ভুবিজ্ঞান মন্ত্ৰালয়
উত্তৰ অন্ধ্ৰপ্ৰদেশৰ উপকূলক সমীপৰ কাকিনাড়াত নিম্নচাপ তীব্ৰতৰ
মচিলিপট্টনম, বিশাখাপট্টনম আৰু গোপালপুৰৰ উপকূলৱৰ্তী ডপলাৰ বতৰ ৰাডাৰৰ দ্বাৰা নিৰীক্ষণ কৰি থকা হৈছে নিম্নচাপ
তেলেংগানাৰ ভিন্ন স্থানত অতিশয় প্ৰৱল বৃষ্টিপাত (প্ৰতি দিনে ২০ ছেঃমিঃতকৈ অধিক)ৰ সম্ভাৱনা
কৰ্ণাটক দক্ষিণ কংকন আৰু গোৱা, মধ্য মহাৰাষ্ট্ৰ আৰু মাৰাঠাৱাড়াতো ধাৰাসাৰ বৰষুণৰ সম্ভাৱনা
পৰৱৰ্তী তিনি ঘণ্টাত বংগোপসাগৰৰ পশ্চিম মধ্যাংশৰ লগতে অন্ধ্ৰপ্ৰদেশৰ উপকূলত বতাহৰ গতি প্ৰতিঘণ্টাত ৫৫ৰ পৰা ৭৫ কিলোমিটাৰ বেগত বৃদ্ধি পাব
পশ্চিম মধ্য আৰু সংলগ্ন উত্তৰ পশ্চিম বংগোপসাগৰ, দক্ষিণ পশ্চিম বংগোপসাগৰ আৰু সংলগ্ন ওড়িশা-অন্ধ্ৰ প্ৰদেশ-তামিলনাডু আৰু পুডুচেৰী উপকূলত সাগৰৰ অৱস্থাৰ অধিক অৱনতিৰ আশংকা
13 OCT 2020 9:11AM by PIB Guwahati
ভাৰতীয় বতৰবিজ্ঞান বিভাগ (IMD)ৰ ঘূৰ্ণীবতাহ সতৰ্কতা বিভাগৰ মতেঃ
কালিৰ পশ্চিম মধ্য বংগোপসাগৰৰ উদ্বেগ পশ্চিম-উত্তৰ পশ্চিম দিশে অগ্ৰসৰ হৈছে, যিয়ে ১৩ অক্টোবৰ, ২০২০ৰ ভাৰতীয় মান সময় অনুসৰি পৰৱৰ্তী ৬ বজাত অৰ্থাৎ ৫.৩০ বজাত গভীৰ নিম্ন চাপৰ সৃষ্টি কৰে। যি স্থান ১৬.৯° উত্তৰ অক্ষাংশ আৰু ৮২.৫° পূব দ্ৰাঘিমাংশৰ সমীপত, বিশাখাপট্টনমৰ দক্ষিণ-দক্ষিণ পূব দিশে ১২০ কিঃমিঃ, কাকিনাৰা (অন্ধ্ৰ প্ৰদেশ)ৰ পূব-দক্ষিণ পূবে ২৫ কিঃমিঃ আৰু নাৰছাপুৰ (অন্ধ্ৰ প্ৰদেশ)ৰপৰা পূব-দক্ষিণ পূবে ১০০ কিঃমিঃ দূৰৈত অৱস্থিত।
পূৰ্বানুমান অনুসৰি, ১৩ অক্টোবৰ, ২০২০ৰ পুৱা ৬.৩০ বজাৰ পৰা ৭.৩০ বজাত পশ্চিম-উত্তৰ পশ্চিমেদি যাব আৰু নাৰছাপুৰ আৰু বিশাখাপট্টনমৰ মাজৰ কাকিনাৰাৰ সমীপৱৰ্তী উত্তৰ অন্ধ্ৰ প্ৰদেশ উপকূল অতিক্ৰম কৰে। এই সময়ছোৱাত প্ৰতি ঘন্টাত ৫৫-৬৫ কিঃমিঃ ৰপৰা প্ৰতি ঘন্টাত ৭৫ কিঃমিঃ বেগত বতাহ বয়৷
মচিলিপট্টনম, বিশাখাপট্টনম আৰু গোপালপুৰৰ উপকূলৱৰ্তী ডপলাৰ বতৰ ৰাডাৰৰ দ্বাৰা নিৰীক্ষণ কৰি থকা হৈছে নিম্নচাপ৷
তলত উল্লেখ কৰা তালিকাখনত সম্ভাৱ্য পথ আৰু তীব্ৰতা উল্লেখ কৰা হৈছেঃ
তাৰিখ/সময় (ভাঃমাঃসঃ)
স্থান
(অক্ষাংশ 0উঃ/ দ্ৰাঘিমাংশ 0পূঃ)
বতাহৰ সৰ্বাধিক বেগ (কিঃমিঃ প্ৰতি ঘন্টা)
ঘূৰ্ণীৰ ধৰণ
১৩-১০-২০/৫৩০
১৬.৯/৮২.৫
৫৫-৬৫ ৰপৰা ৭৫ লৈ
অধিক তীব্ৰ
১২-১০-২০/১১৩০
১৭.৩/৮১.৪
৪৫-৫৫ ৰপৰা ৬৫ লৈ
অধিক তীব্ৰ
১৩-১০-২০/১৭৩০
১৭.৬/৮০.৩
৩৫-৪৫ ৰপৰা ৫৫ লৈ
তীব্ৰ
১৩-১০-২০/২৩৩০
১৭.৯/৭৯.২
২৫-৩৫ ৰপৰা ৪৫ লৈ
নিম্ন
সতৰ্কতাঃ
(i) বৃষ্টিপাতৰ সতৰ্কতা
• ১৩ অক্টোবৰ, ২০২০: তেলেংগানাৰ ভিন্ন স্থানত অতিশয় প্ৰৱল বৃষ্টিপাত (প্ৰতি দিনে >২০ ছেঃমিঃ) আৰু কেতবোৰ স্থানত প্ৰৱলৰপৰা অতিশয় প্ৰৱল বৃষ্টিপাতৰ সম্ভাৱনা আছে; একেদৰে, কৰ্ণাটক দক্ষিণ কংকন আৰু গোৱা, মধ্য মহাৰাষ্ট্ৰ, মাৰাঠৱাড়াৰ লগতে উত্তৰ অন্ধ্ৰপ্ৰদেশ, ৰায়লাসীমাৰ, কৰ্ণাটকৰ দক্ষিণ সীমান্ত, দক্ষিণ ওড়িশা, দক্ষিণ চত্তীশগড় আৰু বিদৰ্ভৰ ভিন্ন স্থানত প্ৰৱল বৃষ্টিপাতৰ সম্ভাৱনা আছে।
• ১৪ অক্টোবৰ, ২০২০: উত্তৰ মধ্য মহাৰাষ্ট্ৰৰ ভিন্ন স্থানত অতিশয় প্ৰৱল বৃষ্টিপাত (প্ৰতি দিনে >২০ ছেঃমিঃ) আৰু কেতবোৰ স্থানত প্ৰৱলৰপৰা অতিশয় প্ৰৱল তথা ভিন্ন স্থানত পাতলৰপৰা মজলীয়া বৃষ্টিপাতৰ সম্ভাৱনা আছে, কংকান আৰু গোৱা, দক্ষিণ মধ্য মহাৰাষ্ট্ৰ আৰু মাৰাঠৱাড়াৰ ভিন্ন স্থানত প্ৰৱলৰপৰা অতিশয় প্ৰৱল আৰু উপকূলৱৰ্তী আৰু দক্ষিণ অন্তৱৰ্তী কৰ্ণাটকৰ ভিন্ন স্থানত প্ৰৱল বৃষ্টিপাতৰ সম্ভাৱনা আছে।
(ii) বতাহৰ সতৰ্কতা
• ১৩ অক্টোবৰ, ২০২০: ১৩ অক্টোবৰৰ সন্ধিয়া ভাগত পশ্চিম মধ্য বংগোপসাগৰ আৰু সংলগ্ন অন্ধ্ৰ প্ৰদেশ উপকূলত প্ৰতি ঘন্টাত ৫৫-৬৫ কিঃমিঃ ৰপৰা প্ৰতি ঘন্টাত ৭৫ কিঃমিঃ বেগত বতাহ বলাৰ লগতে সংলগ্ন উত্তৰ পশ্চিম বংগোপসাগৰ, দক্ষিণ পশ্চিম বংগোপসাগৰ আৰু সংলগ্ন ওড়িশা-তামিলনাডু আৰু পুডুচেৰী উপকূলত বতাহৰ বেগ হ্ৰাস পাই প্ৰতি ঘন্টাত ৫০-৬০ কিঃমিঃ ৰ পৰা প্ৰতি ঘন্টাত ৭০ কিঃমিঃ হয়৷ পৰৱৰ্তী সময়ত বতাহৰ বেগ আৰু কমাৰ সম্ভাৱনা আছে৷
(iii) সাগৰৰ অৱস্থা
• ১৩ অক্টোবৰৰ বিয়লিলৈকে পশ্চিম মধ্য আৰু সংলগ্ন উত্তৰ পশ্চিম বংগোপসাগৰ, দক্ষিণ পশ্চিম বংগোপসাগৰ আৰু সংলগ্ন ওড়িশা-অন্ধ্ৰ প্ৰদেশ-তামিলনাডু আৰু পুডুচেৰী উপকূল আৰু ১৩-১৪ অক্টোবৰ, ২০২০ৰ সময়ছোৱাত মন্নাৰ উপসাগৰৰ অৱস্থা জটিলৰপৰা অধিক জটিল হৈ থাকিব।
(iv) মাছমৰীয়াক সতৰ্কতা
১৩ অক্টোবৰৰ বিয়লিলৈকে উত্তৰ পশ্চিম ও দক্ষিণ পশ্চিম বংগোপসাগৰ আৰু সংলগ্ন অন্ধ্ৰ প্ৰদেশ-ওড়িশা-তামিলনাডু ও পুডুচেৰী উপকূল আৰু ১২-১৩ অক্টোবৰ, ২০২০ত মন্নাৰ উপসাগৰত মাছমৰীয়াসকলক প্ৰৱেশত বাধা আৰোপ কৰা হৈছে৷
(v) পূব আৰু পশ্চিম গোদাবৰী, বিশাখাপট্টনম, উত্তৰ উপকূলৱৰ্তী অন্ধ্ৰপ্ৰদেশৰ বিজয়ানগৰম আৰু শ্ৰীকাকুলাম জিলা আৰু অন্ধ্ৰপ্ৰদেশৰ কৃষ্ণা জিলা আৰু য়ানমত ক্ষয়-ক্ষতিৰ আশংকা কৰা হৈছে।
• একাংশ জুপুৰী ঘৰৰ ক্ষতিসাধন হৈছে। গছৰ ডাল ভাগি পৰি বিদ্যুৎ আৰু যোগাযোগ ব্যৱস্থা সামান্য ব্যাহত হৈছে। প্ৰৱল বৃষ্টিপাতৰ বাবে কেঁচা ৰাস্তাৰ ক্ষতিসাধন হৈছে। খেতি-পথাৰ, কল, অমিতা গছ আৰু ফলৰ উদ্যান আৰু চজিনা গছ আৰু উদ্যান শস্যৰ খেতিৰ পাতলীয়া ক্ষতিসাধন হৈছে। কেঁচা মথাউৰিৰ সামান্য ক্ষতিসাধন হোৱাৰ তথ্য পোৱা গৈছে।
• বতৰ আৰু কৃষি কাৰ্যৰ বাবে আগতীয়া জাননী পাবলৈ মৌচম এপ আৰু মেঘদূত এপ আৰু বজ্ৰপাতৰ বাবে ডামিনি এপ ডাউনলোড কৰিবলৈ আহ্বান জনাইছে বতৰবিজ্ঞান বিভাগে৷

Ministry of Earth Sciences
Deep Depression crossed north Andhra Pradesh coast close to Kakinada
The Deep Depression is being monitored by coastal Doppler Weather Radars of Machilipatnam, Visakhapatnam and Gopalpur
Extremely heavy rainfall (more than 20 cm per day) at isolated places would occur over Telangana; heavy to very heavy falls at isolated places over coastal & north interior Karnataka, south Konkan & Goa, Madhya Maharashtra & Marathawada
Squally wind speed reaching 55-65 kmph gusting to 75 kmph very likely to prevail over west central Bay of Bengal and along & off Andhra Pradesh coasts during next 3 hours
Sea conditions will be rough to very rough over westcentral & adjoining northwest Bay of Bengal, southwest Bay of Bengal and along & off Odisha-Andhra Pradesh-Tamil Nadu & Puducherry coasts
13 OCT 2020 9:11AM by PIB Delhi
According to the Cyclone Warning Division of the India Meteorological Department (IMD):
The Deep Depression over West central Bay of Bengal moved west-northwestwards with a speed of 17 kmph during past 06 hours and lay centred at 0530 hrs IST of today, the 13th October, 2020 near latitude 16.9°N and longitude 82.5°E, about 120 km nearly south-southwest of Vishakhapatnam, close to (within 25 km) Kakinada (Andhra Pradesh) and 100 km nearly east-northeast of Narsapur (Andhra Pradesh).
Latest observations indicate that the system crossed north Andhra Pradesh coast close to Kakinada(near Lat. 17.0°N & Long 82.4° E) between 0630 & 0730 Hrs IST of today, the 13th October 2020, as a Deep Depression with maximum sustained wind speed of 55-65 kmph gusting to 75 kmph.
The Deep Depression is being monitored by coastal Doppler Weather Radars of Machilipatnam, Visakhapatnam and Gopalpur. As per Radar imageries the rain bands lie along the coastal districts of Andhra Pradesh and adjoining interior Districts. Moderate convection also lies over south Odisha and Telangana.
Forecast track and intensity are given in the following table:
Date/Time(IST)
Position
(Lat. 0N/ long. 0E)
Maximum sustained surface
wind speed (Kmph)
Category of cyclonic disturbance
13.10.20/0530
16.9/82.5
55-65 gusting to 75
Deep Depression
13.10.20/1130
17.3/81.4
45-55 gusting to 65
Depression
13.10.20/1730
17.6/80.3
35-45 gusting to 55
Depression
13.10.20/2330
17.9/79.2
25-35 gusting to 45
Well marked low
Warnings:
1. Rainfall warning
• 13th October 2020: Light to moderate rainfall at most places with heavy to very heavy falls at a few places and Extremely heavy rainfall (>20 cm per day) at isolated places would occur over Telangana; heavy to very heavy falls at isolated places over coastal & north interior Karnataka, south Konkan & Goa, Madhya Maharashtra & Marathawada and heavy falls at isolated places over north Andhra Pradesh, Rayalaseema, south interior Karnataka, south Odisha, south Chhattisgarh and Vidarbha.
• 14th October 2020:Light to moderate rainfall at most places with heavy to very heavy fallsat a few places and Extremely heavy rainfall (>20 cm per day)at isolated places would occur over Madhya Maharashtra, heavy to very heavy falls at isolated places over Konkan & Goa, north interior Karnataka and Marathawada and heavy falls at isolated places over coastal & south interior Karnataka.
(ii) Wind warning
• 13th October 2020:Squally wind speed reaching 55-65 kmph gusting to 75 kmph very likely to prevailover west central Bay of Bengal and along & off Andhra Pradesh coasts during next 3 hours and gradually decrease thereafter becoming 45-55 kmph gusting to 65 kmph during subsequent 06 hours; wind speed reaching 45-55 kmph gusting to 65 kmph likely to prevail along and off south Odisha, Tamilnadu & Puducherry coasts and adjoining areas of southwest & northwest Bay of Bengal during next 06 hours and decrease thereafter.
•
1. Sea condition
• Sea condition will be rough to very rough over westcentral & adjoining northwest Bay of Bengal, southwest Bay of Bengal and along & off Odisha-Andhra Pradesh-Tamil Nadu & Puducherry coasts till 13th October noon and over Gulf of Mannar during 13th& 14thOctober 2020.
(iv) Fishermen Warning
• Fishermen are advised not to venture intowestcentral, northwest & southwest Bay of Bengal, and along & off Andhra Pradesh-Odisha-Tamil Nadu & Puducherry coasts till 13th October noon and over Gulf of Mannar during 13th& 14th October 2020.
(v) Damage expected over east & west Godavari, Vishakhapatnam, Vijayanagaram, Srikakulam & Krishna districts of north coastal Andhra Pradesh and Yanam.
• Damage to thatched huts. Minor damage to power and communication lines due to breaking of branches. Damage to loose / unsecured structures.Some breaches in Kutcha road due to heavy rainfall.
• Some damage to paddy crops, banana, papaya trees and orchards & drumstick trees and Horticultural crops. Minor damage to coastal agriculture due to salt pray.Minor damage to Kutcha embankments.
IMD_LOGO
IMD_LOGO
Kindly download MAUSAM APP for location specific forecast & warning, MEGHDOOT APP for Agromet advisory and DAMINI APP for Lightning Warning.