জল শক্তি মন্ত্রালয়
মেঘালয়াদা জল জীবন মিসন হৌননবা মিদ-তর্ম রিভ্যু পাংথোকখ্রে
26 OCT 2020 6:05PM by PIB Imphal
ঙসি মেঘালয়াদা মিদ-তর্ম রিভ্যু অমা জল জীবন মিসন থৌরাং তৌবা অমসুং হৌননবা ভিদিও কনফরেন্সকী খুত্থাংদা পাংথোকখ্রে মসিদা স্তেতকী ওফিসিএলশিংনা নেস্নেল জল জীবন মিসন্দা চংশিল্লিবা থবকশিং অসি উৎখ্রে।
মেঘালয়া অসি খুঙ্গংগী য়ুমথোং লাখ ৫.৮৯রোম লৈরি অমসুং স্তেত অসিনা ২০২০-২১দা য়ুমথোং লাখ ২.০৪দা ঈশিং তেপ কনেক্সন পীনবা থৌরাং তৌরি। মিদ-তর্ম রিভ্যু অসিদা মেঘালয়ানা ২০২০-২১দা খুঙ্গং ১,৬৩৬ অসিদা ১০০%দা তেপ কনেক্সন পীনবা থৌরাং তৌরি, হৌজিক ফাওবদা খুঙ্গং ১১২ ফংহনখ্র।
স্তেত অসিদা ভিলেজ এক্সন প্লান (ভি.এ.পি.) অসি খুঙ্গংগী ওইবা থাক্তা শেমগৎনবা পাউতাক পীরি। ভি.এ.পি.না থক্নবা ঈশিং ফংফম, ঈশিং ফংহন্নবা মচাক, গ্রে ৱাতর মেনেজমেন্ত অমসুং মসিবু মথৌ তৌহনবা অমসুং য়েংশিনবা অসিগীদমক মপাঙ্গল কলহনগদবনি হায়খি। হান্ননা লৈরমবা থক্নবা ঈশিংগী ফংফম অসি চাওথোকহনবা হায়বা অসি ঐখোয়গী ৱাখলদা থমদুনা থক্নবা ঈশিং অসি মতম শাংনা লৈনবা হোৎনগদবনি। স্তেত অসিদা মখল কয়াগী লৈরিবা থৌরমশিং হায়বদি এম.জি.এন.আর.ই.জি.এস.,জল জীবন মিসন, এস.বি.এম. (জি), ১৫শুবা এফ.সি. গ্রান্ত তু রুরেল লোকেল বোদিস, দিস্ত্রীক্ত মিনরেল দিবলপমেন্ত ফন্দ, সি.এ.এম.পি.এ., লোকেল এরিয়া দিবলপমেন্ত ফন্দ অসিনচিংবা অসি লৌগদবনি।
জল জীবন মিসনগী মখাদা ২০২০-২১ মনুংদা, মেঘালয়াদা লুপা করোর ১১৪.০৯ অমা য়েন্থনবা কাইথখি মসিগী মনুংদা লুপা করোর ২৮.৫২ অমদি স্তেত অসিদা থাদোরকখি। মখা তানা ২০২০-২১গীদমক মেঘলয়াদা লুপা করোর ১৮২ অমা ১৫শুবা ফাইনান্স গ্রান্ত পীখি অমসুং ৫০% অমদি শোইদনা ঈশিং য়েনবা অমসুং সেনিতেসন অসিদা শিজিন্নগদবনি।
জল জীবন মিসনগী মখাদা অহানবা ওইনা থম্লিবা অসি ঈশিং অসি ফনা থম্নবা লৈকাইগী মীওইশিং শরুক য়াদুনা হোৎনগদবনি। খুঙ্গং মীওই মঙা মরু ওইনা নুপী মরক্তগী মখোয় অসিবু ফীল্দ তেস্ত কীত অসিগী ত্রেনিং পীদুনা ঈশিংগী মগুন অসি য়েংগদবনি। ঈশিং ফংফম পুম্বা চহী অমদা অমুক তেস্ত তৌদুনা মদুদা ফিজিকেল অমসুং কেমিকেলগী চাং য়েংগদবনি অমসুং বেক্তরিয়া য়াওবা য়েংবগী অনিরক তৌগনি। স্তেত অসি মখোয়গী মফমশিং অসিদা হান্না মিয়েং থম্নবা পাওতাক পীরি অমসুং থা ৩-৪ অসিগী মনুংদা লেবোরেতোরি লোইশিল্লগনি।
স্তেত অসিদা লৈরিবা অঙ্গনৱাদি সেন্তরশিং অমসুং স্কুলশিং অসি হান্ননা পাইপ ৱাতর সপ্লাই অসি ২০২০গী ওক্তোবরগী ২দা হৌদোকখিবা নুমিৎ ১০০নিগী অখন্নবা কেম্পেন মতুং ইন্না থক্নবা ঈশিং অসি য়ৌহনগদবনি হায়রিবা অসি থক্নবা, খুৎ হাম্নবা অমসুং তোইলেৎকি শিজিন্নবগীদমক্নি।
জল জীবন মিসন অসি য়ুনিয়ন গবর্নমেন্তনা পায়খৎপা খুঙ্গংশিংগী য়ুমথোং খুদিংদা থক্নবা ঈশিং ২০২৪ ফাওবদা ফংস্নেল হাউসহোল্দ তেপ কনেক্সনগী মখাদা পায়বা মরুওইবা থৌরম অমনি। মিসন অসিনা পান্দম থম্লিবা অসি খুঙ্গংদা লৈরিবা প্রজাশিংদা অফবা মখলগী ঈশিং অসি য়ুমথোং খুদিংদা য়ৌহনবা অসিনি।

Ministry of Jal Shakti
Mid-Term Review held for implementation of Jal Jeevan Mission in Meghalaya
26 OCT 2020 6:05PM by PIB Delhi
A mid-term review meeting on planning and implementation of Jal Jeevan Mission in Meghalaya was held today through VC, wherein the State officials presented the progress to the National Jal Jeevan Mission.
Meghalaya has around 5.89 lakh rural households and the State is planning to provide 2.04 lakh households with tap connections in 2020-21. In the mid-term review, it was noted that Meghalaya is planning to cover its 1,636 villages with 100% tap connection in 2020-21; so far, 112 villages are covered. A lot of emphasis is given on aspirational districts and Sansad Adarsh Gram Yojna villages.
The State was advised to give undivided focus on the planning at village level by preparing Village Action Plan (VAP) for every village. VAP should consist of components like strengthening of drinking water sources, water supply infrastructure, grey water management and operation & maintenance. Augmentation of existing drinking water sources need to be kept in mind for long-term sustainability of drinking water supply systems. The State was asked for convergence of various programmes like MGNREGS, Jal Jeevan Mission, SBM (G), 15th FC Grants to rural local bodies, District Mineral Development Fund, CAMPA, Local Area Development Fund, etc. at village level and a Village Action Plan should be prepared by dovetailing all these resources for judicious use of funds. The State was asked to launch an effective IEC campaign for community mobilisation.
Under Jal Jeevan Mission, during 2020-21, Meghalaya has been allocated an amount of ₹ 114.09 Crore, out of which ₹ 28.52 Crore has been released to the State. Further, in 2020-21, Meghalaya has been allocated ₹ 182 Crore as 15th Finance Commission Grants and 50% of this amount is mandatorily to be utilized for water supply and sanitation.
Under Jal Jeevan Mission, priority is being given on water quality surveillance through active participation of frontline functionaries as well as involving the local community. 5 persons especially women are being trained in every village to use the Field Test Kits to test the quality of water. Every source needs to be tested once every year for physical and chemical parameters and twice for bacteriological contamination. The State was advised to give priority to these areas as well as complete the NABL accreditation of State and district laboratories in next 3-4 months and also to open those for public so that they can test the quality of water supplied at very nominal rate.
State was urged to ensure all the anganwadi centres and schools are provided piped water supply as part of the special 100-day campaign launched on 2nd October, 2020, so that potable water is available in these institutions for the proposes of drinking, hand washing and use in toilets.
Jal Jeevan Mission is a flagship program of Union Government to provide potable water to rural homes through Functional Household Tap Connection by 2024. The mission aims to improve the lives of rural people by providing safe drinking water to every rural home through household tap connections.