হ্যুমেন রিসোর্স চাউখৎ-থৌরাংগী মন্ত্রালয়
আই.আই.তি. খরগপুরগী তেক্নোলোজীগী ওইবা ইনোবেসন অসিনা ভারতকী খুঙ্গংগী মীয়ামদা কান্নবা পীরগনি হায়না এজুকেসন মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি
আই.আই.তি. খরগপুরগী ইনোবেসন অসিনা কোবিদকী তেস্ত তৌবদা শেল চংহন্দ্রে, হায়রিবা অসি সরকারগী থৌরাংদগী হেন্না তারকপসু য়ানা লৈরি: দা. রামেশ পোখ্রিয়ল নিশঙ্ক
এন.আই.সি.ই.দি.গী দিরেক্তরনা শোত্থরবা মীওইশিং মতেং পাংনবগীদমক ইনোবেসন অসি কম্মর্সিএল ওইনা অথুবদা পুথোকপা হেনগৎহন্নবা ফোঙদোকখি
21 OCT 2020 4:26PM by PIB Imphal
কোবিদ-১৯ খঙদোকপদা মপুং ফানা খঙবা ঙম্নবগীদমক আই.আই.তি. খরগপুরগী রিসর্চরশিংনা পুথোকপা দাইগ্নোস্তিক মেছিন, ‘কোবিরাপ’ ইন্দিয়ন কাউন্সিল ওফ মেদিকেল রিসর্চ (আই.সি.এম.আর.)না মাই পাক্না ভেলিদেৎ তৌখ্রে। লৈবাক অসিদা শিনবা থুংনা লৈরিবা মীচম প্রজাশিংদা ইনোবেসন অসি অথুবদা য়ৌহন্নবা ইন্সতিত্যুত অসিদা তেক্নোলোজীগী লাইসেন্স পীনবা তোঙান তোঙানবা কম্মর্সিএল য়ুনিৎশিংনা হায়জরকখ্রে। ওথোরাইজ তৌরবা আই.সি.এম.আর.গী লেবোরেতরী অমনা মখোয়গী গাইদলাইনশিং চেকশিন্না ঙাক্তুনা অনাবা মীওইগী সেম্পলশিংগা লোয়ননা চেকশিন্না তেস্ত তৌরবা মতুংদা হৌজিক আই.সি.এম.আর.না কোবিদ-১৯ দাইগ্নোস্তিক তেস্ত অসিগী সর্তিফিকেৎ পীবদা অয়াবা পীখ্রে। তেস্ত অসি অরাইবা মওংদা পাঙথোকপা য়ানবা শাখি অমসুং মমল হোংঙি লোয়ননা রিজল্তশিং অসি কস্তম-দিবেলপ মোবাইল ফোন এপ্লিকেসন অমদা পুং অমগী মনুংদা পীগনি। কোা ল ওইনা প্রেস কনফরেন্স অমদা ৱারোল পিক তেস্ত বিদ-১৯গী মায়োক্তা লৈবাক অসিনা লান্থেংনবা অসিদা অচৌবা কান্নবা ওইরগদবা অসি লাউথোক্নবা ঙসি ভর্চ্যুএল ওইনা প্রেস কনফরেন্স অমদা ৱারোল পীবদা কেন্দ্রগী এজুকেসন মন্ত্রী দা. রামেশ পোখ্রিয়ল নিশঙ্কনা হায়খি, “আই.আই.তি. খরগপুরগী রিসর্চরশিংনা মেদিকেল তেক্নোলোজী ইনোবেস অসিগী খুত্থাংদা আত্মনির্ভর ভারতকী পান্দম মাই পাকপা অসিদা ঐহাক নুংঙাইবা পোকই। দিভাইস অসি পুথোক পুশিন য়াবা অমসুং য়াম্না নেম্বা ইনর্জী সপ্লাইদা চল্লাইবা য়াবা অসিনা ভারতকী খুঙ্গংগী মীয়ামদা কান্নবা পীরগনি। ত্রেন খরা তৌরবা খুঙ্গংগী নহাশিংনা দিভাইস অসি চল্লাইবা য়াগনি।” মন্ত্রীনা মখা তারদুনা হায়খি ইনোবেসন অসিনা “ তেস্ত তৌবগী অচংমল লুপা ৫০০/-গা লোয়ননা মীচম প্রজাশিংদা অফবা ক্বালিতিগী মরিক চুম্বা কোবিদ তেস্তিং অসি হোংনা ফংহল্লি অমদি মসি সরকারগী থৌরাংগী খুত্থাংদা হেন্না হন্থরকপা য়ারি।” মহাক্না হায়খি, “আই.আই.তি.খরগপুরনা খঙহল্লকপগী মতুং ইন্না মেছিন অসি লুপা ১০,০০০/-দগী তানা চংলগা দিবেলপ তৌবা য়াই লোয়ননা ইনফ্রাস্ত্রকচরগী ওইবা থোইদোক্না মথৌ তাদবা অসিনা তেক্নোলোজী অসি মীচম প্রজাদা হোংনা ফংহল্লি। অনৌবা মেছিন অসিদা তেস্ত তৌবগী প্রোসেস অসি পুং অমগী মনুংদা লোইশিল্লি।” মোলিক্যুলর দাইগ্নোস্তিকশিং হায়-এন্দ লেবশিংদগী মপালদা পুথোক্লিবা অনৌবা ইন্নোবেসন অসিগীদমক দা. পোখ্রিয়লনা আই.আই.তি. খরগপুরগী দিরেক্তর প্রোফেসর ভি.কে. তিৱারি অমসুং প্রোফেসর সুমন চক্রবোর্তী অমসুং দা. অরিন্দম মোন্দলনা লুচিংবা রিসর্চ তিমবু থাগৎপা ফোঙদোকখি।
মন্ত্রী দা. রামেশ পোখ্রিয়ল নিশঙ্ককী ৱাখল্লোন তুংইন্দুনা কেন্দ্রগী এজুকেসন মন্ত্রালয়গী থৌরাংগী মতুং ইন্না প্রোফেসর তিৱারিনা কোবিদ-১৯গা মরী লৈনবা রিসর্চ অমসুং প্রদক্ত দিবেলপ তৌবদা মতেং পাংনবা দেদিকেতেদ ফন্দ অমা শেমগৎনবা ফিরেপ লৌখিবগা লোয়ননা ইন্সতিত্যুত অসিদগী এপ্রিল ২০২০গী লোইরকপদা প্রোজেক্ত অসিগীদমক শেলগী তেংবাং ফংখি।
তেস্ত অসিগী মতাংদা ৱা ঙাংলদুনা আই.আই.তি. খরগপুরগী দিরেক্তর প্রোফেসর ভি.কে. তিৱারিনা হায়খি, “মেদিকেল সাইন্সকী ইতিহাস্তা তশেংনা মসিনা খ্বাইদগী অচৌবা মতেং অমা ওইরি, মরু ওইনা ভাইরোলোজীগী লমদা অমসুং মসিনা পি.সি.আর.-বেজ তেস্তশিংগী মহুৎ শিনবদা চাউনা কান্নরগনি।”
ক্লিনিকেল তেস্তিং ফেজতা চংবা তোঙান তোঙানবা শেলগী চাদিং তৌবা অদুগীদমক আই.আই.তি. ফাউন্দেসন, য়ু.এস.এ.না প্রোজেক্ত অসিগীদমক শেলগী তেংবাং পীখি হায়নসু ফোঙদোকখি। আই.আই.তি. খরগপুরদা ভারত সরকারগী কাইন্সিল ওফ সাইন্তিফিক এন্দ ইন্দস্ত্রিএল রিসর্চ (সি.এস.আই.আর.)না লিংখৎপা শেল চংদবা হেল্থক্যেরগী কম্মন রিসর্চ এন্দ তেক্নোলোজী দিবেলপমেন্ত হবতগী শেলগী তেংবাংগী শরুক খরসু পীরকখি।
রিসর্চশিংনা হোৎনরিবশিং অদু থাগৎলদুনা আই.সি.এম.আর-এন.আই.সি.ই.দি.গী দিরেক্তর দা. শান্তা দত্তানা হায়খি, “তেস্তিং অমসুং ভেলিদেসন অসি য়েংশিবদা, স্কিল লৈতবা হ্যুমেন রিসোর্সশিংনা ওপরেতরশিং ওইদুনা মতেং পাংবগা লোয়ননা লেবোরেতরীশিংগী মপালদা শীজিন্নবা য়াবা পুথোক-পুশিন য়াবা শেল-চংদবা মেছিন য়ুনিৎ অসিনা কোবিদ-১৯গী দাইগ্নোস্তিকশিংদা তশেংনা অওনবা অমা পুরকপা য়াবা অসি উবদা য়াম্না চাউথোকচবা পোকখি। শোত্থরবা মীয়ামগী মথৌ তাবা অসি থুংহন্নবা হৌজিক মসি অথুবদা কম্মর্সিএল ওইবা হেনগৎহনবা তঙাই ফদে। মখা তানা ফগৎহন্দুনা হেন্না পর্ফোর্মেন্স ৱাংবা পুথোক্নবা হোৎনবদা আই.সি.এম.আর.-এন.আই.সি.ই.দি.না হরাওনা মতেং পাংগনি। ”
আই.সি.এম.আর-নে্সনেল ইন্সতিত্যুত ওফ কোলেতা এন্দ এন্তেরিক দিজিসেস (এন.আই.সি.ই.দি.)গী মহুৎ শিন্দুনা অনাবা মীওইগী ত্রাইএলশিং অসি য়েংশিনখিবা মালেম পুম্বনা খঙনরবা দা. মম্তা চৌলা সরকারনা ‘কোবিরাপ’ দাইগ্নোস্তিক তেস্তকী ভেলিদেসন প্রোসেসকী মতাংদা শন্দোক্না তাক্লদুনা হায়খি , “তেস্ত তৌবগী রিজলশিং অসি চেকশিন্নাদুনামসি অথুবদা কম্মর্সিএল ওইনবাকবা ফগলাইসািন্র্চ স্ক্রুতিনী তৌবদা এসে অসিনা চপ মান্নবা তেস্তিং প্রিন্সিপলশিংদা য়ুম্ফম ওইবা অতোপ্পা পাম্বৈ অমা হেক্তনা খঙদোকপা ঙমদবা য়াম্না অনেম্বা চাংদা য়াওবা ভাইরেল লোদশিং খঙদোকপা ঙম্মি, হৌজিক ফাওবদা মালেম শিনবা থুংনা লৈরিবা খ্বাইদগী মমিং লৈরবা রিসর্চ গ্রুপ অমত্তনা অসিগুম্বা পুথোকপা ঙমদ্রি। মসিনা লাইনা অসি য়াম্না ঙল্লিঙৈ স্তেজশিংদা খঙদোকপা ঙম্মি, অসুম তৌদুনা অনাবা মীওই অদু তোঙান্না থমদুনা লাইওং উত্তবা অনাবা মীওইশিংনা কম্ম্যুনিতীদা লাইনা অসি লাকশিনবা ঙমদনা শন্দোকপা অদু থিংবা ঙম্লগনি। ”
অনৌবা তেস্ত তৌবগী পাম্বৈ অসিনা আই.আই.তি. খরগপুরগী রিসর্চ তিমনা দিবেলপ তৌবা শেল চংবা য়াম্না হন্থবা পুথোক পুশিন য়াবা দিভাইস য়ুনিৎ অমদা থাজবা য়াবা মওংদা অমদি মরিক চুম্বা মোলিকুলর দাইগ্নোস্তিক প্রোসিজর ইমপ্লিমেন্ত তৌদুনা পাঙথোকপা য়াগনি। তেস্ত রিজল্তশিং অসি খুৎনা অমুক ইথোকপগী মথৌ তাদনা মরোল অদু কস্তম-মেদ মোবাইল এপ্লিকেসন অমগী থোংদা ফংগনি।
অফবা দাইগ্নোস্তিক প্লেৎফোর্ম অসি আই.আই.তি. খরগপুরগী মেকানিকেল ইঞ্জিনীয়রিং দিপার্তমেন্তগী প্রোফেসর ওইবা সুমন চক্রবোর্তী অমসুং আই.আই.তি. খরগপুরগী স্কুল ওফ বাইও-সাইন্সকী এসিস্তেন্ত প্রোফেসর ওইরিবা দা. অরিন্দম মোন্দলনা লুচিংবা রিসর্চরশিংগী তিম অমনা দিবেলপ তৌখি। দাইগ্নোস্তিক দিভাইস অসি আই.সি.এম.আর.গী ওথোরাইজ ইন্সতিত্যুত অমা ওইরিবা আই.সি.এম.আর.-এন.আই.সি.ই.দি.দা আই.সি.এম.আর.গী গাইদলাইনশিংগী মতুং ইন্না তেস্তিং প্রোতোকলশিং চেকশিন্না ঙাক্লগা শেমখি। মসিদা পাঙথোকখিবা তেস্তশিংনা উৎখি মদুদি দাইগ্নোস্তিক তেস্ত অমা হেক্ত মরিক চুম্নবা ইন্দিকেতরশিং ওইনা তোইনা শীজিন্নবা পেরামিতরশিং ওইরিবা স্পেসিফিসিতী অমসুং সেন্সতিবিতীগী চাং য়াম্না ৱাংবগা লোয়ননা অনৌবা এসসে অসিগী রিজল্তশিং অসি মমিং লৈরবা আর.তি-পি.সি.আর.গা চাংদম্নবা য়াখি।
আই.সি.এম.আর.-এন.আই.সি.ই.দি.না তেস্ত অসি য়াম্না য়ুজর-ফ্রেন্দলী ওই হায়না সর্তিফাইদ তৌখি। শীংথানিংঙাই ওইরিবদি মশিং য়াম্না তেস্ত তৌনবগীদমক্তা মেছিনগী য়ুনিৎ অমদা পুং অমগী বেচ অমদা তৌবা তেস্তকী মশিং অসি হেন্না য়ামখৎহনবা য়াই।
তেস্ত অসিগী মতাংদা শন্দোক্না তাক্লদুনা আই.আই.তি. খরগপুরগী মেকানিজেল ইঞ্জিনীয়রিং দিপার্তমেন্তগী প্রোফেসর সুমন চক্রবোর্তীনা হায়খি, “পেতেন্ত তৌখ্রবা মেছিন য়ুনিৎ অসিনা অনাবা মীওইগী সেম্পল তেস্ত তৌবদা কান্নবা খক নত্তনা মসি শেমদোক শেমজিন য়াই অমসুং জেনরিক ওই হায়বসু উৎখি। মসিগী অর্থদি চপ মান্নবা মেছিন অসিদা কোবিদ-১৯গী তেস্ত খক নত্তনা 'আইসোথর্মেল ন্যুক্লিক এসিদ-বেজ তেস্তশিং' (ইনেৎ)কী কাংলুপ্তা চনবা অতোপ্পা তেস্তশিং তৌবা য়াগনি হায়বনি। অতোপ্পা ৱাহৈদা হায়রগনা, ইনফ্লুঞ্জা, মেলেরিয়া, দেঙ্গী, জপানিস এন্সিফলাইতিস, ত্যুবর্ক্যুলোসিস অমসুং অতোপ্পা লাইনশিং লোয়ননা ভেক্তর-বোর্ন ওইবা লাইনশিং চপ মান্নবা মেছিন অসি শীজিন্নদুনা তেস্ত তৌবা য়াগনি। মসিনা মোলিক্যুলর দাইগ্নোস্তিক তেস্ত অমগী কান্নবা অদু মাংহন্দনা থর্মেল সাইক্লরশিং নত্রগা রিএল-তাইম পি.সি.আর. মেছিনশিংগী মথৌ তাবা তশেংনা হন্থহল্লগনি।” মহাক্না হায়খি, “ঙসিনা কোবিদ-১৯, ঙরাংনা লেপ্রোসী অমসুং তুবর্ক্যুলোসিস; হয়েংনা অতোপ্পা অমা ওইগনি। হায়রিবা পুম্নমক অসিগী রেপিদ অমসুং শেল চংদনা খঙদোকপদা তেক্নোলোজী অসিনা হায়-এন্দ মোলিক্যুলর দাইগ্নোস্তিকশিং অসি লেবতগী ফিল্দদা পুরক্তুনা অওনবা অমা পুরক্লগনি। মীওইবগী পুন্সিবু মতুংদা অমুক হন্না অৱাবা পীবা য়াবা লায়চৎশিং তুংদা লাক্কদৌরিবা চহিশিংদা থোরকপা অসি খঙদোকপা ঙম্বগী পাঙ্গল লৈবনা মরম ওইরগা মসিগী কান্নবা অসি মতম শাংনা চৎকনি।”
আই.আই.তি. খরগপুরগী স্কুল ওফ বাইওসাইন্সেসকী এসিস্তেন্ত প্রোফেসর ওইরিবা দা. অরিন্দম মোন্দলগী মতুং ইন্না, “অনাবা মীওইগী সেম্পলশিংগী তেস্তিং ফেজ মনুংদা আই.আই.তি. খরগপুরদা অখন্ননা দিবেলপ তৌখিবা কিৎ পুম্নমক অসি তেস্তিং য়ুনিৎতা কন্ত্রোল তৌদবা এনভাইরনমেন্ত অমদা পুথোক-পুশিন তৌখি, মসিনা তেস্ত তৌবদা শীজিন্নরিবা রিএজেন্তশিং অসিগী স্তেবিলিতীগী চাং অসি য়াম্না ৱাংঙি হায়বা উৎলি।”
‘কোবিরাপ’কী কম্মর্সিএলাইজেসন তৌবগী মতাংদা ৱা ঙাংলদুনা প্রোফেসর তিৱারিনা হায়খি, “ইন্সতিত্যুত অসিনা তেস্তিং কিৎ অসি মশিং খরা পুথোকপা ঙমগনি অদুবু পেতেন্তগী লাইন্সেন পীবনা মেদিকেল তেক্নোলোজী কম্পনীশিংদা কম্মর্সিএলাইজেসন তৌবগী খুদোংচাবশিং ফংহনগনি। তেক্নোলোজীগী লাইন্সেন লৌনবা অমসুং কম্মর্সিএল ওইনা য়াম্না পুথোক্নবা ইন্সতিত্যুত অসিদা কোর্পরেৎ নত্ত্রগা স্তার্তঅপশিংনা হায়জরকপা য়াগনি। ইন্সতিত্যুত অসিনা লায়চৎকী ওইরিবা ফীভম অসিগী চৈরক অসিদা পব্লিক হেল্থকী চেকশিল থৌরাং লৌখৎনবা খুৎশম্নদুনা চৎমিন্ননবা শেম শাদুনা লৈরি।”

Ministry of Education
IIT Kharagpur Technological Innovation will go on Impacting Lives in Rural India Comments Education Minister
IIT Kharagpur Innovation has made COVID Testing Affordable, which may be Reduced Further through Government Intervention: Dr Ramesh Pokhriyal Nishank
NICED Director Speaks for Rapid Commercial Scale up of the Innovation for Helping Marginal People
21 OCT 2020 4:26PM by PIB Delhi
The Indian Council of Medical Research (ICMR) has successfully validated ‘COVIRAP,’ the diagnostic machine evolved by the IIT Kharagpur researchers, for its efficacy in COVID-19 detection. Various commercial units have already approached the Institute for technology licensing to enable a rapid reach of this innovation to the common people across the State. After rigorous testing with the patient samples by an authorized ICMR laboratory, adhering to their strict guidelines, ICMR has now provided green signal to certification for this COVID-19 Diagnostic Test. This test has been designed to be fairly easy to conduct and it is quite affordable as well which may produce results in a custom-developed mobile phone application within an hour. Addressing a Virtual Press Conference today to announce this major development in the nation’s fight against COVID-19, the Union Minister of Education Dr. Ramesh Pokhriyal Nishank said, “I am glad the researchers from IIT Kharagpur have achieved the goal of Atmanirbhar Bharat through this medical technology innovation. This would go on impacting the lives of many in rural India as the device is portable and can be operated on a very low energy supply. Minimally trained rural youth can operate this device.” The minister added that the innovation has made “high-quality and accurate COVID testing affordable for the common people with a testing cost of around ₹ 500/- which can further be reduced through government intervention.” He said, “As informed by IIT Kharagpur, this machine can be developed at a cost of less than ₹ 10,000/- with minimal infrastructural requirement making the technology affordable to common people. The testing process in this new machine is completed within an hour.” Dr Pokhriyal congratulated Prof. V.K. Tewari, Director, IIT Kharagpur and the research team led by Prof. Suman Chakraborty and Dr. Arindam Mondal for this path-breaking innovation taking molecular diagnostics from high-end labs to the field.
The project received financial support from the Institute in late April 2020 as Prof. Tewari decided to establish a dedicated fund to support COVID-19 related research and product development as per an initiative by the Union Ministry of Education following the vision of Dr. Ramesh Pokhriyal Nishank, the Minister.
Speaking about this test, Prof. V. K. Tewari, Director, IIT Kharagpur, said, “This is indeed one of the greatest contributions in the history of medical science, particularly in the area of virology, and is well set to replace PCR-based tests to a large extent.”
It is to be mentioned that the subsequent financial support to this project was provided by the IIT Foundation, USA, to meet the various expenses in the clinical testing phase. Partial financial support has also been provided from the Common Research and Technology Development Hub on Affordable Healthcare, established by Council of Scientific and Industrial Research (CSIR), Government of India, at IIT Kharagpur.
Dr. Shanta Dutta, Director, ICMR-NICED while appreciating the efforts of the fellow researchers stated, “While overseeing the testing and validation, I was very impressed with the portable low-cost machine unit that can truly be a game-changer for COVID-19 diagnostics at peripheral laboratories with the support of unskilled human resources as operators. This now needs a rapid commercial scale-up to cater to the needs of the underserved population. ICMR-NICED will be pleased to facilitate support for further improvisations in the method towards even superior performance.”
Elaborating on the validation process of ‘COVIRAP’ Diagnostic Test, Dr. Mamta Chawla Sarkar, an internationally acclaimed Virologist who oversaw the patient trials on behalf of ICMR-National Institute of Cholera and Enteric Diseases (NICED) said, “A detailed scrutiny of the testing results has clearly shown that this assay holds the capability of detecting extremely low levels of viral loads that any other method based on similar principles of testing, even those from the most celebrated research groups across the world, could not come up with so far. In practice, this means that very early stages of infection can be detected, thereby isolating the patient and arresting the uncontrolled spread of infection in the community via asymptomatic patients.”
This new testing method implements a highly reliable and accurate molecular diagnostic procedure that can be conducted in an ultra-low-cost portable device unit developed by the research team of IIT Kharagpur. The test results are rendered via a custom-made mobile application for dissemination without requiring manual interpretation.
This novel diagnostic platform, developed by the team of researchers is led by Prof. Suman Chakraborty, Professor, Department of Mechanical Engineering, IIT Kharagpur, and Dr. Arindam Mondal, Assistant Professor, School of Bio-Science, IIT Kharagpur. This diagnostic device has been subjected to rigorous testing protocols as per the ICMR guidelines, at ICMR-NICED, an Institute authorized by ICMR. The tests conducted there have revealed that the results from this new assay are of standards comparable to the celebrated RT-PCR tests, with a remarkably high level of specificity and sensitivity, the two common parameters used as indicators of efficacy of any diagnostic test.
ICMR-NICED has further certified the test to be extremely user-friendly. Notably, the number of tests per one-hour batch in a single machine unit can be further increased for much higher limits, for the purpose of testing on a mass scale.
Elaborating on the test, Prof. Suman Chakraborty, Professor, Department of Mechanical Engineering Department, IIT Kharagpur, said, “The patented machine unit has not only been proven to be robust during the patient sample testing but has also demonstrated to be extremely flexible and generic. This means that other than COVID-19 testing, many other tests, falling under the category of ‘isothermal nucleic acid-based tests’ (INAT), can be performed in the same machine. In other words, Influenza, Malaria, Dengue, Japanese encephalitis, Tuberculosis and many other infectious, as well as vector-borne diseases, can be tested using the same machine. This will virtually minimize the need for thermal cyclers or real-time PCR machines, without sacrificing the expected high standards of a molecular diagnostic test.” He added “Today, it is COVID-19; yesterday, it was Leprosy and Tuberculosis; tomorrow, it will be something else. This technology is all set to create a revolution in the rapid and low-cost detection of all these, by bringing high-end molecular diagnostics from the lab to the field. The impact of this, therefore, is long-lasting, empowered by the capability of detecting unforeseen pandemics in the coming years that may potentially endanger human lives time and again.”
According to Dr. Arindam Mondal, Assistant Professor, School of Biosciences, IIT Kharagpur, “During the testing phase of patient samples, all kits, exclusively developed at IIT Kharagpur, were transported in an uncontrolled environment for hours to the testing unit, which shows high levels of stability of the reagents that are being used for the testing.”
Speaking regarding the commercialization of ‘COVIRAP,’ Prof. Tewari, said, “While the Institute can produce the testing kit up to a certain scale, patent licensing will facilitate commercialization opportunities for medical technology companies. Any corporate or start-up may approach the Institute for technology licensing and commercial scale of production. The Institute is open to tie-ups, with due measures of protecting the interest of public health amidst the pandemic situation.”