গ্ৰাহক পৰিক্ৰমা, খাদ্য আৰু ৰাজহুৱা বিতৰণ মন্ত্ৰালয়
‘খাৰিফ বিপণন ঋতু ২০২০-২১’ৰ সময়ছোৱাত ‘এমএছপি’-ৰ অভিযান
১৮-১০-২০২০ পৰ্যন্ত ৭,৮২লাখ কৃষকৰ পৰা ৯০.০৩ লাখ মেট্ৰিক টন ক্ৰয়ৰে ধানৰ সংগ্ৰহৰ কাম সুকলমে অব্যাহত আছে
বিগত বৰ্ষৰ এই একেছোৱা সময়ত ১২৪৫ ‘বেল’ কপাহ সংগ্ৰহৰ বিপৰীতে ১৮-১০-২০২০ পৰ্যন্ত ৪৬৬৯৭.৮৬ লাখ টকা মূল্যৰ ১৬৫৩৬৯ ‘বেল’ পৰিমাণৰ কপাহৰ সংগ্ৰহ
19 OCT 2020 5:47PM by PIB Guwahati
বিগত বৰ্ষসমূহৰ দৰেই এইবেলিও চৰকাৰে ‘ন্যূনতম সমৰ্থন মূল্য’ (এমএছপি)ৰ দৰত কৃষকৰ পৰা ফচল সংগ্ৰহৰ পৰম্পৰা অব্যাহত ৰাখিছে।‘খাৰিফ বিপণন ঋতু ২০২০-২১’ৰ সময়ছোৱাত ‘এমএছপি’-ৰ আধাৰত পাঞ্জাৱ, হাৰিয়াণা, উত্তৰ প্ৰদেশ, তামিল নাডু, উত্তৰাখণ্ড, চণ্ডীগড়, জম্মু আৰু কাশ্মীৰ আৰু কেৰালা আদি ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলত ধান সংগ্ৰহৰ কাম সুকলমে অব্যাহত আছে। তথ্য মতে, ১৮-১০-২০২০ পৰ্যন্ত দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ ৭,৮২লাখ কৃষকৰ পৰা ৯০.০৩ লাখ মেট্ৰিক টনৰো অধিক ধান ক্ৰয় কৰা হৈছে।
তদুপৰি, চৰকাৰে ইয়াৰ ‘ন’ডেল এজেন্সী’সমূহৰ জৰিয়তে ১৮-১০-২০২০ পৰ্যন্ত ৭৬১.৫৫ মেট্ৰিক টন পৰিমাণৰ মগু আৰু মাটিমাহ ক্ৰয় কৰে। মূলতঃ তামিল নাডু, মহাৰাষ্ট্ৰ আৰু হাৰিয়াণাৰ ৭৩৫ কৃষকৰ পৰা সংগ্ৰহ কৰা এইখিনি মাহৰ ‘এমএছপি’ ৫.৪৮কোটি। সেইদৰে, কৰ্ণাটক আৰু তামিল নাডুৰ ৩৯৬১গৰাকী কৃষকৰ পৰা সংগ্ৰহ কৰা শুকান নাৰিকলৰ ‘এমএছপি’ হ’ল ৫২.৪০ কোটি টকা। প্ৰণিধানযোগ্য যে, সৰহ সংখ্যক উত্পাদক ৰাজ্যত শুকান নাৰিকল আৰু মাটিমাহৰ দৰ ‘এমএছপি’-তকৈ অধিক দৰত নিৰ্দ্ধাৰিত হোৱা পৰিলক্ষিত হৈছে। সংশ্লিষ্ট ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহে খাৰিফ শস্য-মাহ, তৈল বীজ আদি বজাৰলৈ অহাৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি ফচল সংগ্ৰহৰ বাবে ইতিমধ্যে যাৱতীয় ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰিছে।
ৰাজ্যসমূহৰ পৰা লাভ কৰা প্ৰস্তাৱৰ ভিত্তিত ‘মূল্য সমৰ্থিত আঁচনি’(পিএছএছ)ৰ অধীনত তামিল নাডু, কৰ্ণাটক, মহাৰাষ্ট্ৰ, তেলেংগাণা, গুজৰাট, হাৰিয়াণা, উত্তৰ প্ৰদেশ, ওড়িশা, ৰাজস্থান আৰু অন্ধ্ৰ প্ৰদেশৰ বাবে ‘খাৰিফ বিপণন ঋতু’ৰ বাবে ৪২.৪৬ লাখ মেট্ৰিক টন মাহ আৰু তৈল বীজ ক্ৰয় অনুমোদন প্ৰদান কৰা হয়। ইয়াৰ উপৰি অন্ধ্ৰ প্ৰদেশ, কৰ্ণাটক, তামিল নাডু আৰু কেৰালাৰ পৰা ১.২৩ লাখ মেট্ৰিক টন পৰিমাণৰ শুকান নাৰিকল সংগ্ৰহৰো অনুমোদন প্ৰদান কৰা হয়। অন্যান্য ৰাজ্যসমূহৰ পৰা লাভ কৰা প্ৰস্তাৱৰ ভিত্তিত ‘মূল্য সমৰ্থিত আঁচনি’(পিএছএছ)ৰ অধীনত মাহ, তৈল বীজ আৰু নাৰিকল সংগ্ৰহৰ বাবেও অনুমোদন প্ৰদান কৰা হ’ব।
‘এমএছপি’-ৰ ভিত্তিত দেশৰ উত্তৰ প্ৰান্তৰ পাঞ্জাৱ, হাৰিয়াণা, ৰাজস্থান আদিৰ পৰা কপাহ সংগ্ৰহৰ কাো সুচাৰুৰূপে অব্যাহত আছে। বিগত বৰ্ষৰ এই একেছোৱা সময়ত ১২৪৫ ‘বেল’ কপাহ সংগ্ৰহৰ বিপৰীতে ১৮-১০-২০২০ পৰ্যন্ত ৪৬৬৯৭.৮৬ লাখ টকা মূল্যৰ ১৬৫৩৬৯ ‘বেল’ পৰিমাণৰ কপাহৰ সংগ্ৰহ কৰা হৈছে।

Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution
MSP operation during Kharif Marketing Season 2020-21
Paddy procurement going on smoothly with purchase of over 90.03 LMTs of paddy upto 18.10.2020 from 7.82 lac farmers
Till 18.10.2020, a quantity of 165369 cotton bales valuing Rs.46697.86 lakh has been procured as against 1245 bales procured during corresponding period of last year
19 OCT 2020 5:47PM by PIB Delhi
Government continues to procure Kharif 2020-21 crops at its MSP from farmers as per its existing MSP Schemes as was done in previous seasons. Paddy procurement for KMS 2020-21 is going on smoothly in the procuring States & UTs of Punjab, Haryana, UP, Tamilnadu, Uttarakhand, Chandigarh, J&K and Kerala with purchase of over 90.03 LMTs of paddy upto 18.10.2020 from 7.82 lac farmers.
Further, upto 18.10.2020, the Government through its Nodal Agencies has procured 761.55 MT of Moong and Urad having MSP value of Rs. 5.48 Crores benefitting 735 farmers in Tamil Nadu Maharashtra and Haryana. Similarly, 5089 MT of copra (the perennial crop) having MSP value of Rs. 52.40 crore has been procured benefitting 3961 farmers in Karnataka and Tamil Nadu. In respect of Copra and Urad, rates are ruling above MSP in most of the major producing States. The respective State/UTs Governments are making necessary arrangements for commencement of procurement from the date as decided by the respective States based on the arrivals in respect of Kharif Pulses and Oilseeds.
Based on the proposal from the States, approval was accorded for procurement of 42.46 LMT of Pulse and Oilseeds of Kharif Marketing Season 2020 for the States of Tamil Nadu, Karnataka, Maharashtra, Telangana, Gujarat, Haryana, Uttar Pradesh, Odisha, Rajasthan and Andhra Pradesh under Price Support Scheme (PSS) . Further, sanction for procurement of 1.23 LMT of Copra (the perennial crop) for the State of Andhra Pradesh, Karnataka, Tamil Nadu and Kerala was also given. For other States/UTs approval will also be accorded on receipt of proposals for procurement of Pulses, Oilseeds and Copra under PSS so that procurement of FAQ grade of these crops can be made at notified MSP for the year 2020-21 directly from the registered farmers, if the market rate goes below MSP during the notified harvesting period in the respective States/UTs by the Central Nodal Agencies through State nominated procuring agencies.
Cotton procurement operations under MSP are going on smoothly in Northern States viz. Punjab, Haryana, Rajasthan. Till 18.10.2020, a quantity of 165369 cotton bales valuing Rs.46697.86 lakh has been procured as against 1245 bales procured during corresponding period of last year.