সিবিল এবিয়েসন মন্ত্রালয়
দ্রোন শিজিন্ননবা এন.সি.আর.তি.সি.দা অয়াবা পীখ্রে
দিল্লী-মীরুত আর.আর.তি.এস.কী জি.আই.এস. মেপিং তৌনবা কন্দিস্নেল একজেমসন
16 OCT 2020 5:54PM by PIB Imphal
মেপিংগীদমক দাতা এক্যুইজিসন তৌন্নবগীদমক রিমোতলী পাইলোতেদ এয়রক্রাফত সিস্তেম(আর.পি.এ.এস.) থাদোক্ননবগীদমক অমসুং দিল্লী-মীরুত রিজনেল রেপিদ ত্রান্সিত সিস্তেম(আর.আর.তি.এস.)গীদমক ৱেবতা বেস তৌবা জিওগ্রাফিকেল ইনফোর্মেসন সিস্তেম(জি.আই.এস.) চৎন্নবগীদমক সিভিল এভিয়েসনগী মন্ত্রালয়(মোকা) অমসুং সিভিল এভিয়েসনগী দাইরেক্তর জেনেরেল(দি.জি.সি.এ.)না নেস্নেল কেপিতেল রিজন ত্রান্সপোর্ত কোর্পোরেসন(এন.সি.আর.তি.সি.)দা কন্দিস্নেল একজেমসনগী অয়াবা পীখ্রে৷
চাওখৎলক্লিবা অদুদা ৱা ঙাংলদুনা সিভিল এভিয়েসনগী মন্ত্রালয়গী জোইন্ত সেক্রেতরী শ্রী এমবর দুবেহনা অসুম্না ফোংদোকখ্রে,দ্রোন সর্ভিলেন্সকী অয়াবা অদু ফংবগীদমক এন.সি.আর.তি.সি.বু থাগৎখ্রে৷ মসিনা মাই পাক্না এরিয়েল সর্ভিলেন্স অমসুং প্রোজেক্ত প্লানিংদা মখোয়দা মতেং পাংলগনি৷ অসিগুম্বা এপ্রুভেলশিং অসিগী অয়াবা পীরকপা অসিনা মোকাগী ওবজেক্তিব ওইরিবা মাস বেনিফিৎকীদমক দ্রোন হেন্না শিজিন্নবা অসিগা মান্নৈ৷
কন্দিস্নেল একজেমসন অসি ২০২০গী দিসেম্বরগী তাং ৩১ ফাওবা ওইগনি নত্রগা দিজিতেল স্কাই প্লেতফোর্ম অসি মপুং ফানা ওপরেসন তৌদ্রিবফাওবা ওইগনি৷
মেপিংগীদমক রিমোতলী পাইলোতেদ এয়রক্রাফত সিস্তেমশিং অসি শিজিন্নদুনা দিল্লী-মীরুত আর.আর.তি.এস. কোরিদোর অসিগীদমক ৱেবতা বেস তৌবা জি.আই.এস.প্লেতফোর্ম চৎন্নবগী এন.সি.আর.তি.সি.গী কন্দিসনশিং অমসুং অশোইবশিং
১. কার সেক্সন ৩, সেরিস X, পার্ত Iগী মরী লৈনবা প্রোভিজনশিং অসিদগী এম/এস এন.সি.আর.তি.সি.দা পীরিবা একজেমসন অসি সিভিল এভিয়েসনগী মন্ত্রালয়না ১৯৩৭গী এয়রক্রাফত রুল্সকী রুল ১৫ এ.দগী একজেমসন তৌবনি৷
২. রিমোতলী পাইলোতেদ এয়রক্রাফত সিস্তেম(আর.পি.এ.এস) অসি ওপরেসন তৌদ্রিঙৈগী মমাংদা এম/এস এন.সি.আর.তি.সি., ন্যু দিল্লীনা মরু ওইবা ক্লিয়রেন্সশিং (এ) লোকেল এদমিনিস্ত্রেসন (বি) দিফেন্স মন্ত্রালয় (সি) হোম এফিয়র্স মন্ত্রালয় (দি) ইন্দিয়ন এয়র ফোর্সকী এয়র দিফেন্স ক্লিয়রেন্স অমসুং (ই) এয়রপোর্ত ওথোরিতী ওফ ইন্দিয়া(এ.এ.আই.)দগী ফংগনি৷
৩. ভারত সরকারদা ভোলুন্তরীলী দিসক্লোস তৌখ্রবা আর.পি.এ.এস. খক্তমক এম/এস এন.সি.আর.তি.সি., ন্যু দিল্লীনা ওপরেত তৌরকপা য়াই অমসুং চৎনবা য়াবা দ্রোন এক্তনোলেজমেন্ত নম্বর(দন)(হায়বদি SPIDEX-600কী D1DAOOU2U ) ফোংখ্রে৷
৪. ওপরেসনশিংগী মতাংদা তেনতক্না এম/এস এন.সি.আর.তি.সি.না পীখৎলক্লগনি অমসুং ফ্লাইত স্তেন্দর্দস দাইরেক্তোরেৎ(এফ.এস.দি.), দি.জি.সি.এ.দা এস.ও.পি.গী কোপী অদু পীখৎলক্লগনি৷ রিমোতলী পাইলোতেদ এয়রক্রাফত সিস্তেম(আর.পি.এ.এস.)গী ওপরেসন অসি এস.ও.পি.গী অয়াবা ফংলবা খক্তদা পাংথোক্লগনি৷
৫. করিগুম্বা য়ারগদি দাইরেক্তোরেৎ ওফ রিগুলেসন অমসুং ইনফোর্মেসন,দি.জি.সি.এ.দগী এরিয়েল ফোতোগ্রাফী অসিগী মতাংদা এম/এস এন.সি.আর.তি.সি.না তঙাই ফদনা অয়াবা লৌরগনি৷
৬. আর.পি.এ.এস.কী খুৎথাংদা করিগুম্বা ফোতোগ্রাফশিং/ভিদিও গ্রাফশিং লৌরম্বা তারবদি, মদু এম/এস এন.সি.আর.তি.সি., ন্যু দিল্লী খক্তনা শিজিন্নবা য়াগনি৷ এম/এস এন.সি.আর.তি.সি., ন্যু দিল্লীনা আর.পি.এ.এস.কী সেকুরিতী অমসুং আর.পি.এ.এস.কী খুৎথাংদা থোমজিল্লবা দাতা অদু য়েংশিল্লগনি৷
৭. আর.পি.এ.এস.কী ওপরেসন অসি ভিজুয়েল লাইন ওফ সাইত(ভি.এল.ও.এস.)কী মনুংদা লৈরিবা নুংথিলগী মতমদা তৌরিবা ওপরেসনশিংদা(নুমিৎ থোক্লকপদগী নুমিৎ তাবা ফাওবা) অথিংবা থম্লগনি৷
৮. এম/এস এন.সি.আর.তি.সি., ন্যু দিল্লীনা হায়রিবা ওপরেসনশিং অসিনা মরম ওইরগা থোক্লকপা লিগেল কেসশিং নত্রগা অতোপ্পা ইসুশিং অসিদগী দি.জি.সি.এ.বু কল্লগনি৷
৯. এম/এস এন.সি.আর.তি.সি., ন্যু দিল্লীনা আর.পি.এ.এস. অসি ৱর্কিং কন্দিসন্দা লৈরি হায়না হায়রক্লগনি অমসুং ইক্যুইপমেন্ত মফম চান্নদবনা মালফঙ্কসন I থোকলকপনা মরম ওইরগা থোকলকপা ইভেনচুয়েলীতীশিং অমা হেক্তা এম/এস এন.সি.আর.তি.সি.,ন্যু দিল্লীনা থৌদাং লৌরগনি৷
১০. ইক্যুইপমেন্ত অসিগা ফিজিকেল কন্তেক লৈবদগী মীওই অমা হেক্তদা অশোক অপন থোক্লকপা মতমদা, মেদিকো-লিগেল ইসুশিং অসিগীদমক এম/এস এন.সি.আর.তি.সি., ন্যু দিল্লীনা থৌদাং লৌরগনি৷
১১. আর.পি.এ.এস.কী ওপরেসনগী মনুংদা থোকপা এক্সিদেন্ত Iনা মরম ওইরগা থর্দ পার্তী অদিদা থোকপা অশোক অপন অদু য়েংশিন্নবা ইন্সুরেন্সকী মতিক চাবা চাং অদু এম/এস এন.সি.আর.তি.সি., ন্যু দিল্লীদা লৈরগনি৷
১২. ফিভম অমা হেক্তদা আর.পি.এ. অসি শিজিন্নদুনা হজার্দিয়র্স মেতরিয়েল নত্রগা ভেরিয়েবল পেলোদ অসি I দা পাংথোক্লরোই হায়না এম/এস এন.সি.আর.তি.সি., ন্যু দিল্লীনা হায়রগনি৷
১৩. সেফতী, সেকুরিতী অমসুং পব্লিক্কী প্রাইবেসী, প্রোপর্তী, ওপরেতর অসি এম/এস এন.সি.আর.তি.সি., ন্যু দিল্লীনা পাংথোক্লগনি৷ মখাতানা ইভেনচুয়েলীতী অমা হেক্তা লাকপা মতমদা দি.জি.সি.এ.না থৌদাং লৌররোই৷
১৪. মরী লৈনবা মন্ত্রালয়শিং/ওথোরিতীশিংগী অয়াবা য়াওদনা কার সেক্সন ৩, সেরিস X , পার্ত I দা স্পিসিফাইদ তৌরবা পাইবা য়াদবা মফমশিংদা এম/এস এন.সি.আর.তি.সি., ন্যু দিল্লীনা আর.পি.এ.এস. চলাইলরোই৷
১৫. কারগী প্রোভিজনশিংগী মতুং ইন্না এয়রপোর্তকী ভিসিনিতীদা আর.পি.এ.এস.না চলাইলরোই৷ করিগুম্বা এয়রপোর্তকা নক্ননা চলাইগে হায়বা তারবদি আর.পি.এ.এস. চলাইবগী মতম অমসুং চলাইবগী মফমশিং অদুগী মতুং ইন্না মাংজৌননা এয়রপোর্ত ওথোরিতী ওফ ইন্দিয়া(এ.এ.আই.)দগী অয়াবা লৌগদবনি৷
১৬. ত্রেন I এক্সপরিয়েন্স লৈরবা পর্সোনেল খক্তনা আর.পি.এ.এস. অসি চলাইবা য়াগনি হায়না এম/এস এন.সি.আর.তি.সি., ন্যু দিল্লীনা হায়রগনি৷
১৭. মসিগী চিথী অসিনা সরকারগী অতোপ্পা এজেন্সীশিংনা শেম্লিবা রিমোতলী পাইলোতেদ এয়রক্রাফত সিস্তেমদা থম্লিবা অতোপ্পা রেসত্রিক্সন I এস.ও.পি. অদুদা অথিংবা থম্লরোই৷
১৮. ওপরেসন অদুগী ফেস অমা হেক্তগী মনুংদা ইন্সিদেন্ত/এক্সিদেন্দ থোকপা মতমদা দি.জি.সি.এ.গী এয়র সেফতী দাইরেক্তোরেততা রিপোর্তশিং পীশিনগদবনি৷
পব্লিক নোতিস্কী লিঙ্ক

Ministry of Civil Aviation
NCRTC permitted to use drone
Conditional exemption to do GIS mapping for Delhi-Meerut RRTS
16 OCT 2020 5:54PM by PIB Delhi
Ministry of Civil Aviation (MoCA) and Directorate General of Civil Aviation (DGCA) have granted conditional exemption to National Capital Region Transport Corporation (NCRTC) for the deployment of Remotely Piloted Aircraft System (RPAS) for Data Acquisition for mapping and implementation of Web based Geographical Information System (GIS) platform for Delhi-Meerut Regional Rapid Transit System (RRTS).
Commenting on the development, Shri Amber Dubey, Joint Secretary, Ministry of Civil Aviation said, “Congratulations to NCRTC for receiving the drone surveillance approvals. This will help them in effective aerial surveillance and project planning. The granting of these approvals is in line with the MoCA’s objective of promoting use of drones for mass benefit.”
The conditional exemption is until 31st December 2020 or until the full operationalization of Digital Sky Platform, whichever is earlier.
Conditions and limitations to NCRTC for mapping and implementation of Web based GIS platform for Delhi-Meerut RRTS corridor using Remotely Piloted Aircraft Systems
1. This exemption to M/s NCRTC, New Delhi from the relevant provisions of CAR Section 3, Series X , Part I, is subject to exemption from Rule 15A of the Aircraft Rules, 1937 by Ministry of Civil Aviation.
1. M/s NCRTC, New Delhi shall obtain necessary clearances from (a) Local Administration (b) Ministry of Defence (c) Ministry of Home Affairs (d) Air Defence clearance from Indian Air Force and (e) Airport Authority of India (AAl) prior to operation of Remotely Piloted Aircraft System (RPAS).
2. M/s NCRTC, New Delhi shall only operate the RPAS which has been voluntarily disclosed to Government of India and issued with a valid Drone Acknowledgement Number (DAN) (i.e. D1DAOOU2U for SPIDEX-600).
1. M/s NCRTC, New Delhi shall submit a comprehensive brief on the scope of operations and the copy of SOP to Flight Standards Directorate (FSD), DGCA. Operation of Remotely Piloted Aircraft System (RPAS) shall be carried out only after the vetting/ approval of SOP.
1. M/s NCRTC, New Delhi shall take necessary permission regarding Aerial Photography, if applicable, from Directorate of Regulations & Information, DGCA.
2. The photographs/video graphs, if taken through RPAS shall be used by M/s NCRTC, New Delhi only. M/s NCRTC, New Delhi shall be responsible for security of RPAS and data collected through RPAS.
3. The operation of RPAS shall be restricted to day operations (from sunrise to Sunset), within Visual Line Of Sight (VLOS).
4. M/s NCRTC, New Delhi shall indemnify DGCA from any legal cases or any other issues arising due to these operations.
5. M/s NCRTC, New Delhi shall ensure that the RPAS is in working condition and shall be responsible for any eventualities due to malfunction I disorientation of equipment.
6. In case of any injury to any person due to physical contact with the equipment, M/s NCRTC, New Delhi shall be responsible for medico-legal issues.
7. M/s NCRTC, New Delhi shall have adequate level of insurance to cover any damage to third party resulting from accident I incident occurred during the operation of RPAS.
8. M/s NCRTC, New Delhi shall ensure that hazardous material or variable payload are not carried in I using the RPA under any circumstances.
9. M/s NCRTC, New Delhi shall ensure safety, security and privacy of public, property, operator etc. Further, in case of any eventuality, DGCA shall not be held responsible.
10. M/s NCRTC, New Delhi shall not operate the RPAS in no-fly zones specified in Para 13.1 of the CAR Section 3, Series X, Part I without the approval of concerned Ministries/ authorities.
11. RPAS shall not be operated in the vicinity of airport as per the provisions of the CAR. If operated near the airport, approval from Airports Authority of India (AAI) shall be taken in advance regarding time and area of operations of RPAS.
12. M/s NCRTC, New Delhi shall ensure that only trained I experienced bona fide personnel operates the RPAS.
13. This letter shall not override other restrictions I SOP on Remotely Piloted Aircraft System framed by other Government Agencies.
1. In case of incident/accident during at any phase of the operations, reports to be submitted to Air Safety Directorate of DGCA.
Link to Public Notice