ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ରାଜମାତା ବିଜୟାରାଜେ ସିନ୍ଧିଆଙ୍କ ଜନ୍ମ ଶତବାର୍ଷିକୀ ଅବସରରେ 100 ଟଙ୍କିଆ ସ୍ଵତନ୍ତ୍ର ସ୍ମାରକୀ ମୁଦ୍ରା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ଵାରା ଉନ୍ମୋଚିତ
12 OCT 2020 1:30PM by PIB Bhubaneswar
ରାଜମାତା ବିଜୟାରାଜେ ସିନ୍ଧିଆଙ୍କ ଜନ୍ମ ଶତବାର୍ଷିକୀ ପାଳନ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି 100 ଟଙ୍କିଆ ସ୍ମାରକୀ ମୁଦ୍ରା ଉନ୍ମୋଚନ କରିଛନ୍ତି । ରାଜମାତାଙ୍କୁ ଏହି ଅବସରରେ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗଭୀର ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ମଧ୍ୟ ଅର୍ପଣ କରିଛନ୍ତି । ରାଜମାତାଙ୍କ ସମ୍ମାନାର୍ଥେ ସ୍ଵତନ୍ତ୍ର 100 ଟଙ୍କିଆ ସ୍ମାରକୀ ଉନ୍ମୋଚନ କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଥିବାରୁ ନିଜକୁ ଭାଗ୍ୟବାନ ମନେକରୁଥିବା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ।
ଏହି ଅବସରରେ ଉଦବୋଧନ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ରାଜମାତା ବିଜୟାରାଜେ ସିନ୍ଧିଆ ଦେଶକୁ ସଠିକ ଦିଗଦର୍ଶନ ଦେଉଥିଲେ । ସେ ଜଣେ କୁଶଳୀ ପ୍ରଶାସକ ଓ ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ନେତ୍ରୀ ଥିଲେ । ବିଦେଶୀ ଲୁଗା ପୋଡି ହେଉ ବା ଜରୁରିକାଳିନ ପରିସ୍ଥିତି ବା ରାମମନ୍ଦିର ଆନ୍ଦୋଳନ, ଭାରତୀୟ ରାଜନୀତିର ସମସ୍ତ ଗୁରୁତ୍ଵପୂର୍ଣ୍ଣ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ସେ ଦେଖିଥିଲେ । ବର୍ତ୍ତମାନର ପିଢି ରାଜମାତାଙ୍କ ଜୀବନ ସମ୍ପର୍କରେ ଜାଣିବା ଉପରେ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ଵାରୋପ କରିଥିଲେ। ତାଙ୍କ ଜୀବନୀ ଓ ଅଭିଜ୍ଞତା ସମ୍ପର୍କରେ ବାରମ୍ବାର ଆଲୋଚନା କରିବା ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ରାଜମାତାଙ୍କ ମତରେ ଜନସେବା ପାଇଁ କୌଣସି ଏକ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ପରିବାରରେ ଜନ୍ମ ନେବାର ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ । ଏଥିପାଇଁ ଦରକାର ଦେଶପ୍ରୀତି ଓ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ଭାବଧାରା । ଏ ପ୍ରକାରର ଚିନ୍ତାଧାରା ଓ ଆଦର୍ଶ ତାଙ୍କ ଜୀବନରେ ସ୍ପଷ୍ଟ ନିହିତ ଥିଲା । ରାଜମାତାଙ୍କ ପାଖରେ ଶତ ସହସ୍ର କର୍ମଚାରୀ, ସୁରମ୍ୟ ରାଜପ୍ରାସାଦ ଓ ସମସ୍ତ ସୁବିଧା ଥିଲେ ମଧ୍ୟ ତାଙ୍କ ଜୀବନକୁ ସେ ସାଧାରଣ ଜନତାଙ୍କ ସୁବିଧା ଅସୁବିଧା ଓ ଗରିବଙ୍କ ଆଶା ଆକାଂକ୍ଷା ପୂରଣ ଦିଗରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଥିଲେ । ଦେଶର ଭବିଷ୍ୟତ ବଂଶଧରଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ସେ ନିଜର ସମସ୍ତ ସୁଖ ସ୍ଵାଛନ୍ଦକୁ ଜଳାଞ୍ଜଳି ଦେଇଥିଲେ । ରାଜମାତା କୌଣସି ପଦ ପଦବୀ ପାଇଁ ଲାଳାୟିତ ନଥିଲେ କି ସେ ରଣନୀତି ମଧ୍ୟ କରୁନଥିଲେ । ରାଜମାତା ବହୁ ପଦପଦବୀ ବିନମ୍ରତାର ସହ ପ୍ରତ୍ୟାଖ୍ୟାନ କରିଥିବା ଘଟଣାର ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସ୍ମୃତିଚାରଣ କରିଥିଲେ । ଥରେ ଅଟଳଜୀ ଓ ଆଡଭାନୀଜୀ ରାଜମାତାଙ୍କୁ ଜନସଙ୍ଘର ସଭାପତି ହେବା ପାଇଁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ ମଧ୍ୟ ସେ ଜନସଙ୍ଘର କେବଳ ଜଣେ କାର୍ଯ୍ୟକର୍ତ୍ତା ଭାବରେ ରହିବାକୁ ଇଚ୍ଛା ପ୍ରକଟ କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ରାଜମାତା ତାଙ୍କର ସହକର୍ମୀମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ନାଁ ଅନୁସାରେ ଜାଣିଥିଲେ ଓ ସେଭଳି ଭାବନା ସମସ୍ତଙ୍କର ନିଜର ସହକର୍ମୀଙ୍କ ପ୍ରତି ରହିବା ଆବଶ୍ୟକ । ରାଜନୀତିରେ ଗର୍ବ ନୁହେଁ, ସମ୍ମାନ ମୂଳ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ । ସେ ରାଜମାତାଙ୍କୁ ଜଣେ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ଵ ଭାବେ ଅଭିହିତ କରିଥିଲେ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଜନସଚେତନତା ଓ ଆନ୍ଦୋଳନ ଯୋଗୁଁ ଗତ କିଛି ବର୍ଷରେ ଅନେକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଘଟିଛି ଓ ଅନେକ ଅଭିଯାନ ଓ ଯୋଜନା ସଫଳ ମଧ୍ୟ ହୋଇଛି । ରାଜମାତାଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦରେ ଦେଶ ଆଗେଇ ଚାଲିଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଆଜି ଭାରତରେ ନାରୀଶକ୍ତି ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଗ୍ରଣୀ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛି । ରାଜମାତାଙ୍କ ମହିଳା ସଶକ୍ତିକରଣ ସ୍ଵପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବା ପାଇଁ ସରକାର ନେଇଥିବା ବିଭିନ୍ନ ପଦକ୍ଷେପ ସମ୍ପର୍କରେ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସୂଚନା ଦେବା ସହ ଏହା କିଭଳି ସଫଳ ହୋଇଛି ତାହାର ଅବତାରଣା କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଏହା ଏକ ଅଦ୍ଭୁତ ସଂଯୋଗ ଯେ, ଯେଉଁ ରାଜମାତା ରାମ ଜନ୍ମଭୂମି ମନ୍ଦିର ପାଇଁ ସ୍ଵପ୍ନ ଦେଖିବା ସହ ସଂଗ୍ରାମ ମଧ୍ୟ କରିଥିଲେ, ତାହା ତାଙ୍କ ଜନ୍ମ ଶତବାର୍ଷିକୀ ଅବସରରେ ସାକାର ହୋଇଛି । ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତର ସଫଳତା ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ, ସୁରକ୍ଷିତ ଓ ସମୃଦ୍ଧ ଭାରତ ଗଠନରେ ସହାୟକ ହେବ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ।

Prime Minister's Office
PM releases Special Commemorative Coin of Rs 100 denomination to mark the completion of birth centenary celebrations of Rajmata Vijaya Raje Scindia
12 OCT 2020 1:30PM by PIB Delhi
Prime Minister, Shri Narendra Modi released commemorative coin of Rs. 100 denomination to celebrate the Birth Centenary of Rajmata Vijaya Raje Scindia today through video conference. He also paid tributes to Rajmata on her birth anniversary.
The Prime Minister said he is fortunate to have got the opportunity to release a special commemorative coin of 100 rupees in honour of Rajmata Vijaya Raje Scindia Ji.
Referring to Vijayaraje ji's book, the Prime Minister said in the book, he was introduced as a youth leader of Gujarat and today after so many years, he is serving as the Pradhan sevak of the country.
Speaking on the occasion, the Prime Minister said Rajmata Vijaya Raje Scindia was one of those who led India in the right direction. She was a decisive leader and a skilled administrator. He added that she witnessed every important phase of Indian politics be it burning of foreign clothes, the Emergency and the Ram Temple movement. He stressed that it is important for the present generation to know about Rajmata's life and therefore, it is necessary to repeatedly mention about her and her experiences.
The Prime Minister said Rajmata has taught us that for public service, it is not necessary to be born in a particular family. All that is needed is love for the nation and a democratic temperament. These thoughts, these ideals can be seen in her life. Rajmata had thousands of employees, a magnificent palace, and had all the facilities but she dedicated her life for the cause of common people, for the aspirations of the poor. She was always connected and committed to Public service. He said Rajmata had dedicated herself for the future of the nation. She had sacrificed all her happiness for the future generations of the country. Rajmata did not live for the position and prestige, nor did she do politics.
He recalled a few occasions when Rajmata turned down many positions with humility. He said Atalji and Advani ji once urged her to become the president of the Jana Sangh but she accepted to serve the Jana Sangh as an activist rather.
The Prime Minister said Rajmata loved to recognize her companions by name, and this feeling towards a worker should be in everyone’s mind. Respect, not pride, should be the core of politics. He described Rajmata as a spiritual personality.
The Prime Minister said due to public awareness and mass movements, many changes have taken place in the country in the past few years and many campaigns and schemes have become successful. He highlighted that the country is moving ahead on the path of development with the blessings of Rajmata.
The Prime Minister said today the Nari Shakti of India is advancing and is leading in various fields in the country. He listed the initiatives of the Government which helped in fulfilling the Rajamata’s dreams of women empowerment.
The Prime Minister said it is also a wonderful coincidence that her dream of Ramjanmabhoomi temple for which she fought, has been fulfilled in the year of her birth centenary. He said the success of Atmanirbhar Bharat wil help us in realising her vision of a strong, secure and prosperous india.