কঞ্জ্যুমর এফিয়র্স, ফুদ প্রোসেসিং অমসুং পাব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন মন্ত্রালয়
তিলহৌগী মমল হন্থহন্নবা সরকারনা লৌখৎখিবা খোঙথাংশিং
21 OCT 2020 5:33PM by PIB Imphal
তিলহৌগী রিতেল প্রাইস অসি ওগস্ত ২০২০ লোইরকপদা মমল ৱাংখৎলকখি, অদুবু হায়রিবা মমলগী থাক অসি মমাং চহীগী ওক্তোবর ফাওবদা লৈখিবা মমলদুদগীদি তারি। হৌখিবা নুমিৎ ১০নিসিদা তিলহৌগী মমলদা কিলোদা লুপা ১১.৫৬তা খঙহেন হেনগৎলকখিবসিনা ভারত পুম্বগী তিলহৌগী রিতেল প্রাইসতা হেনগত্তুনা কিলোদা ৫১.৯৫ য়ৌখি, হায়রিবসি মমাং চহীগী কিলোদা লুপা ৪৬.৩৩ য়ৌখিবদুদগী চাদা ১২.১৩ হেনগৎখি।
সরকার অসিনা তাং ১৪.০৯.২০২০দা লাকশিন্নবা থৌরাং ওইনা লমদম অসিগী কঞ্জুমরশিংদা খারিফকী তিলহৌ য়ৌরক্ত্রিঙৈ মনুংদা মতীক চাবা মমলদা ফংহন্নবগীদমক মপান্দা তিলহৌ থাদোকপা থিংনবগী খোঙথাং লৌখৎখি। রিতেল প্রাইস্তা হেনগৎলক্লিবা অসি খরমখৈদি হন্থখি, মহারাস্ত্রা, কর্নাতাকা অমসুং মধ্য প্রদেশকী মরুওইবা তিলহৌ থাবা জিল্লাশিংদা হন্দক অকনবা নোং চুখিবনা খারিফকী মহৈ মরোংশিং, তুংশিন্দুনা থমখিবা তিলহৌশিং অমসুং মরু লোক্লিবশিংদা অকায়বা পীখি। ওইরক্লিবা ঈশিং নুংশিৎকী ফিবম অসিনা তিলহৌগী মমলদা হেনগৎলকখিবনি।
সরকার অসিনা রবিগী তিলহৌ-২০২০দগী বফর স্তোক ওইনা তুংশিন্দুনা থমহৌই। মমল হাইথহন্নবগীদমক, বফর স্তোক্কী তিলহৌশিং অসি সেপ্তেম্বর ২০২০গী অনীশুবা শরুক্তগী মরুওইবা মন্দি, সফলগুম্বা রিতেল সপ্লায়রশিং, কেন্দ্রিয়া ভান্দর অমসুং এন.সি.সি.এফ. অমসুং রাজ্য সরকারশিংদা তপ্না তপ্না থাদোকপা হৌখি। লাক্কদবা নুমিৎশিংদা অহেনবশিংসু লাকখিগনি।
তিলহৌ পুশিল্লকপা য়ানবগীদমক, সরকার অসিনা ২১.১০.২০২০দা মপান্দগী পুশিল্লকপশিংদা দিসেম্বর ১৫, ২০২০ ফাওবদা প্লান্ত ক্বারেন্তিন ওর্দর, ২০০৩গী মখাদা ফাইতোসেনিতরী সর্তিফিকেত্তা অহেনবা দিক্লারেসন অমসুং ফ্যুমিগেসনগী কন্দিসন্দা কোমথোকপা থমখি। মরী লৈনবা লৈবাকশিংদা লৈবা ইন্দিয়ন হাই কম্মিসন্দা লৈবাক অসিদা অহেনবা তিলহৌ পুশিল্লকপা য়ানবগী ত্রেদরশিংগা পাউ ফাওননবা খঙহনখি। অসিগুম্বা ভারতকী হিথাংফমশিংদা য়ৌরকখিবা পি.এস.সি.শিংদা ফ্যুমিগেৎ তৌদ্রিবা তিলহৌ মালশিং অসি ভারত্তা ইম্পোর্তরশিংনা এক্রিদিতেদ ত্রিৎমেন্ত প্রোভাইদরশিংনা ফ্যুমিগেৎ তৌগনি। করিগুম্বা স্তেম অমসুং বল্ব নেমাতোদ (দাইতাইলেঙ্কস দিপ্সাকি) নত্ত্রগা ওনিয়ন মেগোৎ (হাইলিমিয়া এন্তিক্বা) ফংবা তিলহৌশিং অসি ফ্যুমিগেৎ তৌদুনা মাংহনগনি অমসুং কন্সাইন্মেন্তশিং অসি অহেনবা ইন্সপেক্সন ফী লৌদনা থাদোকখিগনি। ইম্পোর্তরশিংদগী তিলহৌশিং অসি চানবগীদমক অমসুং প্রোপাগেসনগী নত্তবদা শীজিন্নগনি হায়বগী অন্দর্তেকিং অমা লৌগনি। অসিগুম্বা চানবগী তিলহৌগী কন্সাইন্মেন্তশিং অসি পি.ক্যু. ওর্দর, ২০০৩গী মখাদা ইম্পোর্তকী কন্দিসন ইন্দবনা মরম ওইদুনা অহেনবা ইন্সপেক্সন ফী মরিরক থিগদবদু থিররোই।
এল.এম.তি. ৩৭কী খারিফ মহৈ মরোং অসি মন্দিশিংদা য়ৌরকপা হৌদুনা মমল ৱাংলক্লিবসিদা খরমখৈ কোকহনবা ঙম্লগনি।

Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution
Measures taken by Government to moderate onion prices
21 OCT 2020 5:33PM by PIB Delhi
The retail price of onion has shown marked increase from end of August 2020, though the price level was below that of last year till October 18. A sharp spike in prices of onion in past 10 days by Rs.11.56 per kilo has taken the all-India retail price of onion to Rs.51.95 per kilo which was 12.13% higher than the last year’s price of Rs.46.33 per kg.
The government on 14.09.2020 took a pre-emptive measure by announcing a ban on onion export to ensure availability to domestic consumers at reasonable rates during the lean season before the Kharif onion arrival. While the rate at which retail prices increase had been moderated to some extent, recent instances of heavy rain fall in the major growing districts of Maharashtra, Karntaka and Madhya Pradesh had caused damage to standing Kharif crop, stored onion and seed nurseries. These developments on the weather front have resulted in sharp increase in onion prices.
The government has built up onion buffer stock from the Rabi onion – 2020. In order to moderate prices, onion from the buffer stock is being released in calibrated manner from second half of September, 2020 to major mandis, to retail supplier such as Safal, Kendriya Bhandar & NCCF and also to State Governments. More will be done in the coming days.
To facilitate the import of onion, the government has, on 21.10.2020, relaxed the conditions for fumigation and additional declaration on Phytosanitary Certificate under the Plant Quarantine Order, 2003 for import upto December 15, 2020. The Indian High Commissions have been instructed in the relevant countries to contact the traders for pushing for greater imports of onions to the country. Such consignments of imported onions which arrive in Indian port without fumigation and endorsement to that effect on the PSC, would be fumigated in India by the importer through an accredited treatment provider. If Stem and Bulbs nematode (Ditylenchus Dipsaci) or onion maggot (Hylimia antiqua) is detected it would be eliminated through fumigation and the consignments to be released with no additional inspection fee. An undertaking will be obtained from the importers that the onion will be use only for consumption and not for propagation. Such consignments of onions for consumption will not be subjected to four times additional inspection fee on account of non compliance of conditions of import under the PQ order, 2003.
An estimated Kharif Crop of 37 LMT is also likely to start arriving in the Mandis that will give reprieve to the rising prices.