Ministry of Science & Technology
Dr. Harsh Vardhan chairs a meeting on COVID Appropriate Behaviour with Heads/Directors of Autonomous Institutions of DST and CSIR.
“Next Two and Half months are going to be crucial in our fight against Corona because of the oncoming festival season and winters. Till the time a vaccine is available, follow the Social Vaccine”: Dr. Harsh Vardhan
16 OCT 2020 6:25PM by PIB Delhi
Union Minister of Science & Technology, Earth Sciences and Health & Family Welfare, Dr. Harsh Vardhan today chaired a meeting with Heads/ Directors of Autonomous Institutions under the Department of Science &Technology (DST) and CSIR through video conferencing to review the activities taken under the “Jan Andolan” on COVID Appropriate Behaviour, here.
Highlighting the importance of the coming months in the country’s collective fight against the pandemic, Dr Harsh Vardhan said, “We are now entering into the tenth month of our fight against COVID-19. It was on the 8th of January when we had our first meeting of the expert group. Since then, the journey has been relentless. But today, we can proudly say that we have created significant infrastructure for our fight against COVID.” He expressed deep gratitude and salutations for the tireless and dedicated efforts by all COVID warriors and expressed grief over the death of those warriors who sacrificed their life saving others.
The Minister applauded the great work carried out by all scientists, even beyond their mandates, and said that today there are 9 vaccine candidates in the world which are in advanced stages. He said, in India, 3 vaccine candidates are developing well with one of them in the advanced Stage-III Clinical trials and two others in stage-II trials. He expressed the hope that India will soon have indigenousproduction of Corona vaccine.
Pointing out that the fight against COVID is not over yet, Dr. Harsh Vardhan cautioned people against complacence, carelessness and casual attitude towards combating COVID-19. He stated that “The next two and half months are going to be very crucial for us in our fight against corona because of the winter season and the festival season. It becomes responsibility of every citizen to not let our guard down and follow COVID appropriate behaviour to curb spread of the infection.”
Urging people across the country to follow the clarion call of the Prime Minister as part of the ‘Jan Andolan’ launched on the 8th of this month, the Minister appealed people to follow COVID appropriate behaviour. He said, “The virus has adversely affected the whole world. But simple precautionary measures are effective in preventing the coronavirus to a large extent. Wearing mask/face cover especially in public spaces, and following hand and respiratory etiquettes are the cardinal principles of social vaccine.” He stressed on the importance of physical distancing for effective containment of the disease. Dr. Harsh Vardhan asked all the heads of institutions to be the frontrunners in showcasing the importance of this Social Vaccine to break the chain of transmission of the disease in the country.
On India’s fight against COVID-19, Dr. Harsh Vardhan said, “India is continuously recording new milestones in treatment of Covid. Our Recovery rate is the highest in the world and the fatality is among the lowest. The Active Cases are constantly declining. All the parameters have proven the success of the COVID-19 containment strategy followed by all States and UTs. We have successfully ramped up our testing capacity to meet the requirements. India also has now become self reliant in terms of masks, PPE kits and ventilators which we earlier used to import.”

সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
দা. হর্শ বর্ধন্না দি.এস.তি. অমসুং সি.এস.আই.আর.গী ওতোনোমস ইন্সতিত্যুতশিংগী হেদশিং/দিরেক্তরশিংগা লোয়ননা কোবিদকা চুনবা চৎন-লোনচৎকী মতাংদা পাঙথোকপা মীফম অমদা ময়াই তাইবল লৌখ্রে
“লাক্কদৌরিবা হরাও-কুম্মৈগী পন্থা অমসুং ইংথম থা অসিনা মরম ওইরগা ঐখোয়না কোরোনাগা লান্থেংনবা অসিদা থা অনি মখাই অসি য়াম্না মরু ওইগদৌরি। বেক্সিন অমা পুথোক্ত্রিবা ফাওবদি, সোসিএল বেক্সিন ঙাক্না চৎসি”: দা. হর্শ বর্ধন
16 OCT 2020 6:25PM by PIB Imphal
কোবিদকা চুনবা চৎন-লোনচৎকী “জন অন্দোলন”গী মখাদা লৌখৎখিবা থবক থৌরমশিং য়েংশিন্নবা সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী বিভাগ (দি.এস.তি.) অমসুং সি.এস.আই.আর.গী মখাদা লৈবা ওতোনোমস ইন্সতিত্যুসনশিংগী হেদশিং/দিরেক্তরশিংগা লোয়ননা পাঙথোকপা মীফম অমদা সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী, আর্থ সাইন্সেস অমসুং হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বালগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী, দা. হর্শ বর্ধন্না ঙসি ভিদিও কনফরেন্সকী খুত্থাংদা ময়াই তাংবল লৌখ্রে।
লায়চৎ অসিগী মায়োক্তা লৈবাক পুম্বনা অমত্তা ওইনা লান্থেংনবদা লাক্কদৌরিবা থা খরা অসি য়াম্না মরু ওই ওইনা ফোঙদোক্লদুনা দা. হর্শ বর্ধন্না হায়খি, “হৌজিক ঐখোয়না কোবিদ-১৯গী মায়োক্তা ঐখোয়না লান্থেংনবা অসি থা তরা শুরক্লে। এক্সপর্ত গ্রুপ অসিগী অহানবা মীফম অদু জনুৱারী ৮দা পাঙথোকখি। মসিদগী হৌদুনা খোঙচৎ অসি লেপ্তনা চংশিনখি। অদুবু, ঙসিদি ঐখোয়না কোবিদকী ময়োক্তা লান্থেংননবগীদমক ইনফ্রাস্ত্রকচর অসি শীংথানীংঙাই ওইবা মওংদা ফগৎহনবা ঙমখ্রে।” মহাক্না কোবিদকী ৱারিয়র পুম্নমকনা চোকথবা লৈতনা অমসুং কত্থোকপগা লোয়ননা হোৎনরিবশিং অসিবু তশেংনা তৌবীমল খঙবা অমসুং ইকাই খুম্নবা উৎখি অমদি মীয়ামগী শেবা তৌবদা থৱায় কৎখ্রবা ৱারিয়রশিংনা লৈখিদবা অসিদা নুংঙাইতবা ফোঙদোকখি।
মন্ত্রীনা সাইন্তিস্ত পুম্নমক্না মখোয়না তৌবা ঙম্বদগী হেন্দোক্তুনা শীংথানীংঙাই ওইবা থবক পাঙথোক্লিবা অসি থাগৎখি অমসুং মহাক্না হায়খি ঙসি মালেম অসিদা বেক্সিন কেন্দিদেৎ ৯ এদভান্স স্তেজতা লৈরে। মহাক্না হায়খি, ভারত্তা বেক্সিন কেন্দিদেৎ ৩ মপুং ফানা দিবেলপ তৌখি লোয়ননা মখোয়গী মরক্তা অমদি ক্লিনিকেল ত্রাইএলগী এদভান্স স্তেজ-IIIতা লৈ অমসুং অতোপ্পা অনিনা ত্রাইএলশিংনা স্তেজ-IIদা লৈরি। ভারতনা অথুবা মতমদা লমদম অসিদা শাজবা কোরোনা বেক্সিন পুথোকপা ওইরসনু হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি।
কোবিদকী মায়োক্তা লান্থেংনবা অসি লোইদ্রি অমদি দা. হর্শ বর্ধন্না মীয়াম্না কোবিদ-১৯ লান্থেংনবদা থওইদবা, চেকশিন্দবা অমসুং লাইথোক্তনবা চেকশিন্নবা খঙহনখি। মহাক্না হায়খি “লাক্কদৌরিবা ইংথম থা অমসুং হরাও-কুম্মৈগী পন্থা অসিনা মরম ওইরগা ঐখোয়না কোরোনাগা লান্থেংনবা অসিদা থা অনি মখাই অসি য়াম্না মরু ওইগদৌরি। প্রজা খুদিংমক্না চেকশিনবা হেনগৎতুনা অমদি লাইনা অসি শন্দোকপা থিংনবা কোবিদকা চুনবা চৎন-লোনচৎশিং ঙাক্না চৎপগী থৌদাংশিং লৌগদবনি।”
থা অসিগী ৮দা হৌদোকখিবা ‘জন অন্দোলন’গী শরুক ওইনা প্রধান মন্ত্রীগী অপাম্বা অদু ঙাক্না চৎনবা লৈবাক শিনবা থুংনা লৈরিবা মীয়ামদা হায়জখি, মন্ত্রীনা মীয়ামদা কোবিদকা চৎনবা চৎন-লোনচৎ ঙাক্না চৎনবা অপিল তৌখি। মহাক্না হায়খি, “ভাইরস অসিনা মালেম পুম্বদা অৱাবা চাউনা পীরি। অদুবু অচম্বা চেকশিল থৌরাংশিংনা কোরোনা ভাইরস অসি ঙাকথোকপদা চাউনা কান্নবা ফংহনগনি। মরু ওইনা মীয়াম তিনবা মফমশিংদা মেস্ক/ফেস কভর উপ্পা অমসুং খুৎশা হাম্বা অমসুং লোক খুবা অমদি হাকথি খনবদা চৎকদা কাঙলোনশিং ঙাক্না চৎপা অসি সোসিএল বেক্সিনগী মরু ওইবা শরুকশিংনি।” মহাক্না লাইনা অসি মপুং ফানা শকশিনবদা ফিজিকেল দিস্তেন্সিংগী মরু ওইবা অদু থমখি। দা. হর্শ বর্ধন্না ইন্সতিত্যুসনশিংগী হেদ পুম্নমক্তা লৈবাক অসিদা লাইনা শন্দোকপগী চেন অসি থুগাইবদা সোসিএল বেক্সিনগী মরু ওইবদা অদু খঙহন্নবা মাংজিল থানা হোৎননবা খঙহনখি।
ভারতনা কোবিদ-১৯গী মায়োক্তা লান্থেংনবা অসিদা দা.হর্শ বর্ধন্না হায়খি, “ভারতনা কোবিদকী লায়েংবদা লেপ্তনা অনৌবা মাই পাকপা ঙম্লি। ঐখোয়গী নাবা ফগৎলকপগী চাং অসিনা মালেমগী ওইনা খ্বাইদগী ৱাংবা অমদি শীবদাখ্বাইদগী তাবা ওইরি। এক্তিব কেসশিং অসি লেপ্তনা হন্থরক্লি। রাজ্য অমসুং য়ু.তি. পুম্নমক্না ঙাক্না চৎলিবা কোবিদ-১৯ লাকশিনবগী লালোং অসিদা পেরামতর পুম্নমক্না মাই পাকখ্রে হায়বা উৎখ্রে। ঐখোয়গী তঙাই ফদবশিং অদু ফংহন্নবা ঐখোয়গী তেস্তিং তৌবগী চাং অসি মাই পাক্না হেনগৎহনবা ঙমখ্রে। ভারতনা মাস্কশিং, পি.পি.ই. কিৎশিং অমসুং বেন্তিলেতরশিং মমাংদা ইম্পোর্ত তৌরম্বা অদু হৌজিক্তি মীপাল তাংদবা ঙম্লে।”