ভুবিজ্ঞান মন্ত্ৰালয়
পূব মধ্য ও পাৰ্শ্বৱৰ্তী উত্তৰ পূব আৰৱ সাগৰক কেন্দ্ৰ কৰি নিম্ন চাপ অঞ্চল সুনিৰ্দিষ্টভাৱে চিহ্নিত
অহা ১২ ঘন্টাৰ ভিতৰত ই পশ্চিম-উত্তৰ পশ্চিম দিশে অগ্ৰসৰ হৈ পূব মধ্য ও পাৰ্শ্বৱৰ্তী উত্তৰ পূব আৰৱ সাগৰত কেন্দ্ৰীভূত হোৱাৰ সম্ভাৱনা
সাগৰীয় অৱস্থা ৰুক্ষৰপৰা অধিক ৰুক্ষ হোৱাৰ সম্ভাৱনা; পূব মধ্য ও পাৰ্শ্বৱৰ্তী উত্তৰ পূব আৰৱ সাগৰত চিকাৰ নকৰিবলৈ মৎস্যজীৱীসকলক সতৰ্কতা
17 OCT 2020 10:44AM by PIB Guwahati
ভাৰতীয় বতৰবিজ্ঞান বিভাগ (IMD)ৰ ঘূৰ্ণীবতাহ সতৰ্কতা বিভাগৰ মতেঃ
পূব মধ্য ও পাৰ্শ্বৱৰ্তী উত্তৰ পূব আৰৱ সাগৰত সুনিৰ্দিষ্টভাৱে চিহ্নিত নিম্ন চাপ অঞ্চল দক্ষিণ গুজৰাট উপকূলেদি পশ্চিম-উত্তৰ পশ্চিম দিশে অগ্ৰসৰ হৈ ১৭ অক্টোবৰ, ২০২০ অৰ্থাৎ আজি ভাৰতীয় মান সময় অনুসৰি ০৫৩০ বজাত পূব মধ্য ও পাৰ্শ্বৱৰ্তী উত্তৰ পূব আৰৱ সাগৰত কেন্দ্ৰীভূত হয়।
অহা ১২ ঘন্টাৰ ভিতৰত ই পশ্চিম-উত্তৰ পশ্চিম দিশে অগ্ৰসৰ হৈ পূব মধ্য ও পাৰ্শ্বৱৰ্তী উত্তৰ পূব আৰৱ সাগৰত কেন্দ্ৰীভূত হোৱাৰ সম্ভাৱনা আছে।
সতৰ্কতাঃ
(i) বৃষ্টিপাত
• অহা ২৪ ঘন্টাৰ ভিতৰত সৌৰাষ্ট্ৰৰ উপকূলৱৰ্তী জিলাসমূহৰ ভিন্ন স্থানত পাতলৰপৰা মজলীয়া বৃষ্টিপাত হোৱাৰ প্ৰৱল সম্ভাৱনা আছে।
(ii) বতাহৰ সতৰ্কতা
• অহা ১২ ঘন্টাৰ ভিতৰত পূব মধ্য আৰু পাৰ্শ্বৱৰ্তী উত্তৰ পূব আৰৱ সাগৰত প্ৰতি ঘন্টাত ৪০-৫০ কিঃমিঃ ৰপৰা প্ৰতি ঘন্টাত ৬০ কিঃমিঃ বেগত বতাহ বলাৰ সম্ভাৱনা আছে; অহা ২৪ ঘন্টাৰ ভিতৰত দক্ষিণ গুজৰাট আৰু উত্তৰ মহাৰাষ্ট্ৰ উপকূলত প্ৰতি ঘন্টাত ২৫-৩৫ কিঃমিঃ ৰপৰা প্ৰতি ঘন্টাত ৪৫ কিঃমিঃ বেগত বতাহ বলাৰ সম্ভাৱনা আছে।
• ১৭ অক্টোবৰৰ সন্ধিয়াৰপৰা ইয়াৰ বেগ বৃদ্ধি হৈ পূব মধ্য আৰু উত্তৰ পূব আৰৱ সাগৰত প্ৰতি ঘন্টাত ৪৫-৫৫ কিঃমিঃ ৰপৰা প্ৰতি ঘন্টাত ৬৫ কিঃমিঃ বেগত বতাহ বলাৰ সম্ভাৱনা আছে আৰু ১৮ অক্টোবৰত মধ্য আৰু পাৰ্শ্বৱৰ্তী উত্তৰ পশ্চিম আৰৱ সাগৰত প্ৰৱল বেগত বতাহ বলাৰ সম্ভাৱনা আছে।
• (iii) সাগৰৰ অৱস্থা
১৭ অক্টোবৰত পূব মধ্য ও পাৰ্শ্বৱৰ্তী উত্তৰ পূব আৰৱ সাগৰৰৰ অৱস্থা ৰুক্ষৰপৰা অধিক ৰুক্ষ হোৱাৰ সম্ভাৱনা আছে আৰু ১৮ অক্টোবৰত মধ্য আৰু উত্তৰ পশ্চিম আৰৱ সাগৰত; ১৭ অক্টোবৰত দক্ষিণ গুজৰাট আৰু উত্তৰ মহাৰাষ্ট্ৰ উপকূলত ৰুক্ষ হোৱাৰ সম্ভাৱনা আছে।
(iv) মাছমৰীয়াক সতৰ্কতা
• ১৭ অক্টোবৰত পূব মধ্য ও পাৰ্শ্বৱৰ্তী উত্তৰ পূব আৰৱ সাগৰ আৰু ১৮ অক্টোবৰত মধ্য ও উত্তৰ পশ্চিম আৰৱ সাগৰত চিকাৰ নকৰিবলৈ মৎস্যজীৱীসকলক পৰামৰ্শ প্ৰদান কৰা হৈছে।
১৭ অক্টোবৰ, ২০২০ৰ 0000UTC ৰ ভিত্তিত পূব মধ্য ও পাৰ্শ্বৱৰ্তী উত্তৰ পূব আৰৱ সাগৰত সুনিৰ্দিষ্টভাৱে নিম্ন চাপ অঞ্চল নিৰীক্ষিত আৰু পূৰ্বানুমান অনুসৰণ কৰা যায়।
অনুগ্ৰহ কৰি স্থান ভিত্তিক পূৰ্বাভাস ও সতৰ্কতাৰ বাবে MAUSAM এপ, এগ্ৰোমেট পৰামৰ্শৰ বাবে MEGHDOOT এপ আৰু বজ্ৰ সতৰ্কতাৰ বাবে DAMINI এপ ডাউনল’ড কৰক।

Ministry of Earth Sciences
Well-marked low pressure arealies centered over East Central & adjoining Northeast Arabian Sea
It is very likely to move further west-northwestwards and concentrate into a Depression over eastcentral& adjoining northeast Arabian Sea during next 12 hours
Sea condition will be rough to very rough; Fishermen are advised not to venture into eastcentral& adjoining northeast Arabian Sea
17 OCT 2020 10:44AM by PIB Delhi
According to the Cyclone Warning Division of the India Meteorological Department (IMD):
The well-marked low pressure area over East Central & adjoining Northeast Arabian off South Gujarat coast moved west-northwestwardsand lay centered over East Central & adjoining Northeast Arabian Sea at 0530 hrs IST of today, the 17th October 2020.
It is very likely to movefurther west-northwestwardsand concentrate into a Depression over eastcentral& adjoining northeast Arabian Sea during next 12 hours.
Warnings:
(i) Rainfall
• Light to moderate rainfall at a few places very likely over coastal Districts of Saurashtra during next 24 hours.
(ii) Wind warning
• Strong wind speed reaching 40-50 kmph gusting to 60 kmphlikely to prevail over east central and adjoining northeast Arabian Sea during next 12 hours; 25-35 kmph gusting to 45 kmph along & off south Gujarat and north Maharashtra coasts during next 24 hours.
• It would increase, becoming Squally wind speed reaching 45-55 kmph gusting to 65 kmph over east central and northeast Arabian Sea from 17th October evening and over central and adjoining northwest Arabian Sea on 18th October.
• (iii) Sea condition
Sea condition will be rough to very rough over eastcentral& adjoining northeast Arabian Sea on 17th October and over central and northwest Arabian Sea on 18th October; rough along & off south Gujarat and north Maharashtra coasts on 17th October.
(iv) Fishermen Warning
• Fishermen are advised not to venture into eastcentral& adjoining northeast Arabian Sea on 17th October and over central & northwest Arabian Sea on 18th October.
OBSERVED AND FORECAST TRACK OF WELL MARKED LOW PRESSURE AREA OVER EASTCENTRAL & ADJOINING NORTHEAST ARABIAN SEA BASED ON 0000UTC OF 17THOCT, 2020
IMD_LOGO
Kindly download MAUSAM APP for location specific forecast & warning, MEGHDOOT APP for Agromet advisory and DAMINI APP for Lightning Warning.