হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
দোক্তর হর্শ বর্ধন্না মহাক্কী কেন্দ্রগী মীয়ামগী খুদোংচাদবা ফীভমশিং কোকহন্নবা নোংমাইজিং ৱারী ৱাতাই-৫দা মহাক্কী সেল নম্বর খঙহনখ্রে
“লাইনীং অমসুং লাই অমত্তনা কুমহৈ অমবু নিন-খোঙদুনা পাঙথোক্নবা ৱা হায়দে”
“কোবিদ-১৯গী মায়োক্তা লান্থেংনবনা ঐখোয়গী খ্বাইদগী মাঙজিন থাবা থৌদাংনি”
“কোবিদ ভেক্সিন অথু অকায়গী ওইনা শীজিন্নবা হায়বসি পুথোরক্লিবা ক্লিনিকেল ত্রাইএল দেতাগী মখা পোল্লি”
“ফেলুদা তেস্ত লাক্কদৌরিবা চয়োল খরসিদা শীজিন্নবা হৌদোক্লবা য়াই”
“ভেক্সিন কাপ্পগী মরুওইবা অসি শিন্ফমদা থোকপা অমাঙ অতা অমদি ইনফেক্সনদা এক্সপোজরগী খুদোংথিবা লৈবশিংদা মরুওইনা য়েংলগা লেপকনি”
“লৈবাকসিদা কোবিদ-১৯ ভেক্সিন মখল কয়া মখোয়গী ফংবগী ফীভমগী মতুং ইন্না য়েংলগা হৌদোকপা য়াবগী ফীভম য়েংশিন্নবা হোৎনবা য়াই”
অমুক হন্না নারকপা কেসশিংগী তশেং তশেংবা পোৎলুম খঙদোক্নবা আই.সি.এম.আর.না থিজিল্লি”
“কোবিদকী অয়ুস লায়েং অসি ইম্ম্যুনো-মোদুলেতরী, এন্তি-ভাইরেল, এন্তিপাইরেতিক অমসুং এন্তি-ইনফ্লেমেতরী মচাক য়াওই হায়বা উৎখ্রে”
11 OCT 2020 2:32PM by PIB Imphal
হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বালগী কেন্দ্র মন্ত্রী দোক্তর হর্শ বর্ধন্না নোংমাইজিং ৱারী ৱাতাইগী মঙাশুবা তাঙ্কক্তা মহাক্কী সোসিএল মিদিয়া ইন্তরেক্তরশিংনা হংলকপা ৱাহং কয়াগী পাউখুম পীখ্রে‍। কোবিদকা মরী লৈনবা তোকঙাশিং অমসুং লান্না খন্নবা ৱাফমশিং কক্লদুনা, হকশেল মন্ত্রী অদুনা কোবিদ লান্থেংনবদা অয়ুর্বেদকী থৌদাং, রিইনফেক্সনগী মতাঙদা আই.সি.এম.আর.না থিজিনগদৌরিবা, ভেক্সিন পীবগী খন্দোক্নবা মচাকশিং অমসুং মীয়াম্না তোয়না হায়নরিবা কোবিদ ভেক্সিনগী মতাঙদা মরুওইবা পাউদম কয়া মচা খায়না পীখি‍। দিল্লীগী চান্দনি চৌকতা মহাক্কী কেন্দ্রগী মীয়াম্না থেংনরিবা খুদোংচাদবা ফীভমশিং তারুবদা মদুগী পাউখুম ওইনা মহাক্না মহাক্কী কন্তেক্ত দিতেল মীয়ামগী ফম্বাক অদুদা পীরদুনা মহাক্কী কেন্দ্রদা মীয়াম্না থেংনরিবা খুদোংচাদবা ফীভম পুম্নমক লূম্না লৌদুনা কোকহনগনি হায়না থাজবা পীখি‍।
মীয়ামবু মী য়াম্না তিনবা মফমশিংদগী লাপ্না লৈনবা চেকশিনৱা থম্লদুনা অমদি চেকশিন থৌরাং লৌখৎপগী মতাঙদা লৈঙাক্না পীরিবা চৎন-কাঙলোনশিং মওং চুম্না ইন্ননবা খঙহল্লদুনা দোক্তর হর্শ বর্ধন্না মীয়ামদা লাক্কদৌরিবা কুমহৈশিং মেলা অমদি পন্দলশিংদা থোক্তুনা পাঙথোকপগী মহুত্তা য়ুম-য়ুমদা মখোয়গী নক্ন-চান্নবশিংগা লোয়ননা পাঙথোকমিন্ননবা হায়খি‍। কোবিদকী মায়োক্তা লান্থেংনবনা খ্বাইদগী মাঙজিন থাবা থৌদাংনি হায়না মীয়ামদা নীংশিংলদুনা মহাক্না লৈবাকসিগী হকশেলগী মন্ত্রী অমা ওইবগী থৌদাংদি মহীক অসিবু হন্থহন্দুনা তৌবা য়াবা তৌদুনা মী শিবা হন্থহনবনি‍। “ভগৱত গীতানা লান্মী ফুরুপকীদমক লান তৌবগী অয়াবা পীরি‍। মরম অসিনা অদোমগী লাইনীংদা অদোম্না থাজবা উৎনবগীদমক মী য়াম্না পুনশিল্লুবগী মথৌ তাদে‍। করিগুম্বা ঐখোয়না মসি তৌরবদি ঐখোয় অচৌবা খুদোংথিবা অমগী মায়কৈদা চঙশিনখিবা য়াই‍। ইবুংঙো কৃষ্ণনা নহাক্কী পান্দম.. ঐগী পান্দম অমদি ঐখোয়গী পান্দমদা পুক্নীং চঙউ হায়না তাকপিরম্মী‍‍। ঐখোয়গী পান্দমদি মহীক অসিবু লোইশিন্দুনা মীওইবা খুন্নাইবু কনবা হায়বসিনি‍। মসিনা ঐখোয়গী লাইনীংনি‍। মসিনা মালেম পুমবগী লাইনীংনি‍।”
মহাক্না মখা তাখিবদা, “তোপ তোপ্পা ফীভমদা তোঙানবা পাউখুম/থৌওং মথৌ তাই‍। লাইনীং নৎত্রগা লাই অমত্তনা নহাক্না কুমহৈ অমবু নিন-খোঙদুনা পাঙথোক্কদবনি, পন্দলদা অমদি লাইশঙদা অমদি মোস্ক্সতা চৎকদবনি হায়বা লৈতে‍।” মহাক্না লৈবাক মীয়ামদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী জীনা লাইচৎ অসি মখা তানা শন্দোরক্তনবা ৱাশক্নবা অমদি লৈবাক পুম্বগী মীয়ামদা খঙহনবগী কেম্পেন অসিদা শরুক য়ানবা অমদি থা অনিসিদা (নিংথমথা য়াওনা) পাঙথোক্কদৌরিবা ‘জন অন্দোলন’ অসিদা শরুক য়ানবা হায়রিবসিদা য়াওশিন্নবা ৱাফম থমখি‍। নোভেল কোরোনাভারস অসি নিংসা হোনবগা মরী লৈনবা মহীক অমা ওইবনা অমদি নিংসা হোনবগা মরী লৈনবা মহীক অসি অইংবা ঈশিং নুংশিৎকী ফীভমদা শন্দোকপা হেনবনা নীংথমথা মনুংদা শন্দোকপগী চাং হেল্লকপগী ওইথোকপা লৈ হায়না দোক্তর হর্শ বর্ধন্না ফোঙদোকখি‍। “মহীক অসি অইংবা ঈশিং-নুংশিৎ অমদি ঈশিং মনিলগী চাং নেমবা ফীভমদা হেন্না মপাঙ্গল কল্লি হায়বা খঙনরে‍। মীৎয়েঙ অসিদা, ভারতকী ওইনা নিংথমথাগী মতমদা নোভেল কোরোনাভাইরস শন্দোরকপগী চাং হেনগৎলক্কনি হায়বসি অরানবা ওইরোই,” হায়না মহাক্না হায়খি‍। মাস্ক/মাখুম উপ্পা, মরুওইনা মীয়াম তিনবা মফমদা, চাং নাইনা খুৎ-শা হামবা অমদি নিংসা হোনবগী মওং মতৌ ইনবা হায়রিবা কোবিদকা চুনবা লমচৎ অসি ঙাক্না চৎপনা লায়না অসি শন্দোরকপা লাকশিনবদা মতেং ওইগনি হায়না মহাক্না অচেৎপা ৱাফম থমখি‍।
দোক্তর হর্শ বর্ধন্না তেল্লবা মতমগী মনুংদা ফেলুদা তেস্ত শীজিন্নবা হৌনবগী নুংঙাইরবা পাউ তমখি‍। ইন্সতিত্যুৎ ওফ জিনোমিক্স এন্দ ইন্তিগ্রেতিব বাইওলোজী (আই.জি.আই.বি.)দা অমদি লনাই লেবশিংদা অনাবা মীওই ২০০০দা চত্থখিবা ত্রাইএল মনুংদা ফংখিবা চাংয়েংদা য়ুম্ফম ওইরগা চাংয়েং অসি চাদা ৯৬কী সেন্সিতিভিতী অমসুং চাদা ৯৮গী স্পেসিফিসিতী লৈ হায়বা উৎলি‍। মসি হৌজিক আই.সি.এম.আর.গী চাদা ৯৫ সেন্সিতিভিতী অমদি চাদা ৯৯ স্পেসিফিসিতী লৈবা আর.তি.-পি.সি.আর.গী ক্রাইতেরিয়াগা য়েংনবদা চৎনবা য়াবা ওইরি‍ হায়না মহাক্না হায়খি‍। সার্স-কোভ-২ খঙদোক্নবা চাংয়েং তৌনবা ফেলুদা পেপর স্ত্রিপ অসি সি.এস.আই.আর.-আই.জি.আই.বি.না পুথোকপনি অমদি কম্মর্সিএল ওইনা পুথোক্নবগীদমক দ্রগ এন্দ কন্ত্রোলর জেনেরেল ওফ ইন্দিয়ানা অয়াবা পীরে‍ হায়না মহাক্না মখা তাখি‍। কিত অসি দিমার্তমেন্ত ওফ এতোমিক ইনর্জী’স নেসনেল সেন্তর ফোর বাইওলোজিকেল সাইন্সেস, বেঙ্গলোরনা হান্ননা অয়াবা পীখ্রবনি‍। “মসি ফংগদবা চপ চাবা তাং অমা ঐনা পীবা ঙমদ্রবসু, ঐখোয়না মসি লাক্কদৌরিবা চয়োল খরসিদা ফংগনি হায়না লৌবা য়ারে”, হায়না মহাক্না হায়খি‍।
মীয়াম পুম্বদা হেন্না লুম্না লৌবা তার্গেত গ্রুপ খন্দোক্তুনা কোবিদ-১৯ ভেক্সিন শীজিন্নবা হৌনবগী লৈঙাক্না কমদৌনা থৌরাং তৌরিবগে হায়বা ৱাফমগী মতাঙদা, হৌরকপা মতমদা কোবিদ-১৯ ভেক্সিন অসি অকক্নবা মশীংদা ফংগনি হায়না পানরি হায়না মহাক্না শেংদোকখি‍। “ভারতকুম্বা অচৌবা লৈবাক অমদা, ভেক্সিন পীবগী ৱাফমসি এক্সপোজরগী খুদোংথিবা লৈবা, তোঙান তোঙানবা মীওই কাঙলুপশিংগী মরক্তা কোমোর্বিদিতী লৈবা, কোবিদ কেসশিংগী মরক্তা লৈরিবা শিবগী চাং, অমদি অতৈ মরম কয়াদা য়ুম্ফম ওইরগা প্রাইওরিতাইজ তৌবা য়াম্না মরুওই,” হায়না মহাক্না হায়খি‍। ভারত্তা তোঙান তোঙানবা মখলগী ভেক্সিনশিং ফংলবা য়াই অমদি মখোয়শিং অদুদগী খরনা অক্নবা চহী কাঙলূপ অমদা চুনবা য়াই অদুগা খরা অমনা চুনদবসু য়াই হায়বা ৱাফম লৈরি‍।
থৌরাং অসিদা খ্বাইদগী মরুওইবা মচাক্তি কোল্দ চেন অমসুং অতৈ পুথোক পুশিনগী ৱাফমনি মরমদি ভেক্সিন অসি খ্বাইদগী কাচিন ফাওবা য়ৌহনবদা অশোয়বা অমত্তা লৈহন্দনবা চপ চাবা থৌরাং লৌখৎপা মথৌ তাই হায়বা ৱাফম থম্লদুনা, দোক্তর হর্শ বর্ধন্না ভেক্সিন কাপনিংদবগী মরমশিং খঙদোক্তুনা মদুশিংদু মরম চানা ৱাখৈ পুরক্নবা মীয়াম্দা মমুৎ তানা খঙহন্নবগীদমক মীয়ামদা ৱাখল তাহনবগী অচৌবা থৌরাং অমা মথৌ তাগনি‍। শেন্মিৎলোনগী য়েংলগা লৈঙাক অসিনা নহা ওইরিবা অমদি ৱর্কিং ক্লাসকী মীওইশিংবু কোবিদ-১৯গী ভেক্সিনগীদমক হেন্না লূম্না লৌরি হায়বা তোকঙা অসিবু অ্ররানবনি হায়রদুনা, দোক্তর হর্শ বর্ধন্না হায়খিবদা, “ “কোবিদ-১৯ ভেক্সিনগীদমক হেন্না লুম্না লৌগদবা কাঙলুপশিং ৱাফম অনিদা: শিন্ফমগী খুদোংথিবা অমদি ইনফেক্সন এক্সপোজরগী খুদোংথিবা লৈবা, অমসুং শাথিবা লায়না নারকপা য়াবা অমদি মী শিবগী চাং হেল্লকপা য়াবগী খুদোংথিবা লৈবা, অসিদা য়ুম্ফম ওইগনি‍।”
দোক্তর অমা ওইবগী মতৌ উৎলদুনা, মহাক্না রেসপোন্দেন্ত অমদা ফেজ ১ চাংয়েং অসি পোত্থোক অসি শাফবা ওইরবরা হায়বদু খঙদোক্নবা পাঙথোকপনি; ফেজ ২ চাংয়েংনা মরুওইবা ৱাফমদা মহীক ঙাকথোকপা ঙম্বগী চাং অমদি মখা তারকপদা শাফবা ফীভম ওন্ননবা পাঙথোকপনি; ফেজ ৩ ক্লিনিকেল চাংয়েংদা শাফবা ফীভম অমদি মহীক ঙাকথোকপা ঙম্বগী চাং মখা তারকপা ওইনা ওল্লি, অমদি মরুওইবা ৱাফম ওইনা ক্লিনিকেল ত্রাইএল অসিদা মসিগী মতিং ওল্লি হায়না শন্দোক্না তাকখি‍।
ভারত্তা কোবিদ ভেক্সিন অথু অকাইগী ওইনা শীজিন্নবা য়াহনবগী মতাঙদা মন্ত্রীনা ৱাফম অসি হৌজিক খন্নরি হায়না হায়খি‍। “অনাবা মীওই শাফনা থম্নবগীদমক অথু অকাইগী ওইনা ভেক্সিন শীজিন্নবা য়াহনবগী ৱাফমসি মতিক চাবা সেফতী অমদি এফিকেসী দেতা চঙই‍। মখা তারকপা থৌরাং পুথোরক্লিবা দেতাগী মখা পোনগনি,” হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি‍।
হৌজিক ভারত্তা চাংয়েং চত্থরিবা কোবিদ-১৯ ভেক্সিনশিং অসি দোজ ২ অমসুং দোজ ৩গী ভেক্সিনশিংনি হায়না মহাক্না পাউদমখি‍। সিরুম ইন্সতিত্যুৎ ওফ ইন্দিয়া অমসুং ভারত বাইওতেক্কী ভেক্সিনশিং দোজ ২ মথৌ তাই অদুগা কেদিলা হেল্থকেয়রগী ভেক্সিননা দোজ ৩ মথৌ তাই‍। প্রিক্লিনিকেল থাক্তা লৈরিবা অ্রতৈ ভেক্সিনশিংগীদমক্তদি দোজকী চাংয়েং চত্থরি, হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি‍।
কোবিদ ভেক্সিনগীদমক অতৈ অনৌবা কেন্দিদেতশিং লৌশিনবগী মথৌ তাবগী মতাঙদা মহাক্না হায়খিবদা, “ভারতকী য়াম্লবা মীশিং অসি য়েংলগা, লৈবাক পুম্বা ভেক্সিন কাপথোকপগী মথৌ তাগদবা ফীভমদা ভেক্সিন অমা নৎত্রগা ভেক্সিন পুথোকপা অমখক্তনা ফংহনবা ঙম্লোই‍। মরম অসিনা ভারতকী মীয়ামদা ফংহনবা য়াগদবগী মতুং ইন্না লৈবাকসিদা তোঙান তোঙানবা কোবিদ-১৯ ভেক্সিনশিং পুথোরকপগী ওইথোকপা য়াবশিং য়েংশিন্নবা ঐখোয়না শেম শারি‍।” লাইচৎ মনুংসিদা পব্লিক-প্রাইভেত পার্ত্নরসিপকী মতাঙদা মহাক্কী ওইবা ৱাখল্লোন ফোঙদোক্লদুনা, দোক্তর হর্শ বর্ধন্না হৌজিক ওইরিবা ফীভমসিদা ভারতকী মীয়ামদা মশীং য়াম্না ভেক্সিন কাপথোকপা ঙম্নবগীদমক মশিং য়াম্লবা ভেক্সিন পার্ত্নরশিং মথৌ তাগনি অমদি অকক্নবা কম্পেনী অমদগী ভেক্সিন অমতমক শীজিন্নববু অখুবা মীৎয়েঙদা য়েংলোইদবনি‍ হায়না মখা তাখি‍।
মন্ত্রী অদুনা মীয়ামদা হকশেল অমসুং শাফগদবা ফীভমগা মরী লৈনবা ৱাফম অমত্তা মদুগী অচুম চুমদা হান্না থিজিন্দনা শেয়র তৌদনবা ৱাফম থমখি‍। ঐখোয়না অনৌবা কোরোনাভাইরস অসিগী মরমদা হেন্না খঙলকপা অমদি ভেক্সিন কেন্দিদেত কয়া অমা মখোয়গী ফেজ ২ অমসুং ফেজ ৩গী চাংয়েংশিং হৌরকপগা লোয়ননা মশাগীতা খনবা মীওইশিংনা শেম শাদুনা পুথোকপা অরানবা অমদি চুমদবা পাউ কয়ানা সোসিএল মিদিয়াদা থোরকপা হায়বসি শোয়দ্রবনি‍। ইনফোর্মেসন অমসুং ব্রোদকাস্তিং মন্ত্রালয়গী মখাদা লৈবা প্রেস ইনফোর্মেসন ব্যুরো (পি.আই.বি.)গী কোবিদ-১৯ ফেক্ত চেক য়ুনিৎনা সোসিএল মিদিয়া ফম্পাকশিংদা অরানবা পাউ চাং নাইনা য়েংশিল্লি হায়না হায়রদুনা মহাক্না মহাক্কী তুং ইনবশিংবু অসিগুম্বা অরানবা পাউশিং পি.আই.বি.গী ফেক্ত চেক য়ুনিত্তা পাউ পীননবা হায়খি‍।
অমুক হন্না নারকপগী কেসশিংগী মতাঙদা দোক্তর হর্শ বর্ধন্না তোঙান তোঙানবা স্তেতশিংদা মচী মচীদা অমুক হন্না নারকপগী পাউ লৈজরবসু আই.সি.এম.আর.গী দেতাবেজ নীংথিনা নৈনবদা হায়রিবা কেসশিং অসিগী অয়াম্বা শরুক্তি অমুক হন্না নারকপনি হায়না লান্না ক্লাসিফাই তৌবা ওইরম্মী‍। অমুক হন্না নারকপনি হায়না লান্না পানশিনবা অমদি তশেং তশেংনা হন্না নারকপগী মরক্তা লৈরিবা খেন্নবা খঙদোকপা য়াম্না মরুওই হায়না মহাক্না মখা তাখি‍। “তশেংনা হন্না নারকপা হায়বসিদি মপুং ফানা নাবা ফখ্রবা মীওই অমবু মহাক্কী হকচাঙদা মান্নবা নৎত্রগা খেন্নবা স্ত্রেনগী ভাইরস নৌনা চঙদুনা নাহল্লকপা অদু ওইগনি‍। আই.সি.এম.আর.না হন্না নারকপা কেসশিংগী তশেং তশেংবা পোৎলুম খঙদোক্নবা থিজিনবগী থবক অমা পায়খৎকদৌরি‍। মদুগী মহৈ চয়োল খরগী মনুংদা মীয়ামদা ফংহল্লক্কনি,” হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি‍।
লাইচৎ মনুংসিদা দোক্তরশিং লৈখিদবদা থেংনবা মহাক্কী অৱাবা অদু ফোঙদোক্লদুনা দোক্তর হর্শ বর্ধন্না হকশেলগী লমদা থবক তৌরিবশিংগী মরক্তা কোবিদ-১৯ লৌনরকপা থিংননবা লৌখৎলিবা খোঙথাঙশিংগী মতাঙদা শুগায়না পাউদমখি‍। কোবিদ-১৯ কেসশিং শেন্নরিবা হকশেলগী লমদা থবক তৌরিবা মীওইশিংবু ঙাকথোক্নবা অমদি মাঙজৌনবা লায়েংগীদমক স্তেতশিংদা পি.পি.ই. কিত, এন-৯৫ মাস্ক অমসুং ঐচ.সি.ক্যু. মপুং ফানা পীরি‍। এইমস, দিল্লীনা স্তেত লেভেল সেন্তর্স ওফ এক্সেলেন্সশিংগী চাং নাইনা ৱেবিনার কয়া পাঙথোক্তুনা শন্দোরকপা, ঙাকথোকপা অমদি কন্ত্রোল তৌবগা মরী লৈনবা চৎন-কাঙলোনশিং খঙহল্লি‍। শন্দোরকপা, ঙাকথোকপা অমদি কন্ত্রোল তৌবগী থৌওংশিংগা মরী লৈনবা ৱাফমশিংগী ত্রেনিং মোদ্যুলশিং হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়গী ৱেবসাইত অমসুং আই.গি.ও.তি.-দীক্সা ফম্পাক্তা ফংহল্লে‍। হেল্থ ফেসিলিতীশিং অমসুং ফীল্দদা কোবিদ অমসুং নন-কোবিদ মফমশিংদা থবক তৌরিবা হকশেলগী থৌমীশিংনা পর্সোনেল প্রোতেক্সন ইকুইপমেন্ত মওং চুম্না মরম চানা শীজিন্নবা চৎন-কাঙলোনসু হকশেল মন্ত্রালয়না থোকখ্রে হায়না মহাক্না মখা তাখি‍।
ঐখোয়গী কোরোনা লান্মীশিংগী চেকশিন থৌরাং মতিং চানা লৌখৎনবগীদমক্তা মহাক্না স্তেত হকশেল মন্ত্রীশিং অমসুং অতৈ হকশেলগী ওফিসিএলশিংগা পাউ হেক হেক ফাওনরি হায়নসু মন্ত্রীনা পাউদমখি‍।
আইসোলেসনদা লৈরিবা মীওইশিংগী মেদিকেল এতেন্সনগী কোলশিংগী পাউখুম পীরদুনা, দোক্তর হর্শ বর্ধন্না লাইচৎ মনুংসিদা অনাবা মীওইশিংদা লৈঙাক্না অচুম্বা লায়েং পীবা ঙমহনতা নত্তনা তমথিরবা মহী অসি শন্দোরকপা লাকশিনবদা মতেং ওইরিবা ভারতকী তেলিমেদিসিন সর্ভিস অসি মীয়াম্না পাম্না শীজিন্নবা হেনগৎলকপদা অপেনবা ফোঙদোকখি‍। হায়রিবা অনৌবা অমদি পুক্নিং থৌগৎনিংঙাই ওইবা ফীভম অসিগী মতাঙদা খন্নরদুনা মহাক্না হায়খিবদা, “ইসঞ্জীবানিদা তোঙান তোঙানবা স্তেত লৈঙাকশিংগী হকশেল লোয়শঙশিংগী প্রাক্তিস্নর ১২,০০০ হেন্না য়াওরি অমদি মখোয়গী সর্ভিসশিং লৈবাকসিগী স্তেত ২৬কী দিস্ত্রিক্ত ৫১০দগী মীয়াম্না শীজিন্নরি‍। ফম্পাক অসিদা অহানবা কন্সল্তেসন লাখ ১ য়ৌবদা থা ৩লোম চঙখি অদুগা অকোনবা কন্সল্তেসন লাখ ১দি শুপ্নতগী চয়োল ৩গী মনুংদা তৌদুনা চাউনা মায় পাক্লি‍।”
নোংমাইজীং ৱারী ৱাতাই মনুংদা, দোক্তর হর্শ বর্ধন্না অহানবা তাঙ্কক্তা ভারত লৈঙাক্না কোবিদ-১৯ লাইচৎ থেংননবগীদমক্তা স্তেত অমসুং য়ু.তি.শিংদা লুপা করোর ৩০০০ থাদোকখি‍। স্তেত/য়ু.তি. অহুম নত্তনা অতৈ অয়াম্বনা মখোয়দী পীখিবা শেন্ফম পুম্নমক শীজিন্নখ্রে: মহারাস্ত্রনা হায়রিবা শেন্ফম অসিগী চাদা ৪২.৫ খক্তমক শীজিন্নখ্রে অমদি চান্দিগরনা চাদা ৪৭.৮ অমদি দিল্লীনা চাদা ৭৫.৪ শীজিন্নদুনা মতুং ইল্লি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি‍।
কোবিদ-১৯ লায়েংবদা অয়ুস ফোর্মুলেসনগী কান্নবগী মতাঙদা ঙাঙনরিবা ৱাফমশিংগী পাউখুম পীরদুনা দোক্তর হর্শ বর্ধন্না সেলুতোজিনেসিসকী ৱাখল্লোনগী মতাঙদা অমদি হায়রিবা ফোর্মুলেসন অসিনা কমদৌনা অনাবা মীওইশিং মপুং ফানা ফগৎলকপদা পান্দম থম্বগে হায়বগী মতাঙদা শন্দোক্না তাকখি‍। মনুং হঞ্জিনবা স্তদী ওফ লিতরেচর অমসুং সিলিকো স্তদী, এক্সপরিমেন্তেল স্তদী অমসুং ক্লিনিকেল স্তদীশিংদগী ফংবা সাইন্তিফিক ওইবা খুদম চাংদমশিংগী মতাঙদা পল্লদুনা মহাক্না হায়খিবদা, “নিংথৌখোঙলি, অশ্বগন্ধ, নিংথৌখোংলি অমসুং উচিথিগী পুনশিনবা অমসুং অয়ুস ৬৪দা ইম্ম্যুনো-মোদুলেতরী, এন্তি-ভাইরেল, এন্তিপাইরেতিক অমসুং এন্তি-ইনফ্লেমেতরী মচাকশিং য়াওই হায়বা উৎপা থিজিনবা মশীং খঙদনা লৈরি‍। মসি শীজিন্নবনা কোবিদ-১৯ মহীক্কা য়াম্না চুশিন্নবা ফীভমসু ইন-সিলিকো স্তদীশিংদা থেংনখ্রে।” পনখ্রিবা হিদাকশিং অসিনা প্রোফাইলেক্সিস, সেকেন্দরী প্রিভেন্সন অমসুং কোবিদ-১৯না শোকহল্লবা কেসশিং মেনেজ তৌবদা পীরিবা শাফম য়েংশিন্নবা সাইন্তিফিক স্তদীশিং লৈঙাক্না শেমখিবা ইন্তরদিসিপ্লিনরী তাস্ক ফোর্সকী রিকমেন্দেসনগী মতুং ইন্না হৌখ্রে হায়না মহাক্না পাউদমখি‍।
চ্যৱনপ্রাসকী কান্নবশিং নীংশিংলদুনা, দোক্তর হর্শ বর্ধন্না অকক্নবা মতম খরা চ্যৱনপ্রাস চাং নাইনা চাবা মীওইশিংদা মখোয়গী অপুনবা হকশেলগী ফীভম ফগৎলি অমদি লায়না ঙাকথোকপা ঙম্বগী পাঙ্গল হেনগৎহল্লি হায়না ক্লিনিকেল স্তদীশিংদগী ফংবা পাউশিংনা উৎলি অমদি চিনিনা মসিগী মরুওইবা মচাক অমা ওইবা মরম্না শীজিন্নরিবা মীওইশিংনা কৈথেলদগী চিনি য়াওদবা মখল থিবা য়াই‍ হায়না হায়খি‍।
‘সন্দে সমবাদ’কী মঙাশুবা তাঙ্কক য়েংনবগীদমক মখাদা পীরিবা লিঙ্কশিং অসিদা নম্বীয়ু:
ত্বীত্তর: https://twitter.com/drharshvardhan/status/1315196225805717505?s=20
ফেসবুক: https://www.facebook.com/watch/?v=1045439492574995
য়ুত্যুব: https://www.youtube.com/watch?v=V8M-ujWIqoA
দি.এচ.ভি. এপ: http://app.drharshvardhan.com/download

Ministry of Health and Family Welfare
Dr Harsh Vardhan shares his Personal Cell Number to alleviate problems of his constituents during Sunday Samvaad-5
“No religion or God says that you have to celebrate a festival in an ostentatious way”
“Fighting against COVID is our foremost Dharma”
“Emergency Use Authorization for COVID vaccine will depend on clinical trial data generated”
“Rollout of FELUDA Test expected in the next few weeks”
“Occupational Hazard and the Risk of Exposure to Infection primarily to determine Vaccination Priority”
“Open to Assessing the Feasibility of Introducing several COVID-19 vaccines in the country as per their availability”
“ICMR study to understand the True Burden of re-infected cases”
“AYUSH remedies for COVID have proven immuno-modulatory, anti-viral, antipyretic and anti-inflammatory properties”
11 OCT 2020 2:32PM by PIB Delhi
Dr. Harsh Vardhan, Union Minister of Health and Family Welfare responded to a volley of questions fielded by his social media interactors on the fifth episode of Sunday Samvaad. Sternly squashing rumours and removing popular misconceptions regarding COVID, the Health Minister gave detailed information on the role of Ayurveda in the fight against COVID, ICMR’s upcoming study on cases of reinfection, the selection criteria for vaccination and other critical information regarding the much touted COVID Vaccine.Upon learning on the various difficulties faced by his constituents in Chandni Chowk, Delhi he shared his contact details in the public platform as a response and assured that all issues faced by people in his constituency would be resolved on priority.
Warning people to stay away from large congregations and diligently follow the guidelines issued by the government regarding precautions to be taken, Dr. Harsh Vardhan requested people to celebrate upcoming festivals at home, with their loved ones, instead of going out to fairs and pandals. Reminding people that fighting against COVID is the foremost Dharma, he explained that his Dharma as the Health Minister of the country is to mitigate the virus and prevent deaths at any cost. “The Bhagwad Gita condones war for the warrior class. So, there is no need to congregate in large numbers to prove your faith or your religion. If we do this, we may be heading for big trouble. Lord Krishna says concentrate on your goal..my goal and your goal .. OUR goal is to finish this virus and save humanity. This is our religion. The religion of the whole world.”
He added that “Extraordinary circumstances must draw extraordinary responses. No religion or God says that you have to celebrate in an ostentatious way, that you have to visit pandals and temples and mosques to pray”. He exhorted citizens to join the Prime Minister Shri Narendra Modi ji’s clarion call to take a pledge and join the massive country-wide awareness campaign and “Jan Andolan” during the two months (including the winter season) so that the pandemic does not spread further. Dr Harsh Vardhan shared the possibility of increased novel coronavirus transmission during winters as it is a respiratory virus and the transmission of respiratory viruses is known to increase during the colder weather. “These viruses are known to thrive better in the cold weather and low humidity conditions. In view of these, it would not be wrong to assume that the winter season may see increased rates of transmission of the novel coronavirus in the Indian context too,” he noted. Adhering to the Covid appropriate behaviours of wearing masks/face covers, especially when in public places, regularly washing of hands and maintaining of respiratory etiquette ill help us to contain the spread of the diseases, he reiterated firmly.
Dr. Harsh Vardhan shared the good news of the rollout of the FELUDA Test in the near future. Based on tests in over 2000 patients during the trials at the Institute of Genomics and Integrative Biology (IGIB) and on testing in private labs, the test showed 96% sensitivity and 98% specificity. This compares favourably to ICMR’s current acceptation criteria of RT-PCR Kit of at least 95% Sensitivity and at least 99% Specificity, he stated. He added that the Feluda paper strip test for SRS-CoV-2 diagnosis has been developed by CSIR-IGIB and has been approved by the Drug Controller General of India for a commercial launch. The kit has already been validated by the Department of Atomic Energy’s National Centre for Biological Sciences, Bangalore. “While I cannot put an exact date on the availability, we should expect this test within the next few weeks”, he said.
On the issue of how the government plans to roll out the COVID-19 vaccine by prioritizing target groups in the entire population, he clarified that it is anticipated that supplies of COVID-19 vaccines would be available in limited quantities in the beginning. He said “In a huge country like India, it is critical to prioritize vaccine delivery based on various factors such as per risk of exposure, comorbidity among various population groups, the mortality rate among COVID Cases, and several others.” He also added that India is looking at the availability of several different types of vaccines, of which some may be suitable for a particular age group while others may not be.
Reiterating that the most important component of the planning is the cold chain and other logistics which need to be planned appropriately to ensure no glitches occur in vaccine delivery even at the last mile, Dr Harsh Vardhan highlighted the need of the massive advocacy required for building community sensitization activities to understand the reasons for vaccine hesitancy and address them appropriately. Categorically denying the rumours of the Government prioritizing young and working-class for the COVID-19 vaccine for economic reasons, Dr Harsh Vardhan said, “the prioritisation of groups for COVID-19 vaccine shall be based on two key considerations: Occupational hazard and risk of exposure to infection, and the risk of developing severe disease and increased mortality.”
Putting on his doctor hat, he explained to a respondent that the Phase I trials are done primarily to establish the safety of the product; Phase II Trials measure immunogenicity as a primary endpoint and safety as a secondary endpoint; In Phase III clinical trials, both safety and immunogenicity continue to be measured as secondary endpoints; efficacy being the primary endpoint for this phase of a clinical trial.
On the issue of Emergency Use Authorization of COVID vaccines in India, the Minister said that the issue is being deliberated at present. “Adequate safety and efficacy data is required for emergency use authorization vaccine approval for ensuring patient safety. Further course of action will depend on the data generated,” he added.
He informed that COVID-19 Vaccines currently in trial in India are 2 dose and 3 dose vaccines. Vaccine by Serum Institute of India and Bharat Biotech require 2 Doses while the Cadila Healthcare vaccine requires 3 Doses. For other vaccines in preclinical stages, the dosing is being tested, he stated.
On the need to include other novel candidates as COVID Vaccine, he said, “Considering the large population size of India, one vaccine or vaccine manufacturer will not be able to fulfil the requirements of vaccinating the whole country. Therefore, we are open to assessing the feasibility of introducing several COVID-19 vaccines in the country as per their availability for the Indian population.” Sharing his views on Public-Private Partnership during the Pandemic, Dr Harsh Vardhan further said that the present situation demands multiple vaccine partners to ensure maximum vaccination coverage to the Indian population and the use of a single vaccine from a certain company should not be seen through a negative lens.
The Minister requested people to not share any content related to health & safety without double-checking its veracity. He added that as we learn more about the novel coronavirus and more vaccine candidates start their Phase II and Phase III Trials, there is bound to be a lot of fake and incorrect news on social media that is perpetrated by people with vested interests. He shared that the COVID-19 Fact Check Unit in the Press Information Bureau (PIB) under Union Ministry of Information & Broadcasting is regularly scanning social media platforms for fake news and requested his followers to report such fake news to PIB‟s fact check unit.
On the matter of cases of reinfection, Dr Harsh Vardhan stated that though there are sporadic reports of reinfection surfacing in various states, careful analysis of ICMR database reveals that many of these cases have actually been misclassified as reinfections. He added that it is very important to differentiate mislabeled reinfection from actual reinfection. “Actual reinfection would mean a fully recovered person getting infected by a freshly introduced virus in his/her body, belonging to the same or different strain. ICMR is commissioning a study to understand the true burden of re-infected cases. Results will be shared in a couple of weeks”, he said.
Expressing personal trauma at the loss of doctors to the pandemic, Dr Harsh Vardhan detailed steps taken to prevent occurrences of COVID-19 infection among healthcare workers. States are thoroughly supported in terms of PPE Kits, N-95 masks and HCQ for the protection and prophylaxis of healthcare workers managing COVID cases. AIIMS, Delhi regularly conducts a series of webinars with the State Level Centers of Excellence where guidelines on Infection, Prevention and Control get further disseminated. Training modules have been made available on the Ministry of Health & Family Welfare website as well as iGoT - Deeksha platform on infection, prevention and control practices. He added that the Ministry of Health has also issued guidelines on rational use of Personal Protection Equipment for healthcare workers working in COVID and non-COVID areas of health facilities and in the field.
The Minister also informed that he keeps talking personally to all State health ministers and other health officials to ensure that our corona warriors are well taken care of.
Responding to calls for medical attention to people in isolation, Dr. Harsh Vardhan noted with satisfaction the sharp increase in acceptance of telemedicine services in India which have not only enabled the government to provide the right care to patients during the Pandemic, but also helped to contain the transmission of the dangerous virus. Discussing this new and encouraging development, he said, “eSanjeevani has over 12,000 practitioners of various State Government Health Departments and their services have been sought so far by people from 510 districts, across 26 states in the country. While the first 1 Lakh consultations on the platform took around 3 months, the last 1 Lakh consultations have come up in well under 3 weeks, which is a great achievement.”
During the Sunday Samvaad conversation, Dr Harsh Vardhan shared that in the first phase the Government of India has released Rs 3000 Crores to States and UTs to battle COVID-19 pandemic. Almost all, except three States/UTs, have utilized the complete grant given to them: Maharashtra has only used 42.5% of the grant followed by Chandigarh at 47.8% and Delhi at 75.4%, he stated.
Answering the criticism surrounding the efficacy of AYUSH formulations in the treatment of COVID-19, Dr Harsh Vardhan explained the concept of Salutogenesis and how these formulations target holistic recovery of patients. Pointing to in-depth study of literature and scientific evidence generated from in silico studies, experimental studies, and clinical studies, he said, “Guduchi, Ashwagandha, Guduchi & Pippali combination and AYUSH 64 have a substantial number of studies which prove their immuno-modulatory, anti-viral, antipyretic and anti-inflammatory properties. These interventions have also shown a good binding affinity with COVID-19 virus in in-silico studies.” He further informed that scientific studies have been initiated with the aforesaid remedies to assess their impact in the prophylaxis, secondary prevention and management of COVID-19 afflicted cases on the recommendations of the Interdisciplinary Task Force set up by the Government.
Recounting the benefits of Chyawanprash, Dr Harsh Vardhan stated that the information available through clinical studies have shown that individuals who consume Chyawanprash regularly for a definite period of time show improvement in overall health status and immunity and while sugar is an essential component, customers can opt for sugar-free versions in the market.
To watch the fifth episode of ‘Sunday Samvaad’, please click at the following links:
Twitter: https://twitter.com/drharshvardhan/status/1315196225805717505?s=20
Facebook: https://www.facebook.com/watch/?v=1045439492574995
Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=V8M-ujWIqoA
DHV App: http://app.drharshvardhan.com/download