হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
দবল্যু.ঐচ.ও. একজিক্যুতিব বোর্দতা দা.হর্শ বর্ধননা ৫শুবা অখন্নবা সেসন অদুগী থৌরম মপু ওইখ্রে
থোক্লক্লিবা লাইনাশিং অসিনা থোকহল্লিবা হেল্থ রিক্সশিং অমসুং সস্তেনেবল দিভেলপমেন্ত গোলশিং হেন্না চাওখৎন্নবগীদমক রিক্স মেনেজমেন্ত অমসুং ইমর্জেন্সী প্রিপেয়র্দনেস মপাঙ্গল কলহনবা অসি য়াম্না মরু ওই
“লাইচৎ অসিদগী ঙাকথোক্ননবগীদমক অপুনবা মালেম অসিগী থেরাপেতিক্স, দাইয়েগ্নোস্তিক অমসুং ভেক্সিন পুথোকপা অসিনা অমতা ঙাইরবা পাম্বৈ ওই”
05 OCT 2020 8:35PM by PIB Imphal
হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বালগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী দা.হর্শ বর্ধননা একজিক্যুতিব বোর্দকী ব্যুরোগী মঙাশুবা অখন্নবা সেসন অদুদা ভর্চুয়েল্লী ওইনা ৱল্দ হেল্থ ওর্গনাইজেসন(দবল্যু.ঐচ.ও.)গী একজিক্যুতিব বোর্দকী চিয়রমেন ওইনা থৌরম মপু ওইখ্রে৷ দবল্যু.ঐচ.ও. ময়াইলোইশঙগী ওবজর্ভর পার্তিসিপেন্তশিং অমসুং সেনিয়র ওফিসিয়েলশিংনা থৌরম অদুদা শরুক য়াখি৷
কোবিদ-১৯ রেস্পোন্সতা দবল্যু.ঐচ.এ.৭৩.১ রিজোলুসনগী তর্মশিং অদু মপুং ফানা অমসুং মশক থোক্না চৎন্নবগীদমক তঙাই ফদনা লৌখৎকদবা খোংথাংশিংদা মীৎয়েং থম্বা অসিসু মীফম অদুগী এজেন্দাগী শরুক অমা ওইখি৷
কোবিদ-১৯ রেস্পোন্স হায়না মমিং থোনবা দবল্যু.ঐচ.এ.৭৩.১ রিজোলুসন অসি লৈবাক ১৩০ হেন্না পুন্না স্পোন্সর তৌখি অমসুং ভাইরস অসি থেংন্নবা দরকার লৈরিবা মরু ওইবা হেল্থ তেক্নোলোজীশিং অমসুং প্রদকশিং চাং চপ মান্ননা য়েন্থোক্নবা অমসুং লাইনা-লাইচৎ অসি লাকশিন্নবা হোৎনরিবশিং অসি কা হেন্না থৱাই য়াওনা হোৎন্নবা হায়খ্রে৷
থৌরম অসি হৌরকপা মতমদা থৌরম অদুদা শরুক য়ারিবা মীওইশিংবু তরাম্না ওকখ্রে অমসুং লাইনা-লাইচৎ অসিনা মরম ওইরগা থৱাই মাংখ্রবা মীওইশিংগীদমক অমসুং লেপ্পা লৈতনা লাইনা অসি থেংনরিবা মীওইশিংগীদমক মহাক্না অৱাবা ফোংদোকখ্রে৷
লাইনা-লাইচৎ অসিনা থোকহল্লিবা গ্লোবেল ক্রাইসিস অদু নিংশিংলদুনা মহাক্না অসুম্না ফোংদোকখ্রে, “ ঙসি ঐখোয় পুম্নমক ভর্চুয়েল্লী ওইনা ফিভম অসিনা মরম ওইদুনা নমফুদা উন্নহল্লে৷ খুদোং থীবশিং, রিসর্স, মেনুফেকচরিং অমসুং দিস্ত্রিব্যুসন অদুদা শেল পীন্নবগীদমক সরকারশিং, ইন্দস্ত্রী অমসুং ফিলানথ্রোপীনা রিসোর্সশিং অদু শিজিন্নগদবনি অদুবু মীপুং খুদিংমক্তা পীগদৌরিবা রিৱার্দশিং অদু মখোয়না মফম কদাইৱাইদগী শেম-শারক্লিবনো হায়বা থিদনা পীগদবনি৷”
“দিজাস্তর রিক্স হন্থহনবা অমসুং মেনেজমেন্ত তৌবা মতমদা রিক্সশিং অদুবু ঙন্না অমসুং ময়েক শেংনা খন্দোকপা, মীয়ামশিংদা শেল থাদবদা শোৎথহন্দবা অমসুং হেল্থ সিস্তেমদা ফগৎহনবা, মস্তি-সেক্তর কোলাবোরেসনশিং মপাঙ্গল কলহনবা, রিসর্স অমসুং দিভেলপমেন্ত ইফোর্তশিংদা খুমাং চাওশিলহনবা অমসুং প্লানশিং অসি চৎন্নবগীদমক রেসনেল ইভিদেন্সতা মখা পোলহনবা অসি মরু ওই” হায়না মহাক্না মখাতানা ফোংদোকখি৷
হিরম অসিগী মতাংদা পব্লিক হেল্থ ওব্লিগেসনশিং ইফিসিয়েন্ত, ইফেক্তিব অমসুং রেস্পোন্সিব ওইনা পাংথোক্ননবগীদমক পার্তনরশিংগী গ্লোবেল কম্মুনিতীগা পুন্না চৎমিন্নদুনা থবক তৌমিন্ননবগীদমক দবল্যু.ঐচ.ও. মেম্বরশিংদা দা. হর্শ বর্ধননা হায়জখ্রে৷ “হায়রিবা চেলেঞ্জ পুম্নমক খুদম ওইনা হৌজিক হৌজিক চৎথরিবা লাইনা-লাইচৎ অসিদা সেয়র্দ রেস্পোন্সিবিলিতী অসি পাংথোকপা মতমদা সিয়র্দ থ্রেদ চংবনা মরম ওইদুনা সিয়র্দ রেস্পোন্স অমা দরকার ওই৷ সেয়র্দ রেস্পোন্সিবিলিতী অসিনা দবল্যু.ঐচ.ও. অসি শেম্বদা য়াওরিবা মেম্বর নেসনশিংগী কোর ফিলোসোফী অমসু ওইরি” হায়না মহাক্না মখাতানা ফোংদোকখি৷
“কোবিদ-১৯দা দবল্যু.ঐচ.ও. কোওর্দিনেতেদ ইন্তরনেস্নেল হেল্থদগী ফংলিবা এক্সপরিয়েন্স অমসুং পাউতাকশিং অদু য়েংশিন্ননবগীদমক খ্বাইদগী মতম চাবা ওইরে অমসুং হৌজিক লৈরিবা মেকানিজমশিং অসি শিজিন্নদুনা ইমপার্সিয়েল, ইন্দিপেন্দেন্ত অমসুং কমপ্রিহেন্সিব ওইবা মওং অমদা য়েংশিন্দুনা মেম্বর ওইরিবা লৈবাকশিংগা তাথোক তাশিন তৌবগী মতম ওইরে” হায়না মহাক্না ফোংদোকখি৷

Ministry of Health and Family Welfare
Dr Harsh Vardhan chairs 5th Special Session of the WHO Executive Board
Strengthening emergency preparedness and risk management is key to addressing the health risks posed by emerging diseases and for progress towards sustainable development goals: Dr. Harsh Vardhan
“Therapeutics, diagnostics and vaccines for the whole world is the only way out of this pandemic”
05 OCT 2020 8:35PM by PIB Delhi
Dr Harsh Vardhan, Union Minister for Health and Family Welfare presided over the fifth special session of Bureau of the Executive Board as Chairman of the Executive Board of the World Health Organization (WHO), virtually. Observer participants and senior officials of WHO Headquarters were also present.
The agenda of the meet included focus on the measures necessary to ensure the full and effective implementation of the terms of resolution WHA 73.1 on COVID-19 response.
The resolution WHA 73.1 titled “COVID-19 response” was co-sponsored by more than 130 countries and calls for the intensification of efforts to control the pandemic and for equitable access to and fair distribution of all essential health technologies and products to combat the virus.
At the outset, Dr Harsh Vardhan welcomed the participants,and expressed his deepest condolences for those who have sacrificed their lives to the pandemic and those who are continuing to fight relentlessly and selflessly.
Recollecting the global crisis the pandemic has unleashed, he said: “Today there are compelling circumstances that have forced us all to meet virtually.Governments, industry and philanthropy must pool resources to pay for the risk, the research, manufacturing and distribution, but with the condition that the rewards should be available to everyone, regardless of where they have been developed.
He further added, “Committing to disaster risk reduction and management would require early and transparent identification and communication of risks, maintaining the momentum in investing in people and resilient health systems, strengthened multi-sector collaboration, stress on the swifter generation of evidence, accelerated research & development efforts and rational evidence-based implementation of plans.”
In this regard, Dr Harsh Vardhan urged WHO members to work with the global community of partners for the efficient, effective and responsive discharge of public health obligations.All these challenges, such as the present pandemic, demand a shared response because these arethe shared threats requiring shared responsibility to act. The shared responsibility is also the core philosophy of our alliance of member nations that comprise WHO.”
Dr Vardhan stressed on the“need to initiate, at the earliest appropriate moment, and in consultation with the Member States, a stepwise process of an impartial, independent, and comprehensive evaluation, including using existing mechanisms, as appropriate, to review experience gained and lessons learned from the WHO-coordinated international health response to COVID-19.”