হাউশিং অমসুং অর্বান পোবর্তী এল্লিবেসন মন্ত্রালয়
হিমাচল প্রদেশতা এ.এম.আর.য়ু.তি. প্রোজেক্ত ৩২ লোইশিল্লে – প্রোজেক্ত ৪১ পায়খৎলি
উত্তরাখন্দদা প্রোজেক্ত ৪৭ লোইশিনখ্রে অমদি প্রোজেক্ত ১০০ পায়খৎলি
ঐচ.পি.দা ১৩,০০৩ পান্দম থমবদা অনৌবা য়ুমথোঙগী তোতি কনেক্সন ১৭,৬৩০ পানখ্রে
ঐচ.পি.না হৌজিক ফাওবদা সিৱর কনেক্সন ২৩,০০৬কী পান্দম থমবদা ২৬,০৩৪ পানখ্রে – পান্দম থমখিবা স্ত্রীতলাইত ১২,১৮৬গী মনুংদা ৯,৬২১ এল.ই.দি. শিন্দোকখ্রে
স্তেত অনিমক্না মিসন সহরশিংদা ও.বি.পি.এস. পায়খৎলি
স্তেত অনিমক্কী মিসন সহর পুম্নমক্তা ক্রেদিত রেতিংগী থবক লোইশিল্লে
হিমাচল প্রদেশ অমসুং উত্তরাখন্দদা অর্বান মিসনগী খোঙজেল য়েংশিনখ্রে
09 OCT 2020 12:51PM by PIB Imphal
হাউজিং অমসুং অর্বান এফ্যার্স মন্ত্রালয় (এম.ও.ঐচ.য়ু.এ.)গী সেক্রেতরী শ্রী দুর্গা শঙ্কর মিস্রানা হিমাচল প্রদেশ অমসুং উত্তরাখন্দ স্তেতকী চীফ সেক্রেতরী/প্রিন্সিপাল সেক্রেতরী/ মকোক থোংবা ওফিসিএলশিংগা মমাঙ থাদা ৱারী ৱাতায় শানবা মতমদা স্তেতশিং অসিনা এ.এম.আর.য়ু.তি. মিসনগী মখাদা খোঙজাল লৈনা পায়খৎলিবা থবকশিংগীদমক থাগৎলদুনা পীনিংলিবা কান্নবশিং মীয়ামদা মতম চানা য়ৌহন্নবা প্রোজেক্তশিং অদু খোঙজেল হেন্না য়াঙশিন্না পায়খৎনবা ৱাফম থমখি‍। চীংগী স্তেত অনিদুগী মতাঙদা চাদা ৯০ ওইরিবা সেন্ত্রেল এসিস্তেন্স ফংবা য়াননবা প্রোজেক্ত পুম্নমক শাংদোক্লবা মিসনগী মতম মার্চ ৩১, ২০২১ ফাওবগী মনুংদা লোইশিন্নবা মহাক্না মখোয়গী মফমদা পাউতাক পীখি‍। ৱারী ৱাতা শানবা অদুদা, হিমাচল প্রদেশ স্তেত্তা প্রোজেক্ত ৩২ লোইশিল্লে অমদি প্রোজেক্ত ৪১না পায়খৎলি হায়বা ৱাফম তম্লকখি‍। উত্তরাখন্দদা লুপা করোর ৫৯৩গী এস.এ.এ.পি. সাইজ লৈবদা প্রোজেক্ত ১৫১ পায়খৎখি‍। মসিগী মনুংদা প্রোজেক্ত ৪৭ লোইশিল্লে অমদি প্রোজেক্ত ১০০ পায়খৎলি‍।
এ.এম.আর.য়ু.তি.কী লৈবাক্কী রেঙ্কিংদা হিমাচল প্রদেশনা ১৫শুবদা অমদি উত্তরাখন্দনা ২৪শুবদা লৈ হায়বা ৱাফম পাউদমখি‍। হায়রিবা স্তেতশিং অসিনা লৌখৎলিবা থৌরাংবু শিংথারদুনা, এম.ও.ঐচ.য়ু.এ. সেক্রেতরীনা মখোয়দা মখা তানা হোৎনদুনা মখোয়গী পর্ফোর্মেন্স ফগৎহন্দুনা মকোক থংবা স্তেত ১০গী মনুং চনবা ঙম্নবা ৱাফম থমখি‍। হিমাচল প্রদেশনা অনৌবা য়ুমথোঙ ১৭,৬০০তা তোতি শমদুনা য়ুমথোঙ ১৩,০০৩গী পান্দম অদু ফংবা ঙমখ্রে‍। উত্তরাখন্দনা হৌজিক ফাওবদা অনৌবা তোতি ৩৬,৫৫৪ শমখ্রে‍। উত্তরাখন্দদা মখোয়গী তোতি শম্বগী থবক য়াঙশিনহন্দুনা পুম্নমক কোনশিনবা ঙম্ননবা মখোয়গী পান্দম খোঙজেল য়াঙনা ফংননবা ৱাফম থমখি‍। এম.ও.ঐচ.য়ু.এ. সেক্রেতরীনা পাইপ শম্বদা নীংথিনা চেকশিন্দবা থোকহন্দনবা ৱাফমদা মীৎয়েঙ চঙনবা অমদি প্লমবরশিংগীদমক কেপাসিতী বিল্দিং পাঙথোক্নবা ৱাফম হৌদোকখি‍।
হিমাচল প্রদেশনা সিৱর কনেক্সন ২৩,০০৬ পান্দম থম্বদা ২৬,০৩৪ ফংহনখ্রে অমদি উত্তরাখন্দনা অনৌবা কনেক্সন ২৪,৮১৮ ফংহনখ্রে‍। হিমাচল প্রদেশদা সেপ্তেজ মেনেজমেন্তকী মখাদা য়ুমথোঙ ৫১,৭৯৩ কোনশিল্লে‍। উত্তরাখন্দদা হায়রিবা থবক অসি মিসন মতম মনুংদা লোইশিনবা ঙম্ননবা সিৱর কনেক্সনগী থবক য়াঙশিলহন্নবা ৱাফম থমখি‍।
হিমাচল প্রদেশনা স্ত্রীতলাইত ৯,৬২১ পান্দম থম্বদা ১২,১৮৬ এল.ই.দি.না শিন্দোকখ্রে‍, উত্তরাখন্দনা ৮২,৩৩৭ পান্দম থম্বগী মনুংদা ৭২,১৬৭ শিন্দোকখ্রে‍। স্তেত অনিমক্তা মৈ শিন্দোকপগী থবক য়াঙশিন্নবা অমদি থৌওং অদু স্তেত পুম্বদা পায়খৎনবা ৱাফম থমখি‍।
স্তেত অনিমক্না মখোয়গী মিসন সহরশিংদা ও.বি.পি.এস. সিস্তেম পায়খৎলি‍। ও.বি.পি.এস. ‘ইজ ওফ দুইং বিজিনেস’কী শরুক অমনি অমসুং মিসন সহরশিংগী মথক্তা য়ু.এল.বি. খুদিংমক্তা পায়খৎগদবনি হায়না শ্রী দুর্গা শঙ্কর মিস্রানা হায়খি‍।
স্তেত অনি অসিগী মিসন সহর পুম্নমক্তা ক্রেদিত রেতিংগী থবক লোইশিল্লে‍। স্তেতশিং অসিদা মিসন সহর অমমম ইনভেস্তমেন্ত গ্রেদ রেতিং (আই.জি.আর.) ফংলে‍। স্তেত অনিমক্না আই.জি.আর.দগী হেন্না ন্থবা সহরশিংগী ক্রেদিত হেনগৎহন্নবা থৌরাং পয়াখৎকদবনি অমদি আই.জি.আর. সহংশিং ম্যুনিসিপাল বোন্দ থাদোক্নবা খন্নগদবনি‍।
মন্ত্রালয়না মন্ত্রালয় অসিগী মিসন খুদিংমক্কী স্তেত/য়ুতিশিং অমসুং সহর খুদিমক্কা মরী লৈনবা ঈ-পাউ পুম্নমক ফংহনগদবা কম্মন দেসবোর্দ অমা শেম্লে হায়না স্তেত অনিমক্তা পাউদমখি‍। স্তেত/য়ু.তি.শিংনা হায়রিবা ফেসিলিতী অসি মখোয়গী খোঙজেল য়েংশিন্নবগীদমক শীজিন্নবা য়াগনি‍। এম.ও.ঐচ.য়ু.এ. সেক্রেতরীনা লৈরিবা প্রোগ্রেসশিং পোর্তেল/দেসবোর্দ অসিদা থাগৎনবগীদমক স্তেত/য়ু.তি.শিংদা মখোয়গী মিসনগী অকুপ্পা ৱারোলশিং চাং নাইনা থাগৎলক্নবা ৱাফম থমখি‍। দেতা অসি স্তেতশিংগী মরক্তা মখোয়গী প্রোগ্রেসশিং শেন্ননবা, য়েংশিন্নবা অমদি থাগী রেঙ্কিং হোত্তোক্নবা শীজিন্নবনি‍।
“কেতচ দি রেন” কেম্পেন: স্তেত অনিমক্তা “কেতচ দি রেন” কেম্পেনগী মখাদা থৌরাংশিং পায়খৎনবা ৱাফম থমখি‍। এম.ও.ঐচ.য়ু.এ. সেক্রেতরীনা ঈশিং য়োকশিন্নবা ৱাফম থম্লদুনা, কেম্পেন অসিগী পান্দমদি ঈশিং মরিক খুদিংমক য়োকশিনবা/লোকশিনবনি‍ হায়না হায়খি‍। কেম্পেন অসি সহরশিংগী য়ুম-কৈ খুদিংমক্তা নোংগী ঈশিং লোকশিনহৌনবগীদমক পায়খৎপনি অমদি খুতক্তা পায়খৎপা মথৌ তারি‍।

Ministry of Housing & Urban Affairs
32 AMRUT Projects Completed - 41 projects under implementation in Himachal Pradesh
47 Projects completed & 100 projects under implementation in Uttarakhand
17,630 New Household water tap connections provided against a target of 13,003 in Hp
hp has so far provided 26,034 sewer connections against a target of 23,006 - replaced 12,186 streetlights against targeted 9,621 with LED Lights
Both States implement OBPS in mission cities
Credit Rating work completed in all mission cities in both states
Urban Missions progress in Himachal Pradesh & Uttarakhand reviewed
09 OCT 2020 12:51PM by PIB Delhi
Shri Durga Shanker Mishra, Secretary, Ministry of Housing and Urban Affairs (MoHUA), during his interaction with the Chief Secretary/Principal Secretary/ senior officials of the States of Himachal Pradesh & Uttarakhand last month, appreciated the progress made by the States under AMRUT Mission and requested them to implement the projects expeditiously so that the intended benefits would reach the people timely. He advised them to complete all the projects within the extended Mission period up to 31st March, 2021 so as to avail the Central Assistance (CA) which is 90% in the case of the two hill States. During his interaction, it was informed that 32 projects have been completed and 41 projects are under implementation in the State of Himachal Pradesh. In Uttarakhand, against a SAAP size of Rs. 593 crore, 151 projects have been taken up. Of these, 47 projects have been completed and 100 projects are under implementation.
It was informed that Himachal Pradesh is ranked 15th and Uttarakhand 24th in AMRUT’s National rankings. Appreciating the efforts made by the States, Secretary, MoHUA requested them to strive further to enhance their performance and ensure that they are among the top 10 States. Himachal Pradesh has met its target of 13,003 new household water tap connections by providing over 17,600 new connections. Uttarakhand has provided 36,554 new connections so far. Uttarakhand was requested to expedite the connections and fulfil the target expeditiously in order to achieve universal coverage. Secretary, MoHUA also emphasized on the need to guard against poor plumbing leading to leakages and suggested capacity building of the plumber etc.
Himachal Pradesh has so far provided 26,034 sewer connections against a target of 23,006 connections and Uttarakhand has given 24,818 new connections. 51,793 households have been covered under septage management in Himachal Pradesh. Uttarakhand was requested to expedite sewer connections so as to complete this work within the Mission period.
Himachal Pradesh has so far replaced 12,186 streetlights against the targeted 9,621 with LED lights, Uttarakhand has replaced 72,167 of the targeted 82,337 lights. Both the States were requested to expedite the replacement of lights and extend the process to the entire State.
Both the States have implemented OBPS system in their Mission cities. OBPS is part of ‘Ease of Doing Business’ and should be implemented in all the ULBs apart from Mission cities, Shri Durga Shanker Mishra said.
The Credit Rating work has been completed in all Mission cities in the two States. One Mission city in each of the States has also received Investment Grade Rating(IGR). Both the States should work on credit enhancement plan for the cities with lower than IGR and consider floating Municipal Bonds for IGR cities.
Both the States were informed that the Ministry has developed a common Dashboard for all the Missions of the Ministry where information relating to all States/UT and cities would be available. The States/UT may use this facility for monitoring the progress. Secretary, MoHUA requested the states/UT to update the details of Missions regularly so that the progress would be updated in the portal/dashboard. This data is used for monitoring, reviewing and assessment of monthly rankings on the progress among the states.
“Catch the Rain” Campaign: Both the States were requested to initiate activities under “Catch the Rain” campaign. Secretary, MoHUA emphasized on the need to conserve water, and the objective of this campaign is to conserve/harvest every drop of water. This campaign is to incorporate rainwater harvesting in all the structures of the cities and should be undertaken immediately.