ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ଯୋଗେ ମହୀଶୂର ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ଶତବାର୍ଷିକୀ ସମାବର୍ତ୍ତନ ସମାରୋହରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
19 OCT 2020 1:39PM by PIB Bhubaneswar
ନମସ୍କାର!
କର୍ଣ୍ଣାଟକର ରାଜ୍ୟପାଳ ଏବଂ ମହୀଶୂର ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର କୁଳାଧିପତି, ଶ୍ରୀ ଭଜୁ ଭାଇ ବାଲାଜୀ, କର୍ଣ୍ଣାଟକର ଶିକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ସି ଏନ ଅଶ୍ୱଥ ନାରାୟଣ ଜୀ, ମହୀଶୂର ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର କୁଳପତି ପ୍ରଫେସର ଜି ହେମନ୍ତ କୁମାର ଜୀ, ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଉପସ୍ଥିତ ସମସ୍ତ ଅଧ୍ୟାପକଗଣ, ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଗଣ, ଅଭିଭାବକଗଣ, ଦେବୀ ଏବଂ ସଜ୍ଜନଗଣ! ସର୍ବପ୍ରଥମେ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ “ମହୀଶୂର ଦଶହରା, “ନାଇ ହବ୍ୱାର ଅନନ୍ତ ଅନନ୍ତ ଶୁଭକାମନା ଜ୍ଞାପନ କରୁଛି!
କିଛି ସମୟ ପୂର୍ବରୁ ମୁଁ ଫଟୋଚିତ୍ରମାନ ଦେଖୁଥିଲି । ଏଥର କରୋନା ବିପଦ କାରଣରୁ ନିଶ୍ଚିତ ରୂପେ ଅନେକ କଟକଣା ଲାଗିଥାଉ ପଛେ, କିନ୍ତୁ ଉତ୍ସବ ମନାଇବା ସକାଶେ ଆପଣମାନଙ୍କ ମନରେ ଉତ୍ସାହ ପୂର୍ବବତ ସତେଜ ରହିଛି । ଅବଶ୍ୟ ଏଭଳି ମାନସିକତାରେ, କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବେ ହୋଇଥିବା ପ୍ରବଳ ବର୍ଷା କିଛି ମାତ୍ରାରେ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ସୃଷ୍ଟି କରିବାର ପ୍ରୟାସ କରିଥିଲା । ଏଥିରେ ପ୍ରଭାବିତ ସମସ୍ତ ପରିବାରଙ୍କ ପ୍ରତି ମୋର ସମ୍ବେଦନା ଜ୍ଞାପନ କରୁଛି । କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଏବଂ କର୍ଣ୍ଣାଟକ ସରକାର ମିଳିତ ଭାବେ ଉଦ୍ଧାର କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଯଥା ସମ୍ଭବ ପ୍ରୟାସ ଜାରି ରଖିଛନ୍ତି ।
ସାଥୀଗଣ, ଆଜି ଆପଣମାନଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ଦିନ । ଏମିତି ତ ମୋର ସଦାବେଳେ ପ୍ରୟାସ ରହିଥାଏ ଯେ ଏଭଳି ଅବସରରେ ମୁଁ ଯୁବ ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କ ସହିତ ସାମ୍ନାସାମ୍ନି ହେବି, ସେମାନଙ୍କୁ ଭେଟିପାରିବି ଏବଂ ମହୀଶୂର ଆସିବା, ମହୀଶୂର ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ଗୌରବଶାଳୀ ପରମ୍ପରା, ଶତାବ୍ଦୀ ଦୀକ୍ଷାନ୍ତ ସମାରୋହରେ ଅଂଶ ଗ୍ରହଣ କରିବାର ଗୌରବର କିଛି ବିଶେଷ ଆକର୍ଷଣ ରହିଛି । କିନ୍ତୁ ଏଥର କରୋନ ମହାମାରୀ କାରଣ ଯୋଗୁ ଆମେ ବାସ୍ତବରେ ନୁହେଁ, ଭର୍ଚୁଆଲ୍ ମୋଡ଼ରେ ହିଁ ପରସ୍ପରକୁ ଭେଟି ପାରୁଛେ । ଘଟି-କୋତ୍ସବଦା ଇ ସ୍ମରଣୀୟା ସମାରଂ-ଭଦା ସନ୍ଦର୍ଭ-ଦଲ୍ଲୀ ନିମନେଲ୍ଲରିଗୁ ଅଭିନନ୍ଦନେ-ଗଡ଼ୁ ଇଂଦୁ ପଦବୀ ପ୍ରମାଣପତ୍ରା ପଡ଼େୟୁତ୍ତିରୁବ ଏଲ୍ଲରିଗୁ ଶୁଭାଶ୍ୟଗଡ଼ୁ ବୋଧକା ସିବ୍ୱଂଦିଗୁ ଶୁଭାଶ୍ୟ-ଗଡ଼ନ୍ନୁ କୋରୁତ୍ତେନେ ।
ସାଥୀଗଣ, ମହୀଶୂ ର ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ପ୍ରାଚୀନ ଭାରତର ସମୃଦ୍ଧ ଶିକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତର ଭାରତର ଆଶା ଆକାଂକ୍ଷା ଏବଂ ସାମର୍ଥ୍ୟର ଏକ ପ୍ରମୁଖ କେନ୍ଦ୍ର । ଏହି ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ରାଜର୍ଷି ନାଲବାଡ଼ୀ କୃଷ୍ଣରାଜ ୱାଡ଼େୟାର ଏବଂ ଏମ ବିଶ୍ୱେଶ୍ୱରାୟା ଜୀ ଙ୍କ ପରିକଳ୍ପନା ଏବଂ ସଂକଳ୍ପକୁ ସାକାର କରିଛି । ମୋ ପାଇଁ ଏହା ଏକ ସୁଖଦ ସଂଯୋଗ ଯେ ଆଜିଠାରୁ ଠିକ୍ 102 ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ, ହାଜିର ଦିନର ରାଜଶ୍ରୀ ନାଲବାଡ଼ୀ କୃଷ୍ଣରାଜ ୱାଡ଼େୟାର ମହୀଶୂର ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ପ୍ରଥମ ସମାବର୍ତ୍ତନକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଥିଲେ । ସେହି ଦିନ ଠାରୁ ନେଇ ଆଜି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହି “ରତ୍ନଗର୍ଭା ପ୍ରାଙ୍ଗଣ”ଏହିଭଳି ଅନେକ ସାଥୀଙ୍କୁ ଏଭଳି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଦୀକ୍ଷା ନେବାର ଦେଖିଛି ଯାହାଙ୍କର ରାଷ୍ଟ୍ରନିର୍ମାଣରେ ବିଶେଷ ଯୋଗଦାନ ରହିଆସିଛି । ଭାରତରତ୍ନ ଡକ୍ଟର ସର୍ବପଲ୍ଲୀ ରାଧାକୃଷ୍ଣନ୍ ଜୀଙ୍କ ଭଳି ଅନେକ ମହାନ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱ ଏହି ଶିକ୍ଷା ସଂସ୍ଥାନରେ ଅନେକ ବିଦ୍ୟାର୍ଥୀଙ୍କୁ ଅନେକ ନୂତନ ପ୍ରେରଣା ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି । ଏମିତିରେ ତ ଆପଣମାନଙ୍କ ସମସ୍ତଙ୍କ ଉପରେ ଆପଣମାନଙ୍କ ପରିବାର ସହିତ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କର ବିଶ୍ୱାସ ଅଧିକ ରହିଛି ଏବଂ ଏଥି ସହ ଢେର୍ ଭରସା ମଧ୍ୟ ରହିଛି । ଆଜି ଆପଣମାନଙ୍କ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ, ଆପଣମାନଙ୍କ ପ୍ରଫେସରଗଣ, ଆପଣଙ୍କୁ ଡିଗ୍ରୀ ସହିତ ଦେଶ ଏବଂ ସମାଜ ପ୍ରତି ଆପଣମାନଙ୍କ ଦାୟିତ୍ୱବୋଧ ସମର୍ପଣ କରୁଛି ।
ସାଥୀଗଣ, ଆମମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏଠାରେ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଦୀକ୍ଷା, ଯୁବ ଜୀବନର ଦୁଇଟି ବିଶେଷ ଲକ୍ଷ୍ୟ ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଇଥାଏ । ଏହା ଆମମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏଠାରେ ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷ ଧରି ଏକ ପରମ୍ପରା ଭାବେ ପରିଗଣିତ ହୋଇଆସୁଛି । ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଦୀକ୍ଷାର କଥା କହୁ, ସେତେବେଳେ କେବଳ ଡିଗ୍ରୀ ହାସଲ କରିବାର ଅବସର ଏହା ନୁହେଁ ବୋଲି ଆମେମାନେ ଜାଣୁ । ଆଜିର ଏହି ଦିନ ଜୀବନର ଆଗାମୀ ଉତ୍ଥାନ ପତନ ସକାଶେ ନୂତନ ସଂକଳ୍ପ ନେବାଲାଗି ମଧ୍ୟ ପ୍ରେରଣା ଯୋଗାଇଥାଏ । ଏବେ ଆପଣମାନେ ଏକ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ପରିସରରୁ ବାହାରି ବାସ୍ତବ ଜୀବନର ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ବିସ୍ତୀର୍ଣ୍ଣ ପରିସରରେ ପାଦ ଥାପିବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି । ତାହା ଏଭଳି ଏକ ପରିସର ହେବ ଯେଉଁଠି ଆପଣମାନେ ଯେଉଁ ଜ୍ଞାନ ହାସଲ କରିଥିବେ ସେସବୁକୁ ପ୍ରୟୋଗ କରିବାର ସୁଯୋଗ ଆସିବ, ସେସବୁ ଜ୍ଞାନ କାମରେ ଆସିବ ।
ସାଥୀଗଣ, ମହାନ କନ୍ନଡ଼ ଲେଖକ, ବିଚାରକ ଗୋରୁରୁ ରାମସ୍ୱାମୀ ଆୟାଙ୍ଗାରଜୀ କହିଛନ୍ତି- ଶିକ୍ଷଣେବ ଜୀବନଦ ବେଲକୁ । ଅର୍ଥାତ୍, ଶିକ୍ଷା ଜୀବନକୁ ଜଟିଳ ମାର୍ଗରେ ହିଁ ଆଲୋକ ଦେଖାଇବାର ମାଧ୍ୟମ ଅଟେ । ଆଜି ଆମ ଦେଶ ଯେତେବେଳେ ପରିବର୍ତ୍ତନର ଏକ ବିରାଟ କାଳଖଣ୍ଡ ଭିତର ଦେଇ ଆଗକୁ ଗତି କରୁଛି, ସେତେବେଳେ ତାଙ୍କର ଏହି ଉକ୍ତି ଖୁବ୍ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ମନେହୁଏ । ବିଗତ 5-6 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏହା ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ କରାଯାଇଛି ଯେ ଆମର ଶିକ୍ଷା, ଭାରତର ଶିକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥା, ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଆବଶ୍ୟକତାଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାରେ ଯେଭଳି ସହାୟକ ହୋଇପାରିବ । ବିଶେଷ କରି ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସଂସାଧନର ନିର୍ମାଣ ଠାରୁ ନେଇ ଢ଼ାଂଚାଗତ ସଂସ୍କାର ଉପରେ ଅଧିକ ଫୋକସ୍ କରାଯାଇଛି । ଭାରତକୁ ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ କିଭଳି ଭାବେ ଏକ ବୈଶ୍ୱିକ ହବ୍ରେ ପରିଣତ କରାଯାଇପାରିବ, ଆମର ଯୁବବର୍ଗଙ୍କୁ କିଭଳି ଭାବେ ପ୍ରତିଯୋଗୀତାଧର୍ମୀ କରାଯାଇପାରିବ, ଗୁଣାତ୍ମକ ତଥା ପରିମାଣାତ୍ମକ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ସ୍ତରରେ ଏଥିପାଇଁ ପ୍ରୟାସ ଜାରି ରହିଛି ।
ସାଥୀଗଣ, ଦେଶ ସ୍ୱାଧୀନତା ହାସଣ କରିବାର ଏତେ ବର୍ଷ ପରେ ସୁଦ୍ଧା 2014 ମସିହା ପୂର୍ବରୁ ଦେଶରେ ମାତ୍ର 16ଟି ଆଇଆଇଟି ଥିଲା । ବିଗତ 6 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରତିବର୍ଷ ହାରାହାରି ଭାବେ ଗୋଟିଏ ଲେଖାଏଁ ନୂଆ ଆଇଆଇଟି ଖୋଲାଯାଇଛି । ସେଥି ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ କର୍ଣ୍ଣାଟକର ଧରୱାଡ଼ରେ ମଧ୍ୟ ଖୋଲିଛି । 2014 ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଭାରତରେ 9ଟି ଟ୍ରିପଲ ଆଇଟି ଥିଲା । ଏହା ପରେ 5 ବର୍ଷ ଭିତରେ 16ଟି ଟ୍ରିପଲ ଆଇଟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି । ବିଗତ 5-6 ବର୍ଷରେ 7ଟି ନୂତନ ଆଇଆଇଏମ ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି । ଯେତେବେଳେକି ଏହା ପୂର୍ବରୁ ଦେଶରେ 13ଟି ଆଇଆଇଏମ ହିଁ ରହିଥିଲା । ଏହିଭଳି ଭାବେ ପାଖାପାଖି 6 ଦଶକ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦେଶରେ ମାତ୍ର 7ଟି ଏମ୍ସ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା କାର୍ଯ୍ୟରେ ନିୟୋଜିତ ଥିଲା । 2014 ପରେ ଏଥିରେ ଦୁଇଗୁଣ ଅର୍ଥାତ୍ 15ଟି ଏମ୍ସ ସ୍ଥାପିତ ହୋଇସାରିଛି ଅବା ଏହା ଆରମ୍ଭ ହେବା ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ରହିଛି ।
ସାଥୀଗଣ, ବିଗତ 5-6 ବର୍ଷ ଭିତରେ ଉଚ୍ଚ ଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ହେଉଥିବା ପ୍ରୟାସ କେବଳ ନୂତନ ଅନୁଷ୍ଠାନ ଖୋଲିବ ଭିତରେ ସୀମିତ ରହିନାହିଁ । ଏହିସବୁ ସଂସ୍ଥାମାନଙ୍କର ପରିଚାଳନାରେ ମଧ୍ୟ ସଂସ୍କାର ଠାରୁ ନେଇ ଲିଙ୍ଗଗତ ଏବଂ ସାମାଜିକ ସହଭାଗୀତାକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ନିମନ୍ତେ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଛି । ଏଭଳି ସଂସ୍ଥାନଗୁଡ଼ିକୁ ଅଧିକ ସ୍ୱାୟତ୍ତତା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଛି ଯଦ୍ୱାରା ସେମାନେ ନିଜର ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁସାରେ ନିଜସ୍ୱ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଗ୍ରହଣ କରିପାରିବେ । ପୂର୍ବର ଆଇଆଇଏମ ଆଇନ ଭଳି ଆଇଆଇଏମମାନଙ୍କୁ ଅଧିକ ଅଧିକାର ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି । ମେଡ଼ିକାଲ ଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ବହୁତ କମ୍ ଥିଲା । ଏହାକୁ ଦୂର କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଆରୋପ କରାଯାଇଛି । ଆଜି ଦେଶର ମେଡ଼ିକାଲ ଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ପାରଦର୍ଶିତା ଆଣିବା ନିମନ୍ତେ ଏକ ଜାତୀୟ ମେଡ଼ିକାଲ କମିଶନ ଗଠନ କରାଯାଇ ସାରିଛି । ହୋମିଓପାଥି ଏବଂ ଅନ୍ୟ ଭାରତୀୟ ଚିକିତ୍ସା ପଦ୍ଧତିମାନଙ୍କ ଶିକ୍ଷାଦାନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ସଂସ୍କାର ଆଣିବା ନିମନ୍ତେ ନୂତନ ଆଇନ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଉଛି । ମେଡ଼ିକାଲ ଶିକ୍ଷାରେ ହେଉଥିବା ସଂସ୍କାର ଦ୍ୱାରା ଦେଶର ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କୁ ମେଡ଼ିକାଲ ଶିକ୍ଷା ନିମନ୍ତେ ଅଧିକ ସିଟ୍ ମିଳିବା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଯାଇଛି ।
ସାଥୀଗଣ, ରାଜଶ୍ରୀ ନାଲବାଡ଼ୀ କୃଷ୍ଣରାଜ ୱାଡ଼େୟାରଜୀ ତାଙ୍କର ପ୍ରଥମ ସମାବର୍ତ୍ତନ ସମ୍ବୋଧନରେ କହିଥିଲେ ଯେ “ଭଲ ହୋଇଥାନ୍ତା ଯଦି ମୁଁ ମୋ ସାମ୍ନାରେ ଜଣେ ନୁହେଁ, ଦଶଜଣ ମହିଳା ଗ୍ରାଜୁଏଟଙ୍କୁ ଦେଖି ପାରିଥାନ୍ତି ।”ମୁଁ ଆଜି ନିଜ ସମ୍ମୁଖରେ ଅନେକ କନ୍ୟାଙ୍କୁ ଦେଖିପାରୁଛି ଯେଉଁମାନଙ୍କୁ ଆଜି ଏଠାରୁ ଡିଗ୍ରୀ ମିଳିଛି । ମୋତେ ସୂଚୀତ କରାଯାଇଛି ଯେ ଆଜି ଏଠାରେ ଡିଗ୍ରୀ ନେଉଥିବା ବିଦ୍ୟାର୍ଥୀଙ୍କ ଭିତରେ ବାଳିକାଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ବାଳକଙ୍କ ଠାରୁ ଅଧିକ । ପରିବର୍ତ୍ତନଶୀଳ ଭାରତର ଏହା ଆଉ ଏକ ପରିଚୟ । ଆଜି ଶିକ୍ଷାର ପ୍ରତ୍ୟେକ ସ୍ତରରେ ଦେଶରେ କନ୍ୟାମାନଙ୍କ ମୋଟ ନାମଲେଖା ଅନୁପାତ ଅଧିକ ହୋଇଛି । ଉଚ୍ଚ ଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ, ଅଭିନବତ୍ୱ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ସହିତ ସଂଶ୍ଳିଷ୍ଟ ଶିକ୍ଷାକ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ବାଳିକାମାନଙ୍କ ଭାଗିଦାରୀ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । 4 ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଦେଶର ଆଇଆଇଟିରେ ବାଳିକା ବିଦ୍ୟାର୍ଥୀଙ୍କ ନାମଲେଖା ମାତ୍ରା ଯେଉଁଠି ମାତ୍ର 8 ପ୍ରତିଶତ ଥିଲା, ତାହା ଚଳିତ ବର୍ଷ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ଦୁଇଗୁଣ ଠାରୁ ମଧ୍ୟ ଅଧିକ ହୋଇଛି । ଅର୍ଥାତ୍, 20 ପ୍ରତିଶତ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଞ୍ଚô ସାରିଛି ।
ସାଥୀଗଣ, ଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏଭଳି ଯେତେ ଯେତେ ସଂସ୍କାର ଅଣାଯାଇଛି, ସେସବୁକୁ ନୂତନ ଶିକ୍ଷା ନୀତି ନୂତନ ଦିଶା, ନୂତନ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିବ । ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତି, ପ୍ରି ନର୍ସରୀ ଠାରୁ ନେଇ ପିଏଚଡ଼ି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦେଶର ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ଶିକ୍ଷା ଢ଼ାଂଚାରେ ମୌଳିକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବାର ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ଅଭିଯାନ ଅଟେ । ଆମ ଦେଶର ସାମର୍ଥ୍ୟବାନ ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କୁ ଆହୁରି ଅଧିକ ପ୍ରତିଯୋଗୀତାମୂଳକ ଭାବେ ଗଢ଼ି ତୋଳିବା ନିମନ୍ତେ ବିବିଧ-ଦିଗକ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ ଉପରେ ଫୋକସ୍ କରାଯାଇଛି । ପ୍ରୟାସ କରାଯାଇଛି ଯେ ଆମର ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀ କିଭଳି ଭାବେ ଦ୍ରୁତ ବେଗରେ ପରିବର୍ତ୍ତନଶୀଳ କର୍ମସଂସ୍ଥାନର ପ୍ରକୃତି ନିମନ୍ତେ ଅଧିକ ନମନୀୟ ହୋଇପାରିବେ, ଏହାକୁ ଗ୍ରହଣ କରିପାରିବେ । କୁଶଳୀ, ପୁନଃ କୁଶଳୀ ଏବଂ କୌଶଳର ଉନ୍ନତିକରଣ ହେଉଛି ଆଜିର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଆବଶ୍ୟକତା । ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତିରେ ଏହା ଉପରେ ଅଧିକ ଧ୍ୟାନ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି ।
ସାଥୀଗଣ, ମୁଁ ଏକଥା ଜାଣି ଅତ୍ୟନ୍ତ ଆନନ୍ଦିତ ଯେ ମହୀଶୂର ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଏହି ନୀତିକୁ ଲାଗୁ କରିବା ନିମନ୍ତେ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ପ୍ରକଟ କରିଛି, ବ୍ୟଗ୍ରତା ପ୍ରକଟ କରିଛି । ମୋତେ ଲାଗୁଛି ଯେ ଏନଇପି ଆଧାରରେ ଆପଣମାନେ ବିବିଧ ଶୃଙ୍ଖଳା କର୍ଯ୍ୟକ୍ରମମାନ ଆରମ୍ଭ କରୁଛନ୍ତି । ଏବେ ଆପଣମାନଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ ଏବଂ ସାମର୍ଥ୍ୟ ଯେତିକି ବିସ୍ତାରିତ ହେଉଛି, ତଦନୁସାରେ ଆପଣମାନେ ନିଜେ ନିଜ ଋଚିର ବିଷୟମାନ ଚୟନ କରିପାରିବେ । ସେଥିରେ ଆପଣମାନେ ବୈଶ୍ୱିକ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ସଂସ୍କୃତି ସହିତ ପାଠ ପଢ଼ି ପାରିବେ । ସେହିସବୁ ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ଉପଯୋଗ କରି ଆପଣମାନେ ସ୍ଥାନୀୟ ସାମଗ୍ରୀକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପ୍ରଦାନ କରିପାରିବେ ।
ସାଥୀଗଣ, ଆମ ଦେଶରେ ଯେଉଁ ଚତୁର୍ମୁଖୀ ସଂସ୍କାର କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେଉଛି, ତାହା ପୂର୍ବରୁ କେବେ ହୋଇନଥିଲା । ପୂର୍ବରୁ କିଛି ସିଦ୍ଧାନ୍ତ ନିଆଯିବାକୁ ଥିଲେ ତାହା କେବଳ ଗୋଟିଏ ସେକ୍ଟର ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଥିଲା । ଅନ୍ୟ ସେକ୍ଟରମାନ ସେଥିରୁ ବାଦ୍ ପଡ଼ୁଥିଲା । ବିଗତ 6 ବର୍ଷ ଭିତରେ ବିବିଧସ୍ତରୀୟ ସଂସ୍କାର କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହୋଇଛି । ବିବିଧ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସଂସ୍କାର କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଇଛି । ଯଦି ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତି ଦେଶର ଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରର ଭବିଷ୍ୟତକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରୁଛି, ତ ଏହା ଆପଣମାନଙ୍କ ଭଳି ଯୁବ ସାଥୀମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ସଶକ୍ତ କରୁଛି । ଯଦି କୃଷିକ୍ଷେତ୍ର ସହିତ ସଂଶ୍ଳିଷ୍ଟ ସଂସ୍କାର କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରୁଛି, ତ ଶ୍ରମ ସଂସ୍କାର ଶ୍ରମିକ ଏବଂ ଶିଳ୍କସଂସ୍ଥା ଦୁହିଁଙ୍କ ବିକାଶ, ନିରାପତ୍ତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଯୋଗାଉଛି । ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ସୁବିଧା ହସ୍ତାନ୍ତରଣ ଦ୍ୱାରା ଯେଉଁଠି ଆମର ସାଧାରଣ ବଣ୍ଟନ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ସୁଧାର ଆସିଛି ତ ସେଠାରେ ରେରା ଦ୍ୱାରା ଆମର ଘରୋଇ କ୍ରେତାମାନଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷା ମିଳିପାରିଛି । ଦେଶର ଟିକସ ଜାଲରୁ ମୁକ୍ତି ଦେବା ନିମନ୍ତେ ଯଦି ଜିଏସଟି ଅଣାଯାଇଛି ତ ଟିକସଦାତାଙ୍କୁ ଜଂଜାଳରୁ ମୁକ୍ତି ପ୍ରଦାନ ନିମନ୍ତେ ଫେସ୍ଲେସ୍ ଆସେସମେଣ୍ଟ୍ ଭଳି ସୁବିଧା ନିକଟରେ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି । ଇନସଲଭେନ୍ସି ବ୍ୟାଙ୍କରପ୍ସି କୋଡ଼ ଦ୍ୱାର ଯେଉଁଠି ପୂର୍ବରୁ ଦେବାଳିଆମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଆଇନଗତ ଫ୍ରେମୱାର୍କ ବନାଯାଇଛି, ଏଫଡ଼ିଆଇ ସଂସ୍କାର ଦ୍ୱାରା ଆମର ଏଠାରେ ନିବେଶ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ।
ସୀଥୀଗଣ, ଆପଣମାନେ ବିଗତ 6-7 ମାସ ଭିତରେ ଏକଥା ଦେଖିଥିବେ ଯେ ସଂସ୍କାର ଦ୍ୱାରା ଏହାର ଗତି ଏବଂ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଉଭୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ତାହା କ୍ଷେତରେ ହେଉ, ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ହେଉ, ବିମାନ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ରରେ ହେଉ, ଶ୍ରମ କ୍ଷେତ୍ରରେ ହେଉ, ଏହିଭଳି ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିକାଶ ନିମନ୍ତେ ଆବଶ୍ୟକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଘଟାଯାଉଛି । ଏବେ ପ୍ରଶ୍ନ ହେଉଛି ଯେ ଏହା କାହିଁକି କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଉଛି? ଏହାର କାରଣ କଣ? ଏହା ଆପଣମାନଙ୍କ ଭଳି କୋଟି କୋଟି ଯୁବକଯୁବତୀଙ୍କ ପାଇଁ ହିଁ କରାଯାଉଛି । ଏହି ଦଶକକୁ ଭାରତର ଦଶକ ଭାବେ ଗଢ଼ିତୋଳିବା ସକାଶେ ଏ ସବୁ କରାଯାଉଛି । ଏହି ଦଶକ ଭାରତର ସେତିକିବେଳେ ହୋଇପାରିବ ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଆଜି ନିଜର ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ଆହୁରି ମଜଭୁତ କରିପାରିବା । ରଖିପାରିବା । ଯୁବ ଭାରତର ଜୀବନ ପାଇଁ ଏହି ଦଶକଟି ବହୁତ ବଡ଼ ସୁଯୋଗ ନେଇ ଆସିଛି ।
ସୀଥୀଗଣ, ଦେଶର ଉତ୍ତମ ଶିକ୍ଷା ସଂସ୍ଥାନ ଭିତରୁ ଗୋଟିଏ ହୋଇଥିବା ଦୃଷ୍ଟିରୁ ମହୀଶୂର ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରତ୍ୟେକ ନୂତନ ସ୍ଥିତି ହିସାବରେ ନିଜକୁ ଅଭିନବତ୍ୱକୁ ସାମ୍ନା କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ପୂର୍ବ କୁଳପତି, ମହାନ କବି- ସାହିତ୍ୟିକ “କୁବେମ୍ପୁ”ଜୀ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ମୁଖ୍ୟ କ୍ୟାମ୍ପସକୁ “ମାନ- ସାଂଗଗୋତ୍ରୀ ଅର୍ଥାତ୍ ମନର ଶାଶ୍ୱତ ପ୍ରବାହ”ବୋଲି ଯେଉଁ ନାମକରଣ କରିଥିଲେ ସେଥିରୁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ନିରନ୍ତର ପ୍ରେରଣା ପ୍ରାପ୍ତ ହେବ । ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଇନକୁବେସନ୍ ସେଣ୍ଟର, ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିକାଶ କେନ୍ଦ୍ର, ଶିଳ୍ପ- ଶୈକ୍ଷିକ ସଂଯୋଗ ଏବଂ ଇଣ୍ଟର- ଡିସିପ୍ଲିନାରୀ ଗବେଷଣା ଭଳି ବିଷୟମାନଙ୍କ ଉପରେ ଅଧିକ ଫୋକସ୍ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟମାନଙ୍କ ଠାରୁ ଏକଥା ମଧ୍ୟ ଅପେକ୍ଷା ରହିଛି ଯେ ସେମାନେ ସମସାମୟିକ ଏବଂ ବୈଶ୍ୱିକ ପ୍ରସଙ୍ଗ ସହିତ ସ୍ଥାନୀୟ ସଂସ୍କୃତି, ସ୍ଥାନୀୟ କଳା ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସାମାଜିକ ପ୍ରସଙ୍ଗ ସହିତ ସଂଶ୍ଳିଷ୍ଟ ଗବେଷଣାକୁ ଆଗକୁ ଆଗେଇ ନେବା ନିମନ୍ତେ ନିଜର ପରମ୍ପରାକୁ ଆହୁରି ବିସ୍ତାରଣ କରନ୍ତୁ ।
ସାଥୀଗଣ, ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଏହି ମହାନ କ୍ୟାମ୍ପସ୍ରୁ ଆପଣମାନେ ବାହାରୁଛନ୍ତି, ମୋର ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଆଉ ଗୋଟିଏ କଥା କହିବାର ଅଛି । ଆପଣମାନଙ୍କ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଖରେ ଯେଉଁ ଶକ୍ତି ରହିଛି, ନିଜର ସାମର୍ଥ୍ୟ ରହିଛି, ତାହାରି ଆଧାର ଉପରେ ସର୍ବଶ୍ରେଷ୍ଠ ହାସଲ କରିବା ଲାଗି ସଦାସର୍ବଦା ଚେଷ୍ଟା କରିଚାଲ । ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଏକ ସୀମିତ ପରିସରରେ, ଗୋଟିଏ ବାକ୍ସ ଭିତରେ ଆବଦ୍ଧ ହୋଇ ରହିବାର କୌଣସି ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ । ହୋଇପାରେ ଯେ ଯେଉଁ ବାକ୍ସରେ ଆପଣମାନେ ଫିଟ୍ ହେବାକୁ ଆପଣମାନେ ପ୍ରୟାସ କରୁଛନ୍ତି, ସେଭଳି ବାକ୍ସ ହୁଏତ ତିଆରି ହୋଇନାହିଁ । ନିଜ ପାଇଁ କିଛି ସମୟ ବାହାରକରନ୍ତୁ, ଆତ୍ମଚିନ୍ତନ କରନ୍ତୁ ଏବଂ ବାସ୍ତବତା ସହିତ ସଂଶ୍ଳିଷ୍ଟ ପ୍ରତ୍ୟେକ କଥାକୁ ଅନୁଭବ କରନ୍ତୁ, ଯାହା ଜୀବନ ଆଣି ଆପଣମାନଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ ରଖୁଛି । ଏହା ଦ୍ୱାରା ଆପଣମାନଙ୍କୁ ନିଜ ପାଇଁ ଆଗକୁ ଅଗ୍ରସର ହେବାର ମାର୍ଗ ଚୟନ କରିବାରେ ସହାୟତା ମିଳିପାରିବ । ନୂତନ ଭାରତ, ହେଉଛି ସୁଯୋଗର ଭୂମି । କରୋନାର ଏହି ସଂକଟ କାଳରେ ସୁଦ୍ଧା ଆପଣମାନେ ଲକ୍ଷ୍ୟ କରିଥିବେ ଯେ ଆମ ଦେଶରେ କେତେ କେତେ ନୂଆ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ମାନ ଆମର ବିଦ୍ୟାର୍ଥୀମାନେ ଖୋଲିଛନ୍ତି । ସେହିସବୁ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ମାନ କେବଳ କର୍ଣ୍ଣାଟକ ପାଇଁ ନୁହେଁ, ସମଗ୍ର ଦେଶ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ବଡ଼ ଶକ୍ତି । ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ଅସୀମ ଅବସର ଓ ସୁଯୋଗର ଏହି ଭୂମି ଉପରେ ନିଜର ସାମର୍ଥ୍ୟ ଦ୍ୱାରା, ନିଜର ପ୍ରତିଭା ଦ୍ୱାରା ଦେଶ ପାଇଁ ଆପଣମାନେ ଢ଼େର୍ କିଛି କରିପାରିବେ । ଆପଣମାନଙ୍କ ବିକାଶ କେବଳ ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ହେବନାହିଁ, ଦେଶ ସମୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ହେବ । ଆପଣମାନେ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ହୁଅନ୍ତୁ , ତା’ହେଲେ ଦେଶ ମଧ୍ୟ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ହୋଇପାରିବ । ପୁଣି ଥରେ ସମସ୍ତ ସାଥୀଙ୍କୁ ଉତ୍ତମ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ମୁଁ ଅନେକ ଅନେକ ଶୁଭକାମନା ଦେଉଛି ।
ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at the centenary convocation of University of Mysore
19 OCT 2020 1:39PM by PIB Delhi
Namaskar!
Karnataka’s Governor and University of Mysore Chancellor, Shri Vajubhai Vala ji, Karnataka’s Higher Education Minister C N Ashwath Narayan ji, University of Mysore Vice-Chancellor Professor G. Hemantha Kumar ji, all teachers, students and parents present on the occasion and ladies and gentlemen! First all, heartiest congratulations to all of you for ‘Mysuru Dasara’ and ‘Nada Habba’!
A few minutes ago, I was looking at the pictures. There may be many restrictions due to the dangers of the Corona, but the excitement of the festival is the same as before notwithstanding the heavy rains that lashed a few days ago which tried to obstruct the enthusiasm. My thoughts are with all the affected families. The Central Government and Karnataka Government are making all possible efforts to provide relief.
Friends, today is a very important day for you. Normally, I try to meet my young friends face to face during such occasions. It would have been quite a different experience to come to Mysore to become part of the centenary convocation of the glorious heritage of University of Mysore. But due to Corona, we have been virtually connected.
Friends, University of Mysore is an important centre of the great education system of ancient India and the aspirations and capabilities of future India. This University has realized the vision of "Rajarshi" Nalvadi Krishnaraja Wadiyar and M. Visvesvaraya Ji.
It’s a pleasant coincidence for me that Rajarshi Nalvadi Krishnaraja Wadiyar had addressed the first Convocation of the University of Mysore on this day 102 years ago. Since then this illustrious campus has seen many such friends taking initiation at such functions and have contributed immensely to the nation building. Several stalwarts like Bharat Ratna Dr Sarvepalli Radhakrishnan ji have inspired several students of this educational institution. Therefore, we along with your families have great trust in you and there are high expectations from you at the same time. Today, your university, teachers and professors are also handing over the nation and society’s responsibility to you, along with the degrees.
Friends, education and resolution through initiation (दीक्षा) are considered as two important stages of youth in our country. This has been our tradition for thousands of years. When we talk of initiation, it is not just an opportunity to get a degree. Today’s day inspires us to make new resolutions for the next stage of life. Now you are moving from a formal university campus to the bigger campus of real life. This will be such a campus where application of your acquired knowledge will help.
Friends, the great Kannada writer and thinker Goruru Ramaswamy Iyengar ji has said -- शिक्षणवे जीवनद बेलकु. It means that education is a medium which shows light at difficult times in life. At a time, when our country is undergoing a vast change, his words are very much relevant. In the last five-six years, continuous efforts are being made so that India’s education system helps the students to move ahead as per the needs of the 21st century. Specially, greater focus has been laid on the infrastructure creation of the Higher Education and Structural Reforms. Efforts are being made at qualitative and quantitative levels to make India the global hub of higher education and to make our students competitive.
Friends, there were only 16 IITs in the country in 2014 even after so many years of independence. In the last six years, on an average, a new IIT has been opened every year. One of them is also at Dharwad, Karnataka. As of 2014 there were only 9 IIITs. In the subsequent five years, 16 IIITs have been established. In the last five-six years, seven new IIMs have been established, whereas there were only 13 IIMs in the country before that. Similarly, there were only seven AIIMS which were providing services for almost six decades. Since 2014, 15 AIIMS have either been established or are in the process of starting.
Friends, efforts in higher education over the last 5-6 years are not limited to only opening new institutions but work has also been done on reforms in governance in these institutions to ensure gender equality and social participation. More autonomy is being given to such institutions so that they can take decisions according to their needs. The first IIM Act gave more rights to IIMs across the country. There was also a great lack of transparency in medical education. Emphasis has been given to rectify this anomaly. Today, the National Medical Commission has been created in the country to bring more transparency in medical education. Two new laws are also being enacted for initiating reforms in the studies of Homeopathy and other Indian medical practices. With the reforms in medical education, more seats are being ensured to the students for medical studies.
Friends, Rajarshi Nalvadi Krishnaraja Wadiyar in his first Convocation address had said that “it would have been nice if I could see not one but 10 lady graduates.” Today, I can see so many daughters who have got the degrees. I have been told that today the number of girls is more than the boys who have been awarded degrees. This is another hallmark of the transforming India. Today, the Gross Enrolment Ratio of girls in education is more than boys at all the levels. The participation of girls in various fields of studies related to innovation and technology has also increased. Four years ago, the enrolment of girls in the IITs was only eight percent, which has more than doubled to 20 percent this year.
Friends, the new National Education Policy is going to provide a new direction and impetus to all the reforms in the education sector. The National Education Policy is a major movement to bring about fundamental changes in the entire education set-up from pre-nursery to PhD. Focus is being made on the multi-dimensional approach so as to make our enabling youth more competitive. Endeavour is that our youth should be flexible and can adopt the fast changing nature of job. Skilling, Re-skilling and Up-skilling is the greatest need of the hour. The National Education Policy has also paid a lot of attention on it.
Friends, I am happy that the University of Mysore has shown a commitment and eagerness to implement this policy. I think that you are starting multi-disciplinary programmes on the basis of NEP. Now you can choose your subjects according to your dreams and aspirations. You can study both the global technology as well as local culture simultaneously. You can put that technology to use for the local products.
Friends, these all-round reforms that are taking place in our country have never happened before. If some decisions were taken, then it used to be for a particular sector and as a result other sectors were left out. In the last six years, there have been multiple reforms in multiple sectors. If the NEP is ensuring the future of the education sector of the country, then it is also empowering the youth. If the farm reforms are empowering the farmers, then labour reforms are providing growth, security and thrust to both the labour as well as the industry. If Direct Benefit Transfer has ensured improvement in the Public Distribution System, then RERA has provided security to home buyers. If the GST was introduced to free the country from the web of taxes, then a new Faceless Assessment initiative has been launched recently to spare the tax payers from all the problems. For the first time, Insolvency Bankruptcy Code has provided a legal frame work for insolvency and investments are growing in the country through FDI reforms.
Friends, you must have noticed the increase in the speed and scope of reforms in the last 6-7 months. Necessary changes are being made for the growth of every sector, be it farming, space, defence, aviation or labour. Now the question is why it is being done? This is being done for the crores of youth like you. It is being done to make this decade the decade of India. This decade will belong to India if we strengthen our foundation. This decade has come with several opportunities for the young India.
Friends, being one of the best education institutes in the country, the University of Mysore will also have to innovate according to the new emerging situation. You have to constantly take inspiration from the former Vice-Chancellor, great poet-writer 'Kuvempu' ji. You will need to focus more on Incubation Centers, Technology Development Centers, 'Industry-academic linkage' and 'Inter-disciplinary research'. It is also expected of the University that it would promote its tradition of promoting research on Local Culture, Local Art and other social issues along with related global and contemporary issues.
Friends, I have a request to you - now that you are passing out of this great campus - you should always try to achieve excellence on the basis of your individual strengths. You do not need to limit yourself and fit into a box. Perhaps, the box in which you are trying to fit into is not made for you. Take time out for yourself, introspect and experience everything which is being presented to you by the life. This will greatly help you in choosing the right path.
New India is a land of opportunities. You must have noticed that our students have embarked so many Start-ups even during the Corona crisis. These Start-ups are a great force not only for Karnataka, but the country as well. I am hopeful that you will achieve many things for the country based on your strength and talent. Your growth will not be your own, but it will be the growth of the country. If you become self-dependent then India will also become self-reliant. Once again, my best wishes to all the friends for their better future.
Many many thanks!