পথ পৰিবহণ আৰু ঘাইপথ মন্ত্ৰালয়
এছএআৰডিপি-এনই সম্পৰ্কীয় কামৰ বাবে পুঁজিৰ আবন্টন বৃদ্ধি পথ পৰিবহণ আৰু ঘাইপথ মন্ত্ৰালয়ৰ
08 OCT 2020 12:39PM by PIB Guwahati
চলিত বিত্তীয় বৰ্ষটোত স্পেচিয়েল এচিলাৰেটেড ৰোড ডেভলপমেন্ট প্ৰগ্ৰেম ইন নৰ্থ ইষ্টাৰ্ণ এৰিয়া (SARDP-NE)ৰ অধীনত এই সম্পৰ্কীয় কামৰ ব্যয়ৰ অৰ্থে পুঁজিৰ আবন্টন বৃদ্ধি কৰিছে পথ পৰিবহণ আৰু ঘাইপথ মন্ত্ৰালয়ে। উক্ত সংশোধিত আবন্টনৰ অধীনত, প্ৰকৃত আবন্টনৰ প্ৰায় দুগুণ পুঁজিত অনুমোদন জনোৱা হৈছে। ২০২০-২১ ৰ সময়ছোৱাত ৰাষ্ট্ৰীয় বিনিয়োগ পুঁজিৰপৰা পূৰ্বে ৩৯০ কোটি টকা ব্যয়ৰ বিবেচনাৰ বিপৰীতে, একে সময়ৰ বাবে মুঠ ৭৬০ কোটি টকা নিৰ্ধাৰণ কৰা হৈছে। ইয়াৰে, অৰুণাচল প্ৰদেশৰ বাবে বিশেষভাৱে ৩০০ কোটি টকাৰ পেকেজ ৰখা যায়।
ইয়াৰোপৰি, যোৱা পাঁচ বছৰত উত্তৰ পূৰ্বাঞ্চলৰ ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথসমূহলৈ ১০% মেণ্ডেটৰী পুল ফাণ্ডৰ অধীনত আবন্টন লক্ষ্যণীয়ভাৱে বৃদ্ধি পাইছে। ২০১৬-১৭ বৰ্ষত আবন্টন দিয়া হয় ৪,৫২০ কোটি টকা, ২০১৭-১৮ বৰ্ষৰ বাবে ৫,২৬৫ কোটি টকা, ২০১৮-১৯ বৰ্ষৰ বাবে ৬,২১০ কোটি টকা, ২০১৯-২০ বৰ্ষৰ বাবে ৬,০৭০ কোটি টকা আৰু ২০২০-২১ বৰ্ষৰ বাবে ৬,৭৮০ কোটি টকা উল্লেখিত পুঁজিৰ অধীনত আবন্টন দিয়া হয়।
উত্তৰ পূৰ্বাঞ্চলত স্পেচিয়েল এচিলাৰেটেড ৰোড ডেভলপমেন্ট প্ৰগ্ৰেম ইন নৰ্থ ইষ্টাৰ্ণ এৰিয়া (SARDP-NE)ৰ অধীনত ভাৰত চৰকাৰে বিস্তৃত পথ উন্নয়ন কাৰ্যসূচী গ্ৰহণ কৰিছে। স্পেচিয়েল এচিলাৰেটেড ৰোড ডেভলপমেন্ট প্ৰগ্ৰেম ইন নৰ্থ ইষ্টাৰ্ণ এৰিয়া (SARDP-NE)ৰ (পৰ্যায়-এ আৰু অৰুণাচল প্ৰদেশ) অধীনত, প্ৰায় ৩০,৪৫০ কোটি টকা নিৰ্ধাৰিত ব্যয়সাপেক্ষে উন্নয়নৰ বাবে ৬৪১৮ কিঃমিঃ (৫৯৯৮ কিঃমিঃ প্ৰকৃত ডিজাইন দৈৰ্ঘ্য) ইতিমধ্যে চিনাক্ত কৰা হৈছে, ইয়াৰে ৩৩৫৬ কিঃমিঃ সম্পূৰ্ণ হৈ উঠিছে আৰু ১৯৬১ কিঃমিঃ নিৰ্মীয়মান অৱস্থাত আছে।

Ministry of Road Transport & Highways
MoRTH enhances allocation of funds for SARDP-NE related works
08 OCT 2020 12:39PM by PIB Delhi
The Ministry of Road Transport and Highways has enhanced the allocation of funds for expenditure under Special Accelerated Road Development Programme in North Eastern Areas (SARDP-NE) related works during the current financial year. Under the revised allocation, almost double the amount originally allocated has been allowed. Against the earlier Rs 390 crore expenditure envisaged to be incurred from National Investment Fund during 2020-21, a sum of Rs 760 crore has been set aside for the same period. Of this, Rs 300 crore is specifically marked for Arunachal Pradesh package.
Additionally, the allocations to National Highways in NE Region under 10% mandatory Pool Fund has been on an upward route in the last five years. A sum of Rs 4,520 crore was allocated for the year 2016-17, Rs 5,265 crore for the year 2017-18, Rs 6,210 crore for the year 2018-19, Rs 6,070 crore was allocated for the year 2019-20, and Rs 6,780 crore has been allocated for the year 2020-21 under the said Fund.
Government of India has undertaken massive road development programme under SARDP-NE Scheme in NE Region. Under SARDP-NE (Phase –A and Arunachal Pradesh), 6418 km (5998 km actual design length) has already been identified for development at an estimated investment of about Rs. 30,450 crore, out of which 3356 km has been completed and 1961 km is under construction.