শ্ৰম আৰু নিয়োগ মন্ত্ৰালয়
উত্তৰ প্ৰদেশৰ বেৰেলীত ১০০ খন বিচনাযুক্ত নতুন ইএছআইচি চিকিৎসালয়ৰ ভূমি পূজন সম্পন্ন কৰিলে শ্ৰী গংৱাৰে
দশেৰাৰ পৱিত্ৰ দিনটোত নতুন ইএছআইচি চিকিৎসালয়ৰ প্ৰস্তাৱনাই বেৰেলী অঞ্চলৰ সমূহ জনতাক দিলে আনন্দ ও সুখানুভূতি
26 OCT 2020 4:22PM by PIB Guwahati
উত্তৰ প্ৰদেশৰ বেৰেলীত কালি শ্ৰম আৰু নিয়োগ দপ্তৰৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী (স্বতন্ত্ৰ দায়িত্ব) শ্ৰী সন্তোষ কুমাৰ গংৱাৰে ১০০ খন বিচনাযুক্ত নতুন ইএছআইচি চিকিৎসালয়ৰ ভূমি পূজন সম্পন্ন কৰিলে।
এই অনুষ্ঠানত ভাষণ আগবঢ়াই, বেৰেলীৰ আঠবাৰকৈ নিৰ্বাচিত সাংসদ শ্ৰী গংৱাৰে তেওঁৰ সমষ্টিৰ জনসাধাৰণৰ মেডিকেল প্ৰয়োজনীয়তাৰ সপোনক বাস্তৱায়িত কৰি তুলিবলৈ কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰ, ৰাজ্য চৰকাৰ ও জিলা প্ৰশাসনৰ প্ৰচেষ্টাৰ শলাগ লয় আৰু কৃতজ্ঞতা জনায়। তেওঁ তদুপৰি কয় যে এই চিকিৎসালয়খনিয়ে আইপি আৰু হিতাধিকাৰীসকলৰ জটিলতা দূৰ কৰি তুলিব। পূৰ্বে এনে লোকসকলে উন্নত মেডিকেল চিকিৎসাৰ বাবে হয় দিল্লীৰ এইমছ বা লক্ষ্নৌলৈ যাব লগা হৈছিল। তদুপৰি মন্ত্ৰীজনে ন্যূনতম ইউজাৰ মাচুলৰ বিনিময়ত ইএছআইচি চিকিৎসালয়খনৰ সা-সুবিধা সাধাৰণ লোকৰ বাবেও উপলব্ধ কৰি তোলা হ’ব বুলি ঘোষণা কৰে। তেওঁ তদুপৰি কয় যে ভৱিষ্যতে এই চিকিৎসালয়খনিক আদৰ্শ চিকিৎসালয় হিচাপে গঢ়ি তোলা যাব।
এই অনুষ্ঠানত উপস্থিত থাকি ভাষণ আগবঢ়োৱা আন বিশিষ্ট ব্যক্তিসকল হৈছেঃ ডঃ উমেশ গৌতম, মেয়ৰ, বেৰেলী, উত্তৰ প্ৰদেশ, ডঃ অৰুণ কুমাৰ, বিধায়ক, বেৰেলী, উত্তৰ প্ৰদেশ, ডঃ ডি.চি. বাৰ্মা, বিধায়ক, মিৰগঞ্জ, শ্ৰী ৰণবীৰ প্ৰসাদ, আই.এ.এছ., আয়ুক্ত, বেৰেলী, শ্ৰী নীতেশ কুমাৰ, আইএএছ, ডিএম, ডঃ কেশৱ আগৰৱালা, সদস্য, ইএছআই কৰ্প’ৰেশ্যন আৰু শ্ৰীমতী উষা উপাধ্যায়, কৰ্প’ৰেটৰ। আটাইকেইগৰাকী বিশিষ্ট ব্যক্তিয়ে বেৰেলী অঞ্চলৰ কৰ্মচাৰী আৰু আন লোকৰ লাভৰ অৰ্থে কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীজনৰ এনে প্ৰচেষ্টাৰ শলাগ লয়। অনুষ্ঠানৰ আৰম্ভণিতে মেডিকেল আয়ুক্ত ডাঃ আৰ.কে. কাটাৰিয়াই বিশিষ্ট লোকসকলক আদৰণি জনাই আৰু ইএছআইচিৰ শেহতীয়া কাৰ্যপন্থা সন্দৰ্ভত ব্যক্ত কৰি সমগ্ৰ ভাৰতৰ কৰ্মচাৰীসকললৈ ‘অটল বিমিট ভক্তি কল্যাণ যোজনা’ৰ অধীনত লাভ আহৰণৰ ব্যৱস্থাৰ কথা সদৰী কৰে।
৪.৬৭ একৰ ভূমিত ৯০ কোটি টকা নিৰ্ধাৰিত ব্যয় সাপেক্ষে চিকিৎসালয়খনি নিৰ্মাণ কৰা হ’ব। ই বেৰেলী আৰু সমীপৱৰ্তী অঞ্চলৰ প্ৰায় ২ লাখ ইএছআই হিতাধিকাৰীলৈ সুবিধা আগবঢ়াব। এই চিকিৎসালয়খনিত অতিশয় উন্নত সা-সঁজুলি সংযোজিত কৰা হ’ব। যেনেঃ মাইনৰ অ’টি, ৰিচাচচাইটেশ্যন ৰুম, কেজুৱেলটি ৱাৰ্ড, চিএমঅ’ ৰুম, ফ্ৰেকচাৰ ক্লিনিক, এক্স-ৰে’, ইচিজি, নমুনা সংগ্ৰহ, ৰেডিঅ’ল’জি, অ’টি/আইচিইউ, ৱাৰ্ড।
এমপ্লয়ীজ ষ্টেট ইন্সুৰেঞ্চ কৰ্প’ৰেশ্যন হৈছে এটা আগশাৰীৰ সামজিক সুৰক্ষা সংস্থা। ই বিস্তৃত সামাজিক সুৰক্ষা লাভা-লাভ আগবঢ়ায়। যেনেঃ যথোচিত মেডিকেল কেয়াৰ আৰু ভিন্ন ধৰণৰ কেছ বেনিফিট। কৰ্মচাৰীৰ আহত, দুৰ্বলতা, মৃত্যু ইত্যাদিৰ সময়ত এয়া আগবঢ়োৱা হয়। ১০ বা ততোধিক কৰ্মচাৰী থকা সকলোবোৰ ফেক্টৰীতেই ইএছআই আইন প্ৰযোজ্য হয়। এই ফেক্টৰীসমূহত কৰ্মৰত যিসকল কৰ্মচাৰীৰ উপাৰ্জন প্ৰতি মাহে ২১,০০০/- টকা পৰ্যন্ত, তেওঁলোক এই ইএছআই আইনৰ অধীনত হেল্থ ইন্সুৰেঞ্চ ক’ভাৰ আৰু আন লাভা-লাভৰ বাবে যোগ্য বিবেচিত হয়। আজি কৰ্মচাৰীৰ প্ৰায় ৩.৪৯ কোটি ফেমিলী ইউনিটক সামৰি লৈছে আৰু ইয়াৰ ১৩.৫৬ কোটি হিতাধিকাৰীলৈ অদ্বিতীয় কেছ বেনিফিট আৰু যথোচিত মেডিকেল কেয়াৰ আগবঢ়াইছে। ১৯৫২ত নিগমৰ ২১ খন ডিছপেঞ্চেৰীৰ বিপৰীতে নাছিল কোনো ইএছআই চিকিৎসালয়। আজি, ইয়াৰ আন্তঃগাঁথনি বহুগুণে বৃদ্ধি পাইছে। বৰ্তমান ইয়াৰ আছে ১৬৪৮ ডিছপেঞ্চেৰী/আয়ুস ইউনিট আৰু ১৫৯ ইএছআই হাস্পতাল, ৭৯৩ শাখা/পে’ কাৰ্যালয়, ৪৩ ডিছপেঞ্চেৰী-ও-শাখা কাৰ্যালয় আৰু ৬৪ আঞ্চলিক ও উপ-আঞ্চলিক কাৰ্যালয়। আজি দেশখনৰ ৩৪ ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ ৫৬৬ খন জিলাত এই ইএছআই আঁচনি ৰূপায়ণ কৰা হৈছে।

Ministry of Labour & Employment
Shri Gangwar performs Bhoomi Pujan of 100 Bedded New ESIC Hospital at Bareilly, U.P done
Proposed new ESIC Hospital brings joy & happiness to all the people of Bareilly Region on the auspicious day of Dushera
26 OCT 2020 4:22PM by PIB Delhi
Bhoomi Pujan of 100 bedded new ESIC Hospital, Bareilly, U.P. was done by Shri Santosh Kumar Gangwar, Minister of State (I/C) for Labour and Employment yesterday.
During his address, Shri Gangwar, eighth time Member of Parliament from Bareilly, hailed and expressed gratitude for the efforts of Central Government, State Government & District Administration for realizing the dream into reality of medical needs of the people of his Constituency. He also said that this hospital will now ease the difficulties of IPs and beneficiaries as earlier they had to either travel to AIIMS, Delhi or Lucknow for higher medical treatment. The Minister also announced that the facilities of this ESIC Hospital will be made available to common people by charging nominal user fee. He further said that this Hospital will be turned into a Model Hospital in future.
The other Dignitaries who graced and spoke on the occasion were Dr Umesh Gautam, Mayor, Bareilly, U.P, Dr. Arun Kumar, MLA, Bareilly, U.P. Dr. D. C. Verma, MLA, Mirganj, Shri Ranvir Prasad I.A.S, Commissioner, Barielly, Sh. Nitesh Kumar, IAS, DM, Dr. Keshav Agarwal, Member, ESI Corporation and Smt. Usha Upadhyay, Corporator. All the Speakers profusely thanked the Union Minister for his efforts towards the benefit of the Workers and other people of Bareilly Region. Earlier, Dr. R. K. Kataria, Medical Commissioner welcomed all the Dignitaries and also spoke about the recent moves of ESIC which includes extended benefits made available under ‘Atal Bimit Vyakti Kalyan Yojana’ for the workers across India.
The construction of this Hospital will be done on a plot area of 4.67 acres with an estimated cost of Rs. 90 crores. It will prove to be very beneficial about 2 Lakh ESI Beneficiaries of Bareilly and nearby areas. This hospital will be equipped with may state of the art facilities viz. Minor OT, Resuscitation Room, Casualty Ward, CMO Room, Fracture Clinic, X-Ray, ECG, Sample Collection, Radiology, OTs/ICUs, Wards.
The Employees' State Insurance Corporation is a pioneer Social Security organization providing comprehensive social security benefits like reasonable Medical Care and a range of Cash Benefits in times of need such as employment injury, sickness, death etc. The ESI Act applies to premises/precincts where 10 or more persons are employed. The employees drawing wages up to Rs.21,000/- a month are entitled to health insurance cover and other benefits, under the ESI Act. Today, it is covering about 3.49 crores of family units of workers and providing matchless cash benefits and reasonable medical care to its 13.56 crore beneficiaries. In 1952, the Corporation had only 21 Dispensaries with no ESI Hospital. Today, its infrastructure has increased many folds with 1648 Dispensaries/AYUSH Units and 159 ESI Hospitals, 793 Branch/Pay Offices, 43 Dispensaries-cum-Branch Offices, 64 Regional & Sub-Regional Offices. The ESI Scheme is today stands implemented in 566 districts in 34 states and Union Territories of the country.