প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
চতুর্থ ইণ্ডিয়া এনার্জি ফ’ৰামৰ উদ্বোধনী অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্রীৰ ভাষণ
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ভাৰতে দীৰ্ঘম্যাদী আঁচনিৰে ইন্ধন উপভোগৰ পৰিমাণ দুগুণ বৃদ্ধি কৰিব
ভাৰতৰ ইন্ধন পৰিকল্পনাই শক্তি খণ্ডত সমতা সুনিশ্চিত কৰি এই ক্ষেত্রত বহনক্ষম উন্নয়নৰ বাবে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ত প্ৰতিশ্ৰুতি দিয়া বুলি কয় প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
ভাৰতৰ ইন্ধন খণ্ড উন্নয়নকেন্দ্রিক, উদ্যোগ অনুকূল আৰু পৰিৱেশৰ প্ৰতি সচেতন জলবায়ু পৰিৱর্তনৰ বিৰুদ্ধে ভাৰতৰ যুঁজে অব্যাহত থাকিব বুলি কয় প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
তেল আৰু গেছ উভয়তে স্বচ্ছ আৰু শিথিল বজাৰ গঢ় দিয়াৰ বাবে উদ্যোগসমূহৰ প্ৰতি প্ৰধানমন্ত্ৰী আহ্বান
ভাৰতৰ ইন্ধনৰ পৰিকল্পনাত গ্ৰহণ কৰা সাতটা গুৰুত্বপূর্ণ চালিকা শক্তিৰ তালিকাৰ সন্দৰ্ভত ক’লে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
26 OCT 2020 7:31PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্রী শ্রী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সযোগে চতুর্থ ইণ্ডিয়া এনার্জি ফ’ৰাম চেৰাউইকত উদ্বোধনী ভাষণ আগবঢ়ায়৷ চলিত বৰ্ষৰ এই ফ’ৰামৰ বিষয় “পৰিৱর্তনশীল বিশ্বত ভাৰতত ইন্ধনৰ ভৱিষ্যৎ।”
এই উপলক্ষে প্ৰধানমন্ত্রীয়ে কয় যে ভাৰত শক্তিৰে পৰিপূৰ্ণ৷ ভাৰতৰ ইন্ধনৰ ভৱিষ্যৎ উজ্জ্বল আৰু সুৰক্ষিত। তেওঁ লগতে কয় যে ইন্ধনৰ ক্ষেত্রত বহু প্ৰত্যাহ্বানে দেখা দিছে। ইন্ধনৰ চাহিদা এক তৃতীয়াংশ হ্ৰাস পাইছে। বিশ্বত বৰ্তমান মূল্যৰ অস্থিৰতাই দেখা দিছে। ইয়াৰ ফলত বিনিয়োগৰ সিদ্ধান্তত প্ৰভাৱ পৰিছে। আগশাৰীৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰকল্পসমূহৰ ক্ষেত্রত অহা কেইটামান বছৰত বিশ্বজুৰি ইন্ধনৰ চাহিদাৰ ক্ষেত্রত বিৰূপ প্ৰতিক্রিয়াই দেখা দিব৷ কিন্তু ভাৰতৰ ক্ষেত্রত এই সংস্থাসমূহে যি পূর্বাভাস দিছে, তাৰ জৰিয়তে ইন্ধন ব্যৱহাৰৰ ক্ষেত্রত ভাৰত অগ্ৰণী উপভোক্তা হৈ পৰিছে। ভাৰতত দীর্ঘম্যাদী ভিত্তিত ইন্ধনৰ ব্যৱহাৰ প্রায় দুগুণ হোৱা দিশে অগ্ৰসৰ হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্রীয়ে কয় যে বিমান পৰিবহণৰ ক্ষেত্রত ভাৰত বিশ্বৰ তৃতীয় বৃহত্তম দেশ আৰু দেশৰ অভ্যন্তৰত বিমান পৰিবহণৰ বজাৰৰ দ্রুত সম্প্ৰসাৰণ হৈছে৷ বর্তমান ৬০০খন ভাৰতীয় বিমানৰ পৰা ২০২৪ চনত ১২০০লৈ বৃদ্ধিৰ সম্ভাৱনা আছে৷
প্ৰধানমন্ত্রীয়ে কয় যে ভাৰতে বিশ্বাস কৰে যে ইন্ধন খণ্ড নির্ভৰশীল আৰু নিজৰ আয়ত্বত থকা উচিত৷ আর্থ-সামাজিক পৰিৱর্তনৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত এয়া অতি গুৰুত্বপূর্ণ হৈ পৰিছে৷ জনসাধাৰণে ইন্ধনৰ ক্ষেত্রত সৱল হোৱাৰ লগতে সহজ জীৱনযাত্রাৰ দিশত আৰু অধিক আগুৱাই যাব৷ এই সন্দৰ্ভত তেওঁ চৰকাৰৰ বিভিন্ন প্ৰচেষ্টাৰ কথা উল্লেখ কৰে কয় যে এইবোৰে ভাৰতৰ গ্রামাঞ্চল, মধ্যবিত্ত শ্রেণীৰ লোকসকলৰ লগতে মহিলাসকলক সুবিধা প্ৰদান কৰিব৷
প্ৰধানমন্ত্রীয়ে কয় যে ভাৰতৰ ইন্ধন পৰিকল্পনাই শক্তি খণ্ডত সমতা নিশ্চিত কৰে। এই ক্ষেত্রত বহনক্ষম উন্নয়নৰ বাবে আমাৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ক্ষেত্রত প্ৰতিশ্ৰুতি সুনিশ্চিত কৰা হৈছে। অর্থাৎ অধিক ইন্ধনৰ জৰিয়তে ভাৰতীয়সকলৰ জীৱনযাত্রা উন্নত কৰা হৈছে। কিন্তু কার্বন নিগৰ্মণ হ্ৰাস পাব৷ এই প্ৰসংগত তেওঁ কয় যে ভাৰতৰ ইন্ধন খণ্ড উন্নয়নকেন্দ্রিক, উদ্যোগ অনুকূল আৰু পৰিৱেশৰ প্ৰতি সচেতন। সেয়েহে নৱীকৰণযোগ্য ইন্ধনৰ উৎসৰ বিষয়ত ভাৰত আটাইতকৈ সক্রিয় ৰাষ্ট্ৰ৷
প্ৰধানমন্ত্রীয়ে এই সন্দৰ্ভত ভাৰতৰ বিভিন্ন প্ৰচেষ্টাৰ কথা সদৰি কৰে৷ এইবোৰৰ ফলত পৰিৱেশ অনুকূল ইন্ধনৰ ক্ষেত্রত ভাৰত আকর্ষণীয় গন্তব্য স্থান পৰিণত হৈছে। বিগত ৬ বছৰত ১.১০ কোটি স্মার্ট এলইডি ষ্ট্ৰীট লাইট সংস্থাপন কৰা হৈছে আৰু ৩৬ কোটিৰো অধিক এলইডি বাল্ব বিতৰণ কৰা হৈছে। এলইডি বাল্বসমূহৰ দাম দহ শতাংশ হ্ৰাস কৰা হৈছে। তেওঁ জনায় যে ইয়াৰ জৰিয়তে প্রায় ৬ হাজাৰ কোটি ইউনিট বিদ্যুৎ ৰাহি হৈছে। এই কর্মসূচীৰ জৰিয়তে বছৰত ৪.৫০ কোটি টন কার্বন ডাই অক্সাইডৰ নিগৰ্মণ হ্ৰাস পাইছে। তাৰ ফলত গ্রীণ হাউচ গেছৰ নিগৰ্মণ হ্ৰাস পাইছে। এইবোৰৰ জৰিয়তে আমি বছৰত ২৪ হাজাৰ কোটি টকা ৰাহি কৰিব পাৰিছো৷
প্ৰধানমন্ত্রীয়ে কয় যে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সমূদায়ৰ প্ৰতি ভাৰত দায়বদ্ধ। তেওঁ কয় যে ২০২২ চনৰ ভিতৰত নৱীকৰণযোগ্য ইন্ধন উৎপাদনৰ ক্ষমতা ১৭৫ গিগাৱাট কৰাৰ পৰিকল্পনা কৰা হৈছে। ২০৩০ চনৰ ভিতৰত এই ক্ষমতা ৪৫০ গিগাৱাট বৃদ্ধি কৰা হ’ব। বিশ্বৰ উন্নত দেশসমূহৰ তুলনাত ভাৰতত যথেষ্ট কম কার্বন নিগৰ্মণ হয়। ইয়াৰ লগে লগে জলবায়ু পৰিৱর্তনৰ বিৰুদ্ধে আমাৰ যুঁজো আমি অব্যাহত ৰাখিম৷
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে কয় যে বিগত ৬ বছৰত ভাৰতত সংস্কাৰৰ কাম দ্রুত গতিত চলিছে। ইন্ধন ক্ষেত্রত বহু যুগান্তকাৰী সংস্কাৰ সাধন কৰা হৈছে। ২০১৯ৰ ফেব্ৰুৱাৰীত উত্তোলন আৰু অনুজ্ঞা নীতিৰ ক্ষেত্রত সংস্কাৰ সাধন কৰা হৈছে। ৰাজহৰ পৰিৱর্তে উৎপাদন বৃদ্ধিৰ ক্ষেত্রত গুৰুত্ব দিয়া হৈছে। এই ক্ষেত্রত আৰু স্বচ্ছ আৰু পদ্ধতিগত দিশৰ সংস্কাৰৰ ওপৰত জোৰ দিয়া হৈছে। শোধনাগাৰৰ ক্ষমতা ২,৫০০ৰ পৰা বৃদ্ধি কৰি ২০২৫ চনৰ ভিতৰত বছৰি ৪,০০০ লাখ মেট্রিকটন কৰাৰ পৰিকল্পনা হাতত লোৱা হৈছে। চৰকাৰে দেশত গেছৰ উৎপাদন বৃদ্ধিৰ সিদ্ধান্ত লৈছে। আমি “এক দেশ, এক গেছ গ্রিড” গঢ়া লক্ষ্যৰে আগুৱাই গৈছো৷ যাৰ জৰিয়তে গেছ ভিত্তিক অর্থনীতিৰ দিশত ভাৰত আগুৱাই গৈছে৷
প্ৰধানমন্ত্রীয়ে এই সন্দৰ্ভত সংশ্লিষ্ট সমূদায়ৰ প্ৰতি অনুৰোধ জনাই কয় যে অপৰিশোধিত তেলৰ দাম আৰু যুক্তপূৰ্ণ হোৱা প্ৰয়োজন। তেল আৰু গেছ খণ্ডত স্বচ্ছ আৰু নমনীয় বজাৰ গঢ়ি তোলাৰ বাবে একেলগে কাম কৰিব লাগিব। তেওঁ কয় যে প্রাকৃতিক গেছৰ উৎপাদন বৃদ্ধিৰ প্ৰচেষ্টা লোৱা হৈছে। বজাৰত গেছৰ মূল্যৰ সমতা স্থাপনৰ বাবে এই মাহত প্রাকৃতিক গেছ বিপণন সংস্কাৰ কর্মসূচী ঘোষণা কৰা হৈছে। ইয়াৰ ফলত ই-নিলামৰ জৰিয়তে প্রাকৃতিক গেছ বিক্রীৰ ক্ষেত্রত আৰু অধিক স্বাধীনতা লাভ কৰিব৷ এই বছৰৰ জুন মাহত ভাৰতৰ প্ৰথম স্বয়ংক্রিয় ৰাষ্ট্ৰীয় স্তৰত গেছ ব্যৱসাৰ মঞ্চৰ শুভাৰম্ভ কৰা হৈছে। গেছৰ বজাৰ দৰ নির্ধাৰণৰ বাবে ইয়াৰ ফলত সাধাৰণ এক পদ্ধতি অনুসৰণ কৰা হ’ব।
প্ৰধানমন্ত্রীয়ে কয় যে দেশে আত্মনির্ভৰ ভাৰতৰ দিশে আগুৱাই গৈছে। তেওঁ কয় যে আত্মনির্ভৰ ভাৰতে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় অর্থনীতিৰ ক্ষেত্রত গতিৰ সঞ্চাৰ কৰিব৷ ইন্ধনৰ সুৰক্ষাৰ বিষয়টো এই প্ৰচেষ্টাৰ অন্তৰ্গত৷ ভাৰতৰ এই প্ৰচেষ্টাৰ ইতিবাচক ফল পোৱা গৈছে৷ এই সংকটৰ সময়ত ভাৰতত তেল আৰু গেছৰ যোগান শৃংখলত বিনিয়োগ বৃদ্ধি পাইছে। অন্য ক্ষেত্ৰসমূহতো একেই লক্ষণ পৰিস্ফূট হৈছে৷ তেওঁ লগতে কয় যে ভাৰতে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ত ইন্ধন সংস্থাসমূহৰ সৈতে কৌশলগত আৰু সর্বাংগীন এক প্ৰচেষ্টা গ্ৰহণ কৰিছে। প্ৰতিৱেশী ৰাষ্ট্ৰসমূহৰ পাৰস্পৰিক সুবিধাৰ কথা বিবেচনা কৰি প্ৰতিৱেশী প্ৰথম নীতি অনুসৰণেৰে ইন্ধন কৰিড’ৰ গঢ়ি তোলা হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্রীয়ে কয় যে সূর্যৰ পোহৰে মানৱ জাতিৰ প্ৰগতিক যেনেকৈ আৰু উজ্জল কৰি তোলে, যিদৰে সূর্য দেৱতাৰ ৰথ সাতটা ঘোৰাই চলাই, ভাৰতৰ ইন্ধনৰ পৰিকল্পনাতো সেইদৰে সাতটা গুৰুত্বপূর্ণ উপাদান আছে। সেইবোৰ হৈছে-
১) গেছভিত্তিক অর্থনীতিৰ দিশত অগ্ৰগতিৰ বাবে আমাৰ প্ৰচেষ্টাৱলী ত্বৰান্বিত কৰা
২) মূলতঃ পেট্র’লিয়াম আৰু কয়লাকে ধৰি জীৱাশ্ম ইন্ধনৰ পৰিৱেশ অনুকূল ব্যৱহাৰ
৩) জৈৱ ইন্ধনৰ ব্যৱহাৰ বৃদ্ধি দেশীয় সম্পদৰ ওপৰত আৰু অধিক নির্ভৰ কৰা
৪) ২০৩০ চনৰ ভিতৰত ৪৫০ গিগাৱাট নৱীকৰণযোগ্য ইন্ধনৰ লক্ষ্যত উপনীত হোৱা
৫) কার্বন মুক্ত পৰিৱহণ ব্যৱস্থাৰ দিশত আগুৱাই যোৱাৰ বাবে বিদ্যুতৰ ব্যৱহাৰ বৃদ্ধি কৰা
৬) হাইড্র’জেনকে ধৰি নতুন নতুন ইন্ধনৰ ব্যৱহাৰ বৃদ্ধি কৰা
৭) সকলো ইন্ধনৰ ব্যৱস্থাক ডিজিটেল উদ্ভাৱন পদ্ধতিৰ আওতালৈ অনা৷
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে কয় যে বিগত ৬ বছৰ ধৰি ইন্ধন নীতিৰ এই বিষয়সমূহৰ ওপৰত অধিক গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্রীয়ে কয় যে ভাৰত এনার্জি ফ’ৰাম – চেৰাউইকে উদ্যোগ, চৰকাৰ আৰু সমাজৰ মাজত এক গুৰুত্বপূর্ণ মঞ্চ গঢ় দিব৷ এই সন্মিলনত আৰু উন্নত ইন্ধনৰ ভৱিষ্যতৰ দিশত ফলপ্ৰসূ আলোচনা হ’ব বুলি তেওঁ আশা প্ৰকাশ কৰে৷
.

Prime Minister's Office
PM delivers inaugural address at 4th India Energy Forum
Says India to nearly double its energy consumption over the long term
Says India's Energy Plan aims to ensure energy justice while adhering to global commitments to sustainable growth
Says India’s energy sector to be growth centric, industry friendly and environment conscious
Says India would continue its efforts to fight climate change
Urges industry to create a transparent and flexible market for both oil & gas
Lists out the seven key drivers for India’s Energy map
26 OCT 2020 7:31PM by PIB Delhi
PM delivered inaugural address at 4th India Energy Forum CERAWeek through video conference. The theme of this edition is "India's Energy Future in a world of Change".
Speaking on the occasion, the Prime Minister said India is full of energy and its energy future is bright and secure. He elaborated that in spite of various challenges like fall in energy demand by almost one third, prevailing price instability, impacted investment decisions, projected contraction in global energy demand over the next few years, India was projected to emerge as a leading energy consumer and is projected to nearly double its energy consumption over the long term.
The Prime Minister pointed that India is the third largest and the fastest growing aviation market in terms of domestic aviation and Indian carriers are projected to increase their fleet size from 600 to 1200 by 2024.
He said India believes that access to energy must be affordable and reliable. That is when socio-economic transformations can take place. He said the energy sector empowers people and furthers "Ease of Living" and he listed Government’s initiatives to achieve this. He said these initiatives particularly helped the rural people, middle class and the women.
The Prime Minister said India's Energy Plan aims to ensure energy justice while fully following India’s global commitments for sustainable growth. This means more energy is needed to improve the lives of Indians with a smaller carbon foot-print. He envisioned India’s energy sector to be growth centric, industry friendly and environment conscious. He said that is why India is among the most active nations in furthering renewable sources of energy.
The Prime Minister listed the interventions which made India the most attractive emerging market for clean energy investment viz, distributing more than 36 crore LED bulbs, reducing the cost of LED bulbs by 10 fold, installing over 1.1 crore smart LED street-lights in the last 6 years. He said these interventions have enabled an estimated energy savings of 60 billion units per year, estimated green-house gas emission reduction of over 4.5 crore tonnes of Carbon dioxide annually and monetary savings of around Rs. 24,000 crore annually.
The Prime Minister remarked that India is well on track to meet the global commitment. He said the target to increase the installed renewable energy capacity to 175 GW by 2022 has been further extended to 450 GW by 2030. He said in spite of India having one of the lowest carbon emissions than the rest of the industrialized world, India would continue its efforts to fight climate change.
The Prime Minister said the reform in the energy sector has been fast paced in the last six years. He listed many path-breaking reforms brought out recently like the reforms in Exploration and Licensing Policy, shifting the focus from 'revenue' to 'production' maximisation, focus on greater transparency and stream-lined procedures and plan to grow refining capacities from about 250 to 400 Million Metric tonnes per annum by 2025. He said increasing domestic gas production has been a key government priority and would be achieved through 'One Nation One Gas Grid' to shift the nation towards a gas-based economy.
The Prime Minister urged the community to make the crude pricing more responsible. He urged the community to work towards creating transparent and flexible markets for both oil and gas. He said to increase domestic production of natural gas and to bring uniformity in the market price discovery of gas, the Government has brought Natural Gas Marketing Reforms which would give greater marketing freedom in the sale of natural gas through e-bidding. He added India's first automated national-level gas trading platform was launched in June this year which prescribes standard procedures to discover the market price of gas.
The Prime Minister said the Government is moving forward with the vision of 'आत्मनिर्भर भारत.' He added a Self-reliant India will also be a Force Multiplier for the global economy and Energy security is at the core of these efforts. He said these efforts have started yielding positive results by way of increased investment in the oil and gas value chain during these challenging times and similar signs are seen in other sectors too. He said the Government is driving strategic and comprehensive energy engagements with the key global energy players. He added as part of India's Neighbourhood First Policy, development of energy corridors with our neighbouring countries is prioritized for mutual benefit.
The Prime Minister said like the seven horses driving the chariot of Sun god, India's energy map will have seven key drivers.
1. Accelerating our efforts to move towards a gas-based economy.
2. Cleaner use of fossil fuels particularly petroleum and coal
3. Greater reliance on domestic sources to drive bio-fuels.
4. Achieving the renewables target of 450 GW by 2030.
5. Increasing the contribution of electricity to de-carbonize mobility.
6. Moving into the emerging fuels including hydrogen
7. Digital innovation across all the energy systems.
He said there will be continuity of these robust energy policies that have been in place over the last six years.
The Prime Minister said India Energy Forum - CERAWeek is serving as an important platform between industry, government and society and wished this conference to have fruitful deliberations for a better energy future.