Ministry of Science & Technology
Countrywide S&T infrastructure facilities to be accessible to industry & startups
Restructuring will help them carry out experiments and tests required for their R&D, technology, and product development and promote interdisciplinary research
“DST is also currently formulating a policy on the best practices for the creation, effective use, sharing, maintenance, skill generation, and disposal of the S&T infrastructure”:Prof Ashutosh Sharma, Secretary, DST
17 OCT 2020 4:18PM by PIB Delhi
Startups and industries will soon have access to equipment and S&T infrastructure in different institutions, universities, and colleges spread all over the country to carry out experiments and tests they require for their R&D, technology, and product development.
DST is restructuring its FIST (Fund for Improvement of S&T Infrastructure in Universities and Higher Educational institutions) programme under which it supports scaling up ofthe network ofinfrastructural facilities for teaching and research in Universities and higher educational institutions to cater to high-end S&T infrastructural requirements of startups and industries.
“The immensely successful FIST programme will now be reinvented to FIST 2.0 to orient it towards the goal of Atmanirbhar Bharat so as to create R&D infrastructure not only for experimental work but also to cater to theoretical work, ideas and entrepreneurship. This will create a new paradigm for FIST 2.0,” said Dr. Sanjay Dhande, the new chairperson of FIST Advisory Board.
It will also link up programmes like FIST, Sophisticated Analytical Instrument Facilities (SAIF), and Sophisticated Analytical & Technical Help Institutes (SATHI), all of which are designed to set up S&T infrastructure centres at different levels –department, university, regional and national level respectively.
At present, while on an average of about 8,500 researchers use these facilities spread in centres all over India, industries, and startups involved in R&D, technology, and product development have to carry out most high-end experiments and testing of technologies from laboratories outside India. This is because they prefer not to buy equipment and infrastructure which are of limited usage to them, and they cannot access most of the high-end S&T infrastructure set up in the universities and institutions. Till 2019, about 2910 S&T departments and PG colleges have been supported with a total investment of about Rs 2970 crores under FIST. In SAIF, 15 centres have been funded while SATHI has three centres running and more be supported under the R& D infrastructure division.
The S&T infrastructure network would now reach out to more beneficiaries and focus on alignment with some of the National Missions and Sustainable Development Goals as well as towards technology translational research promoting different start-ups and industries. The restructuring would also entail a shift from discipline (tool-centric) based research to interdisciplinary problem solution-centric research.
This would not only encourage Indian-origin researchers in academic institutes and research organizations across the world and resident counterparts to explore collaborative joint ventures to strengthen the S&T base in India for global development but would also enrol industry in R&D endeavor to bring about direct benefits for the society.
Prof Ashutosh Sharma, Secretary, Department of Science and Technology, added, “There is a huge investment in the creation of S&T infrastructure in the country running into several tens of thousands of crores every year in the country, which will bring manifold value with effective and transparent sharing practices with the ease of use. In view of this, DST is also currently formulating a policy on the best practices for the creation, effective use, sharing, maintenance, skill generation, and disposal of the S&T infrastructure.”

সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
লৈবাক শিনবা-থুংবগী এস.তি. অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচরগী খুদোংচাবশিং অসি ইন্দস্ত্রীশিং অমদি স্তার্তঅপশিংনা ফংলগনি
রিস্ত্রকচরিং তৌবা অসিনা মখোয়গী রিসর্চ অমদি দিভেলপমেন্ত, তেক্নোলোজী অমসুং প্রদক্ত দিভেলপমেন্তকীদমক্তা মরুওইবা এক্সপরিমেন্তশিং অমদি তেস্তশিং অদু মপুং ফানা পাংথোকপদা মতেং পাংলগনি অমদি মল্তীদিসিপ্লিনরী রিসর্চ অসি শৌগৎকনি
“দি.এস.তি. অসি হৌজিক-হৌজিক এস. অমসুং তি.গী ইনফ্রাস্ত্রকচর শেম্বগী, নিংথিনা শিজিন্নবগী, পীথোক-পীশিন তৌনবগী, য়েংশিনবগী, স্কীল জেনরেসন অমদি দিসপোজেল তৌবগী খ্বাইদগী ফবা থবকশিংগী পোলিসী অমা শেমগৎলি”ঃ প্রোফেসর অশুতোশ শর্মা, সেক্রতরী,দি.এস.তি.
17 OCT 2020 4:18PM by PIB Imphal
স্তার্তঅপশিং অমসুং ইন্দস্ত্রীশিংনা য়াম্না থুনা লৈবাক শিন-থুংবদা লৈরিবা তোঙান-তোঙানবা ইন্সতিত্যুসনশিং, য়ুনিভর্সিতীশিং অমদি কোলেজশিংদা মখোয়গী আর.অমসুং দি., তেক্নোলোজী অমসুং প্রদক্ত দিভেলপমেন্তকীদমক্তা মথৌ তাবা এক্সপরিমেন্তশিং অমসুং তেস্তশিং মপুং ফানা পাংথোক্নবা ইক্বিপমেন্ত অমদি এস.তি. ইনফ্রাস্ত্রকচর অসি য়াম্না থুনা ফংলগনি
দি.এস.তি.না মাগী এফ.আই.এস.তি.(য়ুনিভর্সিতীশিং অমসুং হায়র এজুকেস্নেল ইন্সতিত্যুসনশিংদা এস.অমসুং তি.গী ইনফ্রাস্ত্রকচর ফগৎহন্নবা ফন্দ) অসি অমুক হন্না শেমগৎলি, মসিদগী স্তার্তঅপশিং অমদি ইন্দস্ত্রীশিংগী থাক-ৱাংবা এস.অমসুং তি.গী ইনফ্রাস্ত্রকচরগী মথৌ তাবা অসি মপুং ফাহনবা ঙম্বা য়ুনিভর্সিতীশিং অমসুং হায়র এজুকেসন ইন্সতিত্যুসনশিংদা মহৈ তম্বা অমদি রিসর্চকীদমক্তা ইনফিন্তী ইনফ্রাস্ত্রকচরগী ওইবা খুদোংচাবশিংগী নেতৱর্ক অসি থাক হেনগৎহনবদা মতেং পাংই।
য়াম্না নিংথিনা মায় পাক্লবা এফ.আই.এস.তি.গী প্রোগ্রাম অসি অসি হৌজিক এফ.আই.এস.তি. ২.০গী মওংদা শুপ্নতগী এক্সপরিমেন্তেল ওইবা থবক্কী ওইনা আর. অমসুং দি. ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপা ঙম্বদা নত্তনা থিওরীতিকেল ওইবা থবকশিং, ৱাখল্লোনশিং ওন্তর্প্রিন্যুর্শিপ অসি মপুং ফাহনবা ঙমদুনা মরোমদোম লেপচবা ঙম্বা ভারত অমা ওইনবগী পান্দম অসিগী মায়কৈরোমদা হেন্না চংশিলহন্নবা অমুক হন্না শেমগৎকনি। মসিনা এফ.আই.এস.তি. ২.০গী ওইনা অনৌবা মওং অমা শেমগৎপা ঙমগনিহায়না এফ.আই.এস.তি. এদভাইজরী বোর্দকী অনৌবা চেয়রপর্সন দা. সঞ্জয় ধান্দেনা হায়খি।
মসিনা এফ.আই.এস.তি., সোফিস্তিকেতেদ এনালাইতিকেল অমসুং তেক্নিকেল হেল্প ইন্সতিত্যুৎ(সাথী)গুম্বা প্রোগ্রামশিং লিঙ্ক এপ তৌবা ঙম্লগনি, মসি পুম্নমক অসি মথং-মথং তোঙান-তোঙানবা থাক্কী বিভাগশিং, য়ুনিভর্সিতীশিং, রিজনেল অমদি নেস্নেলগী থাক্কী এস. অমসুং তি.গী ইনফ্রাস্ত্রকচর সেন্তরশিং অসি শেমগৎনবা দিজাইন শেমখিবনি।
হৌজিক-হৌজিক চাউরাক্না রিসর্চ তৌরিবা মীওই ৮,৫০০রোম্না ভারতপুম্বগী সেন্তরশিংদা শন্দোক্তুনা লৈরিবা খুদোংচাবশিং অসি শিজিন্নরি, ইন্দস্ত্রীশিং অমদি আর.অমসুং দি.গী তেক্নোলোজী অমসুং প্রদক্ত ফগৎহনবদা য়াওরিবা স্তার্তঅপশিং অসি খ্বাইদগী থাক ৱাংবা এক্সপরিমেন্তশিং অমসুং ভারতকী ৱাংমগী লেবোরেতরীশিংদা তেস্ত তৌবগী থবক পাংথোক্কদবনি। মসিগী মরমদি মখোয়না অকক্নবা মতমগী ওইনা শিজিন্নগদবা ইক্বিপ্মেন্ত অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচর অদু লৈবা পামদে অমদি য়ুনিভর্সিতীশিং অমদি ইন্সতিত্যুসনশিংদা শেমগৎপা অৱাংবা থাক্কী ইনফ্রাস্ত্রকচর অয়াম্বা ফংবা ঙম্লমদে। ২০১৯ ফাওবদা এফ.আই.এস.তি.গী মখাদা লুপা করোর ২৯৭০মুক্কী অপুনবা ইনভেস্তমেন্ত অমা তৌদুনা এস. অমসুং তি. বিভাগ অমসুং কোলেজ ২৯১০দা তেংবাং পীখ্রে। এস.এ.আই.এফ.তা সেন্তর ১৫ ফন্দ পীখ্রে অদুগা সাথীগীনা সেন্তর অহুম থবক চত্থরি অমদি আর. অমসুং দি.গী মখাদা অতৈশিংসু তেংবাং পীখ্রে।
এস. অমসুং তি.গী ইনফ্রাস্ত্রকচরগী নেতৱর্ক অসি অতৈ বেনিফিসিয়রীশিংদা ফংহল্লগনি অমদি নেস্নেল মিশনশিং অমসুং তুং-কোইনা চাউখৎনবগী পান্দমশিংগা লোয়ন-লোয়ননা তোঙান-তোঙানবা স্তার্তঅপশিং অমদি ইন্দস্ত্রীশিংদা মতেং পীবা তেক্নোলোজীকেল ত্রান্সলেস্নেল রিসর্চগী মায়কৈরোমদা মিৎয়েং থম্লগনি। অমুক হন্না শেমগৎপা অসিনা দিসিপ্লিন(তুল-সেন্ত্রিক)তা য়ুম্ফম ওইবা রিসর্চকী ওইনা ইন্তরদিসিপ্লিনরী প্রোব্লেম সোলুসন-সেন্ত্রিক রিসর্চকী ওইনা হোংদোকপা অমা মথৌ তাগনি।
মসিনা শুপ্নতগী মালেমপুম্বা অসি চাউখৎহন্নবগীদমক্তা ভারত্তা এস.অমসুং তি.দা য়ুম্ফম ওইবা অসি হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহন্নবগীদমক্তা মতেং ওইগদবা অপুনবা ইচং থৌনা তৌগদবা থবকশিং অদু খংদোক্নবগীদমক্তা মালেমপুম্বগী একাদমিক ইন্সতিত্যুসনশিং অমদি ভারত্তগী হৌরকপা রিসর্চ তৌরিবশিং অসি পুক্নিং থৌগৎপদা নত্তনা আর.অমসুং দি.গী ইন্দস্ত্রীদা হকথেংননা কান্নবা পুরক্নবা হোৎনবসিদসু এনরোল তৌগনি।
সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী বিভাগকী সেক্রতরী প্রোফেসর অশুতোশ শর্মানা ফোংদোকখি, “লৈবাক অসিদা চহি খুদিংগী করোর মশিং কয়াদা থবক পাংথোক্লিবা এস. অমসুং তি.গী ইনফ্রাস্ত্রকচর অসি শেমগৎপদা চাউনা ইনভেস্ত তৌরিবা অসিনা শিজিন্নবদা লাইবগা লোয়ননা নিংথিনা অমদি নুং-পান শেংনা পীথোক-পীশিন তৌনবগী চৎনরকপশিং অসিগা কোন্ননা শরুক কয়াগী ভেল্যু পুরক্লগনি। মসিগী য়েংলগা দি.এস.তি. অসি হৌজিক-হৌজিক এস. অমসুং তি.গী ইনফ্রাস্ত্রকচর শেম্বগী, নিংথিনা শিজিন্নবগী, পীথোক-পীশিন তৌনবগী, য়েংশিনবগী, স্কীল জেনরেসন অমদি দিসপোজেল তৌবগী খ্বাইদগী ফবা থবকশিংগী পোলিসী অমা শেমগৎলি।