কল্চর মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী কলচর মন্ত্রী (আই/সি) শ্রী প্রহলাদ সিংহ পতেলনা ম্যুজিয়মশিং, আর্ত গেলরীশিং অমসুং একজিবিসনশিং হয়েংদগী হাংগদবা অসিগী মতাংদা শেম-শারিবশিং অসি য়েংশিন্নবা নেস্নেল ম্যুজিয়ম চৎতুনা য়েংশিনখ্রে
09 NOV 2020 6:54PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী কলচরগী রাজ্য মন্ত্রী (ইন্দিপেন্দেন্ত চার্জ) শ্রী প্রহলাদ সিংহ পতেলনা ম্যুজিয়মশিং, আর্ত গেলরীশিং অমসুং একজিবিসনশিং মন্ত্রালয়না থোকপা এস.ও.পি.শিংগী মতুং ইন্না হয়েং নবেম্বর ১০দগী অমুক হন্না হাংগদবা অসিগী মতাংদা শেম-শারিবশিং অসি য়েংশিন্নবা ঙসি নেস্নেল ম্যুজিয়ম চৎতুনা য়েংশিনখ্রে।
খোঙচৎ অসিদা মন্ত্রীনা হায়খি হয়েংদগী ম্যুজিয়মশিং, আর্ত গেলরীশিং অমসুং একজিবিসনশিং অমুক হন্না হাংদোক্নবা অকুপ্পা ৱারোল য়াওবা চৎন-পথাপশিং থোকখ্রে। হিরম অসিদা নেস্নেল ম্যুজিয়মনা শেম-শারিবশিং অসি য়েংশিন্নবা ৱারেপ লৌখি। শেম-শারিবশিং অসিদা অপেনবা পোক্লদুনা মহাক্না তিম পুম্নমকপু মসিগীদমক থাগৎপা ফোঙদোকখি। ওনলাইন্দা তিকেৎশিং থাবা, অতোপ্পা মীওইশিংগী চংফমদা তেম্পরেচর স্ক্রীনিং তৌবা অসিগুম্বা চেকশিল থৌরাংগী খোংথাং কয়া নেস্নেল ম্যুজিয়মনা লৌখৎখি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি। শেম-শারিবশিং অসি মখা তানা ফগৎহন্নবা মীয়াম্না পাউতাকশিং পীনবা মহাক্না হায়খি অমসুং মসিদা মীয়াম্না মতেং পাংনবসু মহাক্না হায়খি।
নেস্নেল ম্যুজিয়ম, নই দিল্লী অসি ভারত সরকারগী তোঙান তোঙানবা মন্ত্রালয়শিংনা পীবা গাইদলাইন পুম্নমক ঙাক্তুনা হয়েং হায়বদি নবেম্বর ১০, ২০২০দগী মীয়ামগীদমক্তা অমুক হন্না হাংলগনি। কলচর মন্ত্রালয়গী মখাদা লৈবা অতোপ্পা ম্যুজিয়মশিংসু হায়রিবা অসি ঙাক্না চৎকনি। মন্ত্রীগা লোয়ননা শ্রী রঘবেন্দ্রা সিংহ, সেক্রেতরী (কলচর), শ্রী সুব্রতা নাথ, এদিস্নেল দিরেক্তর জেনরেল, নেস্নেল ম্যুজিয়ম, মিস নিরুপামা কোত্রু, জোইন্ত সেক্রেতরী, কলচর মন্ত্রালয় অমসুং নেস্নেল ম্যুজিয়ম অমসুং নেস্নেল ম্যুজিয়ম ইন্সতিত্যুতকী অতোপ্পা ওফিসিএলশিং চৎমিন্নখি।
এম.ঐচ.এ.গী অনলোক ৫.০গী গাইদলাইনশিংদা য়ুম্ফম ওইরগা অমসুং কলচর অমসুং ক্রীএতিব ইন্দস্ত্রীগী তোঙান তোঙানবা স্তেকহোল্দরশিংদগী লাকপা পাউতাকশিংদা অদু লৌরবা মতুংদা কলচর মন্ত্রালয়না কোবিদ-১৯ লাকশিন্নবা চেকশিল থৌরাংশিং ওইনা “ম্যুজিয়মশিং, আর্ত গেলরীশিং অমসুং একজিবিসনশিং অমুক হন্না হাংদোক্নবগী” অকুপ্পা মরোল য়াওবা এস.ও.পি. থোকখ্রে।
গাইদলাইনশিং অসিদা ম্যুজিয়মশিং, আর্ত গেলরীশিং অমসুং একজিবিসনশিং (মতম খরগী ওইবা অমসুং মতম চুপ্পা তৌগদবা অনিমক) লোইননা মফমশিং অসিদা লাকপা বিজিতরশিংনা ঙাক্না চৎকদবা স্তেন্দর্দ ওপরেতিং প্রোসিজরশিং য়াওরি। মপুং ফানা শেংদোক চামথোক্নবা, তিকেৎশিং লৈবগী অমসুং ম্যুজিয়মশিং, একজিবিসনশিং অমসুং আর্ত গেলরীশিংগী বিজিতরশিং অমসুং স্তাফকী শাফনবা পুম্নমক শুনা য়াওবা গাইদলাইনশিং থোকখি।
কন্তেনমেন্ত জোনশিংগী মনুংদা ম্যুজিয়মশিং অমসুং/নত্ত্রগা আর্ত গেলরীশিং হাংবা য়ারোই হায়না খঙহনখি। মখা তানা ফিল্দ এসেসমেন্তগী মতুং ইন্না অহেন্নবা খোঙথাংশিং লৌখৎনবা রাজ্য/য়ু.তি. সরকারশিংনা প্রপোজ তৌবা য়াগনি।
গৃহ মন্ত্রালয়, হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়, রাজ্য/য়ু.তি. সরকারশিং অসিনচিংবনা থোকপা নেস্নেল দিরেক্তিবস ফোর কোবিদ-১৯ মেনেজমেন্ত অমসুং মরী লৈনবা গাইদলাইনশিং অদু থবক থৌরমশিং পাঙথোক্লিঙৈ মনুংদা চেকশিন্না ঙাক্না চৎকদবনি।
গাইদলাইনশিং অসি খুদক্তগী চৎনবা হৌরগনি অমসুং মখা তানা ওর্দরশিং থোক্ত্রিবা ফাওবা চৎনখিগনি। অমরোমদা কলচর মন্ত্রালয়গী মখাদা লঐবা ম্যুজিয়মশিং, একজিবিসনশিং অমসুং আর্ত গেলরীশিং অসি নবেম্বর ১০, ২০২০দগী হৌনা হাংলবসু অতোপ্পশিংনা রাজ্য/সহর/লোকেল লোশিং, চৎন-পথাপশিং/অনলোক গাইদলাইনশিংগী মতুং ইন্না হাংবা য়াগনি।
কোবিদ-১৯ লাকশিন্নবা চেকশিল থৌরাংশিং ওইনা “ম্যুজিয়মশিং, আর্ত গেলরীশিং অমসুং একজিবিসনশিং অমুক হন্না হাংদোক্নবগী” অকুপ্পা মরোল য়াওবা এস.ও.পি.গীদমক মসিদা নম্বীয়ু।।
https://static.pib.gov.in/WriteReadData/userfiles/SOPsMuseums&ArtGalleries5112020.pdf

Ministry of Culture
Union Minister of Culture (I/C) Shri Prahlad Singh Patel visits National Museum to review the preparations regarding re-opening of Museums, Art Galleries and Exhibitions from tomorrow
09 NOV 2020 6:54PM by PIB Delhi
Shri Prahlad Singh Patel, Union Minister of State for Culture (Independent Charge) visited National Museum today to review the preparations regarding re-opening of Museums, Art Galleries and Exhibitions from tomorrow on 10th November, as per the SoPs issued by the Ministry.
During the visit the Minister said that detailed directions have been issued to re-open the Museums, Art Galleries and Exhibitions from tomorrow. In view of this it was decided to review the arrangements made by National Museum. He expressed satisfaction with the preparations and complimented the entire team for the same. He mentioned that National Museum has taken several precautionary measures such as online tickets, temperature screening at the entrance among others. He urged all to provide their suggestions to improve the arrangement further and sought people’s cooperation in the process.
National Museum, New Delhi will be re-opened for public from tomorrow i.e.10 November, 2020 by following all the guidelines issued by various Ministries of Govt. of India. Other museums under Ministry of Culture will also follow the same. The Minister was accompanied by Shri Raghvendra Singh, Secretary (Culture), Shri Subrata Nath, Additional Director General, National Museum, Ms. Nirupama Kotru, Joint Secretary, Ministry of Culture and other officers of National Museum and National Museum Institute.
Based on the Unlock 5.0 Guidelines of MHA, and after taking into consideration suggestions received from various stakeholders in the culture and creative industry, Ministry of Culture issued detailed SOPs for “Re-opening of Museums, Art Galleries and Exhibitions” on preventive measures to contain spread of COVID-19.
These guidelines contain Standard Operating Procedures to be followed by the management of museums, art galleries and exhibitions (both temporary and permanent), as well as the visitors to these spaces. Comprehensive guidelines have been issued for adequate cleaning, purchase of tickets and for ensuring safety of visitors and staff at museums, exhibitions and art galleries.
It is clarified that no museums and/or art galleries shall re-open inside containment zones. Further, State/UT Governments may consider proposing additional measures as per their field assessment.
The National Directives for COVID-19 Management and the relevant guidelines issued by the Ministry of Home Affairs, Ministry of Health & Family Welfare, State/UT Governments, etc. shall be strictly complied with during all activities and operations.
These guidelines shall come into effect immediately, and shall continue to be in effect until further orders. While the museums, exhibitions and art galleries under Ministry of Culture would be reopened from 10 November, 2020 onwards, others can be reopened as per convenience and in tune with relevant State/city /local laws, rules and regulations/unlock guidelines in force.
Kindly Click here for SOPs for “Re-opening of Museums, Art Galleries and Exhibitions” on preventive measures to contain spread of COVID-19
https://static.pib.gov.in/WriteReadData/userfiles/SOPsMuseums&ArtGalleries5112020.pdf