রোদ ত্রান্সপোর্ত অমসুং হাইৱে মন্ত্রালয়
গদকারীনা মহারাস্ত্রদা স্তেৎ ৱাতর গ্রিদ শেমদুনা রাজ্য অসিদা ঈশিং ঈচাউগী অৱাবা কোকহন্নবা অপাম্বা ফোঙদোকখ্রে
17 OCT 2020 3:14PM by PIB Imphal
রোদ ত্রান্সপোর্ত, হায়ৱেজ অমসুং এম.এস.এম.ই.গী কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী নিতিন গদকরীনা মহারাস্ত্রগী সরকারনা রাজ্য অসিনা তোইনা থোক্লিবা ঈশিং ঈচাউগী অৱাবা অসি কোকহন্নবা স্তেৎ ৱাতর গ্রিদ শেম্নবা দিতেল্দ প্রোজেক্ত রিপোর্ত (দি.পি.আর.) শেম্নবা থৌরাং পাইখৎনবা খঙহনখ্রে। মসিনা সরকারনা ঈকং থোক্কনবা মফমশিংদা ঈশিং ফংহনবদা অমসুং ঈশিং ঈচাউগী অৱাবা কোকহন্নবা হোৎনবদা রিসোর্স শীজিন্নবা হন্থবদা মতেং ওইগনি। ওক্তোবর তাং ১৪, ২০২০দা মুখ্য মন্ত্রী শ্রী উধব থাক্রে, মহাক্কা কেবিনেৎতা থবক তৌমিন্নরিবা শ্রী শরদ পাৱর, এম.পি.দা চেরোল অমা থাদুনা সমস্যা অসিগী মতাংদা রাজ্য সরকারনা ঙন্না ৱারেপ লৌহৌদুনা থবক পাইখৎনবা খঙহনখ্রে।
চহি খুদিংগী ঈশিং ঈচাউনা মরম ওইরগা মহারাস্ত্রদা মীওই কয়াগী পুন্সি মাংবা অমসুং লনথুম চাউনা অমাং অতা থোকহল্লিবা অরুবা সমস্যা অসিগী মতাংদা চেরোল অসিদা মুখ্য মন্ত্রীগী পুক্নিং চীংশিনখি। ঈশিং ঈচাউ অসিনা রাজ্য অসিগী তোঙান তোঙানবা মফমশিংদা অচৌবা অৱাবশিং থোকহল্লি অমসুং খুৎশেমগী ওইবা অতোপ্পা মরম কয়ানা হেন্না ফীভম লুশিলহল্লিবা মহৌশাগী ওইবা খুদোংথিবা অসি লাকশিন্নবা থৌরাং অমা অথুবদা লৌখৎপা মথৌ তারে হায়না মহাক্না মখা তাখি।
নেস্নেল পাৱর গ্রিদ অমসুং হায়ৱে গ্রিদকা লোয়ননা খুৎশম্নদুনা মহারাস্ত্র সরকারনা স্তেৎ ৱাতর গ্রিদ শেম্নবগী অচৌবা প্রোজেক্ত অসি পাইখৎনবা কেন্দ্রগী মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি। রাজ্য অসিগী ঈকং তোইনা থোক্লিবা মফমদা লৈবা অতোপ্পা তুরেল খোঙনুংদা ঈচাউ থোকহল্লিবা ঈশিং অদু তুরেল খোঙনুং অমদগী থাদোকখিনবা ৱাখল্লোন্নি। ঈশিং তাংবা মফম, নোং লিক্না তাবা মফমদা গ্রিদ অসিনা অৱাবা কোকহল্লগনি। মসিনা মফম অদুগী ঈথৈ লৌউখোঙগী মখাদা লৈবা মফমশিং হেনগৎহনবদা মতেং পাংলগনি, অমরোমদা মসিনা লৌমীশিংনা মথন্তা শীজবগী মশিং চাউনা হন্থহনবা ঙম্লগনি। ঈথৈ লোউখোঙ ৫৫% হেন্না মপুং ফানা ফংলিবা মফমশিংদা লৌমীশিংনা মথন্তা শীজবগী থৌদোক অসি হন্থবা ঙমহল্লি হায়না তোঙান তোঙানবা স্তদীশিংনা উৎলি হায়না চিথি অসিনা ফোঙদোক্লি।
মন্ত্রীনা হায়খি মসিনা লৌউ-শিংউগী পোত্থোক হেগৎহনবা অমসুং খুঙ্গং অমদি লৈবাক অসিগী শেন্মীৎলোনগী মপাঙ্গল কনখৎহনবদা মতেংসু পাংলগনি। ঈচাউগী ঈশিং থৈদোকখিবা অসিনা লোকেল রিসোর্সশিং চৎহনবা হন্থরগনি। তুংলমচৎতা তুরেল (ৱাতর ত্রান্সপোর্ত)কী খুত্থাংদা পোৎ অমসুং পেসেঞ্জরশিং পুথোক পুশিন তৌবা হৌবা য়ারগনি। করিগুম্বা অসিগুম্বা প্রোজেক্ত অসি তঙাই ফদবা ইনফ্রাস্ত্রকচর ওইনা লৌখৎপা তারবদি মসিগা লোয়ননা ঙা ফাবা অমসুং অতোপ্পা ললোন-ইতিক মাই পাক্না তৌবা য়াহন্দুনা চাউনা থবক ফংহনবা ঙমগনি।
শ্রী গদকরীনা হায় মহাক্কী মন্ত্রালয়না হাইৱেশিং শানবা ৱাতর বোদীশিং, ঈথৈ-লৌখোংশিং অমসুং তুরেলশিংদগী সোইল/মুরুম শিজিন্নরগা ৱাতর কঞ্জর্বেসন পাংথোক্লি। মসিগী এন.ঐচ. শেম্বা অমসুং ৱাতর কঞ্জর্বেসন তৌবগী অপুনবা থবক অসিনা ৱাতর স্তোরেজ কেপাসিতী হেনগৎহনবতা নত্তনা অকোইবগী ফীভমসু ফগৎহল্লে। অহানবদা মসিগী থবক অসি বুলধনা জিলাদা পাইলোৎ প্রোজেক্ত ওইনা পাকশন্না পাইখৎপনা মরম ওইদুনা মসিগী মমিং ‘বুলধনা পেত্তর্ন’ হায়না কোই। মহারাস্ত্রদা মসিগী থবক অসিনা ৱাতর বোদীশিং, দ্রেনশিং অমসুং তুরেলশিং অসিদগী মেতরিএল ক্যুবিক মিতর লাখ ২২৫রোম হায়ৱেগী থবকশিংদা শীজিন্নখ্রে লোয়ননা “রাজ্য সরকারনা শেল চংদনা” ঈশিংগী স্তোরেজ কেপাসিতী তি.সি.এম. (থাওজন ক্যুবিক মিতর) ২২৫০০ হেনগৎহনবা ঙমখ্রে। মসিনা গ্রাউন্দ ৱাতর তেবল চার্জ তৌখ্রে। তুরেল, দ্রেনশিং অসিনচিংবা লুথহনবা অমসুং ত্রেনিং তৌবনা ঈশিং ঈচাউ হন্থহনখ্রে, অমরোমদা তুরেশিং অমসুং দ্রেনশিংগী দিসচার্জ তৌবগী কেপাসিতী হন্থবনা মরম ওইরগা মনাক নকপা লৌবুক্তা শন্দোক্লি। খোঙথাং অসি থাগৎনরক্লি অমসুং নিতি আয়োগনা য়াখ্রে, মখোয়না তৌরিবা থবক অসিদা য়ুম্ফম ওইরগা পোলিসী শেম্বগী প্রোসেস্তা লৈরি।
মন্ত্রীনা মখাতানা হায় ৱার্ধা অমসুং নাগপুর জিলাশিংদা শিজিন্নরিবা তামসৱারা পেত্তর্ন অসি নোংগী ঈশিং হার্বেস্ত, কঞ্জর্বেসন তৌনবা অমসুং লৈনুংগী ঈশিং রিচার্জ তৌনবা অতোপ্পা খোঙথাং অমনি। মসিগী থবকশিং অসি সাইন্তিফিক্তা অমসুং হাইদ্রোজিওলোজী, তোপোগ্রাফী অমসুং সিবিল ইঞ্জিনিয়রিংদা য়ুম্ফম ওইবা মিনি-মাইক্রো ৱাতরশেদশিং মপুংফানা শাবদা য়ুম্ফম ওইরগা পাইখৎপনি। থবক অসি চিংথক্তগী তম্পাকলোমদা তঙাইফদনা পাইখৎলি। তমসৱারা পেত্তর্ন অসি লৈমাইদা পাকশন্না ফংবা নোংগী ঈশিং অমসুং লৈনুংগী ঈশিং তুংশিনবদা চাওনা মতেং পাংই। মসিনা ঈচাউ থোকহন্দবা অমসুং ঈকং থোকহন্দবা ফীভম অমা শেমগৎলিবা ৱাতরশেদতা ওইহল্লি। মসিগী থবকশিং অসি ত্রেদিস্নেল ৱাতর বোদীশিং প্রিজর্ব অমসুং কঞ্জর্ব তৌবদগী পাইখৎপা ঙম্বনি।

Ministry of Road Transport & Highways
Gadkari suggests formation of State Water Grid in Maharashtra to overcome flood crisis in the State
17 OCT 2020 3:14PM by PIB Delhi
Union Minister for Road Transport, Highways and MSMEs Shri Nitin Gadkari has requested the Maharashtra Government to take initiative for preparation of detailed project report (DPR) for formation of the State Water Grid to overcome the recurring flood crisis in the State. This would help the government to ensure the availability of the water in drought prone areas and save the resources to manage the flood crisis. In a letter dated 14th October, 2020 to Chief Minister Shri Udhav Thackeray, his cabinet colleagues and Shri Sharad Pawar, MP, he has sought early decision of the state government on this issue, followed by actions thereon.
Shri Gadkari has drawn the attention of the Chief Minister in this letter towards the serious issue of heavy loss of lives and property that occur in the state of Maharashtra every year due to floods. He has added that the floods create and trigger serious problems in different parts of the state and there is an urgent need to chalk out a plan to manage this natural disaster that becomes grave because of other man made factors.
The Union Minister has suggested to the Government of Maharashtra to take up the ambitious project of formation of the State Water Grid on the lines of the National Power Grid and Highway Grid. The idea is to divert the flood water from one river basin to the other river basin in the drought prone area of the state. The areas with shortage of the water, scanty rainfall can get relief by the Grid. This would help to increase the area under irrigation, while bringing significant reduction in the numbers of suicides of farmers. The letter goes on to say that various studies have shown that the incidents of the farmers' suicide have come down in the areas where the irrigation cover is more that 55%.
The Minister mentioned that this would also help to increase agriculture produce and strengthen the rural and national economy. The diverted flood waters would relieve the stress on the local resources. Transportation of goods and passengers through rivers (Water Transport) can be commenced in near future. Fishing and other businesses can flourish alongside and major employment can be generated if such project is taken up as an essential infrastructure.
Shri Gadkari has informed that his Ministry is doing water conservation by using the soil/murum from water bodies, drains and rivers for construction of Highways. This synchronization of N.H. construction and water conservation results not only in increasing water storage capacity but saving environment. Initially this activity was done on large scale in Buldhana district as pilot project and hence named as 'Buldhana pattern'. With this activity in Maharashtra, around 225 lakh cubic meter of material from water bodies, drains and rivers has been used in Highway works with a result of increase of 22500 TCM (Thousand Cubic Meter) of water storage capacity at `No cost to State Government'. This has charged ground water table. Due to deepening and training of river, drains, etc, the floods have reduced, which otherwise spreads in nearby field due to reduced discharge capacity of rivers and drains. This convergence has been appreciated and accepted by NITI Aayog, which is in the process of forming policy based on this work done.
The Minister further informed that the Tamaswada Pattern adopted in Wardha and Nagpur districts is another effort towards Rain Water Harvesting, Conservation and Ground Water Recharge. These works are done on the basis of Scientific and Complete Development of Mini-Micro Watersheds based on study of HydroGeology, Topography and Civil Engineering. Work is done essentially in the direction from Ridge to Valley. Tamaswada Pattern is most helpful to create augmented Surface rain and Ground Water storages. It creates Flood free as well as Drought free situation in treated Watershed. These type of works are resulting in Preservation and Conservation of Traditional natural water bodies.