প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না রাজমাতা বিজয়া রাজে সিন্দিয়াগী চহী ১০০শুবা মপোক কুমওন থৌরম পাঙথোকপা ওইনা লুপা ১০০গী নীংশিং শেনয়েক ফোঙখ্রে
12 OCT 2020 1:30PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি ভিদিও কন্ফরেন্সিংগী খুত্থাঙদা রাজমাতা বিজয়া রাজে সিন্দিয়াগী চহি চাম্মশুবা মপোক কুমওন থৌরম পাঙথোকপা ওইনা লুপা ১০০গী নীংশিং শেনয়েক ফোঙখ্রে‍। মহাক্না রাজমাতাগী মফমদা মহাক্কী মপোক কুমওন নুমিত্তা শ্রদ্ধাঞ্জলি কৎখি‍।
রাজমাতা বিজয়া রাজে সিন্দিয়া জীবু ইকায়খুম্নবা ওইনা লুপা ১০০গী অখন্নবা নীংশিং শেনয়েক ফোঙবগী তাঞ্জা ফংজবসি মহাক্কী লাইবক ফবনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি‍।
বিজয়ারাজে জীগী লাইরিক্কী মতাঙদা পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খিবদা লাইরিক অসিদা মহাকপু গুজরাতকী নহা লুচিংবা অমা ওইনা শক তাকখি, অদুগা ঙসিদি চহি কয়াগী মতুংদা মহাক লৈবাকসিগী প্রধান সেবক ওইনা থৌগল তৌরি‍।
থৌরমদুদা ৱা ঙাঙলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা রাজমাতা বিজয়া রাজে সিন্দিয়া ভারতপু অচুম্বা মায়কৈদা লমজিংলমবশিংগী মরক্তা অমনি হায়না হায়খি‍। মহাক ফিরেপ চেৎপা লুচিংবা অমদি মতিং লৈবা লৈঙাকপী অমা ওইরম্মী‍ হায়না হায়খি‍। মপাম লমগী ফিরোলশিং মৈ থাবা, ইমর্জেন্সী অমদি রাম লাইশঙ ইহৌগীবু ওইরবসু মহাক্না ভারতকী রাজনিতিগী মরুওইবা তাঙ্কক খুদিংমক থেংনহৌখি হায়না মহাক্না মখা তাখি‍। ঙসিগী মীরোলনা রাজমাতাগী পুন্সিগী মরমদা খঙবা মরুওই, অমদি মরম অসিনা মহাক্কী পুন্সি অমসুং মহাক্না থেংনরকপশিংগী মরমদা হঞ্জিন হঞ্জিন পনবা মথৌ তাই হায়বা ৱাফম মহাক্না থমখি‍।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খিবদা রাজমাতানা ঐখোয়দা মীয়ামগী থৌগল তৌনবগীদমক অকক্নবা ইমুং অমদা পোক্লুবগী মথৌ তাদে হায়বা তাকপীরমই‍। মথৌ তারিবদি লৈবাক নুংশিবা অমদি মীয়ামগী লৈঙাক্কী অপামবা লৈবদুনি‍। হায়রিবা ৱাখল অমদি মচৎ অসি মহাক্কী পুন্সিদা উবা ফংগনি‍। রাজমাতাগী শিন্মী লিশিং কয়া, নীংথিরবা কোনুং, অমদি খুদোংচাবা কয়া লৈরম্মি অদুবু মহাক্না মহাক্কী পুন্সি মীচম মীয়ামগী, লায়রবা মীয়ামগী অপাম্বগীদমক্তা কত্থোকখি‍। মহাক মতম পুম্নমক্তা মীয়ামগী থৌগলগীদমক লেপ্তুনা অমদি তোৎন-তিন্নদুনা লৈখি‍। রামজমাতানা মহাক্কী পুন্সি লৈবাক্কী তুংগীদমক কত্থোকখি‍ হায়না মহাক্না হায়খি‍। মহাক্না মহাক্কী নুংঙাই-য়াইফবা পুম্নমক লৈভাক্কী তুংগী মীরোলগীদমক কত্থোকখি‍। রাজমাতানা ফম অমসুং ইজ্জৎকীদমক মপুন্সি লেনখিদে নৎত্রগা রাজনিতি তৌখিদে‍ হায়না মহাক্না হায়খি‍।
রাজমাতানা মঙোন্দা লাকখিবা ফম কয়া নোল্লুকপগা লোয়ননা য়াখিদবগী থৌদোক খরসু মহাক্না নীংশিংখি‍। অতলজী অমসুং অদবানি জীনা নোংমা মঙোন্দা জন সঙ্ঘগী প্রেসিদেন্ত ওইবিনবা হায়খি অদুবু মহাক্না জন সঙ্ঘগী থৌমী অমা ওইনা অদুম লৈজগে হায়না য়াখি হায়না মহাক্না হায়খি‍।
রাজমাতানা মহাক্কী খোঙবুশিং মমীংগা লোয়ননা খঙবা পামখি, অমদি থৌমী অমগীদমক অসিগুমবা ইথিল অসি মীপুম খুদিংমক্কী পুক্নিংদা লৈখিগনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি‍। পোঙবা নত্তবা, ইকায়খুম্নবনা রাজনিতিগী নুংগী ৱাখল্লোন ওইগদবনি‍। মহাক্না রাজমাতাবু ফজবা ৱাখল্লোন চেনবা মীশক অমা ওইনা মশক তাকখি‍।
মীয়ামদা খঙহনবা অমদি মীয়ামগী ইহৌনা মরম ওইরগা লৈবাকসিদা হৌখিবা চহী খরসিদা অহোংবা কয়া লাকখ্রে অমদি কেম্পেন অমসুং স্কিম কয়া মায় পাকখ্রে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি‍। লৈবাক অসিনা রাজমাতাগী থৌজালগা লোয়ননা চাওখৎপগী লম্বীদা মাঙজিন থানা চঙশিল্লি হায়বা ৱাফম মহাক্না থমখি‍।
ঙসিদি ভারতকী নুপীগী পাঙ্গল মাঙদা চঙশিল্লি অমদি লৈবাকসিদা হীরম কয়াদা লুচিংদুনা চৎলি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি‍। রাজমাতাগী নুপী মপাঙ্গল কলহনবগী মঙলান মঙফাওনহনবদা মতেং পাংখিবা লৈঙাক্কী থৌরাংশিংসু মহাক্না হায়খি‍।
মহাক্না লান্থেংনরমবা রামজন্মভুমি লাইশঙগী মহাক্কী মঙলান ঙসিদি মহাক্কী চহি চাম্মশুবা মপোক কুমওন চহীসিদা নীংবা থুংবসি অঙকপা তান চানরুবা অমনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি‍। আত্মনিরভর ভারত মায় পাকপনা মপাঙ্গল কনবা, শাফবা অমদি নুংঙাই য়াইফবা ভারত অমগী মঙলান মঙফাওনহনবদা মতেং ওইগনি হায়না মহাক্না হায়খি‍।

Prime Minister's Office
PM releases Special Commemorative Coin of Rs 100 denomination to mark the completion of birth centenary celebrations of Rajmata Vijaya Raje Scindia
12 OCT 2020 1:30PM by PIB Delhi
Prime Minister, Shri Narendra Modi released commemorative coin of Rs. 100 denomination to celebrate the Birth Centenary of Rajmata Vijaya Raje Scindia today through video conference. He also paid tributes to Rajmata on her birth anniversary.
The Prime Minister said he is fortunate to have got the opportunity to release a special commemorative coin of 100 rupees in honour of Rajmata Vijaya Raje Scindia Ji.
Referring to Vijayaraje ji's book, the Prime Minister said in the book, he was introduced as a youth leader of Gujarat and today after so many years, he is serving as the Pradhan sevak of the country.
Speaking on the occasion, the Prime Minister said Rajmata Vijaya Raje Scindia was one of those who led India in the right direction. She was a decisive leader and a skilled administrator. He added that she witnessed every important phase of Indian politics be it burning of foreign clothes, the Emergency and the Ram Temple movement. He stressed that it is important for the present generation to know about Rajmata's life and therefore, it is necessary to repeatedly mention about her and her experiences.
The Prime Minister said Rajmata has taught us that for public service, it is not necessary to be born in a particular family. All that is needed is love for the nation and a democratic temperament. These thoughts, these ideals can be seen in her life. Rajmata had thousands of employees, a magnificent palace, and had all the facilities but she dedicated her life for the cause of common people, for the aspirations of the poor. She was always connected and committed to Public service. He said Rajmata had dedicated herself for the future of the nation. She had sacrificed all her happiness for the future generations of the country. Rajmata did not live for the position and prestige, nor did she do politics.
He recalled a few occasions when Rajmata turned down many positions with humility. He said Atalji and Advani ji once urged her to become the president of the Jana Sangh but she accepted to serve the Jana Sangh as an activist rather.
The Prime Minister said Rajmata loved to recognize her companions by name, and this feeling towards a worker should be in everyone’s mind. Respect, not pride, should be the core of politics. He described Rajmata as a spiritual personality.
The Prime Minister said due to public awareness and mass movements, many changes have taken place in the country in the past few years and many campaigns and schemes have become successful. He highlighted that the country is moving ahead on the path of development with the blessings of Rajmata.
The Prime Minister said today the Nari Shakti of India is advancing and is leading in various fields in the country. He listed the initiatives of the Government which helped in fulfilling the Rajamata’s dreams of women empowerment.
The Prime Minister said it is also a wonderful coincidence that her dream of Ramjanmabhoomi temple for which she fought, has been fulfilled in the year of her birth centenary. He said the success of Atmanirbhar Bharat wil help us in realising her vision of a strong, secure and prosperous india.