শেনমিৎলোন্দা মন্ত্রীমন্দলগী মীফম (সি.সি.ই.এ.)
মন্ত্রী মন্দলনা মপালদগী শেন্থংগী মতেং পীরকপা দাম রিহেবিলিতেসন অমসুং ইমপ্রুবমেন্ত প্রোজেক্ত – ফেজ II অমসুং ফেজ IIIগী অয়াবা পীখ্রে
29 OCT 2020 3:48PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ময়াই তাংবল লৌদুনা ফম্বা কেবিনেৎ কম্মিতী ওন ইকনোমিক এফিয়র্সকী মীফমদা লৈবাক অসিদা লৈরিবা খনগৎলবা দামশিং খুদোংথিদনবা অমসুং চল্লাইবগী থবক থৌরম ফগৎহন্নবা লোয়ননা সিস্তেমগী অচৌবা মেনেজমেন্ত এপ্রোচ য়াওদুনা ইন্সতিত্যুসনগী ওইবা মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা ৱর্ল্দ বেঙ্ক (দবল্যু.বি.) অমসুং এসিয়ন ইনফ্রাস্ত্রকচর ইনবেস্তমেন্ত বেঙ্ক (এ.আই.আই.বি.)না শেলগী মতেং পীদুনা দাম রিহেবিলিতেসন অমসুং ইমপ্রুবমেন্ত প্রোজেক্ত (দি.আর.আই.পি.)গী ফেস II অমসুং ফেজ IIIগী অয়াবা পীখ্রে।
প্রোজেক্ত অসিদা চংগদবা শেল অসি করোর ১০,২১১নি। প্রোজেক্ত অসি চহি ১০ চংদুনা ফেজ অনি থোক্না ইমপ্লিমেন্ত তৌগনি, চহি তরুক-তরুক্কী মতম অসিদা এপ্রিল ২০২১দগী মার্চ ২০৩১ ফাওবদা চহি অনি ননশিন্নগনি। অপুনবা প্রোজেক্ত অসিদা চংগদবা মপালদগী সিয়র তৌদুনা পীরকপা শেন্থং অসি লুপা করোর ৭,০০০ ওই, অমসুং বেলেন্স ওইনা লৈরিবা লুপা করোর ৩,২১১ অসি মরী লৈনবা ইমপ্লিমেন্তিং এজেন্সীশিংনা (আই.এ.শিং) পুথোক্কদবনি। কেন্দ্র সরকারনা লোন লাইএবিলিতী ওইনা লুপা করোর ১,০২৪ অমসুং সেন্ত্রেল কম্পোনেন্তগী কাউন্তর-পার্ত ফন্দিং ওইনা লুপা করোর ২৮৫ পুথোক্কনি।
দি.আর.আই.পি.গী ফেস II অমসুং ফেজ IIIনা মখাদা পীরিবা পান্দমশিং অসি থম্লি:-
- হৌজিক লৈরিবা হখনগৎলবা দামশিং খুদোংথিদনবা অমসুং চল্লাইবগী থবক থৌরম অমসুং মরী লৈনবা অতোপ্পা মচাক মথুমশিং অসি মতম শাংনা চৎনবা মওংদা ফগৎহনবা।
- শরুক য়ারিনা রাজ্যশিং লোয়ননা কেন্দ্রগী থাক্কী দামগী খুদোংথিদনবা ইন্সতিত্যুসনগী ওইবা সেৎঅপকী মপাঙ্গল কনখৎহনবা, অমসুং
- iii. দামশিং মতম শাংনা চল্লাইনবা অমসুং য়েংশিন্নবগীদমক্তা ইন্সিদেন্তেল রিবেন্যু পুথোক্নবা খনগৎলবা দাম খরদা অতোপ্পা ইন্সিদেন্তেল উপাইশিং খঙদোক্নবা
মথক্তা পনখ্রিবা পান্দমশিং অসি ফংনবা, দি.আর.আই.পি.গী ফেস II অমসুং ফেজ IIIগী মখাদা পীরিবা মচাকশিং অসি লৈ:
- দামশিংগী রিহেবিলিতেসব অমসুং ফগৎহনবা অমদি মরী লৈনবা মচাক মথুমশিং,
- শরুক য়ারিবা রাজ্যশিং অমসুং কেন্দ্রগী এজেন্সীশিংদা দাম খুদোংথিদনবা ইন্সতিত্যুস্নেলগী মপাঙ্গল কনখৎহনবা,
- দামশিং মতম শাংনা চল্লাইনবা অমসুং য়েংশিন্নবগীদমক্তা ইন্সিদেন্তেল রিবেন্যু পুথোক্নবা খনগৎলবা দাম খরদা অতোপ্পা ইন্সিদেন্তেল উপাইশিং খঙদোকপা, অমসুং
- প্রোজেক্ত মেনেজমেন্ত
স্কীম অসিনা লৈবাক অসি শিনবা থুংনা হৌজিক লৈরিবা দাম ৭৩৬ পাক শন্না রিহেবিলিতেসন তৌবা পাম্লি। ইমপ্লিমেন্তিং এজেন্সীগী মতুং ইন্না রিহেবিলিতেসনগীদমক থবক পাইখৎকদবা দামশিং অসি খাইদোকপগী মশিং অদু মখাদা পীরি:
সিরিএল নম্বর
রাজ্য/এজেন্সী
দাম মশিং
১
অন্ধ্র প্রদেশ
৩১
২
ভাক্রা বীস মেনেজমেন্ত বোর্দ (বি.বি.এম.বি.)
২
৩
ছত্তিসগর
৫
৪
সেন্ত্রেল ৱাতর কম্মিসন
৫
দমোদর ভেলী কোরপোরেসন
৫
৬
গোৱা
২
৭
গুজরাত
৬
৮
ঝার্খন্দ
৩৫
৯
কর্নাতকা
৪১
১০
কেরেলা
২৮
১১.
মধ্য প্রদেশ
২৭
১২.
মহারাস্ত্র
১৬৭
১৩.
মনিপুর
২
১৪.
মেঘালয়
৬
১৫.
ওরিশা
৩৬
১৬.
পঞ্জাব
১২
১৭.
রাজস্থান
১৮৯
১৮.
তামিল নাদু
৫৯
১৯.
তেলঙ্গনা
২৯
২০.
উত্তর প্রদেশ
৩৯
২১.
উত্তরাখন্দ
৬
২২.
ৱেস্ত বেঙ্গল
৯
অপুনবা
৭৩৬

Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Cabinet approves Externally Aided Dam Rehabilitation and Improvement Project – Phase II and Phase III
29 OCT 2020 3:48PM by PIB Delhi
The Cabinet Committee on Economic Affairs chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has approved the Dam Rehabilitation and Improvement Project (DRIP) Phase II & Phase III with the financial assistance of the World Bank (WB), and Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) to improve the safety and operational performance of selected dams across the whole country, along with institutional strengthening with system wide management approach.
The project cost is Rs 10,211 crore. The Project will be implemented over a period of 10 years duration in two Phases, each of six years duration with two years overlapping from April, 2021 to March, 2031. The share of external funding is Rs 7,000 crore of the total project cost, and balance Rs 3,211 crore is to be borne by the concerned Implementing Agencies (IAs). The contribution of Central Government is Rs 1,024 crore as loan liability and Rs 285 crore as counter-part funding for Central Component.
DRIP Phase II & Phase III envisages the following objectives:-
1. To improve the safety and performance of selected existing dams and associated appurtenances in a sustainable manner.
2. To strengthen the dam safety institutional setup in participating states as well as at central level, and
• iii. To explore the alternative incidental means at few of selected dams to generate the incidental revenue for sustainable operation and maintenance of dams
To achieve the above objectives, DRIP Phase II & Phase III has following components:
1. Rehabilitation and improvement of dams and associated appurtenances,
2. Dam safety institutional strengthening in participating States and Central agencies,
3. Exploration of alternative incidental means at few of selected dams to generate the incidental revenue for sustainable operation and maintenance of dams, and
4. Project management.
The Scheme envisages comprehensive rehabilitation of 736 existing dams located across the country. Implementing Agency wise breakup of number of dams to be taken up for rehabilitation are as follows:
Sl. No.
State/ Agency
No. Of Dams
1
Andhra Pradesh
31
2
Bhakra Beas Management Board (BBMB)
2
3
Chhattisgarh
5
4
Central Water Commission
5
Damodar Valley Corporation
5
6
Goa
2
7
Gujarat
6
8
Jharkhand
35
9
Karnataka
41
10
Kerala
28
11.
Madhya Pradesh
27
12.
Maharashtra
167
13.
Manipur
2
14.
Meghalaya
6
15.
Odisha
36
16.
Punjab
12
17.
Rajasthan
189
18.
Tamilnadu
59
19.
Telangana
29
20.
Uttar Pradesh
39
21.
Uttarakhand
6
22.
West Bengal
9
Total
736