Ministry of Home Affairs
Union Home Minister Shri Amit Shah directs slew of measures for controlling the spread of Covid-19 in Delhi at a review meeting
RT-PCR testing capacity in Delhi to be doubled
In view of the shortage of medical staff in Delhi, it was decided to provide additional doctors and paramedical staff from the CAPFs and they would soon be airlifted to Delhi
Shri Amit Shah directs Ministry of Health & Family Welfare to make arrangements for requisite numbers of BIPAP machines and high flow nasal canulas to the Delhi Government within the next 48 hours
House-to-house survey in the entire Delhi to be conducted by the teams of AIIMS, Government of NCT of Delhi and MCDs
MOHF&W to issue a standard protocol for plasma therapy and plasma administration for treatment of COVID-19 patients immediately
Mobile testing labs to be deployed by the Ministry of Health & Family Welfare and ICMR in areas where poor and vulnerable sections of the society reside
250-300 beds with ICUs to be added to the existing medical facility of DRDO at Dhaula Kuan
The 10,000 bed Covid Care Centre established at Chattarpur will also be strengthened with a view to enhance availability of beds with oxygen capacity
Dedicated multi-departmental teams to visit all the private hospitals in Delhi to physically check the availability of Covid-19 medical infrastructure vis-a-vis the admission status
Union Home Minister specifically emphasized the need to keep track of Covid-19 patients who are in home isolation and ensure that they are shifted to regular hospitals as soon as urgent medical attention is deemed necessary
Authorities of Delhi Government and Commissioner of Police, Delhi, to strictly enforce the necessary measures, especially wearing of face masks, so that there is no laxity in observance of Covid-19 appropriate behavior
15 NOV 2020 8:36PM by PIB Delhi
Union Home Minister Shri Amit Shah today reviewed the Covid-19 situation in Delhi, in the backdrop of rising number of cases and the increasing strain on the capacity of medical infrastructure in the hospitals of the Capital. The meeting was attended by Union Health Minister, Lt. Governor, Delhi; Chief Minister, Delhi; Health Minister, Delhi; Home Secretary; Secretary, Ministry of Health & Family Welfare (MoHFW); Dr. V.K Paul; Director, AIIMS; Director General, ICMR; Secretary, DRDO; Director General, Armed Forces Medical Services (DGAFMS) and other senior officials.
At the outset, Dr VK Paul made a presentation, which highlighted the deteriorating situation of Covid-19 in Delhi. It was pointed out that the number of active cases per day has increased substantially. While the Case Fatality Rate (CFR) continues to remain in control, the health and medical infrastructure, such as dedicated Covid-19 beds, beds with ventilators, and ICUs, is already showing signs of strain. Accordingly, it is essential to enhance surveillance, strictly enforce containment measures, increase testing, and rapidly build up the requisite medical infrastructure.
The Union Home Minister issued a number of directions in the meeting. First, it was directed that the testing capacity for RT-PCR tests would be doubled in Delhi, by optimally utilizing the lab capacity within Delhi itself; through mobile testing labs, to be deployed by the Ministry of Health & Family Welfare (MoH&FW) and ICMR, in areas where poor and vulnerable sections of the society reside; by temporarily shifting some testing labs from other parts of the country, where they are unutilized, to Delhi; and, by utilizing spare capacity in neighboring regions of Delhi. This was considered essential in order to bring down the positivity rate in Delhi, which has gone up substantially in recent weeks.
Shri Amit Shah also directed that the hospital capacity and availability of other medical infrastructure should be ramped up considerably. It was decided that 250-300 additional beds with ICUs would be added to the existing medical facility of DRDO at Dhaula Kuan, where, presently, around 250 beds have been provided with ICUs, out of the total available 1000 Covid-19 beds. The 10,000 bed Covid Care Centre established at Chattarpur would also be strengthened, with a view to enhance availability of beds with oxygen capacity. Home Minister directed MOHF&W to make arrangements for requisite numbers of BIPAP machines and high flow nasal canulas to the Delhi Government within the next 48 hours.
In view of the shortage of medical staff in Delhi, the Modi Government has decided to provide additional doctors and paramedical staff from the CAPFs and they would soon be airlifted to Delhi. It was also decided that dedicated multi-departmental teams would visit all the private hospitals in Delhi, to physically check the availability of Covid-19 medical infrastructure vis-a-vis the admission status, and to ensure that the correct position of availability was displayed prominently, as had been decided earlier. A few identified hospitals of the Municipal Corporations of Delhi (MCD) would also be converted as dedicated hospitals for Covid-19 treatment, especially for accommodating patients with milder symptoms. The strengthening of medical infrastructure should ensure that sufficient number of beds/ventilators/ICUs are available to take care of the rising number of cases in Delhi. It was also decided that MOHF&W will issue a standard protocol for plasma therapy and plasma administration for treatment of COVID-19 patients immediately.
The Home Minister also emphasized that the entire set of containment measures instituted earlier, such as establishment of containment zones, contact tracing and quarantining, and screening, particularly of vulnerable sections of society, should be reviewed continuously, so that there are no gaps in implementing these measures. There should be no letup in strictly enforcing these containment strategies. The concerned officers, particularly those at District levels, would be personally responsible for ensuring compliance in this regard, and any deviation observed in this regard would be viewed seriously. Home Minister, specifically emphasized the need to keep track of Covid-19 patients, who are in home isolation, and to ensure that they are shifted to regular hospitals, as soon as urgent medical attention is deemed necessary. It was also decided that house-to-house survey in the entire Delhi will be conducted by the teams of AIIMS, Government of NCT of Delhi and Municipal Corporations (MCDs) of Delhi; thereafter, all the symptomatic persons found in the survey would be tested and provided the necessary treatment.
Home Minister directed that there should be a strong communication strategy to educate people on Covid-19 appropriate behavior, and inform them about the negative impact of the disease on long term medical and health parameters. He also directed the authorities of Delhi Government and Commissioner of police (CP), Delhi, to strictly enforce the necessary measures, especially wearing of face masks, so that there is no laxity in observance of Covid-19 appropriate behavior.
In the end, Home Minister reiterated the urgent need to bring down the incidence of Covid-19 in Delhi, and also ensure that there were no gaps in providing timely requisite medical treatment to the affected persons, particularly those who are poor and vulnerable. He informed that the situation of Covid-19 in Delhi, as also in the neighboring areas of the National Capital Region (NCR), would be reviewed on a continuous basis over the coming weeks.

য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়
দিল্লীদা কোবিদ-১৯ লাইনা-লাইচৎ অসি শন্দোকপা থিংন্নবগীদমক কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী শ্রী অমিত শহাহনা রিভিযু মিতিং অমদা তোঙান তোঙানবা খোংথাংশিং য়েংশিনখ্রে
দিল্লীদা আর.তি.-পি.সি.আর. তেস্তিং কেপাসিতী শরুক অনি হেঙ্গৎলগনি
দিল্লীদা মেদিকেল স্তাফ ৱাৎপা অসি য়েংলগা, সি.এ.পি.এফ.শিংদগী অহেনবা দোক্তরশিং অমসুং পেরামেদিকেল স্তাফশিং ফংহন্নবা খন্নখ্রে অমসুং মখোয়শিং অদু অথুবা মতমদা দিল্লীদা থুংলগনি
বি.আই.পি.এ.পি. মেছিন মশিং অসি নিংথীজনা লৈহন্নবা অমসুং দিল্লী সরকার অসিদা মথংগী পুং ৪৮ অসিগী মনুংদা নসাল কেলুলস ৱাংনা লৈনবা গৃহ মন্ত্রীনা এম.ও.ঐচ.এফ. অমসুং দবল্যু.দা খঙহনখ্রে৷
দিল্লী অমসুং এম.সি.দি.শিংগী এন.সি.তি. সরকারগী এ.আই.আই.এম.এস. তীমশিংনা দিল্লী শিনবা থুংনা য়ুমথোং খুদিং চংদুনা সর্ভে পাংথোক্লগনি
কোবিদ-১৯ অনাবশিং খুদক্তা লাইয়েংবা য়ান্নবগীদমক প্লাস্মা থেরাপী অমসুং প্লাস্মা এদমিনিস্ত্রেসনগী স্তেন্দর্দ প্রোতোকোল অমা এম.ও.ঐচ.এফ. অমসুং দবল্যু.না ফোংলগনি
সমাজ অসিদা লাইরবা অমসুং খুদোংথিনিংঙাই ওইরবা মীওই কাংলুপনা লৈবা মফমশিংদা হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রালয় অমসুং আই.সি.এম.আর.না মোবাইল তেস্তিং লেবশিং দিপ্লোই তৌরগনি
দৌলা কোনদা লৈরিবা দি.আর.দি.ও.গী হৌজিক লৈরিবা মেদিকেল ফেসিলিতী অসিদা আই.সি.য়ু. য়াওবা ফমুং ২৫০-৩০০ হাপচিল্লগনি
ওক্সিজেন কেপাসি
15 NOV 2020 8:36PM by PIB Imphal
দিল্লীদা কেস মশিং হেঙ্গৎলকপা অমসুং হোস্পিতালশিংদা মেদিকেল ইনফ্রাস্ত্রকচরগী কেপাসিতী হেঙ্গৎলকপা অসি য়েংলগা দিল্লীদা লৈরিবা কোবিদ-১৯গী ফিভম কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী শ্রী অমিত শহাহনা ঙসি য়েংশিনখ্রে৷ দিল্লীগী এল.তি. রাজ্যপাল, কেন্দ্রগী হেল্থ মন্ত্রী; দিল্লীগী মুখ্য মন্ত্রী; দিল্লীগী হেল্থ মন্ত্রী; গৃহ সেক্রেতরী; হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রালয়(এম.ও.ঐচ.এফ.দবল্যু.)গী সেক্রেতরী; দা. ভি.কে. পোল; এ.আই.আই.এম.এস.কী দাইরেক্তর; আই.সি.এম.আর.গী দাইরেক্তর জেনেরেল; দি.আর.দি.ও.গী সেক্রেতরী; দাইরেক্তর জেনেরেল, আর্ম ফোর্সেস মেদিকেল সর্ভিস(দি.জি.এ.এফ.এম.এস.) অমসুং অতোপ্পা সেনিয়র ওফিসিয়েলশিংনা মীফম অদুদা শরুক য়াখি৷
Description: https://static.pib.gov.in/WriteReadData/userfiles/image/image001KT72.jpg
মীফম অদু হৌরকপা মতমদা দা.ভি.কে. পোলনা দিল্লীদা শোকচিল্লক্লিবা কোবিদ-১৯গী ফিভম অদুগী মতাংদা পুথোকখ্রে৷ নোংমদা নারিবা কোবিদ-১৯গী কেস মশিং অসিসু কা হেন্না হেঙ্গৎলে হায়না পনখি৷ কেস ফেতেলিতী রেত(সি.এফ.আর.) অসি কন্ত্রোল তৌদুনা থম্লিঙৈ চৈরক অসিদা হেল্থ অমসুং মেদিকেল ইনফ্রাস্ত্রকচরশিং খুদম ওইনা দেদিকেতেদ কোবিদ-১৯ ফমুংশিং, ভেন্তিলেতরশিং অমসুং আই.সি.য়ু.শিং য়াওবা ফমুংশিং অসি ফৎচিল্লক্ত্রে৷ মসিনা মরম ওইরগা সর্ভিলেন্স হেঙ্গৎনবা, কন্তেন্তমেন্ত মিজরশিং চেকশিন্না চৎনবা, তেস্ত তৌবা হেঙ্গৎনবা অমসুং দরকার লৈরিবা মেদিকেল ইনফ্রাস্ত্রকচর য়াম্না থুনা শেমগৎপা তঙাই ফদে৷
Description: https://static.pib.gov.in/WriteReadData/userfiles/image/image002QE6L.jpg
মীফম অসিদা কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা হিরম কয়ামরোম ইসু তৌখ্রে৷ ইহান হানবদা, দিল্লী মনুংদা লৈরিবা লেব কেপাসিতী অসি কা হেন্না শিজিন্নদুনা; সমাজ অসিদা লৈরিবা লাইরবা অমসুং কা হেন্না শোকহনবা য়াবা কাংলুপনা খুন্দারিবা মফমশিংদা মোবাইল তেস্তিং লেবশিং হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রালয়(এম.ও.ঐচ. অমসুং এফ.দবল্যু.) অমসুং আই.সি.এম.আর.না দিপ্লোই তৌদুনা; লৈবাক অসিগী অতোপ্পা মফমদা লৈরিবা অতোপ্পা তেস্তিং লেবশিং অদু শিজিন্নদ্রবা মতম অদুদা মতম খরগী ওইনা দিল্লীদা হোংদোরক্নবা; অমসুং দিল্লীগী য়ুমথংনবা রিজনশিংদা লৈরিবা স্পেয়র কেপাসিতী অদু শিজিন্নদুনা দিল্লীদা আর.তি.-পি.সি.আর. তেস্তকী তেস্তিং কেপাসিতী শরুক অনি হেঙ্গৎহনগদবনি হায়না ফোংদোকখি৷ মমাংগী চয়েল খরা অসিদা দিল্লীদা লেপ্পা লৈতনা কা হেন্না হেঙ্গৎলক্লিবা পোজিতিব মশিং অসি হন্থনবা হোৎনবা যাম্না মরু ওই হায়না ফোংদোকখি৷
Description: https://static.pib.gov.in/WriteReadData/userfiles/image/image003ZCGE.jpg
হোস্পিতালগী কেপাসিতী অমসুং অতোপ্পা মেদিকেল ইনফ্রাস্ত্রকচর অসিসু হেঙ্গৎহনগদবনি হায়না শ্রী অমিত শহাহনা ফোংদোকখ্রে৷ দৌলা কোনদা লৈরিবা দি.আর.দি.ও.দা হৌজিক লৈরিবা মেদিকেল ফেসিলিতী কোবিদ-১৯ ফমুং পুন্না ১০০০ লৈবা অসিগী মনুংদা আই.সি.য়ু. ফমুং ২৫০রোম লৈরিবা অসিগী মথক্তা আই.সি.য়ু. য়াওবা ফমুং ২৫০-৩০০ হাপচিন্নবা ৱারেপ লৌখ্রে৷ ওক্সিজেন কেপাসিতী য়াওবা ফমুং মশিং অসি হেঙ্গৎনবগী পান্দমদা চত্তরপুরদা লৈরিবা কোবিদ কেয়র ফমুং মশিং ১০,০০০ অসি হেন্না ফনবা শেমগৎলগনি৷ বি.আই.পি.এ.পি. মেছিন মশিং অসি নিংথীজনা লৈহন্নবা অমসুং দিল্লী সরকার অসিদা মথংগী পুং ৪৮ অসিগী মনুংদা নসাল কেলুলস ৱাংনা লৈনবা গৃহ মন্ত্রীনা এম.ও.ঐচ.এফ. অমসুং দবল্যু.দা খঙহনখ্রে৷
দিল্লীদা মেদিকেল স্তাফ ৱাৎলিবা অসি য়েংলগা, সি.এ.পি.এফ.শিংদগী অহেনবা দোক্তরশিং অমসুং পেরামেদিকেল স্তাফশিং ফংহন্নবা মোদী সরকার অসিনা খন্নখ্রে অমসুং মখোয়শিং অদু অথুবা মতমদা দিল্লীদা থুংলগনি৷ দেদিকেতেদ মল্তি-দিপার্তমেন্তেল তীমশিংনা লৈরিবা কোবিদ-১৯ মেদিকেল ইনফ্রাস্ত্রকচর অদু ফিজিকেল্লী চেক তৌনবা দিল্লীদা লৈরিবা প্রাইভেৎ হোস্পিতাল পুম্নমক্তা চৎলগনি হায়না ৱারেপ লৌখ্রে৷ দিল্লীগী মুনিসিপাল কোর্পোরেসন্সকী খন্দোক্লবা হোস্পিতাল খরদি মরু ওইনা মাইল্দ সিম্পোম লৈবা কোবিদ-১৯ লাইয়েং চৎথনবা দেদিকেতেদ হোস্পিতালশিং ওন্থোক্লগনি৷ কোবিদ-১৯ অনাবশিং খুদক্তা লাইয়েংবা য়ান্নবগীদমক প্লাস্মা থেরাপী অমসুং প্লাস্মা এদমিনিস্ত্রেসনগী স্তেন্দর্দ প্রোতোকোল অমা এম.ও.ঐচ.এফ. অমসুং দবল্যু.না ফোংলগনি হায়না ৱারেপ লৌখ্রে৷
Description: https://static.pib.gov.in/WriteReadData/userfiles/image/image0044P7F.jpg
সমাজ অসিগী হেন্না শোকহননিংঙাই ওইরবা সেক্সনদা মীৎয়েং থমদুনা মমাংদা চৎনখ্রবা খোংথাং পুম্নমক খুদম ওইনা কন্তেন্তমেন্ত জোনশিং থম্বা, কন্ত্রেক ত্রেসিং অমসুং ক্বারেন্তিন অমসুং স্ক্রিনিং হায়রিবা মিজরশিং অসিগী মরক্তা গেপ লৈতনবা লেপ্পা লৈতনা য়েংশিনগদবনি হায়না গৃহ মন্ত্রীনা ফোংদোকখ্রে৷ হায়রিবা কন্তেনমেন্ত স্ত্রাতিজীশিং অসি চেকশিন্না চৎনগদবনি৷ মরী লৈনবা ওফিসরশিং মরু ওইনা জিলাগী লেভেলদা লৈরিবশিংনা হায়রিবা হিরম অসিদা মশামক য়াওনা য়াম্না চেকশিন্না য়েংশিনগদবনি৷ হোম আইসোলেসন তৌদুনা লৈরিবা কোবিদ-১৯ পেসেন্তশিং অদু লেপ্পা লৈতনা ত্রেক তৌনবা অমসুং মখোয়শিং অদু তঙাই ফদনা মেদিকেল এতেন্সন দরকার ওইরকপা মতমদা রুগুলর হোস্পিতালশিংদা হোংদোকহন্নবা কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা খঙহনখ্রে৷ দিল্লীগী এন.সি.তি. সরকারগী এ.আই.আই.এম.এস.কী তীমশিং অমসুং দিল্লীগী মুনিসিপাল কোর্পোরেসনশিং(এম.সি.দি.শিং)না দিল্লীগী মফম খুদিং শিনবা থুংনা য়ুম-য়ুমদা চৎতুনা সর্ভে তৌরগনি হায়না ৱারেপখ্রে; মতুং তারকপদা সর্ভে অসিদা ফংবা সিম্তোম উৎপা মীওইশিং তেস্ত তৌরগনি অমসুং দরকার লৈবা লাইয়েং চৎথরগনি৷
কোবিদ-১৯ এপ্রোপ্রিয়েত বিহেবিয়র অসিগী মতাংদা মীয়ামশিং খঙহন্নবা অফবা কম্ম্যুনিকেসন স্ত্রাতিজী লৈগদবনি অমসুং লোঙ্গ তর্ম মেদিকেল অমসুং হেল্থ পেরামিতরশিংদা লাইনা অসিগী নেগেতিব ইমপেক্ত অসিগী মতাংদা মখোয়দা খঙহনগদবনি হায়না গৃহ মন্ত্রীনা ফোংদোকখ্রে৷ কোবিদ-১৯ এপ্রোপ্রিয়েত বিহেবিয়র য়েংশিনবদা চেকশিন্নবা মরু ওইবা খোংথাংশিং মরু ওইনা ফেস মাক্স উপ্নবা দিল্লী সরকারগী ওথোরিতীশিং অমসুং কম্মিশনার ওফ পোলিসনা য়াম্না চেকশিননা য়েংশিন্নবা মহাক্না হায়খ্রে৷
অরোইবদা, গৃহ মন্ত্রীনা দিল্লীদা লৈরিবা কোবিদ-১৯গী ফিভম অসি অথুবা মতমদা হন্থহনবা তঙাই ফদে হায়না ফোংদোকখ্রে অমসুং লাইনা-লাইচৎ অসিনা শোকহল্লিবা মীওইশিং মরু ওইনা লাইরবা অমসুং হেন্না শোকহন্নিংঙাই ওইরবা মীওইশিংদা মতম চানা মেদিকেল লাইয়েং চৎথবদা গেপ লৈতনবা মন্ত্রী অদুনসু খঙহনখ্রে৷ দিল্লীদা লৈরিবা কোবিদ-১৯গী ফিভম অমসুং নেস্নেল কেপিতেল রিজন (এন.সি.আর.)গী তাইনবা মফমশিংদা লৈরিবা কোবিদকী ফিভম অসি লাক্লিবা চয়োলশিং অসিদা লেপ্পা লৌতনা য়েংশিনগদবনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখ্রে৷