সংখ্যালঘু পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়
পীতমপুৰাৰ দিল্লীহাটত “হুনৰ হাট” উদ্বোধন কৰিব মুখটাৰ অব্বাছ নকবীয়ে
“ভকেল ফৰ লোকেল” বিষয়বস্তুৰে পুনৰ আৰম্ভ হোৱা হুনৰ হাট অনুষ্ঠিত হ’ব ১১-২২ নৱেম্বৰত
“মাটি (মৃত্তিকা), ধাতু আৰু মাচিয়া (কাঠ ও মৰাপাটৰ সামগ্ৰী)”ৰপৰা প্ৰস্তুত থলুৱা উত্তম পণ্য হ’ব মূল আকৰ্ষণ
১০০ ৰোধিক ষ্টল স্থাপন
দুৰ্লভ উত্তম থলুৱা হস্তনিৰ্মিত পণ্যসমূহৰ নিৰ্ভৰযোগ্য ব্ৰেণ্ড হৈ পৰিছে “হুনৰ হাট”: মুখটাৰ অব্বাছ নকবী
“হুনৰ হাট”ত ক’ৰোনা মহামাৰী সন্দৰ্ভত সামাজিক দূৰত্ব আৰু আন নীতি-নিৰ্দেশনা কঠোৰভাৱে মানি চলা হ’বঃ মুখটাৰ অব্বাছ নকবী
10 NOV 2020 1:06PM by PIB Guwahati
ক’ৰোনা মহামাৰীৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত প্ৰায় ৭ মাহ বিৰতিৰ পাছত কাইলৈৰপৰা হুনৰ হাট পুনৰ আৰম্ভ হ’ব। কেন্দ্ৰীয় সংখ্যালঘু পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰী শ্ৰী মুখটাৰ অব্বাছ নকবীয়ে পীতমপুৰাৰ দিল্লী হাটত হুনৰ হাট উদ্বোধন কৰিব। “ভকেল ফৰ লোকেল” বিষয়বস্তুৰে ইয়াৰ মুখ্য আকৰ্ষণ হ’ব “মাটি (মৃত্তিকা), ধাতু আৰু মাচিয়া (কাঠ ও মৰাপাটৰ সামগ্ৰী)”ৰপৰা প্ৰস্তুত থলুৱা উত্তম পণ্য।
আজি শ্ৰী মুখটাৰ অব্বাছ নকবীয়ে কয় যে মৃত্তিকাৰপৰা প্ৰস্তুত দুৰ্লভ উত্তম সামগ্ৰী, ভিন্ন ধাতৱ আৰু কাঠৰ সামগ্ৰী, বেত-বাঁহৰপৰা প্ৰস্তুত সামগ্ৰী, বিমুগ্ধকাৰী মৃৎশিল্প ইত্যাদি “হুনৰ হাট”ত প্ৰদৰ্শনৰ বাবে ৰখা হ’ব আৰু বিক্ৰী কৰা যাব। ২০২০ৰ ১১ ৰপৰা ২২ নৱেম্বৰলৈ পীতমপুৰাৰ দিল্লী হাটত ইয়াৰ আয়োজন কৰা হৈছে।
শ্ৰী নকবীয়ে কয় যে দেশখনৰ প্ৰতিটো অঞ্চলৰে থলুৱা সামগ্ৰীৰ পৰম্পৰাগত আৰু বংশগত উত্তৰাধিকাৰ আছে। এই উত্তৰাধিকাৰ, যিসমূহ বিলুপ্তিৰ গৰাহত পৰাৰ উপক্ৰম হৈছে, সেই সমূহে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ “স্বদেশী”ৰ প্ৰতি আহ্বানৰ পাছতে পুনৰ জীৱন লাভ কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে “ভকেল ফৰ লোকেল”ৰ পোষকতা কৰাৰ পাছতেই ভাৰতীয় থলুৱা উদ্যোগটোৱে এটা গতি লাভ কৰিলে। “স্বদেশী সামগ্ৰী”সমূহৰ আকৰ্ষণীয় পেকেজিঙৰ অৰ্থে ভিন্ন প্ৰতিষ্ঠানৰ জৰিয়তে এই থলুৱা সামগ্ৰী প্ৰস্তুতত জড়িত শিল্পীসকললৈ সহায় আগবঢ়োৱা হৈছে। ই “আত্ম নিৰ্ভৰ ভাৰত”ৰ অভিযানটোক শক্তিশালী কৰি তুলিছে।
শ্ৰী নকবীয়ে কয় যে দেশখনৰ প্ৰতিটো প্ৰান্তয়ে থলুৱা সামগ্ৰীৰ বৈচিত্ৰ্যৰে পৰিপূৰ্ণ। কাঠ, পিতল, বাঁহ, গ্লাছ, কাপোৰ, কাগজ, মৃত্তিকা ইত্যাদিৰপৰা এয়া প্ৰস্তুত কৰা হয়। এনে থলুৱা উত্তম হস্তনিৰ্মিত সামগ্ৰী প্ৰস্তুত কৰা দক্ষ শিল্পীসকলক “হুনৰ হাট”এ বজাৰ আৰু সুযোগ লাভৰ সুবিধা আগবঢ়াব। ইয়াত প্ৰযুক্তি আৰু উদ্ভাৱনৰ প্ৰয়োগত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হ’ব আৰু বৈশ্বিক মানদণ্ডৰ সৈতে ফেৰ মাৰিব পৰা মানসম্পন্ন পণ্য প্ৰস্তুতত বিশেষ মনোযোগ দিয়া যাব।
শ্ৰী নকবীয়ে কয় যে এই “হুনৰ হাট”ত ১০০ ৰোধিক ষ্টল থাকিব। অসমৰ শুকান ফুল, অন্ধ্ৰ প্ৰদেশৰ পুচামপল্লী ইক্কাট, বিহাৰৰ মুংগা ছিল্ক, মধুবনী চিত্ৰ আৰু কৃত্ৰিম আ-অলংকাৰ, কৰ্ণাটকৰ কাঠৰ পুতলা, মণিপুৰৰ পুতলা, উত্তৰ প্ৰদেশৰ কাঠ আৰু গ্লাছৰ পুতলা, দিল্লীৰ কেল্লীগ্ৰাফী চিত্ৰ, গোৱাৰ হেণ্ড ব্লক প্ৰিন্ট, গুজৰাটৰ আজৰাখ, জম্মু-কাশ্মীৰৰ পছমিনা শ্বল, ঝাৰখণ্ডৰ টুছাৰ ছিল্ক আৰু বেত-বাঁহৰ সামগ্ৰী, মধ্য প্ৰদেশৰ বনৌষধি সামগ্ৰী, বাঘ প্ৰিন্ট, বটিক, মহাৰাষ্ট্ৰৰ বেত আৰু বাঁহৰ পণ্য, নাগালেণ্ডৰ হস্তনিৰ্মিত বস্ত্ৰশিল্প, মৃত্তিকা, ধাতু ইত্যাদিৰপৰা প্ৰস্তুত ভিন্ন ৰাজ্যৰ পুতলাসমূহ পীতমপুৰাৰ “হুনাৰ হাট”ত প্ৰদৰ্শন আৰু বিক্ৰী কৰা হ’ব। ইয়াৰোপৰি, দৰ্শনাৰ্থীসকলে বিহাৰ, মহাৰাষ্ট্ৰ, উত্তৰ প্ৰদেশ, মধ্য প্ৰদেশ, জম্মু-কাশ্মীৰ, দিল্লী, হাৰিয়ানা ইত্যাদিৰ পৰম্পৰাগত খাদ্য-সম্ভাৰৰো সোৱাদ ল’ব পাৰিব।
শ্ৰী নকবীয়ে কয় যে “হুনৰ হাট”এ যোৱা ৫ টা বছৰত ইয়াৰ সৈতে জড়িত ৫ লাখৰো অধিক ভাৰতীয় শিল্পী, কাৰিকৰ, ৰন্ধন বিশেষজ্ঞ আৰু আন লোকক নিয়োগ আৰু নিয়োগৰ সুযোগ প্ৰদান কৰিছে। এই সময়ছোৱাত ই জনসাধাৰণৰ সমাদৰ লাভ কৰিবলৈ সক্ষম হয়। দেশখনৰ প্ৰত্যন্ত অঞ্চলসমূহৰ অভিজ্ঞ শিল্পী আৰু কাৰিকৰসকলক “হুনৰ হাট”এ বজাৰ আৰু সুযোগ প্ৰদান কৰিছে। ইয়াৰ জৰিয়তে ই হৈ পৰিছে দুৰ্লভ উত্তম থলুৱা হস্তনিৰ্মিত সামগ্ৰীসমূহৰ নিৰ্ভৰযোগ্য ব্ৰেণ্ড।
সংখ্যালঘু পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ে এতিয়ালৈকে দেশখনৰ ভিন্ন প্ৰান্তত ২ ডজনৰো অধিক “হুনৰ হাট” অনুষ্ঠিত কৰিছে। ইয়াৰ জৰিয়তে লাখ-লাখ শিল্পী, কাৰিকৰলৈ নিয়োগ আৰু নিয়োগৰ সুযোগ আগবঢ়োৱা হয়। অনাগত দিনসমূহত, জয়পুৰ, চণ্ডীগড়, ইন্দোৰ, মুম্বাই, হায়দৰাবাদ, লক্ষ্নৌ, ইণ্ডিয়া গেট, নতুন দিল্লী, ৰাঁচী, কোটা আৰু চুৰাট/আহমেদাবাদত “হুনৰ হাট” অনুষ্ঠিত কৰা হ’ব।
শ্ৰী নকবীয়ে কয় যে এই “হুনৰ হাট” ভাৰ্চুৱেলীও উপলব্ধ হ’ব।
এইবাৰ, জনসাধাৰণে “হুনৰ হাট” সামগ্ৰীসমূহ ডিজিটেলী আৰু অনলাইনত ক্ৰয় কৰিবলৈ সক্ষম হ’ব। শিল্পীসকলে প্ৰস্তুত কৰা সামগ্ৰীসমূহ http://hunarhaat.org ত উপলব্ধ হ’ব। কেন্দ্ৰীয় সংখ্যালঘু পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ে “জিইএম” (গৰ্ভামেন্ট ই মাৰ্কেটপ্লেছ)ত এই শিল্পীসকল আৰু তেওঁলোকৰ থলুৱা সামগ্ৰীসমূহৰ পঞ্জীয়ন কৰি আছে।
শ্ৰী নকবীয়ে কয় যে “হুনৰ হাট”ত সামাজিক দূৰত্ব আৰু ক’ৰোনা মহামাৰী সন্দৰ্ভত আন নীতি-নিৰ্দেশনাসমূহ কঠোৰভাৱে মানি চলা হ’ব। পুনৰাই “হুনৰ হাট” অনুষ্ঠিত কৰাক লৈ সমগ্ৰ দেশৰ লাখ-লাখ দক্ষ শিল্পী আৰু কাৰিকৰে আনন্দ প্ৰকাশ আৰু পুলক অনুভৱ কৰিছে বুলি মন্ত্ৰীজনে কয়।

Ministry of Minority Affairs
Mukhtar Abbas Naqvi to inaugurate “HunarHaat” at DilliHaat, Pitampura
Hunar Haat, to be held from 11-22 November, restarts with the theme of “Vocal for Local”
Indigenous exquisite products made from “Maati (clay), Metal and Machiya (wooden & jute products)” to be the major attraction
More than 100 stalls set up
“Hunar Haat” has become a credible brand of rare exquisite indigenous handmade products: Mukhtar Abbas Naqvi
Social distancing and other guidelines regarding Corona pandemic will be strictly followed at “Hunar Haat” : Mukhtar Abbas Naqvi
10 NOV 2020 1:06PM by PIB Delhi
Hunar Haat will restart from tomorrow after a gap of about 7 months due to the Corona pandemic. Union Minister for Minority Affairs Shri Mukhtar Abbas Naqvi will inaugurate the Hunar Haat at Delhi Haat at Pitampura with thetheme of “Vocal for Local” where indigenous exquisite products made from “Maati (clay), Metal and Machiya (wooden & jute products)” will be the major attraction.
Shri Mukhtar Abbas Naqvi today said that rare exquisite products made from clay, different metals and wooden products, products made from cane-bamboo, mesmerising pottery work etc will be available for display and sale at “Hunar Haat”, being organised at Delhi Haat, Pitampura from 11th to 22nd November, 2020.
Shri Naqvi said that every corner of the country has a traditional and ancestral legacy of indigenous products. This legacy, which was on the verge of extinction, has got a boon after Prime Minister Shri Narendra Modi pitched for “Swadeshi”. The Indian indigenous industry has got tremendous boost after Shri Modi advocated to get “Vocal for Local”. The artisans involved in making these indigenous products are also being extended help through various institutions for attractive packaging of “Swadeshi products”. This is strengthening the mission of “Aatma Nirbhar Bharat”.
Shri Naqvi said that every corner of the country is endowed with diversity of indigenous products made with wood, brass, bamboo, glass, cloth, paper, clay etc. “Hunar Haat” will be an enormous platform providing market and opportunities to master artisans who prepare these indigenous exquisite handmade products. Focus will be on use of technology and innovation and also towards manufacturing quality products that meet global standards.
Shri Naqvi said that more than 100 stalls have been set up at this “Hunar Haat”. Dry Flowers from Assam; Pochampally Ikkat from Andhra Pradesh; Munga Silk, Madhubani Painting and artificial jewellery from Bihar; wooden lacquerware toys from Karnataka; toys from Manipur; wooden and glass toys from Uttar Pradesh; calligraphy painting from Delhi; hand block print from Goa; Ajrakh from Gujarat; Pashmina Shawls from Jammu-Kashmir; Tussar silk and cane-bamboo products from Jharkhand; herbal products, Bagh print, Batik from Madhya Pradesh; cane and bamboo products from Maharashtra, handloom textiles from Nagaland, toys of different states made from clay, metal etc will be available for display and sale at “HunarHaat” at Pitampura. Besides, people will also enjoy traditional delicacies from Bihar, Maharashtra, Uttar Pradesh, Madhya Pradesh, Jammu-Kashmir, Delhi, Haryana etc.
Shri Naqvi said that “Hunar Haat”, which has provided employment and employment opportunities to more than 5 lakh Indian artisans, craftsmen, culinary experts and other people associated with them in the last 5 years, have become popular among the people. “Hunar Haat”, which provides market and opportunity to master artisans and craftsmen from remote areas of the country, has become a credible brand of rare exquisite indigenous handmade products.
The Minority Affairs Ministry has organised more than 2 dozen “Hunar Haat” so far across the country where lakhs of artisans, craftsmen have been provided employment and employment opportunities through these “Hunar Haat”. In the coming days, “Hunar Haat” will be organized at Jaipur, Chandigarh, Indore, Mumbai, Hyderabad, Lucknow, India Gate, New Delhi, Ranchi, Kota and Surat/Ahmedabad.
Shri Naqvi said that this “Hunar Haat” will be made available virtually also.
This time, people will also be able to buy “Hunar Haat” products digitally and online also Products of artisans will also be available on http://hunarhaat.org. Union Minority Affairs Ministry is registering these artisans and their indigenous products on “GeM” (Government e Marketplace).
Shri Naqvi said that social distancing and other guidelines regarding Corona pandemic will be strictly followed at “Hunar Haat”. Lakhs of master artisans and craftsmen from across the country are happy and excited that “Hunar Haat” is going to be organised again, the Minister elaborated.
(All file photos)