতীগী লিংখৎখিবা চহি চাম্মাশুবা নুমিৎকী থৌরমদা ৱা ঙাংখ্রে
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি ভিদিও কনফরেন্সকী থোংদা লখনৌ য়ুনিভর্সিতী লিংখৎখিবা চহি চাম্মাশুবা নুমিৎকী থৌরমদা ৱা ঙাংখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা থৌরম অদুদা য়ুনিভর্সিতীগী চহি চাম্মা শুবগী নীংশিং শেলয়েক ফোংখি। থৌরম অদুদা মহাক্না ইন্দিয়ন পোস্তনা থাদোকপা অখন্নবা নীংশিং পোস্তেল স্তাম্প অমসুং মদুগী অখন্নবা কভর অমসুং ফোংখি। থৌরম অদুদা কেন্দ্রগী ঙাক-শেল মন্ত্রী অমসুং লখনৌদগী এম.পি. শ্রী রাজনাথ সিংহগা লোইননা উত্তর প্রদেশকী মুখ্যমন্ত্রী শ্রী য়োগী আদিত্যনাথ শরুক য়াখি। প্রধান মন্ত্রীনা য়ুনিভর্সিতীদা মফম অদুগী কলাশিং অমসুং পোৎথোকশিংগা মরী লৈনবা কোর্সশিং য়াওহন্নবা খঙহনখি লোইননা হায়রিবা মফম অসিগী পোৎথোকশিংগী মগুন হেনগৎহন্নবা রিসর্স তৌনবা হায়খি। লখনৌগী ‘চিকনকারী’, মুরাদাবাদকী পিথ্রাইগী পোৎলমশিং, অলীগরগী শোশিং, ভদোহীগী কার্পেৎনচিংবা পোৎথোকশিংবু মালেমগী থাক্তা য়াওহন্নবা মেনেজমেন্ত, ব্রান্দিং অমসুং লাল্লোং শেম্নবা য়ুনিভর্সিতীনা ফংহল্লিবা কোর্সশিংগী মনুংদা য়াওহনগদবনি। মসিনা ৱান দিস্ত্রিক্ত ৱান প্রদক্তকী ৱাখল্লোন অদু অচুম্বা ওইহনবদা মতেং পাংবা ঙমগনি। প্রধান মন্ত্রীনা কলা, নাৎ অমসুং ধর্মগী ওইবা হিরমশিংদা শরুক য়াবা মখা চৎথনবা মখোয়বু মালেমগী থাক্তা পুখৎনবসু খঙহনখি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
লখনৌ য়ুনিভর্সিতী লিংখৎখিবা নুমিৎকী চহি চাম্মা শুবা থৌরমদা পি.এম.না পীখিবা ৱারোল
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
পি.এম.না ৩৩শুবা প্রগতিগী ৱারী-ৱাতাইগী ময়াং তাংবল লৌখ্রে
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি প্রগতিগী মীফমগী ময়াই তাংবল লৌখ্রে। মসি কেন্দ্র অমসুং রাজ্য সরকারশিংবু য়াওহন্দুনা, প্রো-এক্তিব গোভর্নেন্স অমসুং মতম চানা থবক পাইখৎপা ঙম্নবগীদমক আই.সি.তি.দা য়ুম্ফম ওইবা মল্তি-মোদেল প্লেৎফোর্ম অমা ওইরিবা প্রধান মন্ত্রীগী ৩৩শুবা প্রগতিগী ৱারী ৱাতাইনি। ঙসিগী প্রগতিগী মীফমদা প্রোজেক্ত কয়ামরুম, ৱাকৎশিং অমসুং থৌরমশিং য়েংশিনখি। পাইখৎখিবা প্রোজেক্তশিং অদু রেল মন্ত্রালয়, মোর্থ, দি.পি.আই.আই.তি., অমসুং পাৱর মন্ত্রালয়গীনি। ওরিশা, মহারাস্ত্রা, কর্নাতক, উত্তর প্রদেশ, জম্মু অমসুং কশ্মীর, গুজরাত, হরিয়ানা, মধ্য প্রদেশ, রাজস্থান অমসুং দাদরা অমসুং নাগর হবেলী য়াওনা রাজ্য অমসুং য়ু.তি. তরাদা পুন্না লুপা করোর লাখ ১.৪১ চংনা পাইখৎপা প্রোজেক্তশিং য়াওরি। প্রধান মন্ত্রীনা কেন্দ্র সরকারগী মরী লৈনবা সেক্রেতরীশিং অমসুং রাজ্য সরকারশিংগী চীফ সেক্রেতরীশিংদা থবকশিং অদু মতমগী মমাংদা লোইশিন্নবা খঙহনখি। মীফম অদুদা কোবিদ-১৯ অমসুং প্রধান মন্ত্রী অৱাস য়োজনা (খুঙ্গং)গা মরী লৈনবা ৱাকৎশিং খন্ন-নৈনখি। এক্সপোর্ত হবশিং অমসুং পি.এম. স্বনিধি, লৌউ-শিংউগী রিফোর্মশিং অমসুং দিস্ত্রিক্তশিংগী চাউখৎ-থৌরাংশিং য়েংশিনখি। প্রধান মন্ত্রীনা রাজ্যশিংদা স্তেৎ এক্সপোর্ত স্ত্রেতেজী অমা শেমগৎনবসু খঙহনখি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
পি.আই.বি. ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউ
• মহারাস্ত্র: মহারাস্ত্রদা দিল্লী, গুজরাত, রাজস্থান অমসুং গোৱাদগী লাক্লিবা পেসেঞ্জরশিংগীদমক্তা থম্লিবা এস.ও.পি.শিং চৎনহনবনা চেকপোস্তশিং অমসুং রেলৱে স্তেশনশিংদা য়াম্না চেকশিন্না স্ক্রীনিং তৌখ্রে। রাজ্য মরি অসিদগী লাকপা পেসেঞ্জরশিং স্ক্রীন তৌনবা নাশিক্তা অখন্নবা হেল্থকেয়র সেন্তর থমখ্রে।
গুজরাত: গুজরাতকী হকশেল মন্ত্রী, কুমার কনানিনা য়ুমশকৈশা নুমিত্তা হায়খি মদুদি মপান লমদা চৎলিবশিং নত্রগা রাজ্য অসিগী মপানদা চৎলিবশিংনা হৌজিক্তি কোরোনাভাইরস তেস্ত তৌনবগীদমক্তা লুপা ১,০০০ অমা থিরগনি। হন্দক্কী থা অসিদা অনিশুবা ওইনা হৌখিবা পুং ২৪দা গুজরাত্তা কেস ১,৫৪০ থেংনখিবগা লোইননা নৌনা ৱাংখৎলকখিবা থেংনখি। হায়রিবা অসি অহুমলক শুবা ওইনা নোংমদা থেংনখিবা কেসশিংগী মশিং অদু ১,৫০০গী মথক্তা ওইখি। হৌজিক ফাওবদা গুজরাত্তা কোবিদ-১৯গী কেস ২,০১,৯৪৯ থেংনখি। ইনফেক্সন অসিনা মরম ওইরগা পেসেন্ত ১৪ অমুক লৈখিদবগা লোইননা শিখিবশিংগী মশিং অদু ৩,৯০৬তা হেনগৎখি।
রাজস্থান: মুখ্য মন্ত্রী, অশোক গেহলোতনা ইনফেক্সনগী মশিংদা খঙহৌদনা হেনগৎলকপা অসি য়েংলগা কোবিদকী গাইদলাইনশিং নীংথিনা চৎনবা লুহোংবা লাক্লিবা মীথুংলেনশিংদা পুকচেল শেংনা আপীল তৌরকখি। রাজ্য অসিনা নবেম্বর ২৫দগী দিসেম্বর ১১ ফাওবদা হন্দক্কী পন্থা অসিদা জয়পুরদগী ৬,০০০ য়াওনা চাউরাক্না লুহোংবা মশিং ২০,০০০ ময়া নক্না লৈখি। রাজ্য অসিদা লৈরিবা কোবিদ-১৯ এক্তিব কেসশিংগী মশিং অদু ২৬,৩২০ ওইখি।
মধ্য প্রদেশ: মধ্য প্রদেশতা ইন্দোর, ভোপাল, গ্বালিয়র, রতলাম, ৱিদিশা অমসুং শিবপুরি য়াওনা রাজ্য অসিদা চাউরাক্না জিলা ১২দা মমাংগী চয়োলদগী পোজিতিব ওইবগী চাং য়াম্না ৱাংনা লৈখি। মুখ্য মন্ত্রী, শিবরাজ চৌহন্না মাস্ক নীংথিনা উপহন্নববগী মতাংদা য়েংশিন্নবা ওফিসিয়েলশিংদা খঙহল্লকখ্রে। এক্তিব কেসশিংগী মশিং অদু হৌজিক ১২,৯৭৯ য়ৌখ্রে। রাজ্য অসিগী চাংচত্তা পোজিতিব ওইবগী চাং অসি চাদা ৫.৫ য়ৌখ্রে।
ছত্তিসগর: ছত্তিসগরদা কোবিদ-১৯গী মায়োক্তা ভেক্সিনেশন তৌনবগীদমক্তা শেম-শাবা হৌখ্রে। খ্বাইদগী ইহান হান্না ভেক্সিন কাপথোক্নববগীদমক্তা রাজ্য অসিগী হেল্থ ৱার্করশিং অদুগী চাউরাক্না চাদা ৯৮গী দেতা অদু হান্নদগী খোমগৎখ্রে। চট্তিসগর সরকারগী জেনরেল এদমিনিস্ত্রেশন দিপার্তমেন্তনা রায়পুর অমসুং জগদলপুর এয়রপোর্ত্তা মপান লমদগী লাক্লিবা পেসেঞ্জর পুম্নমকক কোবিদ স্ক্রীনিং নীংথিজনা তৌনবা নৌনা শেমদোক্লববা ইন্সত্রক্সনশিং থোকখ্রে।
গোৱা: গোৱাদা য়ীমশকৈশা নুমিত্তা কোবিদ-১৯গী অনৌবা কেস ১২৫ থেংনখি, মসিনা মরম ওইরগা ইনফেক্সন তৌখিবশিংগী মশিং অদু ৪৭,১৯৩ য়ৌহনখি। ইনফেক্সন অসিনা মরম ওইরগা মীওই মরি অমুক লৈখিদবগা লোইননা শিখিবশিংগী অপুনবা মশিং অদু ৬৮৩ য়ৌখ্রে।
অসাম: অসামদা পোজিতিব ওইবগী চংআ চাদা ০.৭৫% ওইখিবগা লোইননা তেস্ত ২৪,৪২৬ পাংথোকখিবগী মনুংদা কেস ১৮২ থেংনখি। পেসেন্ত ১১৭ দিসচার্জ তৌখ্রে, অপুনবা কেসশিংগী মশিং ২,১২,০২১ ওইখি, ৯৭.৯৯% ফগৎখি, এক্তিব কেসশিং- ১.৫৩% ওইখি, হায়ানা রাজ্যগি হকশেল মন্ত্রীনা ত্বীত তৌরকখি।
নগালেন্দ: অনৌবা কেস ৬০ থেংনখিববগা লোইননা রাজ্য অসিগী কোবিদ-১৯গী অপুনবা মমশিং অদু ১০,৯৯১ য়ৌখ্রে অদুগা এক্তিব কেসশিংগী মশিংননা ১,৪৬৫ ওইখি।
সিক্কিম: সিক্কিমদা হৌখিবা পুং ২৪গী মনুংদা নোভেল কোরোনাভাইরসকী অনৌবা কেস ৪২ থেংনখিবগা লোইননা য়ুমশকৈশা নুমিত্তা কোবিদ-১৯ কনফর্ম কেসশিংগী অপুনবা মশিং অদু ৪,৮১৯ য়ৌখ্রে। মরক অসিদা লৈবাকপোকপা নুমিত্তা রাজ্য অসিদা লৈরিবা ফেসিলিতীশিং অমসুং ওম আইসোলেশনশিংদগী পেসেন্ত ৪৪ অমুক দিসচার্জ তৌখ্রে, মসিনা দিসচার্জ তৌখিবা পেসেন্তশিংগী মশিং অদু হেনগৎলক্তুনা ৪,৩৯৫ য়ৌহনখ্রে।
কেরলা: রাজ্য সরকার অসিনা কোবিদ-১৯না মরম ওইরগা লৈখিদবশিং অদুগী হকচাং অদু শোক্না-শম্নদনা পোৎলোইনবগী অয়াবা পীখ্রে। কোবিদ-৯১ প্রোতোকোলদা কোমথোকখিবা অদুগী মতুং ইন্না কোবিদ-১৯না মরম ওইরগা লৈখিদবা মীওইশিং অদুগী পোৎলোইবদা ধর্মগী ওইবা থবক-থৌরমশিং খুদম ওইনা লাই খুরুম্বা অমসুং অশেংবা ঈশিং চাইথোকপনাচিংবশিং অসি পাংথোকপগী অয়াবা পীখ্রে। রাজ্য অসিনা মহারাস্ত্রদগী লৌখিবা রেপিদ এন্তিজেন তেস্ত কার্দ ৩২,১২২ হন্দোক্নবা হন্দক ৱারেপ লৌখি।
তামিল নাদু: পুদুচেরী রিলীফ কেমপশিংদা কোবিদ-১৯ তেস্তশিং পাংথোকপা হৌখ্রে, ভাইরস অসি কিবনা মীয়ামশিং অদু থাপ্না লৈহনখি; তৌইগুম্বসুং এদমিনিস্ত্রেশন্না হেন্না খুদোংথিনিংঙাই ওইবা মফমশিংদা লৈবা মীশিংগী অসোই-অঙাম য়াওদনবা স্কুলশিং অমসুং কম্যুনিতী হোলশিংদা রিলীফ কেমপ ২৫০ থম্লবসু, হৌজিক ফাওবদা ১০ খক্তমক শিজিন্নখি। তামিল নাদুনা সাইক্লোন নিভারগা ময়োক্ননবা শেম-শাজরবসু, রাজ্য অসিনা য়ুমশকৈশা নুমিত্তা কোবিদ-১৯ কেস ১,৫৩৪ থেংনখি অমসুং ১৬ শিকীবগী পাউ লৈখি, মসিনা অপুনবা মশিং অদু ৭,৭৪,৭১০ য়ৌহনখি অমসুং শিখিবগী মশিংনা ১১,৬৫৫ ওইখি।
কর্নাতকা: কর্নাতকাদা কোবিদ-১৯ কেসলোদ লেপ্তনা হন্থরকপনা মরম ওইরগা নুমিদাংদা করফ্যু থমদবা য়ানা লৈরি; “হায়রিবা অসি ওপ্সন অমনি অদুবু হৌজিক লৈরিবা ফিভম অসিনা মরম ওইরগা তম্বদি ঙমদে। অনৌবা কন্তেনমেন্ত অমসুং সর্ভিলেন্্স গাইদলাইনশিংগী মতাংদা ওইরবদি ঐখোয়না মখোয়শিং অদুগী অয়ম্বদি ইমপ্লিমেন্ত তৌখ্রে,” হায়না হেল্থ কমিশনর পঙ্কজ কুমার পান্দেনা হায়খি।
অন্ধ্র প্রদেশ: কোভেক্সিনগী অহুমশুবা তাঙ্কক্কী ক্লিনিকেল ত্রায়লশিং অদু গুন্তুরদা লৈবা গোভর্নমেন্ত ফিবর হোসপিতালদা হৌখ্রে; জিলাগী কলেক্তর সমুৱেল আনন্দ কুমারনা অহুমশুবা তাঙ্কক্কী ক্লিনিকেল ত্রায়েলশিং অদু আইনগী ওইবা মওংদা হৌদোক্লবা মতুংদা গোভর্নমেন্ত ফিবর হোসপিতালদা ক্লিনিকেল ত্রায়েলশিংগীদমক্তা দোজ ১,০০০ পীখ্রে হায়না মহাক্না হায়খি।
তেলঙ্গনা: বি.জে.পি.না ঙসি কেন্দ্র সরকারনা পীথোক্লিবশিং অদুগী মতুং ইন্না মীয়ামদা কোরোনা ভেক্সিন অমসুং তেস্তিং ফংহল্লগনি আয়না থাজবা পীরদুনা গ্রেতর হাইদ্রবাদ মুনিসিপাল কোর্পোরেশন (জি.ঐচ.এম.সি.) পোলশিংগীদমক্তা মখোয়গী মেনিফেস্তো থাদোকখি। তেলঙ্গনাদা ঙসি কোবিদ-১৯গী অনৌবা কেস ৮৬২ থেংনখি, মসিনা রাজ্য অসিদা লৈরিবা কেসশিংগী অপুনবা মশিং অদু ২,৬৬,৯০৪ য়ৌহনখি; ভাইরস অসিদা মীওই অহুম অমুক লৈখিদ্রে, মসিনা শিখিবশিংগী মশিং অদু ১,৪৪৪ য়ৌহনখি।
ফেক্ত চেক