Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at the centenary convocation of University of Mysore
19 OCT 2020 1:39PM by PIB Delhi
Namaskar!
Karnataka’s Governor and University of Mysore Chancellor, Shri Vajubhai Vala ji, Karnataka’s Higher Education Minister C N Ashwath Narayan ji, University of Mysore Vice-Chancellor Professor G. Hemantha Kumar ji, all teachers, students and parents present on the occasion and ladies and gentlemen! First all, heartiest congratulations to all of you for ‘Mysuru Dasara’ and ‘Nada Habba’!
A few minutes ago, I was looking at the pictures. There may be many restrictions due to the dangers of the Corona, but the excitement of the festival is the same as before notwithstanding the heavy rains that lashed a few days ago which tried to obstruct the enthusiasm. My thoughts are with all the affected families. The Central Government and Karnataka Government are making all possible efforts to provide relief.
Friends, today is a very important day for you. Normally, I try to meet my young friends face to face during such occasions. It would have been quite a different experience to come to Mysore to become part of the centenary convocation of the glorious heritage of University of Mysore. But due to Corona, we have been virtually connected.
Friends, University of Mysore is an important centre of the great education system of ancient India and the aspirations and capabilities of future India. This University has realized the vision of "Rajarshi" Nalvadi Krishnaraja Wadiyar and M. Visvesvaraya Ji.
It’s a pleasant coincidence for me that Rajarshi Nalvadi Krishnaraja Wadiyar had addressed the first Convocation of the University of Mysore on this day 102 years ago. Since then this illustrious campus has seen many such friends taking initiation at such functions and have contributed immensely to the nation building. Several stalwarts like Bharat Ratna Dr Sarvepalli Radhakrishnan ji have inspired several students of this educational institution. Therefore, we along with your families have great trust in you and there are high expectations from you at the same time. Today, your university, teachers and professors are also handing over the nation and society’s responsibility to you, along with the degrees.
Friends, education and resolution through initiation (दीक्षा) are considered as two important stages of youth in our country. This has been our tradition for thousands of years. When we talk of initiation, it is not just an opportunity to get a degree. Today’s day inspires us to make new resolutions for the next stage of life. Now you are moving from a formal university campus to the bigger campus of real life. This will be such a campus where application of your acquired knowledge will help.
Friends, the great Kannada writer and thinker Goruru Ramaswamy Iyengar ji has said -- शिक्षणवे जीवनद बेलकु. It means that education is a medium which shows light at difficult times in life. At a time, when our country is undergoing a vast change, his words are very much relevant. In the last five-six years, continuous efforts are being made so that India’s education system helps the students to move ahead as per the needs of the 21st century. Specially, greater focus has been laid on the infrastructure creation of the Higher Education and Structural Reforms. Efforts are being made at qualitative and quantitative levels to make India the global hub of higher education and to make our students competitive.
Friends, there were only 16 IITs in the country in 2014 even after so many years of independence. In the last six years, on an average, a new IIT has been opened every year. One of them is also at Dharwad, Karnataka. As of 2014 there were only 9 IIITs. In the subsequent five years, 16 IIITs have been established. In the last five-six years, seven new IIMs have been established, whereas there were only 13 IIMs in the country before that. Similarly, there were only seven AIIMS which were providing services for almost six decades. Since 2014, 15 AIIMS have either been established or are in the process of starting.
Friends, efforts in higher education over the last 5-6 years are not limited to only opening new institutions but work has also been done on reforms in governance in these institutions to ensure gender equality and social participation. More autonomy is being given to such institutions so that they can take decisions according to their needs. The first IIM Act gave more rights to IIMs across the country. There was also a great lack of transparency in medical education. Emphasis has been given to rectify this anomaly. Today, the National Medical Commission has been created in the country to bring more transparency in medical education. Two new laws are also being enacted for initiating reforms in the studies of Homeopathy and other Indian medical practices. With the reforms in medical education, more seats are being ensured to the students for medical studies.
Friends, Rajarshi Nalvadi Krishnaraja Wadiyar in his first Convocation address had said that “it would have been nice if I could see not one but 10 lady graduates.” Today, I can see so many daughters who have got the degrees. I have been told that today the number of girls is more than the boys who have been awarded degrees. This is another hallmark of the transforming India. Today, the Gross Enrolment Ratio of girls in education is more than boys at all the levels. The participation of girls in various fields of studies related to innovation and technology has also increased. Four years ago, the enrolment of girls in the IITs was only eight percent, which has more than doubled to 20 percent this year.
Friends, the new National Education Policy is going to provide a new direction and impetus to all the reforms in the education sector. The National Education Policy is a major movement to bring about fundamental changes in the entire education set-up from pre-nursery to PhD. Focus is being made on the multi-dimensional approach so as to make our enabling youth more competitive. Endeavour is that our youth should be flexible and can adopt the fast changing nature of job. Skilling, Re-skilling and Up-skilling is the greatest need of the hour. The National Education Policy has also paid a lot of attention on it.
Friends, I am happy that the University of Mysore has shown a commitment and eagerness to implement this policy. I think that you are starting multi-disciplinary programmes on the basis of NEP. Now you can choose your subjects according to your dreams and aspirations. You can study both the global technology as well as local culture simultaneously. You can put that technology to use for the local products.
Friends, these all-round reforms that are taking place in our country have never happened before. If some decisions were taken, then it used to be for a particular sector and as a result other sectors were left out. In the last six years, there have been multiple reforms in multiple sectors. If the NEP is ensuring the future of the education sector of the country, then it is also empowering the youth. If the farm reforms are empowering the farmers, then labour reforms are providing growth, security and thrust to both the labour as well as the industry. If Direct Benefit Transfer has ensured improvement in the Public Distribution System, then RERA has provided security to home buyers. If the GST was introduced to free the country from the web of taxes, then a new Faceless Assessment initiative has been launched recently to spare the tax payers from all the problems. For the first time, Insolvency Bankruptcy Code has provided a legal frame work for insolvency and investments are growing in the country through FDI reforms.
Friends, you must have noticed the increase in the speed and scope of reforms in the last 6-7 months. Necessary changes are being made for the growth of every sector, be it farming, space, defence, aviation or labour. Now the question is why it is being done? This is being done for the crores of youth like you. It is being done to make this decade the decade of India. This decade will belong to India if we strengthen our foundation. This decade has come with several opportunities for the young India.
Friends, being one of the best education institutes in the country, the University of Mysore will also have to innovate according to the new emerging situation. You have to constantly take inspiration from the former Vice-Chancellor, great poet-writer 'Kuvempu' ji. You will need to focus more on Incubation Centers, Technology Development Centers, 'Industry-academic linkage' and 'Inter-disciplinary research'. It is also expected of the University that it would promote its tradition of promoting research on Local Culture, Local Art and other social issues along with related global and contemporary issues.
Friends, I have a request to you - now that you are passing out of this great campus - you should always try to achieve excellence on the basis of your individual strengths. You do not need to limit yourself and fit into a box. Perhaps, the box in which you are trying to fit into is not made for you. Take time out for yourself, introspect and experience everything which is being presented to you by the life. This will greatly help you in choosing the right path.
New India is a land of opportunities. You must have noticed that our students have embarked so many Start-ups even during the Corona crisis. These Start-ups are a great force not only for Karnataka, but the country as well. I am hopeful that you will achieve many things for the country based on your strength and talent. Your growth will not be your own, but it will be the growth of the country. If you become self-dependent then India will also become self-reliant. Once again, my best wishes to all the friends for their better future.
Many many thanks!

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
মহীশূৰ বিশ্ববিদ্যালয়ৰ শতবাৰ্ষিকী দীক্ষান্ত অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সিঙৰ যোগেদি প্ৰদান কৰা ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
19 OCT 2020 1:39PM by PIB Guwahati
নমস্কাৰ!
কৰ্ণাটকৰ ৰাজ্যপাল আৰু মহীশূৰ বিশ্ববিদ্যালয়ৰ চেঞ্চেলৰ শ্ৰী বজু ভাই ৱালা মহোদয়, কৰ্ণাটকৰ শিক্ষা মন্ত্ৰী ড০ চি এন অক্ষথ নাৰায়ণ মহোদয়, মহীশূৰ বিশ্ববিদ্যালয়ৰ কুলপতি অধ্যাপক হেমন্ত কুমাৰ মহোদয়, এই কাৰ্যসূচীত উপস্থিত সকলো শিক্ষক, শিক্ষাৰ্থী, অভিভাৱক, ভদ্ৰপুৰুষ তথা ভদ্ৰ মহিলাসকল৷ পোন প্ৰথমে আপোনালোক সকলোকে ‘মহীশূৰ দশেৰা’ ,‘নাড হব্বা’ৰ অশেষ শুভেচ্ছা জনাইছো৷
কিছু সময় পূৰ্বে কিছুমান আলোকচিত্ৰ প্ৰত্যক্ষ কৰি আছিলো, এইবাৰ ক’ৰোনাৰ বাবে যদিও অনেক বাধা-বিপত্তিৰ সন্মুখীন হোৱা গৈছে কিন্তু উৎসৱৰ আনন্দ এতিয়াও পূৰ্বৰ দৰেই আছে৷ অৱশ্যে এই আনন্দত কিছু দিন পূৰ্বে হোৱা ভৰ বৰষুণে বাধাৰ সৃষ্টি কৰিছিল৷ সকলো আক্ৰান্ত পৰিয়াললৈ মই সমবেদনা জনাইছো৷ কেন্দ্ৰ চৰকাৰ আৰু কৰ্ণাটক চৰকাৰে যৌথভাৱে সাহায্য প্ৰদানৰ যথাসম্ভৱ সকলো প্ৰয়াস কৰিছে৷
বন্ধুসকল, আজি আপোনালোকৰ বাবে এক আনন্দৰ দিন৷ অৱশ্যে মই এয়াই প্ৰয়াস কৰো যে এনে অনুষ্ঠানসমূহত মই নিজৰ যুৱ বন্ধুসকলৰ সৈতে মুখা-মুখিকৈ কথা পাতো৷ আৰু মহীশূৰলৈ আহি, মহীশূৰ বিশ্ববিদ্যালয়ৰ গৌৰৱশালী ঐতিহ্য, দীক্ষান্ত সমাৰোহৰ অংশ হোৱাৰ কথাই অন্য আছিল৷ কিন্তু এইবাৰ ক’ৰোনাৰ ফলত আমি বাস্তৱিকভাৱে নহয়, ভাৰ্চুৱেলী সংযোজিত হৈছো৷
বন্ধুসকল, মহীশূৰ বিশ্ববিদ্যালয়, প্ৰাচীন ভাৰতৰ সমৃদ্ধ শিক্ষা ব্যৱস্থা আৰু ভৱিষ্যতৰ ভাৰতৰ প্ৰত্যাশা আৰু সামৰ্থৰ এক মুখ্য কেন্দ্ৰ৷ এই বিশ্ববিদ্যালয়ে ‘ৰাজৰ্ষি’ নালৱাড়ী কৃষ্ণৰাজ বডেয়াৰ আৰু এম বিশ্বশ্ৰেয় মহোদয়ৰ বীক্ষণ আৰু সংকল্প সাকাৰ ৰূপ প্ৰদান কৰিছে৷ মোৰ বাবে এয়া সুখদ সংযোগ যে আজিৰ পৰা প্ৰায় ১০২ বৰ্ষ পূৰ্বে আজিৰ দিনটোতেই ৰাজৰ্ষি নালৱাড়ী কৃষ্ণৰাজ বডেয়াৰে মহীশূৰ বিশ্ববিদ্যালয়ৰ প্ৰথম দীক্ষান্ত সমাৰোহত ভাষণ প্ৰদান কৰিছিল৷ তেতিয়াৰে পৰা আজি পৰ্যন্ত ‘ৰত্নগৰ্ভা প্ৰাংগন’, এই ৰত্নগৰ্ভা প্ৰাংগনে এনে অনেক সতীৰ্থক এনেকুৱাই এক কাৰ্যসূচীত দীক্ষা লোৱা দেখিবলৈ পাইছে যিয়ে ৰাষ্ট্ৰনিৰ্মাণলৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ অৱদান আগবঢ়াইছে৷ ভাৰতৰত্ন ড০ সৰ্বপল্লী ৰাধাকৃষ্ণণৰ দৰে অনেক মহান ব্যক্তিত্বই এই শিক্ষা সংস্থাত অনেক বিদ্যাৰ্থীক নতুন প্ৰেৰণা প্ৰদান কৰিছে৷ এনে অৱস্থাত আপোনালোকৰ ওপৰত আপোনালোকৰ পৰিয়ালৰ বিশ্বাসো অধিক হৈছে আৰু আশাও অধিক হৈছে৷ আজি আপোনালোকৰ বিশ্ববিদ্যালয়, আপোনালোকৰ অধ্যাপক আৰু শিক্ষকে আপোনালোকক ডিগ্ৰীৰ সৈতে দেশ আৰু সমাজৰ প্ৰতি দায়িত্বও অৰ্পণ কৰিছে৷
বন্ধুসকল, আমাৰ ইয়াত শিক্ষা আৰু দীক্ষা, যুৱ জীৱনৰ দুটা গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ বুলি বিবেচনা কৰা হয়৷ যেতিয়া আমি দীক্ষাৰ কথা কও তেতিয়া ই কেৱল ডিগ্ৰী লাভ কৰাৰ অৱকাশেই নহয়৷ আজিৰ এই দিনটো আগন্তুক পদক্ষেপৰ বাবে নতুন সংকল্প গ্ৰহণ কৰাৰ প্ৰেৰণা প্ৰদান কৰে৷ এতিয়া আপোনালোকে এক আনুষ্ঠানিক বিশ্ববিদ্যালয়ৰ প্ৰাংগনৰ পৰা ওলাই বাস্তৱিক জীৱনক বিশ্ববিদ্যালয়ৰ বৃহৎ প্ৰাংগনলৈ ওলাইছে৷ এয়া এনে এক প্ৰাংগন য’ত যি জ্ঞান আপোনালোকে লাভ কৰিছে সেইসমূহৰ প্ৰণয়ন হ’ব৷
বন্ধুসকল, মহান কন্নড় লেখক আৰু বিচাৰক গৌৰুৰু ৰামস্বামী আয়েংগাৰ মহোদয়ে কৈছে যে শিক্ষনৱে জীৱনদ বেলকু৷ অৰ্থাৎ শিক্ষাই জীৱনৰ প্ৰকাশৰ পথ প্ৰদৰ্শিত কৰে৷ আজি আমাৰ দেশে যেতিয়া পৰিৱৰ্তনৰ পথত অগ্ৰসৰ হৈছে তেতিয়া এই কথাটো প্ৰাসংগিক হৈ পৰিছে৷ বিগত ৫-৬ বছৰৰ পৰা নিৰন্তৰে এয়া প্ৰয়াস হৈছে যে আমাৰ শিক্ষাই, ভাৰতৰ শিক্ষা ব্যৱস্থাই, শিক্ষাৰ্থীসকলক একবিংশ শতিকাৰ আৱশ্যকতা অনুসৰি আগবাঢ়ি যোৱাত সহায় কৰিছে৷ বিশেষকৈ উচ্চ শিক্ষাত আন্তঃগাঁথনিক নিৰ্মাণৰ পৰা আৰম্ভ কৰি গাঁথনিগত সংস্কাৰৰ দিশত অধিক গুৰুত্ব প্ৰদান কৰা হৈছে৷ ভাৰতক উচ্চ শিক্ষাৰ বিশ্বজনীন কেন্দ্ৰ হিচাপে গঢ়ি তুলিবলৈ, আমাৰ যুৱচামক প্ৰতিদ্বন্ধী কৰি তুলিবলৈ, গুণগতভাৱে সৰ্বাত্মক প্ৰয়াস কৰা হৈছে৷
বন্ধুসকল, স্বাধীনতাৰ ইমান বৰ্ষৰ পিছতো ২০১৪ চনৰ আগলৈ দেশত ১৬খন আইআইটি আছিল৷ বিগত ৬টা বছৰত প্ৰতি বছৰে একোখনকৈ নতুন আইআইটি মুকলি কৰা হৈছে৷ কৰ্ণাটকৰ ধাৰৱাড়তো এখন মুকলি কৰা হৈছে৷ ২০১৪ চন পৰ্যন্ত ভাৰতত ৯খন আইআইআইটি আছিল৷ ইয়াৰ পিছত ৫ বছৰত ১৬খন আইআইআইটি নিৰ্মাণ কৰা হৈছে৷ বিগত ৫-৬ বছৰত ৭খন নতুন আইআইএম স্থাপন কৰা হৈছে৷ ইয়াৰ পূৰ্বে দেশত ১৩খন আইআইএম আছিল৷ ঠিক সেইদৰে দেশত ৬ দশক পৰ্যন্ত কেৱল ৭খন এইমছ আছিল৷ ২০১৪ চনৰ পিছত ইয়াৰ সংখ্যা দুগুণ অৰ্থাৎ ১৫খন এইমছ দেশত স্থাপন কৰা হৈছে অথবা স্থাপন কৰাৰ পৰ্যায়ত আছে৷
বন্ধুসকল, বিগত ৫-৬ বছৰৰ পৰা উচ্চ শিক্ষাত হোৱা প্ৰয়াসসমূহত কেৱল নতুন প্ৰতিষ্ঠান খোলাতেই সীমাৱদ্ধ থকা নাই৷ এই সংস্থাসমূহত প্ৰশাসনত সংস্কাৰৰ পৰা আৰম্ভ কৰি লিংগ আৰু সামাজিক অংশীদাৰীত্ব সুনিশ্চিত কৰাৰ বাবেও কাম কৰা হৈছে৷ এনে সংস্থাসমূহক অধিকভাৱে স্বায়ত্বতা প্ৰদান কৰা হৈছে যাতে তেওঁলোকে নিজৰ প্ৰয়োজনীয়তা অনুসৰি সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰিব পাৰে৷ পূৰ্বতে আইআইএম আইনৰ অধীনত সমগ্ৰ দেশৰ আইআইএমতক অধিক অধিকাৰ প্ৰদান কৰা হৈছিল৷ মেডিকেল শিক্ষাতো স্বচ্ছতা কম আছিল৷ ইয়াক দূৰ কৰাৰ বাবে গুৰুত্ব প্ৰদান কৰা হৈছে৷ আজি দেশত মেডিকেল শিক্ষাত দক্ষতা প্ৰদানৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰীয় চিকিৎসা আয়োগ গঠন কৰা হৈছে৷ হোমিঅ’পেথী আৰু আন ভাৰতীয় চিকিৎসা পদ্ধতিৰ অধ্যয়নত সংস্কাৰ গঢ়াৰ বাবে দুখন নতুন আইন প্ৰণয়ন কৰা হৈছে৷ মেডিকেল শিক্ষাত হোৱা সংস্কাৰৰ দ্বাৰা দেশৰ যুৱচামে মেডিকেলৰ অধ্যয়নৰ বাবে অধিক আসন পোৱাটো নিশ্চিত হৈছে৷
বন্ধুসকল, ৰাজৰ্ষি নালৱাড়ী কৃষ্ণৰাজ বড়েয়াৰ মহোদয়ে তেওঁৰ প্ৰথমটো দীক্ষান্ত অনুষ্ঠানত ভাষণ প্ৰদান কৰি কৈছিল যে ‘ভাল হ’লহেঁতেন যদি মই আজি মোৰ সন্মুখত এগৰাকী মহিলাৰ পৰিৱৰ্তে দহগৰাকী মহিলা স্নাতক দেখা পালোহেঁতেন৷’’ মই আজি মোৰ সন্মুখত অনেক কন্যা দেখিবলৈ পাইছো যিয়ে আজি ডিগ্ৰী লাভ কৰিছে৷ মোক কোৱা হৈছে যে আজি ইয়াত ডিগ্ৰী লাভ কৰা শিক্ষাৰ্থীসকলৰ মাজত কন্যাৰ সংখ্যা অধিক আছে৷ এয়া হ’ল পৰিৱৰ্তিত ভাৰতৰ এক পৰিচয়৷ আজি শিক্ষাৰ প্ৰতিটো স্তৰত দেশৰ কন্যাসকলৰ মুঠ পঞ্জীয়ন অনুপাত ল’ৰাতকৈ অধিক হৈছে৷ উচ্চ শিক্ষাতো উদ্ভাৱন আৰু প্ৰযুক্তিৰ সৈতে জড়িত অধ্যয়নত কন্যাসকলৰ অংশীদাৰীত্ব বৃদ্ধি হৈছে৷ ৪ বছৰ পূৰ্বে দেশৰ আইআইটিত কন্যাসকলৰ পঞ্জীয়ন আছিল ৮ শতাংশ, কিন্তু এই বৰ্ষত এই পৰিমাণ দুগুণতকৈও বৃদ্ধি হৈ ২০ শতাংশ হৈছে৷
বন্ধুসকল, শিক্ষা খণ্ডত যিমানবোৰ সংস্কাৰ সাধন হৈছে, এইসমূহে নতুন ৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষা নীতিক নতুন দিশ, নতুন শক্তি প্ৰদান কৰিব৷ ৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষা নীতি, প্ৰি-নাৰ্ছাৰীৰ পৰা আৰম্ভ কৰি পিএইচডিলৈ দেশৰ সমগ্ৰ শিক্ষা ব্যৱস্থাত মৌলিক পৰিৱৰ্তন অনা এক বৃহৎ অভিযান হিচাপে বিবেচিত হৈছে৷ আমাৰ দেশৰ সামৰ্থৱান যুৱচামক আৰু অধিক প্ৰতিদ্বন্ধী কৰি তুলিবলৈ মাল্টি-ডাইমেনচনেল এপ্ৰ’চত অধিক গুৰুত্ব প্ৰদান কৰা হৈছে৷ আমাৰ যুৱচাম দ্ৰুত গতিত পৰিৱৰ্তিত চাকৰিৰ প্ৰকৃতিৰ বাবে নমনীয় হওক, গ্ৰহণযোগ্য হওক ইয়াৰ বাবে প্ৰয়াস কৰা হৈছে৷ দক্ষতা, পুনৰ দক্ষতা আৰু দক্ষতাৰ উত্তৰণ আজিৰ সমাজৰ বাবে আটাইতকৈ প্ৰয়োজনীয়৷ ৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষা নীতিত ইয়াত অধিক গুৰুত্ব প্ৰদান কৰা হৈছে৷
বন্ধুসকল, মই সুখী যে মহীশূৰ বিশ্ববিদ্যালয়ে এই নীতি প্ৰণয়ন কৰাৰ বাবে দায়ৱদ্ধতা প্ৰদৰ্শিত কৰিছে৷ মই ভাবো যে এনইপিৰ ভিত্তিত আপোনালোকে Multi-discipline Programs আৰম্ভ কৰিছে৷ ইয়াত আপোনালোকে বিশ্বজনীন প্ৰযুক্তি আৰু স্থানীয় সংস্কৃতিৰ সৈতে অধ্যয়ন কৰিব পাৰে৷ সেই প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰ আপোনালোক স্থানীয় ক্ষেত্ৰত প্ৰয়োগ কৰিব পাৰে৷
বন্ধুসকল, আমাৰ দেশত এই যি সংস্কাৰ সাধন হৈছে, এয়া পূৰ্বে কেতিয়াও হোৱা নাছিল৷ পূৰ্বে যি কিছুমান সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰা হৈছিল সেয়া এটা খণ্ডত হৈছিল আৰু আনবোৰ খণ্ড ৰৈ গৈছিল৷ বিগত ছবছৰত বিভিন্ন সংস্কাৰ সাধন হৈছে, বিভিন্ন খণ্ডত সংস্কাৰ সাধন হৈছে৷ যদি এনইপিয়ে দেশৰ শিক্ষা খণ্ডৰ ভৱিষ্যত সুনিশ্চিত কৰিছে তেন্তে আপোনালোকৰ দৰে যুৱ চামকো সৱলীকৃত কৰিছে৷ যদি কৃষিৰ সৈতে জড়িত সংস্কাৰে কৃষকসকলক সশক্ত কৰিছে তেন্তে শ্ৰম সংস্কাৰে শ্ৰমিক আৰু উদ্যোগ, দুয়োটাকে উন্নতি, নিৰাপত্তা আৰু বিশ্বাস প্ৰদান কৰিছে৷ প্ৰত্যক্ষ লাভ হস্তান্তৰৰ দ্বাৰা আমাৰ ৰাজহুৱা বিতৰণ বিভাগৰ সংশোধন হৈছে আৰু আমাৰ গৃহ ক্ৰেতাসকলে সুৰক্ষা লাভ কৰিছে৷ দেশক কৰৰ জালৰ পৰা মুক্তি দিবলৈ যদি জিএছটিৰ প্ৰৱৰ্তন কৰা হৈছে তেন্তে কৰদাতাসকলক উদ্বিগ্নমুক্ত কৰিবলৈ Faceless Assessment ৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিছে৷ Insolvency Bankruptcy Codeৰ দ্বাৰা দ্বাৰা দেউলীয়া অৱস্থাৰ বাবে এক আইনী পৰিকাঠামো প্ৰস্তুত কৰা হৈছে৷
বিগত, আপোনালোকে বিগত ৬-৭ মাহত দেখা পাইছো যে সংস্কাৰৰ গতি আৰু পৰিসৰ, দুয়োটাই বৃদ্ধি হৈছে৷ কৃষিয়েই হওক, মহাকাশেই হওক, প্ৰতিৰক্ষাই হওক, বিমানখণ্ডই হওক, শ্ৰমেই হওক, এনে প্ৰতিটো খণ্ডৰ বিকাশৰ বাবে আৱশ্যকীয় পৰিৱৰ্তন কৰা হৈছে৷ এতিয়া প্ৰশ্ন এয়াই যে এইসমূহ কিয় কৰা হৈছে? এয়া আপোনালোকৰ দৰে কোটি কোটি যুৱচামৰ বাবে কৰা হৈছে৷ এই দশকটোক ভাৰতৰ দশক হিচাপে গঢ়ি তোলা হৈছে৷ এই দশকটো ভাৰতৰ তেতিয়াহে হ’ব যেতিয়া আমি আমাৰ ভেঁটি মজবুত কৰিম৷ যুৱ ভাৰতৰ জীৱনলৈ এই দশকটোৱে অসাধাৰণ সুযোগ কঢ়িয়াই আনিছে৷
বন্ধুসকল, দেশৰ অন্যতম এক শৈক্ষিক প্ৰতিষ্ঠান হিচাপে মহীশূৰ বিশ্ববিদ্যালয়ে প্ৰতিটো নতুন স্থিতিৰ সৈতে উদ্ভাৱন কৰিব লাগিব৷ পূৰ্ব কুলপতি, মহান কবি-সাহিত্যকাৰ ‘কুবেম্পু’ মহোদয়ে বিশ্ববিদ্যালয়ৰ প্ৰধান প্ৰাংগনক যি ‘মান-সাগংগৌত্ৰী অৰ্থাৎ মনৰ শ্বাশ্বত প্ৰৱাহ’ৰ যি নাম দিছিল তাৰ দ্বাৰা আপোনালোকে নিৰন্তৰে প্ৰেৰণা লাভ কৰে৷ বিশ্ববিদ্যালয়ৰ তৰফৰ পৰাও সমসাময়িক আৰু বিশ্বজনীন সমস্যাৰ সৈতে স্থানীয় সংস্কৃতি আৰু স্থানীয় কলা আৰু দ্বিতীয়তে সামাজিক বিষয়ৰ সৈতে জড়িত গৱেষণাক প্ৰসাৰণ কৰাৰ পৰম্পৰাৰ অধিক প্ৰসাৰণ কৰাৰ প্ৰয়াস কৰিব লাগে৷
বন্ধুসকল, আজি যেতিয়া আপোনালোকে এই মহান প্ৰাংগনৰ পৰা বাহিৰলৈ ওলোৱাৰ সময় হৈছে এই সময়তে মই আপোনালোকক এটা আহ্বান জনাইছো যে নিজৰ সামৰ্থৰ ভিত্তিত উৎকৃষ্টতা লাভ কৰিবলৈ সদায়েই প্ৰয়াস কৰক৷ আপোনালোকে এটা সীমিত পৰিসৰত, এটা বাকচতে ফিট হোৱাৰ কোনো প্ৰয়োজন নাই৷ হ’ব পাৰে যি বক্সত আপোনালোকে ফিট হ’বলৈ বিচাৰিছে সেই বক্স আপোনালোকৰ বাবে নহয়েই চাগে৷ নতুন ভাৰত অৱকাশৰ ভাৰত৷ ক’ৰোনাৰ এই সংকটৰ সময়তো আপোনালোকে দেখিছে যে কিমান নতুন ষ্টাৰ্ট-আপ আমাৰ বিদ্যাৰ্থীসকলে মুকলি কৰিছে৷ এই ষ্টাৰ্ট-আপ কৰ্ণাটকৰেই নহয়, সমগ্ৰ দেশৰে এক বৃহৎ শক্তি হিচাপে বিবেচিত হৈছে৷ মোৰ বিশ্বাস যে, অসীম অৱকাশৰ এই ধৰিত্ৰীত আপোনালোকে নিজৰ সামৰ্থৰ জৰিয়তে, নিজৰ প্ৰতিভাৰ জৰিয়তে, দেশৰ বাবে বহু কাম কৰিব৷ আপোনালোকৰ বিকাশ কেৱল আপোনালোকৰ বিকাশ নহ’ব, দেশৰো বিকাশ হ’ব৷ আপোনালোক আত্মনিৰ্ভৰ হ’লে দেশো আত্মনিৰ্ভৰ হ’ব৷ পুনৰবাৰ সকলো সতীৰ্থক উন্নত ভৱিষ্যতৰ বাবে অশেষ শুভকামনা যাচিছো৷
অশেষ ধন্যবাদ!