রোদ ত্রান্সপোর্ত অমসুং হাইৱে মন্ত্রালয়
গদকরীনা জোজিলা তনেলগী অহানবা ব্লাস্তিং হৌখ্রে; মহাক্না হায়, পুকচেল শেংনা হোৎনবনা ঐখোয়না ঐখোয়গী লৈবাক খুমাং চাউশিনহনবা ঙমগনি
তনেল অসিনা নোংজু-নুংশা খাক্তনা এন.ঐচ-১দা শ্রীনগরগী তম্পাক অমসুং লেহ ফাওনবা য়াহল্লগনি
প্রোজেক্ত অসিদা লুপা করোর ৪০০০রোম চংবা হন্থহন্নবা অমসুং চত্থোক-চৎশিন্দা চংবা মতম পুং ৪ হন্থহন্নবা প্রোজেক্ত অসি অমুক হন্না শেমদোকখ্রে
হৌজিক পাল্লিবা সরকার অসিগী মতম লোইদ্রিঙৈ মমাংদা তনেলগী প্রোজেক্ত অসি লোইশিল্লবা য়াই: শ্রী গদকরী
15 OCT 2020 2:01PM by PIB Imphal
রোদ ত্রান্সপোর্ত, হায়ৱেজ অমসুং এম.এস.এম.ই.গী কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী নিতিন গদকরীনা ঙসি ভি.সি.গী থোংদা জে অমসুং কেগী জোজিলা তনেলদা হৌদোকপগী চৎনবী ওইনা ব্লাস্তিং তৌখ্রে। মহাক্না হায়খি, তনেল অসিনা নোংজু-নুংশা খাক্তনা এন.ঐচ-১দা শ্রীনগরগী তম্পাক অমসুং লেহ (লদাখ প্লেত্যু) ফাওনবা য়াহল্লগনি, অমদি জম্মু অমসুং কাশ্মিরগী অপুনবগী শেন্মীৎলোন অমসুং নাৎ অমদি চৎনবী পুনশিন্দুনা ফগৎহনবা ঙম্লগনি (হৌজিক্না য়ু.তি. জে অমসুং কে অমসুং লদাখ ওইরবা)
রোদ ত্রান্সপোর্ত, হায়ৱেজ অমসুং এম.এস.এম.ই.গী কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী নিতিন গদকরীনা ঙসি জে অমসুং কেগী জোজিলা তনেলদা হৌদোকপগী চৎনবী ওইনা অহানবা ব্লাস্তিং তৌনবা বত্তব নম্বা।
মন্ত্রীনা হায়খি, দ্রাস অমসুং কার্গিলগী খুত্থাংদা শ্রীনগর অমসুং লেহ ফাওনহল্লিবা এন.ঐচ-১দা হৌজিক্কি ওইনা চহি অমদা থা ৬ খক্তা গারী থৌবা য়াবা জোজিলা পাস অসিগী মখাদা এল্তিত্যুদ মিতর ৩০০০রোমদা কি.মি. ১৪.১৫ শাংবা তনেল অমা শাবা য়াওরি। মসি মালেমগী ওইনা গারী থৌবদা খ্বাইদগী খুদোংথিগনবা মফম অমনি অমসুং প্রোজেক্ত অসি জিওস্ত্রেতেগথ ওইনা অরুবা অমসু ওইরি। মহাক্না হায়খি, মসিনা লমদম অসিগী শেন্মীলোনগী হিরমদা ফগৎহনবগী মথক্তা এসিয়াদা খ্বাইদগী শাংবা তনেল ওইরগনি। শ্রী গদকরীনা হায়খি তনেল অসি অমুক হন্না দিজাইন তৌবদা লুপা করোর ৪০০০ হন্থহনবা ঙম্লে। মন্ত্রীনা হায়খি পুকচেল শেংনা হোৎনরবদি ঐখোয়না ঐখোয়গী লৈবাক অসি শেল চংবা হন্থহল্লগা খুমাং চাউশিনহনবা ঙমগনি। শ্রী গদকরীনা প্রোজেক্ত অসি চহি তরুক্কী থারিবা মতম অসিগী মনুংদা লোইশিন্দুনা পাল্লিবা সরকার অসিগী মতম লোইদ্রিঙৈদা প্রধান মন্ত্রীনা শঙ্গগনি হায়না থাজবসু পীখি।
এল.জি. লেহ অমসুং এল.জি. জে অমসুং কেগী মখাদা মশা মশাগী চীফ সেক্রেতরীশিং অমসুং এম.ও.আর.তি.ঐচ., এন.ঐচ.আই.দি.সি.এল.গী ওফিসরশিংগা লোয়ননা তনেলগী থবকশিং য়েংশিন্নবা অমসুং মফম অদুদা থোকপা সমস্যাশিং কোকহন্নবা কম্মিতীশিং শেম্নবা মহাক্না থাজবা পীখি।
শ্রী গদকরীনা জম্মু অমসুং কাশ্মিরগী লমদম অসিদা তনেলগী লম্বী তরেৎ শারি হায়না খঙহনখি। মহাক্না হায়খি, লাক্কদৌরিবা মার্চ ফাওবদা কাজীগুন্দ অমসুং বনিহালগী মরক্তা লৈরিবা মিতর ৮৪৫০ শাংবা ত্বিন-ত্যুব তনেল শারিবা অসি লোইশিল্লগনি। মরম অসিনা মিতর ২৯৬৮ শাংবা রামবান অমসুং বনিহালগী মরক্তা লৈরিবা ৬-সিঙ্গল তনেলশিং অসি দিসেম্বর ২০২১ ফাওবদা লোইশিনগনি। মখা তানা খিলানি অমসুং কিস্তৱারগী মরক্তা লৈবা মিতর ৪৫০ শাংবা তনেল অসি জুন ২০২২ ফাওবদা লোইরগনি।
মন্ত্রীনা মখা তারদুনা হায়খি লুপা করোর ৪,৬০০ চংগদবা কি.মি. ৪.৫ শাংবা চেনানি-অনন্তনাগ তনেল, সিন্থান পাস্তা কি.মি ১০.২ শাংবা তনেল, করোর ৩৫০গী খাখলানি বাইপাস তনেল, অমসুং লুপা করোর ৫,৪০০ চংগদবা চাত্রু অমসুং অনন্তনাগকী মরক্তা লৈবা কি.মি. ১০ শাংবা তনেলগী দি.পি.আর.শিং শেম্বা লোইরে অমদি অথুবদা তেন্দর তৌরগনি।
রোদ ত্রান্সপোর্ত, হায়ৱেজ অমসুং এম.এস.এম.ই.গী কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী নিতিন গদকরীনা ঙসি জে অমসুং কেদা জোজিলা তনেল বুকলেৎ ফোঙবা।
শ্রী গদকরীনা হায়খি লুপা করোর ২১,০০০ চংদুনা দিল্লী-কত্রা গ্রীন এক্সপ্রেসৱে শাবা অসিনা মরু ওইবা মফম অনিগী মরক্কী অরাপ্পা অসি কি.মি. ৬৫ খক্তদা হন্থহল্লগনি। মসিগীদমক লম লৌশিনবগী থবক চত্থরি, অমসুং মসিগী থবক দিসেম্বরদগী হৌরগনি। মহাক্না হায়খি দ্রাইবরশিংদা নোংজু-নুংশাগী ই-পাউ ফংহনবগা লোয়ননা ত্রান্সপোর্তেসনগী লন্দন দিজাইন অসি য়াওরগা শাবা মোদর্ন হায়ৱে অমা ওইনবা মওংদা শেমগৎলি। এক্সপ্রেসৱে অসিনা অমরিৎসর য়াওনা গুরুদৱারশিং ফাওনহনবগী মথক্তা জম্মুগী হায়ৱেগসু ফাওন্দুনা মাতা ভাইশ্নো দেবিগী খুবমদা চৎলিবা লাইনীংবশিংদা কান্নবা ফংহল্লগনি।
মন্ত্রীনা হায়খি লেন-৪গী জম্মু-উধম্পু লম্বী অসি শেমখ্রে। উধম্পুরদগী রামবান ফাওবগী লম্বীনা চহি অসিগী দিসেম্বরদা লোইগনি। রুৎ অসিদা লৈবা চেনানি-নেশার তনেল ২০১৭দা শাবা লোইখ্রে। লুপা করোর ২,১৬৮ চংনা শাগদবা কি.মি. ৩৩ শাংভা রামবান অমসুং বনিহালগী মরক্তা লৈবা লম্বী অসি দিসেম্বর ২০২১ ফাওবদা লোইশিনগনি। শ্রীনগর অমসুং বনিহালগী মরক্তা লৈবা কি.মি. ৬৫ শাংবা লেন-৪গী লম্বী অসি লুপা করোর ১,৪৩৩ চংদুনা শেমখ্রে।
দিবেলপমেন্ত ওফ নোর্থ ইস্তর্ন রিজন মন্ত্রালয়গী কেন্দ্রগী রাজ্যগী মন্ত্রী (ইন্দিপেন্দেন্ত চার্জ); প্রধান মন্ত্রীগী লোয়শঙ; পর্সনেল, পব্লিক গ্রিবান্সেস অমসুং পেন্সন মন্ত্রালয়; এতোমিক ইনর্জী বিভাগ; অমসুং স্পেস বিভাগকী রাজ্যগী মন্ত্রীনা হায়খি, লমদম অসি চাউখৎনবা সরকার অসিনা মখল কয়াগী চাউখৎ থৌরাংগী স্কিমশিং শেমখ্রে। মহাক্না হায়খি, এন.ই. অমসুং জে অমসুং কে অসি সরকারনা মরু ওইনা লৌবা লমশিংনি। লমদম অসিদা লৈরিবা প্রজা খুদিংমক চাউখৎহন্নবা থবক সরকারনা তৌরি। মন্ত্রীনা হায়খি, ভারতকী খ্বাইদগী অহানবা তনেলগী লম্বী শেম্বগী প্রোজেক্ত, চেনানী-নেশারি তনেল অসি দা. স্যাম প্রসাদ মুখর্জীগী মমিং লৌদুনা থোনখি। মহাক্না ২০১৪দগী হৌদুনা শেমগৎখিবা প্রোজেক্তশিং অসি মোর্দন ইন্দিয়াদা ইকাই খুম্নবা উৎতুনা কৌখিবনি হায়না হায়খি। মহাক্না শ্রী গদকরীগী অফবা লুচিংবা ওইবা, থৌনা লৈবা অমসুং প্রোজেক্তশিং মতম চানা লোইশিনবা ঙম্বা অসিগীদমক থাগৎখি। মহাক্না হায়খি, জম্মু অমসুং কাশ্মির অমদি লদাখ য়ু.তি.শিং অসিগী মরক্তা নকশিন্নবা অমসুং নুংশিনবগী মরী মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি। দা. জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি, সরকার অসিনা হৌখিবা চহি ৬ অসিদা, থবক তৌবগী মওং অসি অঙকপা ফংনা হোংলে অমসুং মথৌ তাবদা য়ুম্ফম ওইরগা প্রোজেক্তশিংগী অয়াবা পীরি। মহাক্না হায়খি, হৌখিবা চহি তরুক অসিদা পাইখৎখিবা প্রোজেক্ত পুম্নমক অকক্নবা মতমগী মনুংদা কোবিদ-১৯গী অৱাবা অসিগুম্বা অপনবা কয়া লৈরবসু খোঙজেল য়াংনা লোইশিন্নবা তৌরি। জে অমসুং কেদা মিসন মোদতা থোং ২০০ হেন্না শাখ্রে অমসুং অনৌবা হায়ৱে প্রোজেক্তশিং পাইখৎলি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি।
জোজিলা পাস অসিগী মখাদা শাগদবা তনেল প্রোজেক্ত অসিগী মতাংদা ৱা ঙাংলদুনা এম.ও.এস-আর.তি.ঐচ. জেনরেল (রিতাইর) দা, ভি কে সিংহনা হায় লম্বী অসিদা মহাক চৎখ্রে অমসুং মীয়াম্না মফম অসিদা থেংনরিবা অৱাবশিং অদু মহাক খংঙি।মহাক্না হায়খিতনেল অসিনা লদাখ অমসুং জে অমদি কেগী য়ু.তি.গী এদমিনিস্ত্রেসনশিংগী মরক্তা থবক তৌমিন্নবদা হেন্না ফগৎহনবা ঙম্লগনি। লম্বী অমসুং রেল নেৎৱার্ক অনিমক্কী থবক থৌরমশিং য়েংশিন্নবা এন.ঐচ.এ.আই. নত্রগা এন.ঐচ.আই.দি.সি.এল. গুম্বা তোখাইবা এজেন্সী অমা শেম্নবা ৱাখল্লোন মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি।
জে. অমসুং কে.গী এল.জি. শ্রী মনোজ সিনহানা থৌরম অসি লমদম অসি চাউখৎহন্নবা অনৌবা মায়োন অমনি হায়না ফোঙদোকখি। মহাক্না হায় তনেল অসি মতম অসিগী খুদোল অমনি হায়না কৌবা য়াই। প্রোজেক্ত অসিনা লমদম অসিগী নহাশিংগী থবক ফংবগী খুদোংচাবা হেনগৎহল্লগনি অমসুং মফম অদুগী শেন্মীৎলোন হেনগৎহল্লগনি হায়না মহাক্না থাজবা থম্মি হায়না ফোঙদোকখি।
লদাক্কী এল.জি. শ্রী রাধা কৃষ্ণ মাথুরনা কন্ত্রেক্তরশিং তোয়না শিনবনা মরম ওইদুনা থোকহল্লিবা ফীভম খংবীবদুনা থবক পাইখৎপীবগী রোদ ত্রান্সপোর্ত অমসুং হাইৱেজ মন্ত্রালয়বু থাগৎপা ফোঙদোকখি। মহাক্না হায় মসিগী তনেল অসিনা লেহগী লমদম অসি চাউখৎহনবদা অচৌবা থৌদাং লৌরগনি। মহাক্না ১৯৪৮দা আর্মীনা য়েক্নবদগী মফম অসিবু অমুক হন্না খুদুম চনখিবা থৌদোক অদুবু নিংশিংখি অমসুং মসিনা জোজিলাগী অনিশুবা মনিংতম্বা অদু উৎপনা মরম ওইরগা ঙসিগী থৌরম অসিসু চপ মান্ননা মরুওই। লমদম অসিগী রোদ দিবেলপমেন্ত প্রোজেক্ত খুদিংমক য়েংশিন্নবা সেন্ত্রেল কম্মিতী অমা শেম্নবা মহাক্না ফোঙদোকখি। অৱাবা মতমশিংদা হৌজিক ওইরিবা লম্বী অসি য়েংশিন্নবা জে. অমসুং কে. এদমিনিস্ত্রেসনগা লোয়ননা জোইন্ত কম্মিতী অমা শেম্নবসু ফোঙদোকখি।
সেক্রেতরী-আর.তি.ঐচ. শ্রী গীরিধর অরামানেনা হায় মন্ত্রালয় অসিগী এজেন্সীশিংনা লাদাক অসি চহি চুপ্পা চৎথোক চৎশিন য়ানবা কন্না হোৎনরি। মসিগীদমক মখোয়না তেক্নোলোজিগী অমসুং লোজিস্তিক্কী ওইবা মতেংশিং পীবগী থাগৎপা ফোঙদোকখি।

Ministry of Road Transport & Highways
Gadkari initiates the first blasting at Zozila Tunnel; Say, with honest efforts, we can take our country forward
Tunnel will ensure all-weather connectivity between Srinagar valley and Leh on NH-1
Re-modelled Project to save about Rs 4000 crore in project cost and about 4 hours commuting time
Expect to complete the tunnel project before tenure of present Government ends: Shri Gadkari
15 OCT 2020 2:01PM by PIB Delhi
Union Minister for Road Transport, Highways and MSMEs Shri Nitin Gadkari initiated the ceremonial blasting for Zozila Tunnel in J&K today through VC. He said, the tunnel will provide all-weather connectivity between Srinagar valley and Leh (Ladakh plateau) on NH-1, and will bring about an all-round economic and socio–cultural integration of Jammu & Kashmir (Now UTs of J&K and Ladakh).
Union Minister for Road Transport, Highways and MSMEs Shri Nitin Gadkari pressing the button to initiated the ceremonial first blasting for Zozila Tunnel in J&K today.
The Minister said, it involves construction of a 14.15 Km long tunnel at an altitude of about 3000 m under Zozila pass, presently motorable only for 6 months in a year, on NH-1 connecting Srinagar and Leh through Dras & Kargil. It is one of the most dangerous stretch in the world to drive a vehicle & this project is also geo-strategically sensitive. He said, this will be the longest tunnel of Asia, adding that It will improve socio economic scenario in region. Shri Gadkari informed that about Rs 4000 crore were saved with the re-designing of this tunnel. The Minister emphasized that with honest efforts, we can take our country forward at lower costs. Shri Gadkari also expressed confidence that the project, though has six years' completion schedule, will be completed before end of present Government's tenure with Prime Minister inaugurating the same.
He assured formation of committees under LG Leh and LG J&K with respective Chief Secretaries and officers of MoRTH, NHIDCL, etc to oversee tunnel works and to sort out local issues.
Shri Gadkari informed that seven tunnel roads are under construction in the Jammu and Kashmir region. He said, construction of the 8450-metre-long twin-tube tunnel between Qazigund and Banihal will be completed by the coming March. Thereafter, the work on 2968-metre-long 6-single tunnels road between Ramban and Banihal is due for completion in December 2021. Further, the 450-metre-long tunnel between Khilani and Kishtwar will be ready by June 2022.
The Minister further informed that DPRs have been completed for the 4.5 km long Chenani-Anantnag tunnel, the 10.2 km long tunnel at Sinthan Pass at a cost of 4,600 crore, the 350 crore Khakhlani Byepass tunnel, and the 10 km long tunnel between Chhatru and Anantnag at a cost of Rs 5,400 crore, and will be put to tender very soon.
Union Minister for Road Transport, Highways and MSMEs Shri Nitin Gadkari releasing the booklet on Zozila Tunnel in J&K today.
Shri Gadkari referred to the construction of Delhi-Katra Green Expressway at a cost of Rs 21,000 crore, which will reduce the distance between the two important places to only 650 kms. He informed that land acquisition is underway for the same, and the work will begin on this stretch by the coming December. He said, it is being developed as a modern highway in line with London design of transportation with weather information available to the drivers. This expressway along with connectivity to Gurudwaras including Amritsar, will also connect with the Jammu Highway, benefitting the pilgrims going to Mata Vaishno Devi shrine.
The Minister added that the 4-lane Jammu-Udhampur road has been completed. The road from Udhampur to Ramban will be completed by December this year. The Chenani-Neshari tunnel on this route has already been made in 2017. The 33-km long road between Ramban and Banihal at a cost of Rs 2,168 crore will be completed by December 2021. The 65 km long 4-lane road between Srinagar and Banihal has been completed at a cost of Rs 1,433 crore.
Dr Jitendra Singh, Union Minister of State (Independent Charge), Ministry of Development of North Eastern Region; Minister of State in Prime Minister`s Office; Ministry of Personnel, Public Grievances and Pensions; Department of Atomic Energy; and Department of Space said, this government has made several schemes for the development of this region. He said, NE and J&K are priority areas for the government. The government has worked for the upliftment of each and every citizen of the region. The Minister informed that the first-ever tunnel road project in India, the Chenahi-Neshari tunnel, is named after Dr Shyama Prasad Mookherjee. He called the projects developed during 2014 onwards as tribute to modern India. He also complemented Shri Gadkari for great leadership, zeal and speed in achieving desired project completion. He said, the tunnel will strengthen both the Physical and Emotional connect between the UTs of Jammu and Kashmir and Ladakh. Dr. Jitendra Singh said that that in the last 6 years of this government, the work culture has undergone a sea change and projects were being cleared on need based requirements, rather than on any other considerations. He said that the government was steadfast and committed in completing all the projects that have started in the last six years in a time bound manner notwithstanding various hurdles like the Covid-19 crisis. He underlined that more than 200 bridges were completed and many new Highways Projects are being undertaken in the mission mode in J&K.
MoS-RTH Gen (Retd) Dr V K Singh, speaking about the tunnel project under Zozila Pass said, he has travelled on this stretch, and is aware of difficulties faced by the people there. He said, the tunnel will also improve co-ordination between the UT Administrations of Ladakh and J&K. The Minister suggested formation of a separate agency for tunnels, like NHAI or NHIDCL, to work for both road and rail networks.
LG of J&K Shri Manoj Sinha called the event a turning point in the development of this region. He said, he can easily call the tunnel a modern day marvel. He expressed hope that the project will lead to enhanced employment opportunities for the local youth and give boost to native economy.
LG of Ladakh Shri Radha Krishna Mathur complemented the efforts of the Ministry of Road Transport and Highways for adapting to the changed scenario due to repeated changing of contractors. He said, this tunnel will go a long way to develop the Leh region. He recalled the 1948 event when the army regained this region from enemy custody, and said, today’s event is equally important as it depicts the second liberation of Zozila. He suggested formation of a central committee to oversee all road development projects in the region. Also formation of a joint committee with J&K Administration for day-to-day administration of the road in difficult times.
Secretary-RTH Shri Giridhar Aramane said, the agencies of the Ministry have worked hard to keep Ladakh accessible throughout the year. He praised them for providing technological and logistical support provided for this cause.