শক্তি মন্ত্ৰালয়
‘গ্ৰীণ ইনিচিয়েটিভ’-ৰ অধীনত জাপানী চৰকাৰৰ বিত্তীয় প্ৰতিষ্ঠানৰে ৫০ ‘বিলিয়ন জাপানী য়েন’ ঋণৰ বাবে ‘বিদেশী মুদ্ৰ ঋণ চুক্তি’ সম্পাদিত কৰিলে ‘এনটিপিচি লিমিটেড’য়ে
‘ফ্লু গেছৰ গন্ধকমুক্তকৰণ’(এফজিডি) তথা ‘নবীকৰণযোগ্য শক্তি প্ৰকল্প’ৰ মূলধনী ব্যয়ৰ পুঁজি হিচাপে এই ঋণ ব্যৱহাৰ কৰিব ‘এনটিপিচি’-য়ে
28 OCT 2020 4:53PM by PIB Guwahati
‘জাপান বেংক ফৰ ইণ্টাৰনেশ্যনেল ক’-অপাৰেশ্যন’(জেবিআইচি)ৰ ‘গ্লোবেল একশ্যন ফৰ ৰিকনচিলিং ইক’নমিক গ্ৰ’থ এণ্ড এনভাৰ্নমেণ্ট পিজাৰ্ভেশ্যন ইনিচিয়েটিভ’ চমুকৈ ‘গ্ৰীণ ইনিচিয়েটিভ’-ৰ অধীনত ৫০ ‘বিলিয়ন জাপানী য়েন’(প্ৰায় ৪৮২ নিযুত মাৰ্কিন ডলাৰ বা ৩,৫৮২ কোটি টকা) পৰিমাণৰ ঋণ আহৰণৰ বাবে আজি প্ৰথমবাৰৰ বাবে ‘বিদেশী মুদ্ৰ ঋণ চুক্তি’ সম্পাদিত কৰিলে ভাৰতৰ বৃহত্তম শক্তি উত্পাদক সংস্থা ‘এনটিপিচি লিমিটেড’য়ে। ‘জেবিআইচি’-য়ে এই ঋণৰ ৬০শতাংশ ধন যোগান ধৰাৰ বিপৰীতে ‘জেবিআইচি’-য়ে প্ৰদান কৰা নিৰ্ভয়তাৰ প্ৰতিশ্ৰুতিৰ আধাৰত বাকী ধন ৰাশি আগবঢ়াব কেইটামান বাণিজ্যিক বেংক(যথা- ‘ছুমিট’মো মিত্ছুই বেংকিং কৰ্পোৰেশ্যন’, ‘দি বেংক অব য়’কোহামা লিমিটেড’, ‘দি ছেন-ইন গ’ডো বেংক লিমিটেড’, ‘দি জ’য়ো বেংক লিমিটেড’ আৰু ‘দি নাণ্টো বেংক লিমিটেড’)য়ে।
‘গোলকীয় পাৰিপাৰ্শ্বিকতাৰ সংৰক্ষণ নিশ্চিত কৰা’ ‘জেবিআইচি’ৰ ‘সম্প্ৰসাৰিত প্ৰকল্প সম্পৰ্কীয় উদ্যোগ’ৰ অধীনত এই সুবিধা আগবঢ়োৱা হৈছে। ‘ফ্লু গেছৰ গন্ধকমুক্তকৰণ’(এফজিডি) তথা ‘নবীকৰণযোগ্য শক্তি প্ৰকল্প’ৰ মূলধনী ব্যয়ৰ পুঁজি হিচাপে এই ঋণ ব্যৱহাৰ কৰিব ভাৰত চৰকাৰৰ শক্তি মন্ত্ৰালয়ৰ অধীনস্থ ৰাজহুৱা খণ্ডৰ প্ৰতিষ্ঠান ‘এনটিপিচি’-য়ে। তাপ বিদ্যুত্ প্ৰকল্পসমূহত হোৱা SOx-ৰ প্ৰদূষণ ‘এফজিডি’-য়ে লক্ষ্যণীয় হাৰত হ্ৰাস কৰাৰ লগতে ইয়াক ‘পাৰিৱেশিক বহনক্ষমতা’ৰ ক্ষেত্ৰত গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ হিচাপে গণ্য কৰা হয়।
ঋণ চুক্তিখনত ‘ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সিং’ ব্যৱস্থাৰে স্বাক্ষৰ দান কৰে ‘এনটিপিচি’-ৰ সঞ্চালক(বিত্ত) শ্ৰী অনিল কুমাৰ গৌতম আৰু ‘জেবিআইচি’-ৰ ‘গ্লোবেল হেড অব ইনফ্ৰাষ্ট্ৰাকশ্যাৰ এণ্ড এনভাৰ্নমেণ্ট ফাইনেন্স গ্ৰুপ’-ৰ পৰিচালন কাৰ্যবাহী বিষয়া শ্ৰী টানিম’টো মাছায়ুকীয়ে।

Ministry of Power
NTPC Ltd. enters into foreign currency loan agreement with Japanese Government’s financial institution for JPY 50 billion under GREEN initiative
The loan proceeds to be utilized by NTPC for funding its capex for Flue Gas Desulphurization (FGD) & RE projects
28 OCT 2020 4:53PM by PIB Delhi
In the first funding for NTPC Ltd under Japan Bank for International Co-operation (JBIC)’s GREEN or Global Action for Reconciling Economic growth and Environment preservation initiative, India’s largest power producer today entered into foreign currency loan agreement with Japanese Government’s financial institution for JPY 50 billion (approx. USD 482 million or Rs. 3,582 crore). JBIC will provide 60% of the facility amount and the balance will be given by commercial banks (viz., Sumitomo Mitsui Banking Corporation, the Bank of Yokohama Ltd., the San-In Godo Bank Ltd., the Joyo Bank Ltd. and The Nanto Bank Ltd.), under JBIC guarantee.
The facility is extended under JBIC’s outreach for projects, which ensure conservation of global environment. The loan proceeds will be utilized by NTPC Ltd, the PSU under Ministry of Power, for funding its capex for Flue Gas Desulphurization (FGD) & Renewable Energy projects. FGD, substantially reduces the SOx emission in the flue gases of thermal power plants and is a critical step towards environmental sustainability.
The loan agreement was signed by Shri Anil Kumar Gautam, Director (Finance), NTPC and Mr. TANIMOTO Masayuki, Managing Executive Officer, Global Head of Infrastructure & Environment Finance Group, JBIC through video conferencing.