প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না ৪শুবা ইন্দিয়া ইনর্জী ফোরমদা থৌরম হৌদোকপগী ৱারোল পীখ্রে
ভারতনা মতম খরগী মনুংদা ইনর্জী শীজিন্নবা শরুক অনিগী ময়া য়ৌরগনি হায়খ্রে
ভারতকী ইনর্জী প্লান্না মালেমগী সস্তেনেবল গ্রোথকীদমক হোৎনরিবা অসিগা লোয়ননা ইনর্জী জস্তিস ফংহন্নবা পান্দম থম্লি হায়খ্রে
ভারতকী ইনর্জী সেক্তর অসি চাউখৎপা, ইন্দস্ত্রীদা কায়দবা অমসুং অকোইবগীসু খনবা হায়বসিদা মীৎয়েং থমগনি হায়খ্রে
ভারতনা অইং-অশাগী হোংলক্লিবা অসিগী মায়োক্তা লেপ্তনা হোৎনখিগনি হায়খ্রে
ইন্দস্ত্রীনা ওইল অমসুং গ্যাস অনিমক্কী ওইনা ত্রান্সপরেন্ত ওইবা অমসুং ফ্লেক্সিবল ওইবা কৈথেল শেম্নবা ফোঙদোকখ্রে
ভারতকী ইনর্জী মেপকী মরু ওইবা দ্রাইভর তরেৎ মশিং চনখ্রে
26 OCT 2020 7:31PM by PIB Imphal
পি.এম.না ৪শুবা ইন্দিয়া ইনর্জী ফোরম সিরা ৱীক্কী থৌরম হৌদোকপগী ৱারোল ভিদিও কনফরেন্সকী খুত্থাংদা পীখ্রে। এদিসন অসিগী হিরম অসি “ইন্দিয়া’স ইনর্জী ফ্যুচর ইন এ ৱর্ল্দ ওফ চেঞ্জ” ওইখি।
থৌরম অসিদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারত্তা ইনর্জী য়াম্না লৈ অমসুং ইনর্জীগী তুংলমচৎ অসি আশা লৈ অমসুং সেক্যুর ওই। ইনর্জীগী দিমান্দ শরুক অহুম থোকপগী অমগী ময়াদা হন্থরকপা, মমলদা হোংদোক হোংজিন তৌবা, ইনভেস্তমেন্তকী ওইবা ৱারেপশিংনা অকায়বা পীবা অসিগুম্বা তোঙান তোঙানবা খুদোংচাদবশিং অসি লৈজরবসু গ্লোবেল ইনর্জী দিমান্দ অসি লাক্কদৌরিবা চহিশিং অসিদা কন্ত্রেক্সন তৌগনি হায়না প্রোজেক্ত তৌখি, ভারতনা মাংজিল থারিবা ইনর্জী কঞ্জুমর অমা ওইরক্কনি হায়না প্রোজেক্ত তৌখি অমসুং মতম খরগী মনুংদা ইনর্জী শীজিন্নবা অসি শরুক অনিগী ময়া ওইগনি হায়নসু প্রোজেক্ত তৌখি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি দোমেস্তিক এভিএসন্দা য়েংবদা ভারতকী এভিএসনগী কৈথেল অসি চাউবদা অহুমশুবা অমসুং খ্বাইদগী খুমাং চাউশিনবা ওইরি অমসুং ভারতকী কেরিয়রশিং অসি ২০২৪ ফাওবদা ফ্লীৎ সাইজ ৬০০তগী ১২০০দা হেনগৎকনি হায়না পান্নরি।
ইনর্জী শেল চংদনা ফংহনগদবনি অমসুং থাজনীংঙাই ওইগদবনি হায়না ভারতনা থাজৈ হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি। মসিদা খক্তনি সোসিও-ইকোনোমিক্তা অহোংবা পুরকপা ঙমগনি। মহাক্না হায়খি, ইনর্জী সেক্তরবু মীয়ামদা শক্তি পী অমসুং মখা তানা "হিংবদা লায়হনগদবা" অমা ওইরি অমসুং সরকারনা মসি ফংহন্নবা লৌখৎলিবা থৌরাংশিং অদু পাউদমখি। মহাক্না হায়খি থৌরাংশিং অসিনা মরুওইনা খুঙ্গংগী মীওই, মিদল ক্লাস অমসুং নুপীশিংগী পুন্সিদা মতেং পাংলি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারতনা মালেমগী সস্তেনেবল গ্রোথকী ৱাশক মপুং ফানা ঙাক্না চৎতুনা ভারতকী ইনর্জী প্লান অসিনা ইনর্জী জস্তিস পীনবা পান্দম থম্লি। মসিনা তাক্লি মদুদি কার্বোন থাদোকপগী চাংসু নেমহনবগা লোয়ননা ভারত মচা কয়াগী পুন্সি মহিং ফগৎহন্নবগীদমক অহেনবা ইনর্জী মথৌ তাই হায়বনি। ঐখোয়গী ইনর্জী সেক্তর অসি চাউখৎপা, ইন্দস্ত্রীদা কায়দবা অমসুং অকোইবগীসু খনবা হায়বসিদা মীৎয়েং থমগনি হায়না মহাক্না অপাম্বা ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়খি মরম অসিনা ভারত অসি রিন্যুএবল সোর্স ওব ইনর্জীগী মায়কৈদা চঙশিনবা খ্বাইদগী এক্তিব ওইবা লৈবাকশিংগী মরক্তা অমা ওইরি।
ভারতপু ক্লীন ইনর্জী ইনভেস্তমেন্তকী খ্বাইদগী মাংজিল থারিবা কৈথেল ওইহন্নবা লৌখৎপা থৌরাংশিংগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি, মখোয় অদুদি হৌখিবা চহি ৬ অসিদা এল.ই.দি. বল্ব করোর ৩৬ হেন্না য়েন্থোকপা, এল.ই.দি. বল্বকী মমলসু শরুক ১০ হেন্না হন্থহনবা, স্মার্ত এল.ই.দি. স্ত্রীৎ লাইৎ করোর ১.১ হেন্না ইন্সতোল তৌখিবা অসিনি। মহাক্না হায়খি থৌরাং অসিনা চহি অমদা ইনর্জী বিলিয়ন য়ুনিৎ ৬০ হেন্না তুংশিনবা ঙম্লে, গ্রীন হাউজ গ্যাস থাদোকপগী চাং অসি চহি খুদিংগী কার্বোন দাইওক্সাইদ তন করোর ৪.৫ হন্থহনবা ঙম্লে হায়না পান্নরি চহি খুদিংগী লুপা করোর ২৪,০০০ তুংশিনবা ঙম্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারতনা মালেমগীদমক তৌগনি হায়না ফোঙদোকখিবা অদু ঙাক্নবগী লম্বীদা চঙশিল্লি। মহাক্না হায়খি ইন্সতোল তৌখ্রবা রিন্যুএবল ইনর্জীগী কেপাসিতী অসি ২০২২ ফাওবদা গিগাৱাৎ ১৭৫ য়ৌনা হেনগৎনবা থমখিবা পান্দম অদু ২০৩০ ফাওবদা গিগাৱাৎ ৪৫০ য়ৌনা হেনগৎহনহল্লগনি। মহাক্না হায়খি ইন্দস্ত্রীএলাইজ ওইরবা মালেমগী মফমশিংগা চাংদম্নবদা ভারতনা কার্বোন থাদোকপদা খ্বাইদগী নেম্বা লৈবাক ওইজরবসু ভারতনা অইং-অশাদা হোংলক্লিবা অসি থেংননবা লেপ্তনা চঙশিনখিগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারতকী ইনর্জী সেক্তরদা অহোংবা পুরকপা অসি হৌখিবা চহি তরুক্লোম অসিদা হেন্না খোঙজেল য়াঙশিল্লে। এক্সপ্লোরেসন অমসুং লাইসেন্সিং পোলিসীদা অহোংবশিং পুরকপা, 'রিভিন্যু'দগী 'প্রদক্সন' হেনগৎনহনবদা মীৎয়েং হোংবা, হেন্না ত্রান্সপরেনসী লৈহন্নবা অমসুং স্ত্রিম লাইন তৌনবা মীৎয়েং মীৎয়েং চংবা অমসুং রিফাইনিং কেপাসিতী অসি ২০২৫ ফাওবদা চহি অমদা মেত্রিক তন মিলিয়ন ২৫০দগী ৪০০ ফাওবদা চাউখৎনবা পান্দম থম্বা অসিগুম্বা হন্দক্তা ইনর্জী সেক্তর অসিদা অনৌবা মশক থোকপা অহোংবশিং পুরকখিবা অদু ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়খি দোমেস্তিক গ্যাস পুথোকপগী চাং হেনগৎপা হায়বসি সরকারগী মরুওইবা পান্দম অমা ওইরে অমসুং ৱান নেসন পৱান গ্যাস গ্রিদ' কী খুত্থাংদা গ্যাস-বেজ ইকোনোমী পুরকপদা মায় পাকপা ঙমগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা মীয়ামদা ক্রুদকী মমল অসি লেপথোক্নবা খঙহনখি। মহাক্না মীয়াম্না থাও অমসুং গ্যাস্কী ত্রান্সপরেন্ত ওইবা অমসুং ফ্লেক্সিবল ওইবা কৈথেল অমগী মায়কৈদা পুন্নবা হোৎননবা খঙহনখি। মহাক্না হায়খি নেচরেল গ্যাসকী দোমেস্তিক প্রদক্সন হেনগৎনবগীদমক অমসুং গ্যাস্কী মার্কেৎ প্রাইস দিস্কোবরীদা চাং মান্নহনবা ঙম্নবা সরকারনা নেচরেল গ্যাস মার্কেতিং অহোংবশিং পুরকখি মসিনা ই-বিদ্দিংগী খুত্থাংদা নেচরেল গ্যাস য়োনবদা হেন্না চাউনা মার্কেত্তিংগী নীংতম্বা ফংহল্লগনি। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি ভারতকী ইহান হানবা ওতোমেতেদ জাতিগী থাক্কী গ্যাস ত্রেদিং প্লেৎফোর্ম অমা চহি অসিগী জুন থাদা হৌদোকখ্রে মসিনা গ্যাস্কী কৈথেলগী মমল খঙদোক্নবগী স্তেন্দর্দ প্রোসিজরশিং পীরি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি সরকার অসিনা 'আত্মানির্ভর ভারত'কী ৱাখল্লোনগা লোয়ননা মাংজিল থানা চঙশিল্লি। মহাক্না হায়খি মরোমদোম লেপচবা ভারত অমনা মালেমগী শেন্মিৎলোনগী ফোর্স মলতিপ্লাইয়র অমসু ওইগনি অমসুং হোৎনরিবা অসিনা ইনর্জী সেক্যুরিতী ফংহনবদা মীৎয়েং থম্লি। মহাক্না হায়খি অৱাবা তানফম অসিগী মনুংদা ওইল অমসুং গ্যাস ভেল্যু চেন্দা ইনভেস্তমেন্ত হেনগৎহনবা অসিগুম্না হৌৎনরিবশিং অসিগী অফবা মহৈ পুরক্লি অমসুং অতোপ্পা সেক্তরশিংদসু অসিগুম্বা খুদমশিং অসি উবা ফংখি। মহাক্না হায়খি সরকার অসিনা মালেমগী মরুওইবা ইনর্জী প্লেয়রশিংগা লোয়ননা স্ত্রেতেজিক অমসুং কম্প্রিহেন্সিব ওইবা ইনর্জীগী থবক থৌরমশিং পাইখৎলি। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি ভারতকী নাইবরহুদ ফার্স্ত হায়বা পোলিসী অসিগী শরুক অমা ওইনা, ঐখোয়গী য়ুম্লোন্নরিবা লৈবাকশিংগা কান্নবা ফংমিন্ননবা ইনর্জীগী লমদা ফগৎনবা হোৎনরি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভগবান নুমিৎকী দোলাইবু চিংলিবা শগোল তরেৎকুম্না, ভারতকী ইনর্জীগী মেপ অসিদা মরুওইবা দ্রাইভর তরেৎ য়াওগনি।
১. গ্যাস-বেজ ইকোনোমী অমগী মায়কৈদা ঐখোয়না হোৎনরিবশিং অসিগী খোঙজেল য়াংশিনবা।
২. মরুওইনা পেত্রোলিয়ম অমসুং কোইলাশুম্বা ফোসিল ফ্যুলশিং অমোৎপা চেলহন্দনা শীজিন্নবা।
৩. বাইও ফ্যুলশিং পুথোকনবগী দোমেস্তিক সোর্সশিং হেন্না শীজিন্নবা।
৪. ২০৩০ ফাওবদা গিগাৱাৎ ৪৫০গী রিন্যুএবল তার্গেৎ ফংনবা হোৎনবা।
৫. মোবিলিতী দি-কার্বোনাইজ তৌনবগীদমক ইলেক্ত্রিসিতী শীজিন্নবা হেনগৎহনবা।
৬. হায়দ্রোজেন য়াওনা হৌগৎলক্লিবা ফ্যুলশিংগী ওইনা শীজিন্নবা।
৭. ইনর্জী সিস্তেম খুদিংমক্তা দিজিতেল ইন্নোবেসন শীজিন্নবা।
মহাক্না হায়খি হৌখিবা চহি তরুক্লোম অসিদগী শীজিন্নরক্লবা হায়রিবা মপাঙ্গল লৈরবা পোলিসীশিং অসি মখা তানা শীজিন্নখিগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ইন্দিয়া ইনর্জী ফোরম – সেরা ৱীক অসিনা ইন্দস্ত্রী, সরকার অমসুং খুন্নাইগী মরক্তা লৈবা মরুওইবা প্লেৎফোর্ম অমা ওইনা মথৌ তৌরি অমসুং অসিগুম্বা কনফরেন্স অসিনা তুংলমচৎতা হেন্না ফবা ইনর্জী অমগীদমক কান্নরবা খন্ন-নৈনবশিং পাঙথোক্কনি হায়না মহাক্না থাজবা থমখি।

Prime Minister's Office
PM delivers inaugural address at 4th India Energy Forum
Says India to nearly double its energy consumption over the long term
Says India's Energy Plan aims to ensure energy justice while adhering to global commitments to sustainable growth
Says India’s energy sector to be growth centric, industry friendly and environment conscious
Says India would continue its efforts to fight climate change
Urges industry to create a transparent and flexible market for both oil & gas
Lists out the seven key drivers for India’s Energy map
26 OCT 2020 7:31PM by PIB Delhi
PM delivered inaugural address at 4th India Energy Forum CERAWeek through video conference. The theme of this edition is "India's Energy Future in a world of Change".
Speaking on the occasion, the Prime Minister said India is full of energy and its energy future is bright and secure. He elaborated that in spite of various challenges like fall in energy demand by almost one third, prevailing price instability, impacted investment decisions, projected contraction in global energy demand over the next few years, India was projected to emerge as a leading energy consumer and is projected to nearly double its energy consumption over the long term.
The Prime Minister pointed that India is the third largest and the fastest growing aviation market in terms of domestic aviation and Indian carriers are projected to increase their fleet size from 600 to 1200 by 2024.
He said India believes that access to energy must be affordable and reliable. That is when socio-economic transformations can take place. He said the energy sector empowers people and furthers "Ease of Living" and he listed Government’s initiatives to achieve this. He said these initiatives particularly helped the rural people, middle class and the women.
The Prime Minister said India's Energy Plan aims to ensure energy justice while fully following India’s global commitments for sustainable growth. This means more energy is needed to improve the lives of Indians with a smaller carbon foot-print. He envisioned India’s energy sector to be growth centric, industry friendly and environment conscious. He said that is why India is among the most active nations in furthering renewable sources of energy.
The Prime Minister listed the interventions which made India the most attractive emerging market for clean energy investment viz, distributing more than 36 crore LED bulbs, reducing the cost of LED bulbs by 10 fold, installing over 1.1 crore smart LED street-lights in the last 6 years. He said these interventions have enabled an estimated energy savings of 60 billion units per year, estimated green-house gas emission reduction of over 4.5 crore tonnes of Carbon dioxide annually and monetary savings of around Rs. 24,000 crore annually.
The Prime Minister remarked that India is well on track to meet the global commitment. He said the target to increase the installed renewable energy capacity to 175 GW by 2022 has been further extended to 450 GW by 2030. He said in spite of India having one of the lowest carbon emissions than the rest of the industrialized world, India would continue its efforts to fight climate change.
The Prime Minister said the reform in the energy sector has been fast paced in the last six years. He listed many path-breaking reforms brought out recently like the reforms in Exploration and Licensing Policy, shifting the focus from 'revenue' to 'production' maximisation, focus on greater transparency and stream-lined procedures and plan to grow refining capacities from about 250 to 400 Million Metric tonnes per annum by 2025. He said increasing domestic gas production has been a key government priority and would be achieved through 'One Nation One Gas Grid' to shift the nation towards a gas-based economy.
The Prime Minister urged the community to make the crude pricing more responsible. He urged the community to work towards creating transparent and flexible markets for both oil and gas. He said to increase domestic production of natural gas and to bring uniformity in the market price discovery of gas, the Government has brought Natural Gas Marketing Reforms which would give greater marketing freedom in the sale of natural gas through e-bidding. He added India's first automated national-level gas trading platform was launched in June this year which prescribes standard procedures to discover the market price of gas.
The Prime Minister said the Government is moving forward with the vision of 'आत्मनिर्भर भारत.' He added a Self-reliant India will also be a Force Multiplier for the global economy and Energy security is at the core of these efforts. He said these efforts have started yielding positive results by way of increased investment in the oil and gas value chain during these challenging times and similar signs are seen in other sectors too. He said the Government is driving strategic and comprehensive energy engagements with the key global energy players. He added as part of India's Neighbourhood First Policy, development of energy corridors with our neighbouring countries is prioritized for mutual benefit.
The Prime Minister said like the seven horses driving the chariot of Sun god, India's energy map will have seven key drivers.
1. Accelerating our efforts to move towards a gas-based economy.
2. Cleaner use of fossil fuels particularly petroleum and coal
3. Greater reliance on domestic sources to drive bio-fuels.
4. Achieving the renewables target of 450 GW by 2030.
5. Increasing the contribution of electricity to de-carbonize mobility.
6. Moving into the emerging fuels including hydrogen
7. Digital innovation across all the energy systems.
He said there will be continuity of these robust energy policies that have been in place over the last six years.
The Prime Minister said India Energy Forum - CERAWeek is serving as an important platform between industry, government and society and wished this conference to have fruitful deliberations for a better energy future.