সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
ভারতনা ইন্দিজিনস ওইনা সুপরকম্প্যুতরশিং শাজবগী পান্দম অসি খোঙজেল য়াংনা খুমাং চাউশিল্লি
নেস্নেল সুপর কম্প্যুতিং মিসন (এন.এস.এম.)না লৈবাক অসিদা হায় পাৱর কম্প্যুতিং ফগৎহল্লি
21 OCT 2020 5:14PM by PIB Imphal
ভারতকী সুপরকম্প্যুতিং ফেসিলিতীশিং খোঙজেল য়াংনা চাউথোরক্লি অমসুং লৈবাক অসিদা মশাগী সুপরকম্প্যুতরশিং শাজবা ঙম্নবা হোৎনরি।
নেস্নেল সুপর কম্প্যুতিং মিসন (এন.এস.এম.)না একাদেমিয়া, রিসর্চরশিং, এম.এস.এম.ই.শিং অমসুং থাও থিবা, ঈশিং ঈচাউ মাংজৌননা খঙদোকপা লোয়ননা জিনোমিক্স অমসুং দ্রগ পুথোকপা অসিগুম্বা লমশিংদা লৈরিবা স্তার্তঅপশিংগী হেনগৎলক্লিবা কম্প্যুতেস্নেল দিমান্দশিং ফংহন্নবা হোৎনরিবা মখোয়গী তোঙান তোঙানবা ফেজশিংগী খুত্থাংদা লৈবাক অসিদা হায় পাৱর কম্প্যুতিং খোঙজেল য়াংনা ফগৎহল্লি।
এন.এস.এম. ফেজ-Iদা তৌখিবা ইনফ্রাস্ত্রকচরগী প্লান অসি ইন্সতোল তৌখিবা অমদি ফেজ-IIগী অয়াম্বা থবক পাইখৎপগা লোয়ননা লৈবাক অসিগী সুপরকম্প্যুতরশিংগী নেৎৱার্ক অসি অথুবদা পেতাফ্লোপ ১৬ (পি.এফ.)রোম য়ৌরগনি। জনুৱারী ২০২১দা হৌগদবা ফেজ-III অসিনা কম্প্যুতিং স্পীদ অসি পেতাফ্লোপ ৪৫রোম য়ৌহনবা ঙম্লগনি।
এন.এস.এম. অসি ইলেক্ত্রোনিক্স অমসুং আই.তি. মন্ত্রালয় (এম.ই.আই.তি.ৱাই.) অমসুং সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী বিভাগ (দি.এস.তি.)না পুন্না হৌদোকখি অমসুং সেন্তর ফোর দিবেলপমেন্ত ওফ এদভান্স কম্প্যুতিং (সি-দেক), পুনে অমসুং ইন্দিয়ন ইন্সতিত্যুত ওফ সাইন্স (আই.আই.এসসি), বেঙ্গলুরুনা ইম্প্লিমেন্ত তৌখি।
পরম শিবায়, লমদম অসিদা এসেম্বল তৌজবা অহানবা সুপরকম্প্যুতর, অসি আই.আই.তি. (বি.ঐচ.য়ু.)দা ইন্সতোল তৌখি, মতুংদা পরম শক্তি অমসুং পরম ব্রহ্মা অসি মথং শিৎনবা আই.আই.তি-খরগপুর অমসুং আই.আই.এস.ই.আর., পুনেদা ইন্সতোল তৌখি।
মসিগী মতুং তারকপদা সুপরকম্প্যুতিং ফেসিলিতীশিং অতোপ্পা ইন্সতিত্যুসন অনিদা শেমগৎখি, অমদি ফেজ-Iদা শেমগৎলি, ফেজ-Iগী মখাদা হায় পাৱর কম্প্যুতিং স্পীদ অসি পি.এফ. ৬.৬তা হেনগৎহল্লি। ফেজ-IIদা, এপ্রিল ২০২১দা কম্প্যুৎ তৌবা ঙম্বগী কেপাসিতী পুন্না পি.এফ. ১০ ওইবা সুপরকম্প্যুতিং ফেসিলিতীশিংগা লোয়ননা অহেনবা ইন্সতিত্যুসন ৮ হাপচিল্লগনি। ভারত্তা এসেমব্লী অমসুং মেন্যুফেকচরিংগী সুপরকম্প্যুতিং ইনফ্রাস্ত্রকচর লিংখৎনবা পুন্না মমিং লৈরবা ভারতকী ইন্সতিত্যুসন ১৪গা লোয়ননা এম.ও.য়ু.শিং খুৎয়েক পীনখ্রে। মসিদা আই.আই.তি.শিং, এন.আই.তি.শিং, নেস্নেল লেবশিং অমসুং আই.আই.এস.ই.আর.শিং য়াওরি। মসিগী মনুংদা খরদদি হান্না ইন্সতোল তৌখ্রে অমসুং খরদনা চহি অসিগী দিসেম্বর ফাওবদা তৌরগনি। ফেজ-IIগী ইন্সতোল তৌবা অসি এপ্রিল ২০২১ ফাওবদা লোইশিল্লগনি।
ফেজ-IIIগী থবক অসি ২০২১দগী হৌগনি অমসুং নেস্নেল ফেসিলিতী অমা ওইনা অমমমদা পি.এফ.৩ ওইবা সিস্তেম অহুম অমসুং পি.এফ. ২০ ওইবা সিস্তেম অমা য়াওগনি।
ফেজ অহুম অসিনা ইন্সতিত্যুসন ৭৫রোমদা অমদি সুপরকম্প্যুতিং সিস্তেমশিংগী য়াম্না মরু ওইরিবা – নেস্নেল নোলেজ নেৎৱার্ক (এন.কে.এন.)গী খুত্থাংদা থবক তৌরিবা এক্তিব রিসর্চর, একাদেমিসিয়ন লীশিং হেনবদা হায়-পর্ফোর্মেন্স কম্প্যুতিং (ঐচ.পি.সি.) ফেসিলিতীশিং এক্সেস তৌবা ফংহনগনি।
ঐচ.পি.সি. অমসুং আর্তিফিসিএল ইন্তিলিজেন্স (এ.আই.) অসি পুনশিনখ্রে। এ.আই. পি.এফ. ১০০ ওইবা আর্তিফিসিএল সুপরকম্প্যুতিং সিস্তেম অমা শেমখ্রে অমসুং সি-দেক্তা ইন্সতোল তৌখ্রে, মসিনা য়াম্না চাউবা এ.আই. ৱার্কলোদশিং পাঙথোকপা ঙমদুনা এ.আই.গা মরী লৈনবা কম্প্যিুতিংগী স্পীদ শরুক কয়া থোক্না হেনগৎহল্লগনি।
মিসন অসিনা ঙসি ফাওবদা সুপরকম্প্যুতিংগী মেনপাৱর অমসুং ফেকল্তীশিং ২৪০০গী মথক্তা ত্রেনিং পীদুনা সুপরকম্প্যুতর এক্সপর্তশিংগী নেক্স জেনরেসনসু শেমখ্রে।
ইন্দিজিনসকী ওইনা তৌবা ঙম্বা
ভারতকী রিসর্চ ইন্সতিত্যুসনশিংগী নেৎৱার্ক ওইরিবা এন.এস.এম.না শেন্থং পীথদুনা ইন্দস্ত্রীগা লোয়ননা খুৎশম্নদুনা ভারত্তা পার্তশিং হেন্না হেন্না শাবা ঙম্নবা তেক্নোলোজী অমসুং মেন্যুফেকচরিং তৌবা ঙম্বা হেনগৎহল্লি। অমরোমদা ফেস-Iদা ভারত্তা চাদা ৩০গী ভেল্যু এদিসন তৌখ্রে, হায়রিবা অসি ফেজ-IIদা চাদা ৪০দা হেনগৎহনখি।
সর্ভর বোর্দ, ইন্তরকন্নেক্ত, প্রোসেসর, সিস্তেম সোফৱেয়র লাইব্রেরীশিং, স্তোরেজ, অমসুং ঐচ.পি.সি.-এ.আই. কনভর্জ তৌবা এসেলরেতরগুম্বা পার্তশিং অসি লমদম অসিদা দিজাইন তৌবা অমসুং দিবেলপ তৌনবা হোৎনরি।
সরকার পুম্নমক্কী অমসুং পি.এস.য়ু.শিংগী মথৌ তাবা ঐচ.পি.সি. ফংহনবা ঙম্বা ইন্দিজিনস সর্ভর (রুদ্র) ভারতনা দিবেলপ তৌখ্রে। সি-দেক্না দিবেলপ তৌবা মপুং ফাবা সোফৱেয়র স্তেক্কা লোয়ননা মসিনা ভারত্তা শাজবা অহানবা সর্ভর সিস্তেম অমনি।
এক্সপর্তশিংনা হায়খি হৌজিক মাংলোমদা চংশিল্লিবা খোঙজেল অসিদা ঐখোয়না ভারত্তা অথুবদা মদরবোর্দশিং অমসুং সব-সিস্তেমশিং মেন্যুফেকচর তৌবা ঙম্লগনি, মসিনা সুপরকম্প্যুতরশিং ইন্দিজিনস ওইনা দিজাইন তৌবা অমসুং মেন্যুফেকচর তৌহল্লগনি।
পার্ত অয়াম্বা ভারত্তা দিজাইন তৌবা অমসুং মেন্যুফেকচর তৌবগা লোয়ননা অসিগুম্বা ইন্দিজিনস ওইনা দিজাইন তৌবা সিস্তেমশিং আই.আই.তি.-মুম্বাই, আই.আই.তি.-চেন্নাই অমসুং দিল্লীগী ইন্তর-য়ুনিবর্সিতী এসেলরেতর সেন্তর (আই.য়ু.এ.সি.), সি-দেক,পুনে অসিগুম্বা মফমশিংদা ইন্সতোল তৌখ্রে, হায়রিবা অসি ফেজ-IIIগী মখাদা লৈ অমদি ভারত্তা সুপরকম্প্যুতরশিং দিবেলপ তৌনবা অমসুং মেন্যুফেকচর তৌনবা মাইকৈদা চংশিনবদা মতেং পাংই অমদি লম অসিদা মরোমদোম লেপচবা ঙম্নবা লম্বী য়াৎলি।
Param - Bhrama at IISER-Pune (with DCLC)Param-Shakti at IIT-Kharagpur (1Param-shivay-IIT Varanasi

Ministry of Science & Technology
India progressing rapidly towards the goal of indigenously made Supercomputers
National Super Computing Mission (NSM) is boosting high power computing in the country
21 OCT 2020 5:14PM by PIB Delhi
India is fast expanding its supercomputer facilities and developing the capacity to manufacture its own supercomputers in the country.
The National Super Computing Mission (NSM) is rapidly boosting high power computing in the country through its various phases to meet the increasing computational demands of academia, researchers, MSMEs, and startups in areas like oil exploration, flood prediction as also genomics, and drug discovery.
With the infrastructure planned in NSM Phase-I already installed and much of Phase-II in place, the network of supercomputers through the country will soon reach to around 16 Petaflops (PF). Phase-III, to be initiated in January 2021, will take the computing speed to around 45 Petaflops.
NSM is jointly steered by the Ministry of Electronics and IT (MeitY) and Department of Science and Technology (DST) and implemented by the Centre for Development of Advanced Computing (C-DAC), Pune and the Indian Institute of Science (IISc), Bengaluru.
Param Shivay, the first supercomputer assembled indigenously, was installed in IIT (BHU), followed by Param Shakti and Param Brahma at IIT-Kharagpur and IISER, Pune, respectively.
Thereafter supercomputing facilities were set up in two more institutions, and one is being set up in Phase-I, ramping up high power computing speed to 6.6 PF under Phase-1. In Phase-II, 8 more institutions will be equipped with supercomputing facilities by April 2021, with a total of 10 PF compute capacity. MoUs have been signed with total 14 premier institutions of India for establishing Supercomputing Infrastructure with Assembly and Manufacturing in India. These include IITs, NITs, National Labs, and IISERs. Some of these have already been installed, and some more will be done by December this year. The Phase-II installations will be completed by April 2021.
Work on Phase-III will start in 2021 and will include three systems of 3 PF each and one system of 20PF as a national facility.
The three phases will provide access to High-Performance Computing (HPC) Facilities to around 75 institutions and more than thousands of active researchers, academicians working through Nation Knowledge Network (NKN) - the backbone for supercomputing systems.
HPC and Artificial Intelligence (AI) have converged together. A 100 AI PF Artificial Intelligence supercomputing system is being created and installed in C-DAC, which can handle incredibly large-scale AI workloads increasing the speed of computing-related to AI several times.
The mission has also created the next generation of supercomputer experts by training more than 2400 supercomputing manpower and faculties till date.
Indigenous capability
Powered by the NSM, India’s network of research institutions, in collaboration with the industry, is scaling up the technology and manufacturing capability to make more and more parts in India. While in Phase-I, 30 percent value addition is done in India, that has been scaled up to 40 percent in Phase-II.
Efforts are being made to design and develop parts like server board, interconnect, processor, system software libraries, storage, and HPC-AI converged accelerator domestically.
India has developed an Indigenous server (Rudra), which can meet the HPC requirements of all governments and PSUs. This is the first time that a server system was made in India, along with the full software stack developed by C-DAC.
Experts said that the pace at which things are moving forward, we may soon have the motherboards and sub-systems manufactured in India, making the supercomputers indigenously designed and manufactured.
Such indigenously designed systems with most parts designed and manufactured in India will be installed at places like IIT-Mumbai, IIT-Chennai, and Inter-University Accelerator Centre (IUAC) at Delhi, C-DAC, Pune, which are covered under Phase-III and help move towards supercomputers developed and manufactured totally in India paving the way for self-reliance in the field.
Param - Bhrama at IISER-Pune (with DCLC) Param-Shakti at IIT-Kharagpur (1
Param-shivay-IIT Varanasi