Ministry of Jal Shakti
Jal Jeevan Mission Implementation in full swing in Punjab; State plans Universal Coverage by 2022 with Special Emphasis on Volumetric Tariff to Minimising Water Wastage
13 NOV 2020 4:00PM by PIB Delhi
Punjab has set the target to provide household tap water to all rural households by 2022. The State has also planned to enable 7.60 lakh household connections in the 2020-21. Under Jal Jeevan Mission, the State is working towards improving the lives of the villagers, particularly women & children and giving them a better quality of life.
Jal Jeevan Mission (JJM), the flagship programme of Union Government is under implementation in partnership with States, aims to provide Functional Household Tap Connection (FHTC) to every rural home by 2024. The mission will enable every rural household assured availability of potable water at a service level of 55 litres per capita per day (lpcd) and of prescribed quality on regular and long-term basis.
‘Takhni SVS’ scheme based in Takhni village in Kandi area of Hoshiarpur district has a good Single Village Scheme. It’s a groundwater-based SVS commissioned in June 2020 and provides tap water connections to all 165 households in the village as well as to schools and anganwadis. A special feature of the scheme is that is supplies water to around 40 households situated at higher elevation where water is lifted through booster pumping. Households at higher elevation received potable water of sufficient quantity after 40 years through this scheme. Community surveillance of water quality is being done using Field Test Kits for testing of basic water quality parameters. GP Water & Sanitation Committee (GPWSC) fully operates and maintains the scheme. The GPWSC collects a tariff of Rs 150 per month from every household that fully covers the monthly O&M expense. This is the soul of Jal Jeevan Mission as people to shoulder the responsibility of building and managing in-village infrastructure for its long-term sustainability.
Tana and Naulakha villages are also a good example of community participation for planning, implementation and operation and maintenance of a single village water supply scheme following the ethos of Jal Jeevan Mission. GPWSC has been formed five years back and is functioning efficiently. In both the schemes GPWSC comprises of more than 50% women in its composition and all the villagers are actively participating in the village development works. The water supply scheme in the village has been so designed to ensure 24x7 water availability. The source is groundwater, which is pumped to an overhead tank. The operation of the pumps is automated by using level sensing technology. The running and stop of the pump are controlled by the level sensor installed in the overhead tank, thereby the involvement of the operator has been reduced. The operator has been engaged in activities like meter reading, revenue collection and mitigating customer grievances. The design of the water supply system in these two villages is done in such a way that water from the overhead tank flows to the rooftop tank of an individual household, thereby maintaining the pressure of water at the farthest household of the village. Every rooftop tank of the household is fitted with a float valve, which prevents overflow of water and thereby wastage of water. Also, the household tap is connected to the rooftop tank for daily use, which ensures availability of water for the household throughout the day and also pressures in the system to transfer water to the furthest rooftop tank.
Punjab has its policy to collect community contribution for drinking water supply projects, which is collected by Gram Panchayat. As a policy, new water supply works are taken up only after the entire community contribution has been collected and deposited in the bank account of Gram Panchayat Water & Sanitation Committee (GPWSC). The logic behind is to bring in the sense of ownership and pride among the local community for the water supply schemes.
Most villages in Punjab have active community participation in the Operation & Management (O&M) of schemes through the Gram Panchayat Water and Sanitation Committee (GPWSC). Out of 12,030 villages, 7,871 villages have already formed GPWSCs.
In Punjab, many of the villages have water meters installed at the household level. In some of the villages, volumetric tariffs are being charged based on the water meter reading. However, most of the villages still charge a flat tariff. Most of the water supply schemes run by GPWSCs are financially sustainable and they collect the entire O&M costs through household-level tariffs. The State now plans to emphasise on volumetric tariff; which will surely help in minimising the water wastage.
The success stories in these villages of Punjab speak volume of the role of community participation in successful implementation of government programmes.

জল শক্তি মন্ত্রালয়
পঞ্জাবতা জল জিবন মিসন মপুংফানা পায়খৎলে; ঈশিং মাঙহনবা হন্থহন্নবা ভোলুম্মেত্রিক তরিফতা অখন্নবা মিৎয়েং চঙদুনা ২০২২ ফাওবদা য়ুমথোঙ খুদিংমক কোনশিন্নবা রাজ্যনা থৌরাং তৌরি
13 NOV 2020 4:00PM by PIB Imphal
২০২২ ফাওবদা খুঙ্গংগী য়ুমথোঙ পুম্নমক তোতি ঈশিং ফংহন্নবা পঞ্জাবনা পান্দম থম্লে। ২০২০-২১দা য়ুমথোঙ লাখ ৭.৬০ তোতি শম্নবা রাজ্য অসিনা থৌরাং তৌরে। জল জিবন মিসনগী মখাদা, মরুওইনা নুপীশিং অমসুং অঙাংশিং য়াওনা খুঞ্জাশিংগী পুন্সি মহিং ফগৎহন্নবা অমসুং মখোয়না হেন্না ফবা পুন্সি অমা ফংহন্নবা রাজ্য অসিনা থবক পায়খৎলি।
রাজ্যশিংগা পুন্না থবক তৌমিন্নদুনা পায়খৎলিবা কেন্দ্র সরকারগী মাংজিল থাবা থৌরম, জল জিবন মিসন(জে জে এম)না ২০২৪ ফাওবদা খুঙ্গংগী য়ুম খুদিং ফঙ্কসনেল হাওসহোল্দ তেপ কন্নেক্সন(এফ ঐচ তি সি)পীনবা পান্দম থম্লি। মিসন অসিনা খুঙ্গংগী য়ুমথোং খুদিংমক নোংমদা মীওই অমদা ঈশিং লিতর ৫৫ ফংহনগনি অমসুং হায়রিবা ঈশিংগী চাং অসি চাংনাইনা অমসুং মতম শাংনা ফংহনগনি।
হোসিয়াপুর জিলাগী কান্দি এরিয়াদা তাখনি খুঙ্গংদা ‘তাখনি এস.ভি.এস’ স্কিমদা য়ুম্ফম ওইবা অফবা সিঙ্গল ভিলেজ স্কিম অমা লৈরে। লৈনুংগী ঈশিং চিংখৎপা সিঙ্গল ভিলেজ স্কিম অসি ২০২০গী জুনদগী থবক হৌখি অমসুং স্কুলশিং অমসুং অঙ্গনৱাদিশিং য়াওনা খুঙ্গং অদুগী য়ুমথোঙ ১৬৫দা তোতি ঈশিং ফংহনখি। স্কিম অসিগী মরুওইবা শক্তম অমদি, অৱাংবা মফমদা লৈবা চাউরাক্না য়ুমথোঙ ৪০ রোম অকনবা পম্প শীজিন্নদুনা ঈশিং চিংখৎতুনা ঈশিং ফংহনবা অসিনি। স্কিম অসিগী খুৎথাংদা চহি ৪০গী মনুংদা অৱাংবা মফমদা লৈবা য়ুমথোঙশিং থক্নবা ঈশিং মতিক চানা ফংলে। অফবা ঈশিং মশক খঙদোক্নবা চাংয়েং তৌনবা খুৎলায়শিং শীজিন্নদুনা মফম অদুগী ঈশিং চাংয়েং তৌখ্রে। জি.পি ৱাতর এন্দ সেনিতেসন কম্মিতি(জি পি দব্লিউ এস সি)মপুং ফানা থবক পাংথোক্ল অমসুং স্কিম অসি য়েংশিল্লে। ঈশিং পীনবা হোৎনবদা থা অমদা চঙবা শেনফম কোন্ননবা য়ুমথোঙ খুদিংমক্তগী থা অমদা লুপা ১৫০ জি.পি.দব্লিউ.এস.সিনা লৌরি। স্কিম অসি তুংকোইনা হিংনবা, খুঙ্গংগী মচাক-মথুমশিং শেমগৎনবা অমসুং শেন্ননবা মীয়াম্না থৌদাং লৌবা অসি জল জিবন মিসনগী থৱায়নি।
জল জিবন মিসনগী চৎন-কাংলোনশিং ইন্দুনা সিঙ্গল ৱাতর ভিলেজ ৱাতর সপ্লাই স্কিম অমা মীয়াম শরুক য়াদুনা থবক পায়খৎপা অমসুং ঈশিং ফংহনবা অমসুং শেন্নবগী অফবা খুদম অমা তানা অমসুং নৌলাখা খুঙ্গংশিংনা ওইরে। চহি ৫গী মমাঙদা জি.পি.দব্লিউ.এস.সি শেমখি অমসুং মসি থবক ফজনা পাংথোক্লি। স্কিম অনিমক্তা জি.পি.দব্লিউ.এস.সিতা নুপী চাদা ৫০ হেন্না য়াওরি অমসুং খুঙ্গং চাউখৎনবা থবকশিংদা খুঞ্জাশিং থৱায় য়াওনা শরুক য়ারি।
২৪x৭ ঈশিং ফংহনবা খুঙ্গংগী ঈশিং পীনবা স্কিম দিজাইন তৌবনি। লৈনুংদগী ঈশিং চিংখৎলগা মথক্তা লৈবা তেঙ্ক অমদা থাজিনখি। লেভেল সেন্সিং তেক্নোলোজি শীজিন্নদুনা পম্পশিং মশা মথন্থ থবক পাংথোকচবনি। পম্পনা ঈশিং চিংবা অমসুং লেপ্পা মথক্তা লৈরিবা তেঙ্কতা য়াওরিবা লেভেল সেন্সরনা শেন্নৈ, মরম অদুনা মসিদা মী অমা শেন্নবগী মথৌ তাহন্দ্রে। মসিগী দরকার ওইবা মীওই অদু অতোপ্পা থবকশিং হায়বদি মিতর পাবা, খজনা খোমগৎপা অমসুং মীয়ামগী খুদোংচাদবশিং কোকহন্নবা থবকশিংদা শীজিন্নরে।
হায়রিবা খুঙ্গং অনি অসিগী ঈশিং পীনবা থবকশিং অসি লনাই য়ুমথোঙ অমগী য়ুম মথক্তা লৈবা তেঙ্ক য়ৌবা ঙম্নবা মথক্তা তেঙ্ক থমদুনা ঈশিং পীবগী থবক পাংথোক্লি, মসিনা খুঙ্গংগী খ্বাইদগী থাপ্পা মফমদা লৈবা য়ুমথোঙদা ঈশিং ফংহন্নবা অকনবা প্রেসর পীখি। ঈশিং পাথোক্তুনা মাঙবা হন্থহন্নবা য়ুম মথক্তা লৈবা তেঙ্ক খুদিংমক্তা ফ্লোত ভেল্ব অমা হাপ্লে। লোয়ননা নুমিৎ চুপ্পা ঈশিং ফংনবা য়ুম মথক্তা লৈবা তেঙ্ক অদুগা ইমুংগী তোতি কোঞ্জিলগা শম্নরে অমসুং খ্বাইদগী লাপ্পা য়ুমথক্কী তেঙ্ক ফাওবা ঈশিং ফংহন্নবা প্রেসর পীরে।
থক্নবা ঈশিং পীরিবা প্রোজেকশিংগীদমক মীয়ামদগী খাজনা লৌনবা থৌশিল অমা পঞ্জাবতা চৎনরে অমসুং গ্রাম পঞ্চায়তনা মসি খোমগৎলে। থৌশিল অমা ওইনা, মীয়ামদগী শেন খোমজিল্লবা অমসুং জি.পি.দব্লিউ.এস.সিগী বেঙ্ক একাউন্তদা থমজিল্লবা মতুংদা অনৌবা ঈশিং পীনবা থবকশিং পায়খৎলে। মসিগী মরুওইবা মরমদি মীয়ামদা ৱাতর সপ্লাই স্কিমশিংগী মপু ওইবগী ৱাখল পোকহন্নবা অমসুং চাওথোকচবা ফাওহন্নবা হোৎনবনি।
জি.পি.দব্লিউ.এস.সিগী খুৎথাংদা স্কিমশিং মথৌ পাংথোকপা অমসুং শেন্নবগী থবকশিংদা পঞ্জাবতা খুঙ্গংশিংগী মীয়াম থৱায় য়াওনা শরুক য়ারে। খুঙ্গং ১২,০৩০গী মনুংদা খুঙ্গং ৭,৮৭১গী মাংজৌননা জি.পি.দব্লিউ.এস.সিশিং শেমখ্রে।
পঞ্জাবগী খুঙ্গংশিংগী য়ুমথোঙ অয়াম্বা ৱাতর মিতরশিং পাল্লে। খুঙ্গং খরদা ৱাতর মিতর য়েংলগা ঈশিংগী খজনা লৌরে। অদুবু খুঙ্গং অয়াম্বদা হৌজিক মাংজৌন্না য়ানরবা শেনফম অমা খজনা ওইনা লৌরি। জি.পি.দব্লিউ.এস.সিশিংগী মখাদা লৈবা ঈশিং পীনবা স্কিমশিং শেন-থুমগী ফিবম ফরি অমসুং য়ুমথোঙশিংদগী খোমগৎলকপা খজনা অদুনা ঈশিং পীবদা চঙবা শেনফমশিং ওইনা শীজিন্নরে। ঈশিং মাঙহনবা হন্থহন্নবা ভোলুম্মেত্রিক তরিফতা অখন্নবা থবক পায়খৎনবা রাজ্য অসিনা থৌরাং তৌরে, মসিনা ঈশিং মাঙহনবা হন্থহনবদা মতেং পাংগনি।
পঞ্জাবগী খুঙ্গংশিং অসিগী মাইপাকপগী ৱারিশিং অসিনা সরকারগী থবকশিং মাইপাক্না পায়খৎপদা মীয়াম শরুক য়াবগী থৌদাং অদু উৎলে।