জল শক্তি মন্ত্রালয়
জল শক্তি মিনিস্ত্রীনা কেরলাদা জল জিবন মিসন থবক হৌনবা রিভ্যু তৌখ্রে
29 OCT 2020 4:51PM by PIB Imphal
জল শক্তি মিনিস্ত্রীনা স্তেত অমসুং য়ু.তি.গা লোয়ননা য়ুনিয়ন সরকারগী মরুওইবা থৌরম জল জিবন মিসনগী থবক তৌমিন্নরক্লি। হায়রিবা অসিনা ২০২৪ ফাওবদা য়ুমথোং অমদা লিতর ৫৫ নোংমদা ফংহনবগী পান্দম থম্লি। হায়রিবা মিসন অসিনা থম্লিবা পান্দম অসি খুঙ্গংদা নুপী অমসুং নুপীমচাশিংনা ৱানা হোৎনরিবা অসি হন্থহন্দুনা মখোয়গী পুন্সি মহিং ফগৎনবনি। মসিগী ফন্দ অসি ভারত সরকারনা য়ুমথোং খুদিং তেপ কন্নেকসন পীনবা অসিদা বেজ তৌবনি অমসুং সেন্ত্রেল অমসুং স্তেতনা অফংবা অদু শিজিন্নবনি। থৌরম অসি মখা তানা চৎথনবা, কেরলা স্তেত ওফিসিএলশিংনা নেস্নেল জল জিবন মিসন অসিগী মমাংদা থৌরাংশিং অসিগী ফিবম অমসুং স্তেত অসিদা মিসন অসি হাপ্নবা ভিদিও কনফরেন্সকী খুত্থাংদা উৎখি।
কেরলানা ২০২৩-২৪ ফাওবদা য়ুমথোং খুদিংদা ঈশিংগী তেপ ১০০% শম্নবা থৌরাং তৌরি। স্তেত অসি চাওরাক্না খুঙ্গংগী য়ুমথোং লাখ ৬৭.১৫ লৈরি, হায়রিবা অসিদা য়ুমথোং লাখ ৪৯.৬৫ অমদি ঈশিংগী তেপ শমদ্রি। ২০২০-২১দা স্তেত অসিনা য়ুমথোং লাখ ২১.৪২ ঈশিংগী তেপ শম্বা ঙম্নবা হোৎনরি। মিদ তর্ম রিভ্যুদা হান্ননা লৈখ্রবা পাইপ ৱাতর সপ্লাইশিং (পি.দবল্যু.এস.) অসি হেবিতেসন ২,৪৯৩দা য়েংশিনবা মথৌ তাই মদুদি কন্নেকসন অমা ফাওবা পীদবশিং অসিদা য়েংশিনগনি। কেরলা স্তেত্না ২০২০গী দিসেম্বর ফাওবদা লেমহৌরিবা ফ্লোরাইদ ১৪না শোকহল্লবা মফমশিং অসিদা মীশিং ২৫,৪৫২গী অফবা ঈশিং পীননবা থৌরাং তৌরি।
জল জিবন মিসন অসিনা দিসেন্ত্রালাইজ, দিমান্দ দ্রাইবন, কম্ম্যুনিতি মেনেজ প্রোগ্রাম ওইবনা লোকেল ভিলেজ কম্ম্যুনিতি /গ্রাম পনচায়ৎ অমসুং শিজিন্নরিবা কাংলুপ অসিনা থৌরাং তৌবদা, শিজিন্নবদা,শিল-লাংবদা, মসিবু থবক তৌহনবদা অমসুং য়েংশিনবদা অচৌবা থৌদাং লৌরি। স্তেতশিং অসিদা আই.ই.সি. কেম্পেন তৌদুনা খুঙ্গংশিং অসি জল জিবন মিসন অসি মীয়ামগী ওইবা মিসন অমনি হায়বা অসি খংহনগদবনি। নুপীগী সেলফ-হেলপ গ্রুপশিং অমসুং মশানা থোকচরকপা ওরগানাইজেসন অসি খুঙ্গংগী কাংলুপশিংবু হৌদুনা ঈশিং অসি ফংনবা মখোয়না হোৎনগদবনি।
কেন্দ্র সরকারনা স্তেত সরকারদা অঙম্বা মতেং পীদুনা মখোয়না য়ুমথোং খুদিংদা ঈশিং ফংনবা হোৎনরিবা অসিদা তৌফম থোকপা তৌরি। ২০২০-২১দা কেন্দ্রনা কেরলাদা জল জিবন মিসনগী মখাদা লুপা করোর ৪০৪.২৪ অমা য়েন্থখি অমসুং স্তেত অসিদা হান্ননা নেস্নেল ৱাতর ক্বালিতি সব-মিসনগী মখাদা ফ্লোরাইদনা শোকহল্লবা মফমশিংদা অফবা ঈশিং ফংহন্নবা লুপা করোর ২.১৫ পীদুনা লৈখ্রবনি। স্তেত অসিদা কেন্দ্রনা পীথরক্লিবা গ্রান্তশিং অসি মাংহন্দনবা থবকশিং অসি য়াংশিন্নবা অমসুং লৈরিবা ফন্দশিং অসি শিজিন্নবা তকশিল্লি।
মখা তানা, পি.আর.আই.শিংগী ১৫শুবা ফাইনান্স কম্মিসন গ্রান্তশিং অসিদগী ৫০% অমা ঈশিং অমসুং সেনিতেসন্দা শিজিন্নগনি। কেরলাদা ২০২০-২১দা এফ.সি. গ্রান্তশিং অসিদগী লুপা করোর ১,৬২৮ য়েন্থখি। মদুদা নত্তনা, স্তেত অসিনা মখল কয়াগী থৌরমশিং অসিগী ফংলিবা ফন্দশিং অসি ফজনা শিজিন্নগদবনি হায়বদি এম.জি.এন.আর.ই.জি.এস., জে.জে.এম., এস.বি.এম. (জি.), দিস্ত্রীক্ত মিনরেল দিবলপমেন্ত ফন্দ, সি.এ.এম.পি.এ., সি.এস.আর. ফন্দ, লোকেল এরিয়া দিবলপমেন্ত ফন্দ অসিনচিংবা অসিনি।
স্তেত অসিদা অঙ্গনৱাদি সন্তরশিং, আশ্রমশালাশিং অমসুং স্কুলশিংদা ২০২০গী ওক্তোবর ২দা হৌদোকখিবা অখন্নবা নুমিৎ ১০০গী কেম্পেন অসিগী শরুক অমা ওইনা ঈশিং পুবা পাইপ য়ৌহন্নবা হায়জখি হায়রিবা অসিনা লোয়শংশিং অসিদা থকন্নবা অফবা ঈশিং, খুৎ হাম্নবা ঈশিং, তোইলেৎকী অমসুং মিদ-দে মিল থোংননবা ফংহনগদবনি। মসিগী পীথরিবা খুদোংচাবা অসিনা মীয়ামগী লোয়শংশিংদা অফবা ঈশিং ফংহন্দুনা অঙাংশিং অসিদা অফবা ঈশিং থক্তুনা মখোয়গী মশা-মউ ফনা থম্মী।

Ministry of Jal Shakti
Jal Shakti Ministry reviews implementation of Jal Jeevan Mission in Kerala
29 OCT 2020 4:51PM by PIB Delhi
The Ministry of Jal Shakti has been working with the States/ UTs to implement Union Government’s flagship programme Jal Jeevan Mission, which envisages provision of 55 litres of potable water per person per day through tap water connection to every rural home by 2024. The mission aims to improve the lives of rural people especially women and girls by reducing their drudgery. Funds are provided by Government of India based on the output in terms of household tap connections provided and the utilization of available central and matching State share. To take the program further, Kerala State officials presented the status of planning and implementation of the mission in the State before the National Jal Jeevan Mission through video conferencing.
Kerala is planning 100% tap water connections to all rural households by 2023-24. The State has around 67.15 lakh rural households, out of which 49.65 lakh households have not been provided with tap water connection. In 2020-21, the State is planning to enable 21.42 lakh households with tap water connections. The mid-term review highlighted the need for analysing the existing Piped Water Supply (PWS) schemes in 2,493 habitations, where not a single connection has been provided. It was also urged to examine schemes in 95 villages, where not a single tap connection has been provided. Kerala State has planned to provide safe drinking water to remaining 14 Fluoride affected habitations with population of 25,452 by December, 2020. The State was urged to pay undivided attention for universal coverage of aspirational districts; SC/ ST dominated villages, villages under Sansad Adarsh Gram Yojna (SAGY).
As Jal Jeevan Mission is a decentralized, demand-driven, community-managed programme, the local village community/ Gram Panchayats or user groups have to play key role in planning, implementation, management, operation and maintenance of water supply systems in villages to ensure long-term sustainability. The State was requested to undertake IEC campaign along with community mobilization in all villages to make Jal Jeevan Mission, truly a people’s movement. Women self-help groups and voluntary organisations are to be engaged to mobilize the rural community for creation of in-village water supply infrastructure as well as for their operation and maintenance.
Union Government is committed to provide full assistance to the State Government in their efforts to achieve this goal of universal coverage of water supply to each household. In 2020-21, Centre has allocated ₹ 404.24 Crore to Kerala under Jal Jeevan Mission and State is already having ₹ 2.15 Crore under National Water Quality Sub-mission for providing safe drinking water to Fluoride affected habitations. State was urged to speed up the implementation and utilize the available funds to avail the allocated funds so as to avoid losing the central grants.
Further, 50% of the 15th Finance Commission Grants to PRIs is to be spent on water and sanitation. Kerala has been allocated ₹ 1,628 Crore as FC Grants in 2020-21. Besides, the State should also well utilize their available funds through convergence of various programmes like MGNREGS, JJM, SBM (G), District Mineral Development Fund, CAMPA, CSR Fund, Local Area Development Fund, etc for holistic planning at village level to ensure judicious use of funds.
State was requested to ensure all the anganwadi centres, ashramshalas and schools are provided piped water supply as part of the special 100-day campaign has been launched on 2nd October, 2020, so that potable water is available in these institutions for drinking, hand washing, for use in toilets and for cooking of mid-day meals. This campaign offers a golden opportunity to provide safe water in these public institutions, so that children have access to safe water, which will improve their health and well-being.