মশিং য়ামদবা কাংবুগী মন্ত্রালয়
মুখতার অবাস নাখভিনা পিতমপুরাগী দিলিহততা “হুনার হাত” হৌদোক্কদৌরি
নবেম্বরগী তাং ১১-২২ ফাওবা পাংথোক্কদৌরিবা হুনার হাত “ভোকেল ফোর লোকেল” থীমগা লোইননা হৌদোক্কদৌরি
“মাতি(ক্লে), মেতল অমসুং মচিয়া(উ অমসুং জ্যুত পোত্থোকশিং)”দগী শেম্বা ইন্দিজিনিয়র্স এক্সক্বুইসাইত প্রদক্তশিং অসিনা মপুং ওইবা পুক্নিং চিংশিনফম ওইরগনি
স্তোল ১০০ হেন্না শেমগৎখ্রে
“হুনার হাত” অসিনা রেয়র এক্সক্যুইসাইত ইন্দিজিনিয়র্স হেন্দমেদ প্রদক্তশিংগী ক্রেদিবল ব্রান্দ অমা ওইখ্রে
কোরোনা লাইনা-লাইচৎ অসিগী মতুং ইন্না সোসিয়েল দিস্তেন্সিং অমসুং অতোপ্পা গাইদলাইনশিং “হুনার হাত”তা য়াম চেকশিন্না চৎনরগনি: মুখতার অবাস নাখভি
10 NOV 2020 1:06PM by PIB Imphal
কোরোনা লাইনা-লাইচৎ অসিনা মরম ওইরগা থা ৭মু্ক্কী চাংদা লেপলুরবা মতুং অসিদা অমুক হন্না হয়েংদগী হুনার হাত হৌরগনি৷ “ভোকেল ফোর লোকেল” থীমগা লোইননা পিতমপুরাগী দিলিহততা মাইনোরিতী এফিয়র্সকী কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী মুখতার অবাসনা “হুনার হাত” হৌদোক্লগনি৷ মসিদা “মাতি(ক্লে), মেতল অমসুং মচিয়া(উ অমসুং জ্যুত পোত্থোকশিং)”দগী শেম্বা ইন্দিজিনিয়র্স এক্সক্বুইসাইত প্রদক্তশিং অসিনা মপুং ওইবা পুক্নিং চিংশিনফম ওইরগনি৷
২০২০গী নবেম্বরগী তাং ১১দগী ২২ ফাওবা পিতমপুরাগী দিল্লী হাততা পাংথোক্কদৌরিবা “হুনার হাত” অসিদা ক্লে, তোঙান তোঙানবা উগী অমসুং মেতলগী পোত্থোকশিং, চু-ৱাদগী শেম্বা পোত্থোকশিং, ফজরবা পোতরী ৱর্ক অদু ময়ামদা উৎনবা অমসুং য়োন্নবা ফংহল্লগনি হায়না শ্রী মুখতার অবাস নাখভিনা ঙসি ফোংদোকখ্রে৷
লৈবাক অসিগী মফম পুম্নমক ইন্দিজিনিয়র্স পোত্থোকশিং অসিগী ত্রেদিস্নেল অমসুং এঞ্চেস্ত্রেল লিগেসী লৈ হায়না শ্রী নাখভিনা ফোংদোকখ্রে৷ মুৎখিদৌরবা অসিগুম্বা লিগেসী অসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা “স্বাদেশি” পাংথোকখিবদগী অসু্ক্কী মতিক ফগৎলকখ্রে৷ “ভোকেল ফোর লোকেল” ফংনবা প্রধান মন্ত্রী সপোর্ত তৌখ্রবা মতুং অসিদা ইন্দিয়ন ইন্দিজিনিয়র্স ইন্দিস্ত্রী অসি অসুক্কী মতিক চাওখৎলকখ্রে৷ অসিগুম্বা ইন্দিজিনিয়র্স পোত্থোকশিং অসি শেম্বদা য়াওরিবা আর্তিসনশিং “স্বাদেশি প্রদক্তশিং”গী পুক্নিং চিংশিন্নিংঙাই ওইরবা পেকেজিং তৌন্নবগীদমক তোঙান তোঙানবা ইন্সতিত্যুসনশিংগী খুৎথাংদা মতেং পীরি৷ মসিনা “অত্ম নির্ভার ভারত”কী মিসন অসি মাই পাকহল্লগনি৷
লৈবাক অসিগী মফম পুম্নমক্তা উ, ব্রাস, ৱা, গ্লাস, ক্লোথ, পেপর, ক্লেদগী শেম্বা পোত্থোকশিং মরাং কাইনা ফংই হায়না শ্রী নাখভিনা ফোংদোকখ্রে৷ “হুনার হাত” অসিনা অসিগুম্বা ইন্দিজিনিয়র্স এক্সক্যুইসাইত পোত্থোকশিং অসি শারিবা হৈ-শিংলবা আর্তিসনশিংদা মার্কেৎ অমসুং খুদোংচাবশিং ফংহল্লিবা অফবা প্লেতফোর্ম অমা ওইরগনি৷ অসিগুম্বা পোত্থোকশিং অসি শেম-শাবদা তেক্নোলোজী অমসুং ইন্নোভেসন শিজিন্ননবা মিৎয়েং থম্লি অমসুং গ্লোবেল স্তেন্দর্দতা থেংনবা ঙম্নবা অফবা ক্বালিতী লৈবা পোত্থোকশিং পুথোক্নবা হোৎনরি৷
মসিগী “হুনার হাত” অসিদা স্কেল ১০০ হেন্না শেমখ্রে হায়না শ্রী নাখভিনা ফোংদোকখ্রে৷ অসামদগী অকংবা লৈশিং; আন্ধ্র প্রদেশতগী পোচামপলী ইকৎ; বিহারদগী মুনগা সিল্ক, মধুবনি পেন্তিং অমসুং আর্তিফিসিয়েল জেৱেল্লরী; কর্নতকাদগী উগী শান্নপোৎশিং; মনিপুরদগী শান্নপোৎশিং; উত্তর প্রদেশতগী উ অমসুং গ্লাস্কী শান্নপোৎশিং; দিল্লীদগী কেলিগ্রাফী পেন্তিং; গোৱাদগী হেন্দ ব্লোক প্রিন্ত; গুজরাততগী অজরাখ; জম্মু-কশ্মীরদগী পাশমিনা শোলশিং; ঝার্খন্দদগী তুসর সিল্ক অমসুং চু অমসুং ৱাগী পোত্থোকশিং; মধ্য প্রদেশতগী হর্বেল প্রদক্তশিং, বেগ প্রিন্ত অমসুং বাতিক; মহারাস্ত্রদগী চু অমসুং ৱাগী পোত্থোকশিং; নগালেন্দদগী হেন্দলুম তেক্সতাইলশিং ক্লে, মেতলদগী শেম্বা তোঙান তোহানবা রাজ্যশিংগী শান্নপোৎশিং পিতমপুরাগী হুনার হাততা ময়ামগী মফমদা উৎলগনি অমসুং য়োল্লগনি৷ অসিগীসু মথক্তা মীয়াম পুম্নমক্না বিহার, মহারাস্ত্র, উত্তর প্রদেশ, মধ্য প্রদেশ, জম্মু-কাশ্মীর, দিল্লী, হরিয়ানাদগী ত্রেদিস্নেল ওইরবা অথুম অহাউশিং চাবা ফংলগনি৷
মমাংগী চহী ৫ অসিদা ভারতকী আর্তিসনশিং, ক্রাফতস্মেন, কুলিনরী এক্সপর্তশিং অমসুং মরী লৈনবা অতোপ্পা মীওইশিংদা এমপ্লোইমেন্ত অমসুং এমপ্লোইমেন্তগী খুদোংচাবশিং “হুনার হাত” ফংহনখ্রে হায়না শ্রী নাখভিনা ফোংদোকখ্রে৷ “হুনার হাত”না লৈবাক অসিগী মফম হঞ্জিনবা মফমশিংদগী হৈ-শিংলবা আর্তিসনশিং অমসুং ক্রাফতস্মেনশিংদা মার্কেৎ ফংহনখ্রে৷ মসিনা রেয়র এক্সক্যুইসাইত ইন্দিজিনিয়র্স হেন্দমেদ প্রদক্তশিংগী ক্রেদিবল ব্রান্দ অমা ওইখ্রে
হায়রিবা “হুনার হাত” অসিগী খুৎথাংদা আর্তিসনশিং, ক্রাফতমেনশিংদা এমপ্লোইমেন্ত অমসুং এমপ্লোইমেন্তগী খুদোংচাবশিং ফংহন্দুনা লৈবাক অসিদা হৌজিক ফাওবদা “হুনার হাত” দজন ২ হেন্না মাইনোরিতী এফিয়র্স মন্ত্রালয়না শিনখ্রে৷ লাক্লিবা নুমিৎ খরা অসিদা জাইপুর, চান্দিগার্হ, ইন্দোর, মুম্বাই, হায়দরবাদ, লখনৌ, ইন্দিয়া গেৎ, ন্যু দিল্লী, রাঞ্চি, কোতা অমসুং সুরাত/অহমেদবাদতা “হুনার হাত” পাংথোক্লগনি৷
মসিগী “হুনার হাত” অসি ভর্চুয়েল্লী ওইনসু ফংলগনি হায়না শ্রী নাখভিনা ফোংদোকখ্রে৷
হন্দক্কী মতম অসিদা মীয়াম্না “হুনার হাত”কী পোত্থোকশিং দিজিতেল্লী অমসুং ওনলাইন্দসু লৈবা য়ারগনি অমসুং আর্তিসনশিংগী প্রদক্তশিং অদুসু http://hunarhaat.org মসিদা ফংলগনি৷ য়ুনিয়ন মাইনোরিতী এফিয়র্স মন্ত্রালয়না অসিগুম্বা আর্তিসনসিং অমসুং মখোয়গী পোত্থোকশিং “জি.ই.এম.”(গভর্মেন্ত ই মার্কেৎপ্লেস)দা রোজিস্তর তৌরি৷
কোরোনা লাইনা-লাইচৎ অসিগী মতুং ইন্না সোসিয়েল দিস্তেন্সিং অমসুং অতোপ্পা গাইদলাইনশিং “হুনার হাত”তা য়াম চেকশিন্না চৎনরগনি হায়না শ্রী নাখভিনা ফোংদোকখ্রে৷ “হুনার হাত” অসি অমুক্কা হন্না পাংথোক্লগনি হায়বা মতমদা লৈবাক অসিগী আর্তিসন অমসুং ক্রাফতমেন লাখ কয়ামরোম হরাউ নুংঙাই ফোংদোকখ্রে হায়না মন্ত্রী অদুনা শন্দোক্না তাকখি৷
(পুম্নমকফাইল ফোতোশিংনি)

Ministry of Minority Affairs
Mukhtar Abbas Naqvi to inaugurate “HunarHaat” at DilliHaat, Pitampura
Hunar Haat, to be held from 11-22 November, restarts with the theme of “Vocal for Local”
Indigenous exquisite products made from “Maati (clay), Metal and Machiya (wooden & jute products)” to be the major attraction
More than 100 stalls set up
“Hunar Haat” has become a credible brand of rare exquisite indigenous handmade products: Mukhtar Abbas Naqvi
Social distancing and other guidelines regarding Corona pandemic will be strictly followed at “Hunar Haat” : Mukhtar Abbas Naqvi
10 NOV 2020 1:06PM by PIB Delhi
Hunar Haat will restart from tomorrow after a gap of about 7 months due to the Corona pandemic. Union Minister for Minority Affairs Shri Mukhtar Abbas Naqvi will inaugurate the Hunar Haat at Delhi Haat at Pitampura with thetheme of “Vocal for Local” where indigenous exquisite products made from “Maati (clay), Metal and Machiya (wooden & jute products)” will be the major attraction.
Shri Mukhtar Abbas Naqvi today said that rare exquisite products made from clay, different metals and wooden products, products made from cane-bamboo, mesmerising pottery work etc will be available for display and sale at “Hunar Haat”, being organised at Delhi Haat, Pitampura from 11th to 22nd November, 2020.
Shri Naqvi said that every corner of the country has a traditional and ancestral legacy of indigenous products. This legacy, which was on the verge of extinction, has got a boon after Prime Minister Shri Narendra Modi pitched for “Swadeshi”. The Indian indigenous industry has got tremendous boost after Shri Modi advocated to get “Vocal for Local”. The artisans involved in making these indigenous products are also being extended help through various institutions for attractive packaging of “Swadeshi products”. This is strengthening the mission of “Aatma Nirbhar Bharat”.
Shri Naqvi said that every corner of the country is endowed with diversity of indigenous products made with wood, brass, bamboo, glass, cloth, paper, clay etc. “Hunar Haat” will be an enormous platform providing market and opportunities to master artisans who prepare these indigenous exquisite handmade products. Focus will be on use of technology and innovation and also towards manufacturing quality products that meet global standards.
Shri Naqvi said that more than 100 stalls have been set up at this “Hunar Haat”. Dry Flowers from Assam; Pochampally Ikkat from Andhra Pradesh; Munga Silk, Madhubani Painting and artificial jewellery from Bihar; wooden lacquerware toys from Karnataka; toys from Manipur; wooden and glass toys from Uttar Pradesh; calligraphy painting from Delhi; hand block print from Goa; Ajrakh from Gujarat; Pashmina Shawls from Jammu-Kashmir; Tussar silk and cane-bamboo products from Jharkhand; herbal products, Bagh print, Batik from Madhya Pradesh; cane and bamboo products from Maharashtra, handloom textiles from Nagaland, toys of different states made from clay, metal etc will be available for display and sale at “HunarHaat” at Pitampura. Besides, people will also enjoy traditional delicacies from Bihar, Maharashtra, Uttar Pradesh, Madhya Pradesh, Jammu-Kashmir, Delhi, Haryana etc.
Shri Naqvi said that “Hunar Haat”, which has provided employment and employment opportunities to more than 5 lakh Indian artisans, craftsmen, culinary experts and other people associated with them in the last 5 years, have become popular among the people. “Hunar Haat”, which provides market and opportunity to master artisans and craftsmen from remote areas of the country, has become a credible brand of rare exquisite indigenous handmade products.
The Minority Affairs Ministry has organised more than 2 dozen “Hunar Haat” so far across the country where lakhs of artisans, craftsmen have been provided employment and employment opportunities through these “Hunar Haat”. In the coming days, “Hunar Haat” will be organized at Jaipur, Chandigarh, Indore, Mumbai, Hyderabad, Lucknow, India Gate, New Delhi, Ranchi, Kota and Surat/Ahmedabad.
Shri Naqvi said that this “Hunar Haat” will be made available virtually also.
This time, people will also be able to buy “Hunar Haat” products digitally and online also Products of artisans will also be available on http://hunarhaat.org. Union Minority Affairs Ministry is registering these artisans and their indigenous products on “GeM” (Government e Marketplace).
Shri Naqvi said that social distancing and other guidelines regarding Corona pandemic will be strictly followed at “Hunar Haat”. Lakhs of master artisans and craftsmen from across the country are happy and excited that “Hunar Haat” is going to be organised again, the Minister elaborated.
(All file photos)