প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
মৈসুর য়ুনিভর্সিতীগী চহি চাম্মশুবা কনভোকেসনদা ভিদিও কন্ফরেন্সিংগী খুত্থাঙদা পীখিবা পি.এম.গী ৱারোল
19 OCT 2020 1:39PM by PIB Imphal
খুরুমজরি!
কর্নাতকাগী গভর্নর অমদি মৈসুর য়ুনিভর্সিতীগী চান্সেলর শ্রী ৱজু ভাই ৱালা জী, কর্নাতকাগী মহৈ মশিং মন্ত্রী দোক্তর সি.এন. অস্বথ নারায়ন জী, মৈসুর য়ুনিভর্সিতীগী ভাইস চান্সেলর প্রোফেসর জি. হেমন্ত কুমার জী, থৌরম অসিদা শরুক য়ারিবা ওজা পুম্নমক, মহৈরোয়শিং, ভাবক পুম্নমক, ইচল ইচে, ইচিন ইনাউশিং পুম্নমক! অহানবমক্তদা অদোম পুম্নমকপু ‘মৈসুরু দসরা’, ‘নার-হব্বা’গী নুংঙাইরবা য়াওফ পাউজেল পীজরি‍!
মতম খরগী মমাঙদা ঐনা ফোতো খরা উখি, হন্দক্তি কোরোনাগী খুদোংথিবা খরনা মরম ওইরগা অথিংবা কয়া লৈজরবসু হরাউ কুমহৈগী ৱাখল্লোনদি হান্নগুম লৈরি‍। অসিগুম্বা ৱাখল্লোন অসিদা নুমিৎ খরনিগী মমাঙদা নোং কন্না চুখিবনা অপনবা পীনবা হোৎনখি‍। অৱাবা তারবা ঈমুংশিংগী অৱাবদা ঐনা শরুক য়াজরি‍। কেন্দ্র লৈঙাক অমসুং কর্নাতকা লৈঙাক্না পুন্না তেংবাং পীননবা থৌরাং পুম্নমক লৌখৎলি‍।
মরূপশিং, অদোমগীদমক্তদি ঙসি অসি য়াম্না মরুওইবা নুমিৎনি‍। অসিগুম্বা থৌরমশিংদা নহা ওইরিবা মরূপশিংগা হকথেংননা মায়-মায় ওনশিন্নদুনা উনবা ফংনবা ঐনা হোৎনৈ‍। অদুগা মৈসুরদা লাকপা, মৈসুর য়ুনিভর্সিতীকী চাউথোকচনিংঙাই ওইরবা, চহি চাম্মশুবা কনভোকেসন থৌরম অসিগী শরুক অমা ওইবা ফংবগী ৱাফমসিদি তোঙানবা ৱাফম অমনি‍। অদুবু হন্দক্তি কোরোনানা মরম ওইরগা ঐখোয় হকথেংননা নত্তবা ভর্চুএল ওইনা শরুক য়ারি‍। ঘতি-কোৎসৱদা ই স্মরনিয় সমারন-ভদা সন্দর্ভ-দল্লী নিমগেললরিগু অভিনন্দনে-গরু.ইন্দু পদবী প্রমানপত্র পদেয়ুক্তিরুব এল্লরিগু সুভাসয়-গরু. বোধকা সিব্বন্দিগু সুভাসয়-গরত্তু কোরুত্তেনে.
মরূপশিং, মৈসুর য়ুনিভর্সিতী ঙল্লিঙৈ মতমগী ভারতকী ইনাক খুল্লবা মহৈ মশিংগী ফীভম অমসুং তুংগী ভারতকী অশা অমসুং মতিংগী মরুওইবা মফমনি‍। য়ুনিভর্সিতী অসিনা ‘রাজর্ষি’ নালৱাদি কৃষ্শরাজ ৱদেয়ার অমসুং এম. ভিস্বেস্বরেয়া জীগী মঙলান অমসুং হোৎনজমল মহৈ য়ালহনখিবনি‍। ঙসিদগী চহি ১০২গী মমঙদা ঙসিগী নুমিৎসিদা রাজর্ষি নালৱাদি কৃষ্ণরাজ ৱদেয়ারনা মৈসুরু য়ুনিভর্সিতীগী অহানবা কনভোকেসন হৌদোকখি হায়বা ৱাফমসি ঐগীদমক্তদি য়াম্না নুংঙাইরবা ৱাফম অমনি‍। মতমদুদগী হৌরগা ঙসি ফাওবা মনিগী মফম অসিনা লৈবাক্কী চাউখৎ থৌরাংদা মরুওইবা থৌদাং লৌখিবা মরূপ কয়াদা অসিগুম্বা থৌরমসিদগী পুন্সিগী খোঙচৎ হৌখিবা থেংনখ্রে‍। ভারতরত্ন দোক্তর সর্বপল্লী রাধাকৃষ্ণন জীগুম্বা অচৌবা মীওই কয়ানা মহৈ তম্ফমশঙ অসিদা মহৈরোয় কয়াগী পুক্নীং থৌগৎখি‍। অসুম্না অদোম পুনমক্কী মফমদা অদোমগী ইমুং মনুংশিংগা লোয়ননা ঐখোয়না থাজাবা ৱাংনা থম্লি অমদি তৌহন্নিংবা কয়াসু লৈরি‍। ঙসি অদোমগী য়ুনিভর্সিতী, অদোমগী প্রোফেসরশিং, ওজাশিংনা অদোমদা দিগ্রীগা লোয়ননা লৈবাক অমদি খুন্নাইগীদমক থৌদাংসু শিন্নরিবনি‍।
মরূপশিং, মফমসিদা মহৈ মশিং অমসুং লৌশিং অসি নহাশিংগী পুন্সিগী মরুওইবা খোঙফম অনি ওইনা লৌনৈ‍। মসি চহি লিশিং কয়াদগী মফমসিগী চৎনবী ওইদুনা লাক্লি‍। ঐখোয়না মহৈ মশিংগী ৱারী শাবদা মসি দিগ্রী পাস তৌনবখক্কী ৱাফম নত্তে‍। ঙসিদি নুমিৎ অসি পুন্সিগী মথংগী খোঙথাঙগীদমক অনৌবা ফিরেপ লৌননবা ইহুল পীরি‍। হৌজিক অদোম ফোর্মেল য়ুনিভর্সিতী কেম্পস অমদগী থোরক্তুনা তশেংবা পুন্সিগী য়ুনিভর্সিতীগী পাক চাউরবা কেম্পস অমদা চৎশিল্লিবনি‍। কেম্পস অসি অদোম্না তানশিনখ্রিবা লৌশিং অমসুং মদু শীজিন্নবনা কান্নরক্কদবা মফম অমনি‍।
মরূপশিং, শক্নাইরবা কনারা অইবা অমদি ৱাখল খনবা গোরুরু রামস্বামী অয়ঙ্গর জীনা হায়বিরম্মী – মহৈ মশিংনা পুন্সিগী লম্বীনি‍। হায়বদি মহৈ মশিং হায়বসি পুন্সিগী খুদোংথিবা লম্বীশিংদা মৈঙাল পীরিবা পোৎশক অমনি‍। ঙসি ঐখোয়গী লৈবাক অসিনা অওনবা পুরকপগী মরুওইবা লম্বী অমদা চৎলকপা মতমসিদা মহাক্কী ৱাহৈশিং য়াম্না হেন্না ময়েক লারক্লি‍। হৌখিবা চহি ৫-৬সিদা ঐখোয়গী মহৈ মশিং, ভারতকী এজুকেসন সিস্তেম, মহৈরোইশিংনা ২১শুবা চহিচাসিদা মথৌ তারকপশিংগী মরক্তা মাঙদা চঙশিন্নবগী মরুওইবশিংগী লমদা মতেং পাংনবা থৌরাং খুদিংমক হোৎনদুনা লাক্লি‍। মরুওইনা অৱাংবা থাক্কী মহৈ মশিংগী মচাক মথুমশিং শেমগৎপদগী হৌরগা লৈরিবা মওং মতৌশিং শেমদোকপা ফাওবসিদা অহেনবা মীৎয়েঙ থমখি‍। ভারতপু অৱাংবা থাক্কী মহৈ মশিংগী মালেমগী মকোন অমা ওইহন্নবগীদমক, ঐখোয়গী নহাশিংগী চাংদম্ননিংঙাই ওইহন্নবগীদমক, মতিং লৈহন্নবগীদমক অমদি মশিং য়ামহন্নবগীদমক তাঙ্কক খুদিংদা হোৎনদুনা লাক্লি‍।
মরূপশিং, নীংতম্লবা চহি কয়াগী মতুংসিদসু ইং ২০১৪গী মমাঙদা লৈবাকসিদা আই.আই.তি. ১৬ লৈরম্মী‍। হৌখিবা চহি ৬সিদা চাংচত্তা চহি খুদিংগী অনৌবা আই.আই.তি. অমমম লিংখৎলক্লি‍। মসিগী মরক্তা অমদি কর্নাতকাগী ধারৱারদা লিংখৎখিবনি‍। ইং ২০১৪ ফাওবদা ভারত্তা ত্রিপল আই.তি. ৯ লৈরম্মী‍। মসিগী মতুং চহি ৫সিদা ত্রিপল আই.তি. ১৬ লিংখৎখ্রে‍। হৌখিবা চহি ৫-৬সিদা আই.আই.এম. ৭ লিংখৎখ্রে‍। মদুগী মমাঙদনা আই.আই. এম. ১৩ লৈরম্মী‍। মতৌ অসুম্না চাউরাক্না চহী ৬০রোমসিদা লৈবাকসিদা এইমস ৭খক্তনা সর্ভিস পীরম্মী‍। ইং ২০১৪গী মতুংদা মসিদী শরুক অনি হায়বদি এইমস ১৫ লৈবাকসিদা লিংখৎখ্রে নৎত্রগা মথৌ তৌবা হৌবা য়ারবা ফীভমদা লৈরে‍।
মরূপশিং, হৌখিবা চহি ৫-৬সিদা অৱাংবা থাক্কী মহৈ মশিংগী লমদা পায়খৎওইবা থৌরাংশিং অসি শুপ্নতগী ইন্সতিত্যুসনশিং লিংখৎপখক্তদা লোইবা নত্তে‍। হায়রিবা ইন্সতিত্যুসনশিং অসি চলাইবদা অওনবা পুরকপদগী হৌরগা জেন্দর অমসুং সোসিএল পার্তিসিপেসন হেনগৎহন্নবা থৌরাংশিংসু পায়খৎখি‍। অসিগুম্বা ইন্সতিত্যুসনশিং অসিদা মখোয়গী মথৌ তাবশিংগী মতুং ইন্না ৱারেপ লৌজবা ঙমহন্নবগীদমক অহেনবা মনীং তম্বা পীরি‍। অহানবদা আই.আই.এম. এক্তকী মখাদা লৈবাক শিনবা থুংবদা লৈরিবা আই.আই.এম.শিংদা অহেনবা মঙম পীখ্রে‍। মেদিকেল মহৈ মশিংগী লমদসু অরোন অথুপ কয়া লৈরম্মী‍। মদু কোকহন্নবগীদমক মীৎয়েঙ চঙখি‍। ঙসি লৈবাকসিদা মেদিকেল এজুকেসনদা লৌথুপ লৌকোয় লৈতবা ফীভম পুরক্নবগীদম নেসনেল মেদিকেল কম্মিসন লিংখৎখ্রে‍। হোমিওপেথী অমসুং অতহ ভারতকী হকশেলগী হীরমশিংগী মতাংঙদা মহৈ মশিং তম্বিবদা অওনবা পুরক্নবগীদমক্তসু অনৌবা আইন অনি শেমখ্রে‍। মেদিকেল এজুকেসন্দা পুরক্লিবা অওনবা অসিনা লৈবাক্কী নহাশিংনা মেদিকেলগী লমদা মহৈ মশিং তম্বগী সিত হেন্না ফংলগনি হায়না থাজনরি‍।
মরূপশিং, রাজর্ষি নালৱাদি কৃষ্ণরাজ ৱদেয়ারনা মহাক্কী অহানবা কনভোকেসনগী থৌরমদা “ঐগী ইমাঙদা নুপী গ্রেজুএত ১গী মহুত্তা ১০ উবা ফংলম্লবদি হেন্না ফরমগদবনি’ হায়না হায়খি‍। ঙসি ঐনা দিগ্রী ফংলবা ইচানুপী কয়া ফংলি‍। ঐঙোন্দা হায়রকপদা ঙসি মফমসিদা দিগ্রী ফংলিবা মহৈরোইশিংগী মরক্তা নুপীমচাশিংনা নুপামচাশিংদগী মশিং হেল্লি হায়রি‍। মসি ভারতকী হোংলক্লিবা মশক্নি‍। ঙসিদ মহৈ মশিংগী থাক খুদিংদা নুপীমচাশিংগী গ্রোস এনরোল্মেন্ত রেসিও নুপামচাশিংদগী হেল্লি‍। অৱাংবা থাক্কী মহৈ মশিংদসু, ইনোভেসন অমসুং তেক্নোলোজীগা মরী লৈনবা মহৈ মশিংগী লমদসু নুপীমচাশিংনা শরুক য়াবা হেনগৎলক্লি‍। চহি ৪গী মমাঙদা লৈবাকসিগী আই.আই.তি.শিংদা নুপীমচাশিংগী মিং চনবগী চাং শুপ্নতগী চাদা ৮ ওইরমবদু চহি অসিদা শরুক অনি হেন্না হায়বদি চাদা ২০ ফাওবা য়ৌরে‍।
মরূপশিং, এজুকেসন সেক্তরদা পুরক্লিবা অওনবা পুম্নমকসি অনৌবা নেসনেল এজুকেসন পোলিসীনা অনৌবা মায়কৈ, অনৌবা খোঙফম পীরগনি‍। নেসনেল এজুকেসন পোলিসী প্রী নর্সরীদগী হৌরগা পি.ঐচ.দি. ফাওবা মহৈ মশিংগী মতাঙপু মথৌ তাবা অহোংবা পুরক্কদবা অচৌবা থৌরাং অমনি‍। ঐখোয়গী লৈবাকসিগী ইচঙ থৌরবা নহাশিংবু হেন্না চাংদম্ননিংঙাই ওইহন্নবা মায়কৈ কয়া লোঙবা থৌরাং অমদা মীৎয়েঙ থম্লি‍। হোৎনরিবা থৌরাংদি ঐখোয়দি নহাশিংবু খোঙজেল য়াঙনা হোংলক্লিবা থবক্কী মওং মতৌ অসিদা চুশিন্ননবনি‍। স্কিলিং, রি-স্কিলিং অমসুং অপ-স্কিলিং মতমসিগী খ্বাইদগী মরুওইবা মথৌ তাবা ওইরি‍। নেসনেল এজুকেসন পোলিসীদা ৱাফমসিগী মতাঙদা মীৎয়েঙ হেন্না চঙলি‍।
মরূপশিং, মৈসুর য়ুনিভর্সিতীনা পোলিসী অসিবু চৎনহন্নবা খোঙজেল য়াঙনা লৌখৎলিবা থৌরাং লৌখৎপসিদা ঐঙোন্দা নুংঙাইবা ফাওই‍। এন.ই.পি.গী মখাদা অদোম্না মল্তি-দিসিপ্লিন প্রোগ্রামশিং হৌদোক্নবা হোৎনরি হায়না ঐনা লৌই‍। অদোম্না তৌবা ঙম্বা থাক্কী মতুং ইন্না অদোম্না হীরমশিংগী মরমদা লেপথোকপা য়াগনি‍। মসিদা অদোম্না মালেমগী তেক্নোলোজী অমসুং ইরমদমগী নাৎ অনিমক পুন্না তম্মিন্নবা য়াগনি‍। অদুগুম্বা তেক্নোলোজীশিং অদু অদোম্না ইরমদমগী পোত্থোকশিংগী ফীভম ফগৎহন্নবা শীজিন্নবা য়াই‍।
মরূপশিং, ঐখোয়গী লৈবাকসিদা মায়কৈ মরি লোঙবা অওনবা পুরক্লিবা অসিগুম্না মমাঙদা অমুক্তা থোকখিদ্রি‍। হান্নদি ৱারেপ অমা লৌরবসু মদু সেক্তর অমদা ওইরম্মী অমদি অতোপ্পা সেক্তর অমদি নাথৈদুনা থম্লম্মি‍। হৌখিবা চহি ৬সিদা অওনবা কয়া লাকখ্রে, সেক্তর কয়াদা অওনবা পুরকখ্রে‍। করিগুম্বা এন.ই.পি.না লৈবাক্কী এজুকেসন সেক্তরগী তুংগী ফীভম ফগৎহল্লবদি মদু অদোমগুম্বা নহা ওইরিবা মরূপশিংবুসু মপাঙ্গল কলহনগদৌরিবনি‍। লৌউ-শিংউগা মরী লৈনবা অওনবশিংনা লৌমীশিংবু মপাঙ্গল কলহনবগুম্না, লেবরগী অওনবনা শিন্মীশিং অমসুং ইন্দস্ত্রী অনিমক্তা চাউখৎপা, শাফবা অমদি ইনোৎ পীরি‍। দাইরেক্ত বিনিফিত ত্রান্সফরনা পব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন সিস্তেমদা অহোংবা পুরকপগুম্না য়ুম লৈরিবশিংদা রেরাদগী শাফবা ফীভম ফংলি‍। লৈবাকসিবু খাজনাগী লাংদগী নান্থোকহন্নবগীদমক জি.এস.তি. পুরকখিবগা লোয়ননা খাজনা থিরিবশিংবু খুদোংচাদবা ফীভমদগী কোকহন্নবগীদমক হন্দক্তা ফেসলেস এসেসমেন্ত খুদোংচাবা হৌদোক্লে‍। ইন্সোল্ভেন্সী বেঙ্করপ্তসী কোদকী মখাদা অহানবা ওইনা ইন্সোলভেন্সীগীদমক লিগেল ফ্রেমৱর্ক অমা শেমবগা লোয়ননা এফ.দি.আই.দা অহোংবা পুরকপদগী মফমসিদা ইনভেস্তমেন্ত হেনগৎলক্লে‍।
মরূপশিং, অদোম্না হৌখিবা চহি ৬-৭সিদা অওনবা পুরকপগী খোঙজেল অমদি হীরমশিং অনিমক পাকথোক চাউথোরকপা উবিরম্লগনি‍। লৌউ-শিংউ, স্পেস, ঙাকশেল, এভিএসন, লেবরদা ওইরবসু সেক্তর খুদিংমক্তা চাউখৎপা পুরক্নবগীদমক মথৌ তাবা অওনবা পুরক্লি‍। হৌজিক লাক্লিবা ৱাহঙদি পুম্নমকসি করিগীদমক্তা তৌরিবনো হায়বসিনি‍। পুম্নমকসি অদোমগুম্বা নহা করোর কয়াগীদমক্তা তৌরিবনি‍। চৎলিবা চহি ১০ অসি ভারতকী চহি তরা ওইহন্নবগীদমক তৌরিবনি‍। ঐখোয়গী য়ুম্ফম চেৎহল্লবা মতমদতা চৎলিবা চহি ১০সি ভারতকী ওইগদৌরিবনি‍। নহা ওইরিবা ভারতকী পুন্সিশিংদা চৎলিবা চহি ১০সিনা অচৌবা খুদোংচাবা ফীভম পুরক্কদৌরিবনি‍।
মরূপশিং, লৈবাকসিগী খ্বাইদগী ফবা মহৈ মশিংগী ইন্সতিত্যুৎ অমা ওইবা মরম্না মৈসুর য়ুনিভর্সিতীবুসু হোংলক্লিবা ফীভমগী মতুং ইন্না ইনোভেত তৌবা মথৌ তাগনি‍। হান্নগী ভাইস চান্সেলর, শক্নাইরবা কবি-সাহিত্যকার ‘কুবেম্পু’ জীনা য়ুনিভর্সিতীগী মেন কেম্পসবু মান-সাঙ্গগোত্রী হায়বদি পুক্নিংগী নুংগী ইচেল’ হায়বা মিংথোল পীরম্মি, মসিদগী অদোম্না লেপ্পা নাইদবা ইনোৎ ফংগদৌরিবনি‍। অদোম্না ইনক্যুবেসন সেন্তর, তেক্নোলোজী দেভেলপমেন্ত সেন্তর, ‘ইন্দস্ত্রী-একাদমিক লিঙ্কেজ’ অমসুং ‘ইন্তর-দিসিপ্লিনরী রিছর্চ’নচিংবা হীরমশিংদা অহেনবা মীৎয়েঙ চঙবা মথৌ তাই‍। মতমগী ওইবা অমদি মালেমগী ৱাফমশিংগা লোয়ননা লমদমসিগী নাৎ, লমদমসিগী কলা অমসুং খুন্নাইগী ৱাফমশিংগা মরী লৈনবা হীরমশিংদা থিজিনবগী থবকশিংদা পুক্নিং থৌগৎপগী চৎনবী মখা তানা চত্থরকখিগনি হায়না য়ুনিভর্সিতীদা থাজবসু থম্লি‍।
মরূপশিং, ঙসি মমীং লৈরবা কেম্পস অসিদগী মপান্দো থোরকপা মতমদা অদোমগী মফমদা ৱাফম অমখকসু হায়নীংই‍। অদোম খুদিংমক্কী মফমদা লৈরিবা থৌনা, অদোমগী মতিংগী মতুং ইন্না অহেনবা তান্নবা মতম পুম্নমক্তা হোৎনৌ‍। অদোম্না অকক্নবা লৈই অমগী মনুংদা, উপু অমগী মনুংদা চন্নবা লৈবগী মথৌ তাদে‍। অদোম্না চন্নবা হোৎনরিবা উপু অদু অদোমগীদমক শারকপা ওইরমদবা য়াই‍। ইশাগীদমক মতম কায়থোকসি, নুংদা খন্থদুনা য়েংসি অমদি অদোমগী পুন্সিনা পীরক্লিবা লৈবাক লৈহাউগা মরী লৈনবা পোৎশক খুদিংমক খন্থদুনা থেংননবা হোৎনসি‍। মসিনা অদোমগী তুংগী লম্বী খনবদা য়াম্না মতেং ওইগনি‍। অনৌবা ভারত খুদোংচাবশিংগী তুংনফমনি‍। কোরোনাগী অসিগুম্লবা লাংফম অসিদসু ঐখোয়গী মহৈরোয়শিংনা অনৌবা স্তার্ত-অপ কয়া অমা লিংখৎলক্লি হায়বসি অদোম্না উবা ফংলম্লগনি‍। হায়রিবা স্তার্ত-অপশিং অসি কর্নাতকাগীতা নত্তনা লৈবাক পুম্বগী থৌনা ওইগদৌরিবনি‍। অসিগুম্লবা য়াম্লবা খুদোংচাবনা থল্লবা মফমসিদা অদোম্না অদোমগী মতিং, হোৎনবা কনবনা মাঙওইনরগা লৈবাক্কীদমক থৌদাং কয়া লৌরকখিগনি হায়না ঐনা থাজৈ‍। অদোম্না চাওখৎপা হায়বসি অদোমখক্তগী নত্তে লৈবাক্কী চাওখৎপা ওইগদৌরিবনি‍। অদোম নরোমদোম লেপচবা ঙমলক্লবা মতমদা লৈবাকসিসু মরোমদোম লেপচবা ঙম্লক্কদৌরিবনি‍। অমুক্কা হন্না মরূপ পুম্নমকপু হেন্না ফবা তুংগী পুন্সিগীদমক য়াম্লবা য়াইফ-পাউজেল পীজরি‍।
হন্না হন্না থাগৎচরি‍ !

Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at the centenary convocation of University of Mysore
19 OCT 2020 1:39PM by PIB Delhi
Namaskar!
Karnataka’s Governor and University of Mysore Chancellor, Shri Vajubhai Vala ji, Karnataka’s Higher Education Minister C N Ashwath Narayan ji, University of Mysore Vice-Chancellor Professor G. Hemantha Kumar ji, all teachers, students and parents present on the occasion and ladies and gentlemen! First all, heartiest congratulations to all of you for ‘Mysuru Dasara’ and ‘Nada Habba’!
A few minutes ago, I was looking at the pictures. There may be many restrictions due to the dangers of the Corona, but the excitement of the festival is the same as before notwithstanding the heavy rains that lashed a few days ago which tried to obstruct the enthusiasm. My thoughts are with all the affected families. The Central Government and Karnataka Government are making all possible efforts to provide relief.
Friends, today is a very important day for you. Normally, I try to meet my young friends face to face during such occasions. It would have been quite a different experience to come to Mysore to become part of the centenary convocation of the glorious heritage of University of Mysore. But due to Corona, we have been virtually connected.
Friends, University of Mysore is an important centre of the great education system of ancient India and the aspirations and capabilities of future India. This University has realized the vision of "Rajarshi" Nalvadi Krishnaraja Wadiyar and M. Visvesvaraya Ji.
It’s a pleasant coincidence for me that Rajarshi Nalvadi Krishnaraja Wadiyar had addressed the first Convocation of the University of Mysore on this day 102 years ago. Since then this illustrious campus has seen many such friends taking initiation at such functions and have contributed immensely to the nation building. Several stalwarts like Bharat Ratna Dr Sarvepalli Radhakrishnan ji have inspired several students of this educational institution. Therefore, we along with your families have great trust in you and there are high expectations from you at the same time. Today, your university, teachers and professors are also handing over the nation and society’s responsibility to you, along with the degrees.
Friends, education and resolution through initiation (दीक्षा) are considered as two important stages of youth in our country. This has been our tradition for thousands of years. When we talk of initiation, it is not just an opportunity to get a degree. Today’s day inspires us to make new resolutions for the next stage of life. Now you are moving from a formal university campus to the bigger campus of real life. This will be such a campus where application of your acquired knowledge will help.
Friends, the great Kannada writer and thinker Goruru Ramaswamy Iyengar ji has said -- शिक्षणवे जीवनद बेलकु. It means that education is a medium which shows light at difficult times in life. At a time, when our country is undergoing a vast change, his words are very much relevant. In the last five-six years, continuous efforts are being made so that India’s education system helps the students to move ahead as per the needs of the 21st century. Specially, greater focus has been laid on the infrastructure creation of the Higher Education and Structural Reforms. Efforts are being made at qualitative and quantitative levels to make India the global hub of higher education and to make our students competitive.
Friends, there were only 16 IITs in the country in 2014 even after so many years of independence. In the last six years, on an average, a new IIT has been opened every year. One of them is also at Dharwad, Karnataka. As of 2014 there were only 9 IIITs. In the subsequent five years, 16 IIITs have been established. In the last five-six years, seven new IIMs have been established, whereas there were only 13 IIMs in the country before that. Similarly, there were only seven AIIMS which were providing services for almost six decades. Since 2014, 15 AIIMS have either been established or are in the process of starting.
Friends, efforts in higher education over the last 5-6 years are not limited to only opening new institutions but work has also been done on reforms in governance in these institutions to ensure gender equality and social participation. More autonomy is being given to such institutions so that they can take decisions according to their needs. The first IIM Act gave more rights to IIMs across the country. There was also a great lack of transparency in medical education. Emphasis has been given to rectify this anomaly. Today, the National Medical Commission has been created in the country to bring more transparency in medical education. Two new laws are also being enacted for initiating reforms in the studies of Homeopathy and other Indian medical practices. With the reforms in medical education, more seats are being ensured to the students for medical studies.
Friends, Rajarshi Nalvadi Krishnaraja Wadiyar in his first Convocation address had said that “it would have been nice if I could see not one but 10 lady graduates.” Today, I can see so many daughters who have got the degrees. I have been told that today the number of girls is more than the boys who have been awarded degrees. This is another hallmark of the transforming India. Today, the Gross Enrolment Ratio of girls in education is more than boys at all the levels. The participation of girls in various fields of studies related to innovation and technology has also increased. Four years ago, the enrolment of girls in the IITs was only eight percent, which has more than doubled to 20 percent this year.
Friends, the new National Education Policy is going to provide a new direction and impetus to all the reforms in the education sector. The National Education Policy is a major movement to bring about fundamental changes in the entire education set-up from pre-nursery to PhD. Focus is being made on the multi-dimensional approach so as to make our enabling youth more competitive. Endeavour is that our youth should be flexible and can adopt the fast changing nature of job. Skilling, Re-skilling and Up-skilling is the greatest need of the hour. The National Education Policy has also paid a lot of attention on it.
Friends, I am happy that the University of Mysore has shown a commitment and eagerness to implement this policy. I think that you are starting multi-disciplinary programmes on the basis of NEP. Now you can choose your subjects according to your dreams and aspirations. You can study both the global technology as well as local culture simultaneously. You can put that technology to use for the local products.
Friends, these all-round reforms that are taking place in our country have never happened before. If some decisions were taken, then it used to be for a particular sector and as a result other sectors were left out. In the last six years, there have been multiple reforms in multiple sectors. If the NEP is ensuring the future of the education sector of the country, then it is also empowering the youth. If the farm reforms are empowering the farmers, then labour reforms are providing growth, security and thrust to both the labour as well as the industry. If Direct Benefit Transfer has ensured improvement in the Public Distribution System, then RERA has provided security to home buyers. If the GST was introduced to free the country from the web of taxes, then a new Faceless Assessment initiative has been launched recently to spare the tax payers from all the problems. For the first time, Insolvency Bankruptcy Code has provided a legal frame work for insolvency and investments are growing in the country through FDI reforms.
Friends, you must have noticed the increase in the speed and scope of reforms in the last 6-7 months. Necessary changes are being made for the growth of every sector, be it farming, space, defence, aviation or labour. Now the question is why it is being done? This is being done for the crores of youth like you. It is being done to make this decade the decade of India. This decade will belong to India if we strengthen our foundation. This decade has come with several opportunities for the young India.
Friends, being one of the best education institutes in the country, the University of Mysore will also have to innovate according to the new emerging situation. You have to constantly take inspiration from the former Vice-Chancellor, great poet-writer 'Kuvempu' ji. You will need to focus more on Incubation Centers, Technology Development Centers, 'Industry-academic linkage' and 'Inter-disciplinary research'. It is also expected of the University that it would promote its tradition of promoting research on Local Culture, Local Art and other social issues along with related global and contemporary issues.
Friends, I have a request to you - now that you are passing out of this great campus - you should always try to achieve excellence on the basis of your individual strengths. You do not need to limit yourself and fit into a box. Perhaps, the box in which you are trying to fit into is not made for you. Take time out for yourself, introspect and experience everything which is being presented to you by the life. This will greatly help you in choosing the right path.
New India is a land of opportunities. You must have noticed that our students have embarked so many Start-ups even during the Corona crisis. These Start-ups are a great force not only for Karnataka, but the country as well. I am hopeful that you will achieve many things for the country based on your strength and talent. Your growth will not be your own, but it will be the growth of the country. If you become self-dependent then India will also become self-reliant. Once again, my best wishes to all the friends for their better future.
Many many thanks!