আয়ুশ
নেস্নেল মেদিসনেল প্লান্ত বোর্দ, এ.আই.আই.এ. নই দিল্লীদা রিজনেল রো দ্রগ রেপোসিতরি শঙ্গাবা
22 OCT 2020 6:11PM by PIB Imphal
আয়ুশকী মিনিস্তর ওফ স্তেত (আই.সি.) শ্রী শ্রীপাদ য়েশো নাইক্না ওল ইন্দিয়া ইন্সতিত্যুৎ ওফ আয়ুর্বেদাদা রিজনেল রো দ্রগ রেপোসিতরি (আ.আর.দি.আর.) ঙসি নই দিল্লীদা ভর্চুএল ওইনা শঙ্গাখ্রে। মসিগী আ.আর.দি.আর. অসি নেস্নেল মেদিসিনেল প্লান্ত বোর্দ (এন.এম.পি.বি.), আয়ুশ মিনিস্ত্রীগী অনিশুবা পরিংনি অমসুং হায়রিবা অসি ত্রান্স-গঙ্গা প্লেন রিজন্দা কৎথোকপনি। থৌরম অসি আয়ুশ মিনিস্ত্রীগী সেক্রেতরি বাইদ্যা রাজেশ কোতেচানা ফমফম্লাংদা ফমখি।
হায়রিবা অসিদা মহৌশাগী ওইবা অশোকপা ফগৎনবা অমসুং মনা-মশিংগী পোত্থোকশিং মালেম শিনবা থুংনা পাম্লক্লি। কোবিদ অসিনা মরম ওইদুনা মরুওইবা মনা-মশিংগী অপাম্বা হংলক্লি মখোয় অদুদি অসবাগানধা, গিলোই, তুলশি, কালমেঘ, মুলেথি অসি ময়াম্না পাম্বা ওইরি। হায়রিবা মনা-মশিংগী হিদাকশিং অসিগী অপাম্বা হেনগৎলকপনা এন.এম.পি.বি.না হান্ননা আয়ুশ ইন্দস্ত্রীদা রো মেতরিয়েলশিং অসি পীবগী থবক হেনগৎসক্লি অমসুং লোয়ননা রো দ্রগ রেপোসিতরি পীবা হেনগৎলক্লি।
এন.এম.পি.বি. অসি হাননা আয়ুশ ইন্দস্ত্রীদা হিদাক ওইবা মনা-মশিংশিং অসি য়াম্না থুনা পীবা অমসুং শোইদনা ফংনবা হোৎনবদা য়াওরি। হিদাক ওইবা মনা-মশিংশিং অসি জেনেতিক্স অমসুং কেমিস্ত্রী ওইনা দোক্যুমেন্ত তৌনবা আর.আর.দি.আর. ৮ অমসুং এন.আর.দি.আর. অমা প্রোপোজ তৌদুনা লৈরি। মখোয় অদুগী মনুংদা রিজনেস রো দ্রগ রেপোসিতরি ৩ শেম শাদুনা লৈরে।
ত্রান্স-গঙ্গা প্লেন রিজনগী আর.আর.দি.আর. অসিনা কল্লিবা স্তেত মরি অদুদি – হারিয়ানা, চান্দিগর, দিল্লী অমসুং পঞ্জাবনি। মসিগী মফমশিং অসি হিদাক ওইবা মনা-মশিংশিং অসি মরাং কাইনা ফংলি। মরম অদুনা আর.আর.দি.আর.না মনা-মশিংশিং অসি খোমগৎপা, দোকুমেন্তেসন তৌবা অমসুং ওথেন্তিকেসন তৌবা অসি মরী লৈনবা এগ্রো-ক্লাইমেতিক মফমশিং অসিদগী তৌগনি।
এন.এম.পি.বি.নশু প্রোতোকোল অমা “স্তেন্দার্দ প্রোতোকোল ফোর ক্বালিতি এসেসমেন্ত ওফ রো মেদিসিনেল প্লান্ত মেতরিয়েল ওন দ বেসিস ওফ রাসা” কৌবা অমা ওল ইন্দিয়া ইন্সতিত্যুৎ ওফ আয়ুর্বেদা, নই দিল্লী অমসুং নেস্নেল ইন্সতিত্যুৎ ওফ আয়ুরবাদা, জয়পুরগা খুৎশম্নদুনা ফোংখ্রে।

AYUSH
Inauguration of Regional Raw Drug Repository of National Medicinal Plants Board at AIIA, New Delhi
22 OCT 2020 6:11PM by PIB Delhi
The Minister of State (IC) for AYUSH Shri Shripad Yesso Naik inaugurated the Regional Raw Drug Repository (RRDR) today at All India Institute of Ayurveda, New Delhi through a virtual function. This RRDR is the second in the series of repositories proposed by National Medicinal Plants Board (NMPB), Ministry of AYUSH and will be dedicated to the Trans-Ganga Plain Region. The event is graced by Vaidya Rajesh Kotecha, Secretary Ministry of AYUSH.
There is an increased demand for the natural healing and herbal products across the globe. COVID has further pushed the demand and many of the key herbs like Asvagandha, Giloi, Tulsi, Kalmegh, Mulethi are on high demand. With the increasing demand for the herbal medicines, the NMPB which is already engaged in the development of a mechanism to ensure supply of quality raw material to the AYUSH industry as well as consumers expedited the process of establishing the Raw Drug Repositories.
NMPB is already involved in the process of developing policies in this direction and for attaining speedy development in the areas of making sustainable availability of authentic raw material of medicinal plants for the AYUSH industries. In order to document the diversity in the genetics and chemistry of medicinal plants, eight RRDR and one NRDR have been proposed by Ministry of AYUSH. Out of them, three Regional Raw Drug Repositories are ready.
RRDR for Trans- Ganga Plain Region covers four states -Haryana, Chandigarh, Delhi and Punjab. This region has a huge potential for medicinal raw materials. Therefore, this RRDR would play a stellar role in collection, documentation, and authentication of raw drugs collected largely from the respective agro-climatic region.
NMPB also released a protocol titled “Standard protocol for Quality assessment of Raw Medicinal Plants Material on the basis of Rasa in collaboration with All India Institute of Ayurveda, New Delhi and National Institute of Ayurveda, Jaipur.