সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
দি.এস.তি.না আই.বি.এম.গা খুৎশম্নদুনা নুপী ছাত্রগী খুদোংচাবা ফংনবা এস.তি.ই.এম. শাগৎকদৌরি
খুৎশম্নবা অসিনা দি.এস.তি.গী খোঙথাং মখল অনি লৌখৎকনি – বিগ্যান জ্যোতি অমসুং ইনগেজ ৱিথ সাইন্স (বিগ্যান প্রসার)
‘ইনগেজ ৱিথ সাইন্স’খাইদোকপা অসিনা হকথেংননা অমগা অমগা তম্বগী মফম অমা ফংগনি অমসুং লৈবাক অসিগী নহাশিংবু পুক্নিং থৌগৎকনি: প্রোফেসর অশুতোশ শর্ম্ম, দি.এস.তি. সেক্ত্রেতরি
09 OCT 2020 4:10PM by PIB Imphal
মেরিৎ লৈরবা নুপীমচাশিংগী মখোয়না থৱায় য়াওজবা সাইন্স তেক্নোলোজি, ইঞ্জিনিয়রিং অমসুং মেথমেতিক্স (এস.তি.ই.এম.)দা খুদোংচাবা পীরদুনা আই.বি.এম.গা খুৎশম্নদুনা লৈবাক অসিদা লৈরিবা সাইন্সকী ওইবা থৱায় য়াওবা অসিবু পুক্নিং থৌগৎনবা মহৈ তমফম অমা চাওথোক্লে।
২০২০গী ওক্তোবরগী ৮দা দিপার্তমেন্ত ওফ সাইন্স এন্দ তেক্নোলোজি (দি.এস.তি.) অমসুং আই.বি.এম. ইন্দিয়ানা খুৎশম্নদুনা দি.এস.তি.গী খোঙথাং মখল অনি– বিগ্যান জ্যোতি অমসুং ইনগেজ ৱিথ সাইন্স (বিগ্যান প্রসার) লৌখৎকনি হায়না লাওথোকখি।
বিগ্যান জ্যোতি অসি এস.তি.ই.এম.দা মহৈ তম্লিবা নুপীমচা ছাত্রশিংবু পুক্নিং থৌগৎনবা থৌরম্নি অমসুং মখোয়বু পুক্নিং থৌগৎতুনা এস.তি.ই.এম.গী কেরিয়রদা গ্রেদ ৯দগী ১২ ফওবদা লৈবা মেরিৎ লৈরবা নুপীমচাশিংবু মখোয়গী অৱাংবা থাক্তা মহৈ তম্বা ফংনবা মরুওইনা মকোক থংবা কোলেজশিংদা ফংনবা শেম্বনি।
বিগ্যান প্রসার হায়রিবা ইনগেজ ৱিথ সাইন্স অসিনা অতোপ্পা খোংথাং অমা লৌদুনা ছাত্র, ওজা অমসুং সাইন্তিসশিংগা উনদুনা হায় স্কুল ছাত্রদগী হেন্না থাক হেন্না ৱাংবা মহৈ তমফমদা শম্নহন্দুনা মখোয়দা থৱায় য়াওবা অমসুং কাংলুপ অমা শাগৎপনি।
খুৎশম্নবা অসি লাওথোক্লদুনা দি.এস.তি.গী সেক্ত্রেতরি প্রোফেসর আশুতোশ শর্ম্মনা হায় মদুদি “আই.বি.এম.গা খুৎশম্নবা অসিনা দি.এস.তি.গী থৌরম অসি শেমগনি অমসুং বিগ্যান প্রাসারনা ছাত্র অমসুং ওজা উন্নবা অসি য়াম্না চাওনা ফংলগনি। অমগা অমগা থেংনদুনা মহৈ তমগদৌরিবা ‘ইনগেজ ৱিথ সাইন্স’ অসিনা তম্বদা মরী লৈনবা শেমগনি অমসুং লৈবাক অসিগী নহাশিংদা সাইন্তিফিক ওইবা ইথিল অসি পুক্নিং থৌগৎকনি”।
“ইনগেজ ৱিথ সাইন্স হায়রিবা মফম অসিদা ছাত্রশিংনা থেংনদুনা, শরুক য়াদুনা অমসুং য়াওশিন্দুনা সেম্পল লৌবা অমসুং এস. অমসুং তি. অয়াওবা লৌবা, ক্লাউদ য়াওবা, অচৌবা দেতা অসিনচিংবা অসি দিজিতেল খুলাইনা শিজিন্নবা অসিনি” হায়না মহাক্না হায়খি।
দি.এস.তি.না লৌখৎলিবা বিগ্যান জ্যোতি অসিনা মিয়েং থম্লিবা অসি অৱাংবা মহৈগী থাক হায়বদি নুপীনা ইঞ্জিনিয়রিং অমসুং তেক্নোলোজিগী স্ত্রীমদা ৱাৎলিবা অসিগী থেংনরিবা নুঙাইতবাশিং অসি কোকহনবনি। ঙসিদগী চহি মঙা ফাওবদা ঐখোয়না নুপী ছাত্রশিং অসিবু ঞ্জিনিয়রিং অমসুং তেক্নোলোজিগী স্ত্রীমদা শরুক অহুম হেনগৎহনবা পাম্মী” প্রোফেসর আশুতোশ শর্ম্মনা উৎখি।
বিগ্যান জ্যোতিগী থৌরম অসি দি.এস.তি.না ২০১৯দা নুপীমচাশিংবু অৱাংবা থাক্কী মহৈ তম্বা ফংহনবা অমসুং এস.তি.ই.এম.গী লমদা তুংগী লম্বী য়াৎনবা হৌদোকখিবনি। থৌরম অসিদা স্কোলারশীপ, মনাক নকপা সাইন্তিফিক্কী লোয়শংদা চৎপা, সাইন্স কেম্প, ফাওরবা সাইন্তিস নুপীশিংদগী ৱা ঙাংবা তাবা, তুংগী লম্বীগীদমক তান্নবা অসিনি। হায়রিবা থৌরম অসি হৌজিক্কী ওইনদি দিস্ত্রীক্ত ৫৮গী জাৱাহার নোবোদয়া বিদ্যালায়া (জে.এন.ভি.)দা ছাত্র ২৯০০না শরুক য়ারি। আই.বি.এম. ইন্দিয়াগা খুৎশম্নবা অসিনা হৌজিক তৌরিবা থৌরমশিং অসিদা মপাঙ্গল হাপকনি অমসুং তুংদা স্কুলশিং হেন্না য়াওহনগনি। আই.বি.এম. ইন্দিয়াদা থবক তৌরিবা নুপী এক্সপার্তশিংনা নুপীমচা ছাত্রশিংগা উন্নদুনা এস.তি.ই.এম.গী থৌরম মখাদা লৈরিবা তুংগী লম্বীগীদমক ৱারি শাগনি।
“হৌজিক এস.তি.ই.এম. মহৈ তম্বদা নুপা নুপী খাইদবা মতম অদু য়ৌরবনি অমসুং হৈ-শিংলবাশিংবু য়োকখৎপগী অনৌবা লম্বী অদু লাক্লবনি। দি.এস.তি.গা খুৎশম্নদুনা চৎপা অসিনা নুপীমচা ছাত্রশিংবু ১০+২ কোর্সশিং পীনবা ঐখোয়গী এস.তি.ই.এম. থৌরমশিং চাওথোক্কনি,” হায়না মিস্তর সান্দিপ পাতেল, এম.দি., আই.বি.এম. আই/এস.এ.না হায়খি।
দি.এস.তি. অমসুং আই.বি.এম. ইন্দিয়ানা পান্দম থম্লিবা অসি য়াম্না লিংবা এস.তি.ই.এম.গী ইকোসিস্তেম অমা শেমদুনা মদুনা য়াম্না লুনা খনবা, থবক অরুবা লাইথোকহনবা, মথংগী শুরোলগী অনৌবা পুথোকপা হায়রিবা অসিদা এৱার্দ-এম.এ.এন.এ.কে. (মিলিয়ন মাইনস ওকমেন্তিং নেস্নেল এসপিরেসন এন্দ নোলেজ) – হায়রিবা অসি থৌরম অসিনা স্কুলগী ছাত্রদগী ৱাখল মিলিয়ন অমা সাইন্সকী লমদা শাগৎপনি। দি.এস.তি. অমসুং আই.বি.এম. ইন্দিয়ানা পুন্না থবক তৌমিন্নদুনা মখা তানা পুনশিনবা অমসুং ইজুকেসন ইকোসিস্তেম অসিদা সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজি চাওখৎনবা ইন্দিয়াদা লৈরিবা ওজা অমসুং ছাত্রাশিংগী অতেনবা কোর্সশিং, ৱার্কশোপ, মেন্তোরিং অমসুং ওনলাইন সাইন্স কন্তেন্ত কম্ম্যুনিকেসন পাংথোকপা।
খুৎশম্নবা অসিগী নাকন অমদা,আই.বি.এম.না বিগ্যান প্রাসারগা থবক তৌমিন্নগনি – হায়রিবা অসি দি.এস.তি.গী মখাদা মরোমদোম লেপচবা অমসনি মসিনা লালোং কয়া তৌদুনা ‘ইনগেজ ৱিথ সাইন্স’ য়াওনা ইন্দিয়াগী সাইন্স অসি মমিং চৎনবা হোৎনবদা মতেং পাংলি। খুৎশম্নবা অসিগী শরুক অমা ওইনা আই.বি.এম.না নোংমা নোংমাগী ওইবা থৌরম কয়া অমা পাংথোক্কনি, মসিদা ছাত্রগী ৱার্কশোপ, সেমিনার অমসুং মখোয়গী হৈ-শিংবা অসি পুখৎপা য়াওরি। প্লেতফোর্ম অসিনা ছাত্রশিংবু পাউ ফাওনবা, শরুক য়াবা অমসুং থবক খুদিংদা য়াওবা লোয়ননা সেম্পল লৌবা অমসুং এস. অমসুং তি.গী এক্তিব কনজুমসন, ক্লাউদ য়াওবা, অচৌবা দেতা অসিনাচিংবা অসিনি।
‘ইনগেজ ৱিথ সাইন্স’ অসিনা স্কুলশিং, স্কুলগী অকোইবদা শুত ইন্তরেক্তিব প্রোগ্রাম, ৱিন্দো রিকোক্নেসন পীবা, এস.অমসুং তি. সবজেক্কী খনগৎলবা ওজাশিং থাগৎপা অসিদা মরুওইনা চৎথগনি।

Ministry of Science & Technology
DST collaborates with IBM to build STEM career opportunities for girl students
Collaborations to scale up two DST initiatives--Vigyan Jyoti and Engage with Science (Vigyan Prasar)
Scaling up of the interactive learning platform ‘Engage with Science’ will make learning relevant and foster scientific spirit among the country’s youth: Professor Ashutosh Sharma, Secretary DST
09 OCT 2020 4:10PM by PIB Delhi
Existing opportunities for meritorious girls to nurture their interest in Science Technology, Engineering, and Mathematics (STEM) will be expanded and a learning platform scaled to make learning relevant and foster scientific spirit among the country’s youth in partnership with IBM.
The Department of Science & Technology (DST) and IBM India announced collaborations to scale up two DST initiatives--Vigyan Jyoti and Engage with Science (Vigyan Prasar), on October 8, 2020.
Vigyan Jyoti is a programme to promote STEM learning among girl students and to inspire them towards STEM careers by creating a level-playing field for meritorious girls from grades 9 to 12 to pursue STEM in their higher education, especially from the top colleges in the areas where girls are hugely underrepresented.
Engage with Science of Vigyan Prasar is another initiative to build interest and create a community of practice with students, teachers, and scientists connecting the high school students to the higher education institutions.
Announcing the collaborations Professor Ashutosh Sharma, Secretary DST, said, “The partnership with IBM will make these programs of DST and Vigyan Prasar reach the students and teachers in interactive ways on a large scale. Scaling up of the interactive learning platform ‘Engage with Science’ will make learning relevant and foster scientific spirit among the country’s youth, it would address the school students directly who need more knowledge outside the classroom and provide insights into an interactive way of learning, thus helping sift the useful from the useless.”
“The engage with Science platform will make students interact, participate and get involved with the sampling and active consumption of S&T content, including Cloud, Big Data, etc. through the usage of digital tools,” he added.
“Vigyan Jyoti initiative by DST focuses on solving the multidimensional problems associated with meager representation of women in Engineering and Technology streams in higher education by building confidence and excitement towards these streams. In 5 years from now, we want to see the proportion of girl students enrolled in engineering and technology streams increasing to one-third of the total,” Professor Ashutosh Sharma pointed out.
The Vigyan Jyoti programme was launched by DST in 2019 to inspire girl students to pursue higher education and career in STEM fields. The program provides a scholarship, visit to nearby scientific institutions, science camps, lecturers from eminent women scientists, and career counseling. The program is currently implemented by Jawahar Navodaya Vidyalaya (JNV) in 58 districts, with the participation of about 2900 students. The partnership with IBM India will strengthen the current activities and expanded to include more schools in the future. Women tech experts working at IBM India will interact inspire girl students to plan for a career in STEM under the program. This will strengthen the DST’s initiative to increase the number of women in technology fields.
“It is the need of the hour to promote gender diversity in STEM education and to create new avenues for cultivating diverse talent. The collaboration with DST will expand our STEM program to girl students pursuing 10+2 courses,” said Mr. Sandip Patel, MD, IBM I/SA.
DST and IBM India aim to create a robust STEM ecosystem that nurtures critical thinkers, problem-solvers, and next-generation innovators through Inspire Awards-MANAK (Million Minds Augmenting National Aspirations and Knowledge) – a program targeting to build one million ideas rooted in science from school students. DST and IBM India will work together to further integrate and develop Science & Technology in the education ecosystem with short term courses, workshops, mentoring, and online science content communication for teachers and students in India.
In the other collaboration launched alongside, IBM will work with Vigyan Prasar – an autonomous body under the DST to help India’s science popularization agenda through several strategic initiatives, including ‘Engage With Science’. This is an interactive platform that will be built on top of the India Science Over-The-Top (OTT) platform to encourage and inspire high school students to pursue Science & Technology (S&T) for a career. As part of the collaboration, IBM will run the day-to-day activities of the program, including student workshops, seminars, and leverage its expertise to mentor the students. The platform will make students interact, participate and get involved with the sampling and active consumption of S&T content, including Cloud, Big Data, etc. through the usage of gamification tools and AI/ML components.
‘Engage With Science’ will actively engage with schools, shoot interactive programmes in the school premises, provide windows of recognition, and glorification to select teachers of S&T subjects. The programmes, when aired on India Science channel, shall, in turn, create a fan following and community creation around teachers and schools.