কেবিনেট কমিটি - বিত্তীয় পৰিক্ৰমা
বান্ধ পুনৰ সংস্থাপন আৰু উন্নয়ন প্ৰকল্পৰ দ্বিতীয় আৰু তৃতীয় পৰ্যায়ৰ বাহ্যিক সহায়ত কেবিনেটৰ অনুমোদন
29 OCT 2020 3:48PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্রী শ্রী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অধ্যক্ষতাত অনুষ্ঠিত অর্থনৈতিক পৰিক্ৰমাৰ কেবিনেট কমিটীৰ বৈঠকত বিশ্ব বেংক আৰু এছিয়া আন্তঃগাঁথনি বিনিয়োগ বেংকৰ সাহায্যত দ্বিতীয় আৰু তৃতীয় পৰ্যায়ত বান্ধ পুনৰ সংস্থাপন আৰু উন্নয়ন প্ৰকল্পত অনুমোদন জনাইছে। দেশজুৰি নির্দিষ্ট কেইটামান বান্ধৰ সুৰক্ষা আৰু মান উন্নয়ন নিশ্চিত কৰাৰ উপৰি এইবোৰ বান্ধৰ পৰিচালন সংক্রান্তীয় বিষয়সমূহ বিবেচনা কৰা হৈছে৷
এই সমগ্ৰ প্ৰকল্পৰ বাবে ১০,২১১ কোটি টকা ব্যয় হ’ব৷ ১০ বছৰ ধৰি দুটা পৰ্যায়ত এই প্ৰকল্প ৰূপায়ণ কৰা হ’ব৷ ২০২১ৰ এপ্রিলৰ পৰা ২০৩১ৰ মার্চ মাহলৈকে প্ৰতিটো পৰ্যায়ৰ ম্যাদ হ’ব ৬ বছৰ৷ এই প্ৰকল্পৰ বাবে ৭,০০০ কোটি টকা আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সংস্থাসমূহে প্ৰদান কৰিব৷ বাকী ৩,২১১ কোটি টকা ৰূপায়ণকাৰী সংস্থাসমূহে ব্যয় কৰিব৷ কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে ঋণৰ বাবদ ১,০২৪ কোটি টকা আৰু অন্যান্য আনুষংগিক খৰচৰ বাবদ ২৮৫ কোটি টকাৰ খৰচ বহন কৰিব৷
এই প্ৰকল্প ৰূপায়ণৰ উদ্দেশ্যসমূহ হৈছেঃ-
১৷ নির্ধাৰিত বান্ধ আৰু বান্ধ সংলগ্ন ব্যৱস্থাপনাত সুস্থিতৰতাৰে সুৰক্ষামূলক বিষয়সমূহৰ উন্নয়ন সাধন কৰা৷
২৷ বান্ধসমূহৰ নিৰাপত্তা নিশ্চিত কৰাৰ বাবে কেন্দ্রীয় পৰ্যায়ত আৰু সংশ্লিষ্ট ৰাজ্যসমূহক জড়িত কৰা৷
৩৷নির্ধাৰিত কেইটামান বান্ধৰ পৰা ৰাজহ আদায়ৰ বাবে বিকল্প কেতবোৰ পদ্ধতি বিবেচনা কৰা৷ এই ধনৰ জৰিয়তে সেই বান্ধসমূহৰ সুৰক্ষাৰ কাম কৰা হ’ব৷
এই প্ৰকল্পৰ সময়ত বিবেচনা কৰা দিশবোৰ হ’লঃ-
ক৷ বান্ধ আৰু ইয়াৰ সমীপৱৰ্তী অঞ্চলৰ লোকসকলৰ পুনৰ সংস্থাপন আৰু উন্নয়নৰ কাম কৰা৷
খ৷ সংশ্লিষ্ট ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ সংস্থাসমূহে বান্ধৰ সুৰক্ষা সংক্রান্তীয় বিষয়বোৰ আৰু অধিকয সুদৃঢ় কৰা৷
গ৷ একাধিক বান্ধৰ ৰাজহ সংক্রান্তীয় ব্যৱস্থাপনাৰ দিশত চালিজাৰি চোৱা হ’ব যাতে উপার্জিত ধনৰ জৰিয়তে সেই বান্ধসমূহৰ ৰক্ষণাবেক্ষণ আৰু পৰিচালনাৰ কাম কৰিব পৰা যায়৷
ঘ৷ প্ৰকল্পৰ ব্যৱস্থাপনা৷
এই প্ৰকল্পৰ অধীনত সমগ্ৰ দেশত ৭৩৬টা বান্ধৰ পুনৰ সংস্থাপনৰ কাম কৰা হ’ব৷ তলত ৰাজ্য আৰু ৰূপায়ণ এজেন্সিসমূহৰ লগতে বান্ধৰ সংখ্যাৰ তালিকা উল্লেখ কৰা হৈছে৷
Sl. No.
ৰাজ্য/এজেন্সি
বান্ধৰ সংখ্যা
১
অন্ধ্ৰপ্ৰদেশ
৩১
২
ভাক্ৰা বীজ মেনেজমেণ্ট বোৰ্ড (বিবিএমবি)
২
৩
চত্তীশগড়
৫
৪
কেন্দ্ৰীয় জল আয়োগ
৫
দামোদৰ উপত্যকা নিগম
৫
৬
গোৱা
২
৭
গুজৰাট
৬
৮
ঝাৰখণ্ড
৩৫
৯
কৰ্ণাটক
৪১
১০
কেৰালা
২৮
১১.
মধ্যপ্ৰদেশ
২৭
১২.
মহাৰাষ্ট্ৰ
১৬৭
১৩.
মনিপুৰ
২
১৪.
মেঘালয়
৬
১৫.
ওড়িশা
৩৬
১৬.
পাঞ্জাৱ
১২
১৭.
ৰাজস্থান
১৮৯
১৮.
তামিলনাডু
৫৯
১৯.
তেলেংগানা
২৯
২০.
উত্তৰপ্ৰদেশ
৩৯
২১.
উত্তৰাখণ্ড
৬
২২.
পশ্চিমবংগ
৯
মুঠ
৭৩৬

Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Cabinet approves Externally Aided Dam Rehabilitation and Improvement Project – Phase II and Phase III
29 OCT 2020 3:48PM by PIB Delhi
The Cabinet Committee on Economic Affairs chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has approved the Dam Rehabilitation and Improvement Project (DRIP) Phase II & Phase III with the financial assistance of the World Bank (WB), and Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) to improve the safety and operational performance of selected dams across the whole country, along with institutional strengthening with system wide management approach.
The project cost is Rs 10,211 crore. The Project will be implemented over a period of 10 years duration in two Phases, each of six years duration with two years overlapping from April, 2021 to March, 2031. The share of external funding is Rs 7,000 crore of the total project cost, and balance Rs 3,211 crore is to be borne by the concerned Implementing Agencies (IAs). The contribution of Central Government is Rs 1,024 crore as loan liability and Rs 285 crore as counter-part funding for Central Component.
DRIP Phase II & Phase III envisages the following objectives:-
1. To improve the safety and performance of selected existing dams and associated appurtenances in a sustainable manner.
2. To strengthen the dam safety institutional setup in participating states as well as at central level, and
• iii. To explore the alternative incidental means at few of selected dams to generate the incidental revenue for sustainable operation and maintenance of dams
To achieve the above objectives, DRIP Phase II & Phase III has following components:
1. Rehabilitation and improvement of dams and associated appurtenances,
2. Dam safety institutional strengthening in participating States and Central agencies,
3. Exploration of alternative incidental means at few of selected dams to generate the incidental revenue for sustainable operation and maintenance of dams, and
4. Project management.
The Scheme envisages comprehensive rehabilitation of 736 existing dams located across the country. Implementing Agency wise breakup of number of dams to be taken up for rehabilitation are as follows:
Sl. No.
State/ Agency
No. Of Dams
1
Andhra Pradesh
31
2
Bhakra Beas Management Board (BBMB)
2
3
Chhattisgarh
5
4
Central Water Commission
5
Damodar Valley Corporation
5
6
Goa
2
7
Gujarat
6
8
Jharkhand
35
9
Karnataka
41
10
Kerala
28
11.
Madhya Pradesh
27
12.
Maharashtra
167
13.
Manipur
2
14.
Meghalaya
6
15.
Odisha
36
16.
Punjab
12
17.
Rajasthan
189
18.
Tamilnadu
59
19.
Telangana
29
20.
Uttar Pradesh
39
21.
Uttarakhand
6
22.
West Bengal
9
Total
736