শেল-থুম মন্ত্রালয়
শেলথুম মন্ত্রী শ্রীমতি নির্মলা সিতরমন্না ৱর্ল্দ বেঙ্ক দেভেলপমেন্ত কম্মিতী প্লেনরীগী ১০২শুবা মীফম শরুক য়াখ্রে
16 OCT 2020 7:57PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী শেলথুম অমসুং কোর্পোরেত এফ্যার্স মন্ত্রী শ্রীমতি নিরমলা সিতরমন্না ৱর্ল্দ বেঙ্ক দেভেলপমেন্ত কম্মিতী প্লেনরীগী ১০২শুবা মীফম ঙসি মফমসিদগী ভিদিও কন্ফরেন্সিংগী খুত্থাঙদা শরুক য়াখ্রে‍।
মীফম অদুদা খন্নবা য়াওখিবা ৱাফমশিংগী মরক্তা পুন্সি কন্নবা মাঙদা চঙশিনবা, ইম্পেক্ত হেনগৎহনবা অমদি হান্নগী পরিংদা হঞ্জিল্লকপা: ৱর্ল্দ বেঙ্ক গ্রুপ কোবিদ-১৯ রেস্পোন্স অমসুং অপদেত জোইন্ত আই.এম.এফ.-দব্লিউ.বি.জি. স্তাফ নোৎ: দেব্ত সর্ভিস সস্পেন্সন ইনিসিএতিব পায়খৎপা অমদি মখা চত্থবা ৱাফমশিং য়াওখি‍।
সেসন অদুদা মহাক্কী ওইবা ৱাফম থম্লদুনা, শ্রীমতি সিতরমন্না এপ্রিলদা পাঙথোকখিবা ঐখোয়গী অকোনবা মীফমগী মমাঙদা হৌরকখিবা কোবিদ-১৯ লাইচৎ অসিনা চাউখৎলক্লিবা অমদি চাউখৎলবা লৈবাকশিংদা হৌজিকফাওবা চৈথেং পীরি অমদি চহী কয়া চঙনা হোৎনদুনা ফংলকপা লায়রবগী চাং হন্থহনবগী ফীভম অসি মাঙখিবা য়াবগী চাউনা অকিবা লৈহল্লে হায়না ফোঙদোকখি‍। ভারত লৈঙাক্না লাইচৎ অসি লাকশিন্নবা, অমদি মসিগী খুন্নাই অমসুং শেন্মিৎলোনগী চৈথেং কোকহন্নবা থৌরাং কয়া লৌখৎলে‍।
লৈঙাক অসিনা হকথেংননা মীয়ামদা শেলগী তেংবাঙ পীননবা অমদি লায়রবশিংগী চানবা চীঞ্জাক ফংহন্নবগীদমক দোলর বিলিয়ন ২৩গী অহানবা স্তিমুলস লাউথোকখ্রে হায়না শেলথুম মন্ত্রীনা পাউদমখি‍। মসিগী মতুংদা আত্মনিরভর ভারত নৎত্রগা মরোমদোম লেপচবা ভারতকীদমক ইকায়খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা থমখিবা ৱাফমদা য়ুম্ফম ওইরগা ভারতকী জি.দি.পি.গী চাদা ১০গী চাংগা মান্নবা দোলর বিলিয়ন ২৭১গী অখন্নবা শেন্মিৎলোনগী পেকেজ অমা লাউথোকখি‍। লল্লোন ইতিক তৌবশিংদা তেংবাঙ পীননবা, শিন্মীশিংগী লমদা কেন্দ্রগী লো ৪৪ লায়থোকহন্দুনা, পুনশিন্দুনা অমদি মরম চাবা মওংদা শেমদোক্তুনা চাউনা অহোংবা পুরক্নবা, রেসন কার্তকী নেসনেল পোর্তেবিলিতীগী খুত্থাঙদা লংফৈদা লৈবা শিন্মীশিংদা সোসিএল সিক্যুরিতী পীননবাগীদমক থৌরাং কয়া লাউথোকখি‍। খুঙ্গঙগী সেক্তরদা নবার্দকী খুত্থাঙদা শেল হন্না থাদবা, ফার্ম সেক্তরদা দোলর বিলিয়ন ২৭.১৩গী অহেনবা লিকুইদিতী থাজিনবা অমসুং নেসনেল রুরেল এমপ্লোইমেন্ত গরেন্তী স্কিম (এম.জি.এন.আর.জি.এস.)গী এলোকেসন হেনগৎহন্দুনা ঙাক্লৌ পীরি‍।
কোবিদ-১৯ লাইচৎ লাকপসিদা হকশেলগী মচাক মথুম মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা লৈঙাক অসিনা দোলর বিলিয়ন ২.০৩গী শেন্ফম থাদনবা খোঙফম চেৎনা লেপ্লি‍। মালেমগী মরুপ মপাং ওইবগী থৌদাং চাউবা মেম্বর অমা ওইনা ভারতনা মশাগী ‘নৈবরহুদ ফর্স্ত’ পোলিসীগী শরুক অমা ওইনা খা এসিয়া লমদমদা মহাক্কী থেংনরকপা ৱাফমশিং তাথোক তাশিন তৌমিন্নদুনা মাঙজিল থাবা থৌদাং য়াননবা শেম শাদুনা লৈরে‍ হায়নসু শ্রীমতি সিতরমন্না ফোঙদোকখি‍।
পুন্না হোৎনমিন্নবনা লাইচৎ অসি থেংনবগী মতিক চাবা থৌওং ওইগনি হায়রদুনা শেলথুম মন্ত্রীনা ফোঙদোক্লদুনা শেনবা চহি ২০২০গী ক্যু৪দা মথৌ নীংথিনা তৌখিবা অমদি কোবিদ-১৯ থেংনবদা ৱর্ল্দ বেঙ্ক গ্রুপ্না দোলর বিলিয়ন ৪৫ থাদখিববু তরাম্না ওকখি‍।

Ministry of Finance
Finance Minister Smt. Nirmala Sitharaman participates in 102nd meeting of the World Bank Development Committee Plenary
16 OCT 2020 7:57PM by PIB Delhi
Union Minister of Finance & Corporate Affairs Smt. Nirmala Sitharaman participated in the 102nd Meeting of the Development Committee Plenarythrough video conferencing here today.
The items on the agenda included Leaning Forward to Save Lives, Scale-up Impact and Get Back on Track: World Bank Group COVID-19 Crisis Response and Update Joint IMF-WBG Staff Note: Implementation and Extension of the Debt Service Suspension Initiative.
In her intervention at this session, Smt. Sitharamanstated that COVID -19 Pandemic which started before our last meeting in April, continues to impact the developing and developed countries till date and the hard fought gains in reducing the level of poverty, achieved over a number of years, are at great risk of being lost. The Governmentof India has taken several measures to contain the spread of pandemic, and also to mitigate its social and economic impact.
The Finance Minister shared that the Government has announced first stimulus of $23 billion to provide direct cash transfers and food security measures to poor. This was followed by special economic package of $ 271 Billion - equivalent to 10% of India’s GDP - based on a clarion call by Hon’ble Prime Minister Shri Narendra Modi for AatmaNirbhar Bharat or Self-Reliant India. Measures have been announced to provide relief to the business, bring about major reforms in the labour sector by simplifying, amalgamating and rationalising 44 central labour laws, provide effective social protection to the migrant workers through National Portability of ration cards.Rural sector has been provided support by way of refinance support through NABARD, injection of additional liquidity of $27.13 Billion in the farm sector and by way of increased allocation for National Rural Employment Guarantee Scheme (MGNREGS).
Smt. Sitharaman also mentioned that Government has committed $2.03 Billion for strengthening of Health infrastructure in the wake of COVID-19 pandemic. Being a responsible member of global fraternity, India is ready to share its experience and also play a leading role in the South Asian region as part of its “Neighbourhood First” policy.
The Finance Ministerstated that collective action is the key for effective response to the pandemic and welcomed the strong performance in Q4 of FY 2020 wherein World Bank Group has committed $45 billion for COVID-19 response.