সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
সি.এস.আই.আর.-সি.এম.ই.আর.আই.না চাং ৱাংনা চেনবা ফ্লোরাইদকী ইচেল অমদি আইরন লৌথোক্তুনা কম্যুনিতী লেভেলগী ঈশিং চুমথোক্নবগী সিস্তেমগী তেক্নোলোজী ত্রান্সফর তৌখ্রে
মসিগী কম্যুনিতী লেভেলগী সিস্তেমগী লাল্লোং অসিনা লৈবাক অসি মথৌ পাংথোকহনবা অসিনা লৈবাক পুম্বদা আইরন অমসুং ফ্লোরোসিসকী খুদোংথিবা অসিগী মায়োক্তা হৌরক্লিবা জ্বার অসি মমায় ওন্থোকহনবদা মতেং পাংবা ঙমগনি
08 OCT 2020 6:54PM by PIB Imphal
সি.এস.আই.আর.-সি.এম.ই.আর.আই.না চাং ৱাংনা চেনবা ফ্লোরাইদকী ইচেল অমদি আইরন লৌথোক্তুনা কম্যুনিতী লেভেলগী ঈশিং চুমথোক্নবগী সিস্তেমগী তেক্নোলোজী অসি ঙসি এম./এস. কেপ্রিকান্স এক্বা প্রাইভেৎ লিমিতেদ, হাওরা, নোংচুপ বঙ্গালগী দুর্গাপুর (নোংচুপ বঙ্গাল)দা ত্রান্সফর তৌখ্রে।
তেক্নোলোজী ত্রান্সফর তৌবা অসি সি.এস.আই.আর.-সি.এম.ই.আর.আই., দুর্গাপুরগী দিরেক্তর প্রোফেসর(দা.) হরিশ হিরানী য়াওবা ভর্চুএল প্লেৎফোর্ম অমদা তৌখিবনি।
থৌরম অসিদা প্রোফেসর হিরানীনা ফোংদোকখি, মসিগী কম্যুনিতী লেভেলগী ঈশিং চুমথোকপগী সিস্তেম অসি পুংদা লিতর ১০,০০০গী চাংদা চেনবা ঈচেল অমনি অমদি তোয়না ফংবা লৈঙোই, নুংকুপ অমদি চুপশিলহন্নবা পোৎলমশিংগুম্বা ওইনা অনম্বনা শিজিন্নৈ। মসিদা অয়াবা পনখৈশিং(ফ্লোরাইদ অমসুং আইরনগী ওইনা মথংশিৎনা পি.পি.এম. ১.৫ অমসুং পি.পি.এম. ০.৩)গী মনুংদা ঈশিং চুমথোক্নবগী তাঙ্কক অহুমগী থবক-থৌওংশিং য়াওই। তেক্নোলোজী অসিদা অহোংবা পেকেজদা ওক্সিদেসন, গ্রেভিতেস্নেল সেত্লিং অমসুং কেমিজোর্পসনগী থবক চত্থবগী মওং অমা শিজিন্নৈ। তেক্নোলোজী অসিগী পুনশিল্লবা বেকৱাশিং প্রোফাইল অসিনা রিসোর্স অসি চুমথোক্কদবা মওং অমদা চুমথোক্নবগী পাম্বৈ অদুগী শেল্ফ-লাইফ অদু ফগৎহনবদা মতেং পাংগনি।
প্রোফেসর হিরানীনা হায়খি, লৈরিবা স্তেতিস্তিক্সকী মশিং অসিগী মতুং ইন্না মীশিংদা শোকহল্লিবা ফ্লোরাইদকী মশিং অসি হৌখিবা চহি ৫০ অসিদা মোৎশিলহন্নবগী মফম অসি লেপ্তনা হেনগৎলক্লি। মসিনা ঈশিংগী তেবল অসিগী চুনদবা মওংদা হন্থরকপা মওংনি, মসিগী মরম অসিনা অকক্নবা মফমদা ফ্লোরাইদ কুংশিল্লকপগী থাক অসি শরুক কয়া হেনগৎহল্লি। লৈবাক অসিদা শাথিনা চৈথেং ফংহল্লবা মীওই কাংলুপশিংগীদমক্তা অহোংবা মমলগী ফ্লোরাইদ লৌথোক্নবগী সোলুসনশিং ফংদবনা মরম ওইদুনা ফ্লোরোসিসনা শোকহল্লবা স্তেতিস্তিক্সতসু য়াংখৎনা উবা ফংই। মসিদা নত্তনা, তেক্নোলোজী অসি আত্মনির্ভর কেম্পেন অসিগী মায়কৈরোমদা চাউনা চংশিনবা অমনি। মসিগী তেক্নোলোজী অসি ময়ামদা খংহনবনা লৈবাক অসিদা নহা ওইরিবশিংগী ওইনা থবক থোরকহন্নবগী খুদোংচাবশিং হেনগৎহনবদা মতেং পাংগনি। মসিগী কম্যুনিতী লেভেলগী সিস্তেম অসিগী লাল্লোং অসি মথৌ পাংথোকহনবনা লৈবাক পুম্বদা আইরন অমসুং ফ্লোরোসিসগী খুদোংথিবা অসিগী মায়োক্তা হৌরক্লিবা জ্বার অসি মমায় ওন্থোকহনবদা মতেং পাংগনি।
কেপ্রিকান্স এক্বা প্রাইভেৎ লিমিতেদকী দিরেক্তর শ্রী সঞ্জয় দত্তনা সি.এস.আই.আর.-সি.এম.ই.আর.আই.গী ঈশিংগী তেক্নোলোজীশিং অসি লৈবাক অসিদা খ্বাইদগী খুদোংথিনিংঙাই ওইরবা মীওই কাংলুপশিংগী থৌগল তৌনবা লৈবা ঙম্বা অমদি অহোংবা মমলদা ফংহনখ্রে হায়না ফোংদোকখি। মসিগী ঈশিংগী তেক্নোলোজীশিং অসি মথৌ তৌহল্লবা মতুংদা ফংগদবা মহৈ অসি য়াম্না য়ামগনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। কেপ্রিকানশিং অসিনা হৌজিক সি.এম.ই.আর.আই. ঈশিংগী তেক্নোলোজীশিং অসি ফ্লোরাইদ অমদি আইরন্না শোহল্লবা ঝারখন্দা, উত্তর প্রদেশ অমসুং অসাম্নচিংবা রাজ্যশিংদা মথৌ তৌহন্নবগী অপাম্বা লৈ হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।

Ministry of Science & Technology
CSIR-CMERI Transfers technology of Community level Water Purification system by High Flow Rate Fluoride & Iron Removal
Strategic deployment of this Community Level system can help to turn the tide against menace of Iron and Fluorosis across the Nation
08 OCT 2020 6:54PM by PIB Delhi
The CSIR-CMERI today transferred its High Flow Rate Fluoride & Iron Removal technology to M/s Capricans Aqua Private Limited, Howrah, West Bengal, in Durgapur (WB). The Technology Transfer took place over a Virtual Platform in the presence of Prof. (Dr.) Harish Hirani, Director, CSIR-CMERI, Durgapur.
Prof.Hirani, during the event stated, “This Community Level Water Purification System has a Flow-Rate capacity of 10,000 Ltr/hr and uses commonly available raw materials such as sand, gravel and adsorbent materials. It comprises a three-stage purification process which purifies water within permissible limits (1.5 ppm & 0.3 ppm for Fluoride and Iron respectively). The technology uses a combination of Oxidation, Gravitational Settling and Chemisorption process in an Affordable Package. The integrated backwashing profile of the technology will help in improving the shelf-life of the filtration media in a resource rationalised manner”
Prof.Hiranisaid that, “As per available statistics the number of Fluoride affected individuals are continuously increasing in a contaminated habitat in the last 50 years. This has been happening in consonance with the disproportional depletion of Water Table, which has led to multiplication of the level of concentration of Fluoride in the particular region. Owing to inaccessibility to Affordable Fluoride Removal Solutions for the drastically affected sections of the Country, the Fluorosis affected statistics has also witnessed an upward trajectory. Besides, the technology is also a major thrust towards the AtmaNirbhar Bharat campaign. Proliferation of this technology will also help in catalysing Employment Generation opportunities for the Youth of the Nation. The strategic deployment of this Community Level system at affected places can help to turn the tide against the menace of Iron and Fluorosis across the Nation.”
Shri Sanjay Dutta, Director, Capricans Aqua Private Limited, said that CSIR-CMERI Water Technologies have provided an Affordable and Cost-Effective solution for serving the most vulnerable sections of the Nation. He said, the results generated after deployment of this Water Technologies will be immense. Capricans now intends to deploy the CMERI Water technologies in the Fluoride and Iron affected regions of the states of Jharkhand, Uttar Pradesh and Assam, he added.