ইলেক্সন কমিসন
ই.সি.আই.না চাদিং হেন্না তৌবগী হিরমদা য়েংশিন্নবা কম্মিতি অমা শেমখ্রে
21 OCT 2020 7:09PM by PIB Imphal
ইলেকসন কম্মিসন্না শ্রী হারিশ কুমার, এক্স আই.আর.এস. অমসুং দি.জি. (ইনভেস্তিগেসন) শ্রী উমেশ সিনহা, সেক্রেতরি জেনেরেল অমসুং দি.জি. (এক্সপেন্দিচর) য়াওনা কেন্দিদেৎনা চাদিং হেন্না তৌবা হায়রিবা অসি ইলেক্তর মশিং হেনগৎলকপা অমসুং কোস্ত ওফ ইনফ্লেসন ইন্দেক্স হেনগৎলকপা অমসুং অতৈ মরমশিং অসি য়েংশিন্নবা কম্মিতি অমা শেমখ্রে।
কোবিদ-১৯গী ফিবম অসি য়েংলগা, লো অমসুং জস্তিসগী মিনিস্ত্রীনা ১৯.১০.২০২০দা রুল ৯০ ওফ কন্দক্ত ওফ ইলেকসন্স রুলস, ১৯৬১গী এমেন্দমেন্দ অমা নোতিশ থোক্তুনা হান্ননা লৈরিবা চাদিংদগী লিমিৎ অসি ১০%দা হেনগৎহনখ্রে। মসিগী ১০% হেনগৎপা অসি হৌজিক চৎথরিবা ইলেকসন অসিগীদমক খুদক্তা চৎনরগনি।
কেন্দিদেৎকী এক্সপেন্দিচর লিমিৎ অসি ২০১৪গী নোতিফিকেসন তারিক ২৮.০২.২০১৪দা শেমদোকখ্রে, অমনা অন্ধ্র প্রদেশ অমসুং তেলঙ্গানাগী ওইনদি নোতিফিকেসন তারিক ১০.১০.২০১৪দা অমুক হন্না শেমখিবনি।
চহি তরুক অসিদা ইলেক্তোরেৎ অসি ২০১৯দা মিলিয়ন ৮৩৪দগী মিলিয়ন ৯১০দা হেনগৎখিবা অদুগা হৌজিক্না মিলিয়ন ৯২১ ওইরবসু লিমিৎ অসি হেনগৎখিবা লৈত্রি। মখা তানা কোস্ত ইনফ্লেসন ইন্দেক্স অসি মনুংদা ২০১৯দা ২২০দগী ২৮০ ফাওবদা হৌজিক্না ৩০১দা হেনগদৎখি।
কম্মিতিনা মখাগী তর্ম ওফ রিফরেন্স অসি থম্লি:-
1. স্তেত অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরিশিংদা ইলেক্তরশিংগী অহোংবা মশীং অসি য়েংবদা এক্সপেন্দিচর অসিদা পুগনি।
2. কোস্ত ইনফ্লেসন ইন্দেক্সগী অহোংবা য়েংশিনবা অমসং মমাং ইলেকসন অদুগী মওং অসি য়েংগনি।
3. পোলিতিকেল পার্তি অমসুং অতৈ থৌবুশিংগী মিয়েং লৈগনি
4. চাদিংগা মরী লৈনবা পুম্বা য়েংশিনবা
5. অতৈ অতোপ্পা মরী লৈনবা পুম্বা য়েংশিনবা।
কম্মিতি অসিনা রিপোর্ত অসি নুমিৎ ১২০গী মনুংদা কন্তিত্যুসন অসিদা পীশনগনি।

Election Commission
ECI constitutes committee to examine issues concerning expenditure limits
21 OCT 2020 7:09PM by PIB Delhi
Election Commission has constituted a committee comprising Sh. Harish Kumar, Ex. IRS and DG (Investigation), Sh. Umesh Sinha, Secretary General and DG (Expenditure) to examine the issues concerning expenditure limit for a candidate in view of increase in number of electorsand rise in Cost Inflation Index and other factors.
Considering the factor of COVID-19, the Ministry of Law & Justice on 19.10.2020 has notified an amendment in Rule 90 of Conduct of Elections Rules, 1961 enhancing the existing expenditure limit by 10%. This increase of 10% will be applicable with immediate effect in ongoing elections.
Expenditure limit for a candidate was last revised in 2014 vide notification dated 28.02.2014, while in respect of Andhra Pradesh and Telangana it was revised vide notification dated 10.10.2018.
In last 6 years the limit was not increased despite increase in electorate from 834 million to 910 million in 2019 to 921 million now. Further, Cost Inflation Index during this period has increased from 220 to 280 in 2019 to 301 now.
The committee will have following terms of reference:-
1. To assess the change in number of electors across the States/Union Territories and its bearing on expenditure.
2. To assess the change in Cost Inflation Index and its bearing on the pattern of expenditure incurred by the candidates in recent elections.
3. To seek views/inputs of the political parties and other stakeholders.
4. To examine other factors which may have bearings on expenditure.
5. To examine any other related issue.
The Committee will submit its report within 120 days of its constitution.