কঞ্জ্যুমর এফিয়র্স, ফুদ প্রোসেসিং অমসুং পাব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন মন্ত্রালয়
মমল হন্থহনবা অমসুং মরাং কাইনা ফংনবা খোঙথাং লৌখৎলে – তিলহৌ
তিলহৌগী স্তোক লিমিৎ অসি ২০২০গী ওক্তোবর ২৩ অসিদগী হোল সেল্লরদা মেত্রীক তোন ২৫ অমসুং রিতেল্লরগীনা মেত্রীক তোন ২ ৩১-১২-২০২০ ফাওবা থম্নবা খংহনখ্রে
সরকারনা বফর স্তোক্তগী তিলহৌ লৌনবা খোঙথাং লৌখৎখ্রে
23 OCT 2020 4:57PM by PIB Imphal
তিলহৌগী মমল হেনগৎপা অসি সেপ্তেম্বরগী অনিশুবা চয়োলদগী উরি, মাংওইননা খোঙথাং কয়া লৌখৎপা তঙাইফদনা লৈরি। তিলহৌগী মমল হেনগৎপা অসি কঞ্জুম্মর এফিয়র্সকী দিপার্তমেন্তনা নুমিৎ খুদিংগী ওইনা দাসবোর্দতা য়াম্না কুপ্না য়েংলি অমসুং হৌজিক লৈরিবা ফিবম অসি ফগৎনবা খুদক্তা খোঙথাং লৌখৎনবগী খংহনখ্রে।
ইসেন্সিএল কোমোদিতিস (এমেন্দমেন্ত) এক্ত, ২০২০গী মতুং ইন্না স্তোক লিমিৎতা মমল হেনবগী অয়াবা পীরি। ভারত পুম্বগী ওইনা তিলহৌগী মমল খেন্নবা অসি মমাং চহীগা য়েংনবদা ২১.১০.২০২০দা ২২.১২% (কিলোদা লুপা ৪৫.৩৩ দগীনা কিলোদা লুপা ৫৫.৬০দা) অমসুং চহী ৫ অসিদা চাংদম্নরগা য়েংবদা চাংচৎতা ১১৪.৯৬% (কিলোদা লুপা ২৫.৮৭ দগীনা কিলোদা লুপা ৫৫.৬০দা) লৈরি। মরম অদুনা মমল অসি চহী মঙা অসিদা চাংদম্নদুনা য়েংবদা ১০০% হেনগৎলি অমসুং মসিনা মমল অসি ই.সি. এক্ত মখাদা য়ৌরে। মরম অসিনা তিলহৌগী স্তোক লিমিৎ অসি ২০২০গী ওক্তোবর ২৩ অসিদগী হোল সেল্লরদা মেত্রীক তোন ২৫ অমসুং রিতেল্লরগীনা মেত্রীক তোন ২ ৩১-১২-২০২০ ফাওবা থম্নবা খংহনখ্রে।
মমল হেনগৎপা অসি হন্থনবা, সরকারনা ইরমদম অসিদা চৎনবা য়াবা মমলদা ফংহন্নবা মপাল লমদা তিলহৌ থাদোকপা অসি ১৪.০৯.২০২০দা অথিংবা থমখ্রে হায়রিবা অসি খারিফ তিলহৌ য়ৌরক্ত্রিবা ফাওবনি। মসিনা রিতেল প্রাইস হেনগৎপা অসিদা খর মখৈদি হন্থহল্লগনি অদুবু নোং য়াম্না কন্না চুবদগী মহারাস্ত্রা, কর্নাতাকা, অন্ধ্র প্রদেশ অমসুং মধ্যা প্রদেশকী তিলহৌ থারিবা দিস্ত্রীক্তশিং অসিগা খারিফকী মহৈ-মরোং মাং তাকপগী পাওদম লৈরি।
মসিগী নোংজু অসি হেনগৎসকপনা তিলহৌগী মমল হেনগৎপগী মচাক অমা ওইরি। হায়রিবা ফিবম অসি লাকশিন্নবা সরকারনা রাবি তিলহৌ-২০২০গী বফর স্তেক্তগী মেত্রীক তোন লাখ ১ লৌদুনা মমাং চহীদগী শরুক অনি হেনগৎলি। হৌজিক্কী ওইনা আসাম সরকার অমসুং কেরলা সরকারনা (হোর্তিকলচর প্রদক্ত দিপার্মেন্ত কোর্পরোসন লিমিতেৎ)না রিতেল দিস্পোজেল মেকানিজমদগী য়েন্থোক্লি। অন্ধ্র প্রদেশ, তেলঙ্গানা অমমসুং লক্ষদ্বীবশু মখোয়না অইবা য়াওনা তিলহৌ থাদোক্লি।
মখা তানা তিলহৌ অসি ওপন মার্কেৎতা য়োন্নবা শেম-শারি। মসিনা মখা তানা মমল হেনগৎপা তানবা খোঙথাং অমা ওইগনি।
খারিফ মহৈ-মরোং মেত্রীক তোন লাখ ৩৭ অসি মান্দিস্তা য়ৌরক্লগনি হায়না পারি মসিনা তিলহৌ মরাং কাইনা ফংনবদা হাপচিনগনি।
মান্দিস অসিদা তিলহৌ ফংহন্নবা হোৎনরিবা অসিদা, সরকারনা ২১.১০.২০২০দা তিলহৌ মপাল লমদগী পুশিল্লক্নবা শিল্লি।
ইন্দিয়ন হায় কম্মিসন্না মরী লৈনবা লৈবাকশিংদা হান্ননা ত্রেদরশিংদা লৈবাক অসিদা তিলহৌ পুশিল্লক্নবা শিন্নদুনা লৈখ্রে। হায়রিবা পুশিল্লক্কদৌরিবা তিলহৌশিং অসি ইন্দিয়াগী হিদাংফম য়ৌরক্লবা মতমদা ফ্যুমিগেসন অমসুং অয়াবা ফংদ্রিবা অসি ইন্দিয়াদা পুশল্লক্লিবাশিং অসিনা ফ্যুমিগেসন তৌগনি। হায়রিবা ফ্যুমিগেসন তৌরবা তিলহৌশিং অসি মমল হেন্না লৌবা তৌদনা থাদোক্কনি হায়রিবা অসি চাননবা খক্তা ওইগনি অমসুং থাননবগী ওইরোই। হায়রিবা কন্সাইন্তমেন্ত অসি চাননবগীদমক্নি হায়রিবা অসি নন-কম্প্লাইন্সগী ফিবমদা পি.ক্যু. ওর্দর, ২০০৩গী মখাদা পুশিল্লকপনি।
লনাইগী ওইনা ত্রেদরশিং অসিনা পুশিল্লকপা অসি নত্তনা, অমুকসু খল্লি মদুদি এম.এম.তি.সি. না তিলহৌ অঙাংবা পুশিল্লক্তুনা অৱাৎপা মেনখৎনবা লেপ্লি।
প্রিবেনসন ওফ ব্লেক মার্কেতিং এন্দ মেন্তেনেন্স ওফ সপ্লাইস ওফ ইসেন্সিএল কোমোদিতি এক্ত, ১৯৮০গী মখাদা থবক লৌখৎতুনা তিলহৌগী লোৎশিনবা অমসুং ব্লেক মার্কেতিং তৌবা থিংগনি।

Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution
Steps taken to Moderate Prices and Availability – Onion
The stock limit on the onions has been imposed with effect from 23rd October 2020 which is 25MT for Whole Sellers and 2MT for Retailers for a period up to 31-12-2020.
Government has stepped up disposal of onion from the buffer stock
23 OCT 2020 4:57PM by PIB Delhi
The price rise observed in Onions since the second week of September required pro active steps to be taken. The rise in prices of onion was being monitored very closely on a day-to-day basis through a Dashboard by the Department of Consumer Affairsand called for immediate steps to cool off the spiralling trend.
The Essential Commodities (Amendment) Act, 2020 provides for the circumstancesfor imposition of Stock limit under extra ordinary price rise. The All India average retail price variation of onions as on 21.10.2020 when compared to last year is 22.12 % (from Rs 45.33 to Rs 55.60 per/Kg) and when compared to last 5 years average is 114.96 % (from Rs 25.87 to 55.60 per/ Kg). Therefore, the prices have increased by more than 100% when compared with average of last 5 years and thus the price triggers under EC Act have been reached.Thus the stock limit on the onions has beenimposed with effect from today which is 25MT for Whole Sellers and 2MTfor Retailers for a period up to 31-12-2020.
In order to moderate the price rise,the government took a pre-emptive step by announcing a ban on onion export on 14.09.2020 so as to ensure availability to domestic consumers at reasonable rates, before the expected arrival of Kharif onion. Thus the retail price rise was moderated to some extent, but recent reports of heavy rainfall in the onion growing districts of Maharashtra, Karnataka,Andhra Pradesh and Madhya Pradeshhave created concerns about damage to Kharif crop.
These developments on the weather front have contributed to the sharp increase in onion prices. To tide over the present situation, the government has stepped up disposal of Onionsthrough the built up onion buffer stock from the Rabi onion -2020 of I LMT which was doubled since the quantity of last year. The release of onionfrom the buffer stock is being carried out swiftly but in a calibrated manner from the second half of September, 2020 to major Mandis as well asto retail supplierssuch as Safal, KendryaBhandar, NCCF, TANHODA & TANFED (Govt. of Tamil Nadu), and NAFED outlets in major cities and also through State Governments. Presently Govt. of Assam, and Govt. of Kerala (Horticulture Product Dev. Corp. Ltd) are being supplied from the retail disposal mechanism. Andhra Pradesh, Telangana and Lakshadweep have also placed their requisition for onions, which are being dispatched.
Further, Onions are also being disposed off through Open Market Sales.This will be stepped up further to bring down the price rise.
An estimated KharifCrop of 37 LMT is also likely to start arriving in the Mandis that will add to the availability of Onions.
To additionally ensure availability of onions in the Mandis, the government has taken steps to facilitate import of onion and on 21.10.2020, the government has relaxed the conditions for fumigation and additional declaration on Phytosanitary Certificate under the Plant Quarantine Order, 2003 for import upto December 15, 2020.
The Indian High Commissions in the relevant countries arealready contacting the traders for ensuring greater imports of onions to the country. Such consignments of imported onions, which arrive on Indian ports, through land or sea, without fumigation and endorsement to that effect on the PSC, would be fumigated in India by the importer through an accredited treatment provider. Such consignments after fumigation would be released with no additional inspection fee and an undertaking will be obtained from the importers that the onion will be use only for consumption and not for propagation. Such consignments of onions for consumption will not be subjected to four times additional inspection fee on account of non compliance of conditions of import under the PQ order, 2003.
Apart from facilitating the import by the private traders, it has also been decided that MMTC would start importing of red onions to meet the demand supply gap.
Requisite action under the Prevention of Blackmarketing and Maintenance of Supplies of Essential Commodities Act, 1980 would be taken to prevent any hoarding, black marketing of Onions by unscrupulous elements.