ইলেক্ট্ৰ’নিক্স আৰু তথ্য-প্ৰযুক্তি মন্ত্ৰালয়
ৰেইজ, ২০২০ৰ ৩য় দিনা অংশগ্ৰহণ কৰিব এমআইটি, গুগল ৰিচাৰ্ছ ইণ্ডিয়া, আইবিএম ইণ্ডিয়া ও দক্ষিণ এছিয়া, বাৰ্কলে আৰু ৱৰ্ল্ড ইকনমিক ফৰামৰ প্ৰসিদ্ধ বিশেষজ্ঞই
৭ অক্টোবৰত কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা, এআই-ৰেডী ৱৰ্কফ’ৰ্ছৰ কাৰণে দক্ষতা নিৰ্মাণ, দায়বদ্ধ এআই যুগুতৰ অৰ্থে প্ৰয়োজনীয় গৱেষণাত বিশ্ব অংশীদাৰিত্বৰ লক্ষ্য সন্দৰ্ভত সমৰ্পিত সত্ৰৰ আয়োজন
“এআই ৰিচাৰ্ছ- লেব টু মাৰ্কেট” শীৰ্ষক বিশেষ সত্ৰ সম্বোধন কৰিব ভাৰত চৰকাৰৰ প্ৰধান বিজ্ঞান উপদেষ্টা অধ্যাপক বিজয় ৰাঘৱনে
ৰেইজ, ২০২০ত অংশগ্ৰহণৰ বাবে অদ্যপি ১২৩ খন দেশৰ ৩৫,০৩৪ ৰোধিক শিক্ষা ক্ষেত্ৰ, গৱেষণা উদ্যোগৰ আৰু চৰকাৰী প্ৰতিনিধিয়ে পঞ্জীয়ন কৰিছে
03 OCT 2020 11:15AM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰদ্বাৰা উদ্বোধন হ’বলগীয়া ৰেইজ-২০২০ সন্মিলনত, এমআইটি, ইউএছএ ৰ কম্পিউটাৰ বিজ্ঞান আৰু এআই লেবৰ সঞ্চালক অধ্যাপক ডেনিয়েলা ৰুছ, গুগল ৰিচাৰ্ছ ইণ্ডিয়াত এআই ফৰ ছ’চিয়েল গুডৰ সঞ্চালক ডঃ মিলিন্দ টাম্বে, আইবিএম ইণ্ডিয়া আৰু দক্ষিণ এছিয়াৰ এমডি শ্ৰী সন্দীপ পেটেল, ইউচি বাৰ্কলেৰ কম্পিউটাৰ বিজ্ঞানী ডঃ জোনাথন ষ্টুয়াৰ্ট ৰাছেল আৰু ৱৰ্ল্ড ইকনমিক ফৰামত এআই মুৰব্বী শ্ৰীমতী অৰুণিমা সৰকাৰ তথা অন্যান্যসকলে সন্মিলনৰ তৃতীয় দিনা অৰ্থাৎ ৭ অক্টোবৰত অংশগ্ৰহণ কৰিব। ইলেকট্ৰনিক আৰু তথ্য প্ৰযুক্তি মন্ত্ৰালয় (MeitY) আৰু নিটি আয়োগে ৫-৯ অক্টোবৰ, ২০২০ত কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা (AI) সন্দৰ্ভত ৰেইজ ২০২০- ‘ৰেছপনছিবল এআই ফৰ ছ’চিয়েল এমপাৱাৰমেন্ট ২০২০’ বিশ্ব ভাৰ্চুৱেল সন্মিলন অনুষ্ঠিত কৰিছে।
অধ্যাপক ৰুছে কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা সন্দৰ্ভত বিশ্ব অংশীদাৰিত্বৰ লক্ষ্য সন্দৰ্ভত ব্যক্ত কৰিব। উল্লেখযোগ্য যে ২০২০ৰ জুনত ইয়াত ভাৰতে প্ৰতিষ্ঠাপক সদস্য হিচাপে যোগদান কৰিছিল। ভাৰতৰ সৈতে যোগদান কৰা ৰাষ্ট্ৰসমূহ আছিল যুক্তৰাজ্য, আমেৰিকা, অষ্ট্ৰেলিয়া, কানাডা, ফ্ৰান্স, জাৰ্মানী, ইটালী, মেক্সিক’, জাপান, নিউজিলেণ্ড, কোৰিয়া আৰু ছিংগাপুৰ। এই সত্ৰখনিত তেওঁ ডঃ ৰাছেল আৰু শ্ৰীমতী সৰকাৰ তথা এআই ফাউণ্ড্ৰীৰ সহ-প্ৰতিষ্ঠাপক শ্ৰী উপাকান্ত ছনীৰ সৈতে অংশগ্ৰহণ কৰিব।
মাইক্ৰ’ছফ্টৰ ৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰযুক্তি বিষয়া ডঃ ৰোহিনী শ্ৰীবাৎস্যই এআই-ৰেডী ৱৰ্কফ’ৰ্ছৰ অৰ্থে দক্ষতা নিৰ্মাণ সন্দৰ্ভত এখনি সত্ৰ সম্বোধন কৰিব, ইয়াত তেওঁক সংগদান কৰিব ৱৰ্ল্ডৱাইড লাৰ্ণিং ফিল্ডৰ ভিপি শ্ৰীমতী লউৰা লংক’ৰ আৰু ফিউচাৰ স্কীল, NASSCOM ৰ মুৰব্বী শ্ৰীমতী কাৰ্তি চেথে।
দায়বদ্ধ এআই যুগুতৰ অৰ্থে প্ৰয়োজনীয় গৱেষণা সন্দৰ্ভত এখনি সত্ৰ সম্বোধন কৰিব ডঃ মিলিন্দ টাম্বেয়ে। বিকাশৰ অৰ্থে এআই ব্যৱহাৰৰ প্ৰত্যাহ্বান আৰু সুযোগ সন্দৰ্ভত এখনি সত্ৰ সম্বোধন কৰিব শ্ৰী সন্দীপ পেটেলে। ইয়াত, তেওঁক সহযোগিতা আগবঢ়াব ছাপ্লাই চেইন আৰু ই-কমাৰ্ছ বেষ্টছেলাৰ ইণ্ডিয়াৰ চিআইঅ’ শ্ৰী ৰঞ্জন শৰ্মা, মাৰুতি ছুজুকী ইণ্ডিয়াৰ এভিপি শ্ৰী তৰুণ আগৰৱালা, এপ’ল্ল’ হাস্পতালৰ চিআইঅ’ শ্ৰী অৰবিন্দ শিৱৰামাকৃষ্ণণ, ষ্টেট বেংক অৱ ইণ্ডিয়াৰ ডেপুটী এমডি শ্ৰী অনুপ মহাপাত্ৰ, আইবিএম গ্ল’ৱেল বিজনেছ ছাৰ্ভিছৰ জিএম শ্ৰীমতী লুলা মহান্তি আৰু চিঅ’অ’ৰ ইডি আৰু ফেডাৰেল বেংকৰ ৰিটেইলৰ বিজনেছ হেড শ্ৰীমতী শালিনী ৱাৰিয়াৰে।
সেইদিনাই তদুপৰি টেলিকম ৰেগুলেটৰী অথৰিটি অৱ ইণ্ডিয়াৰ অধ্যক্ষ আৰ.এছ. শৰ্মা আৰু চেন্টাৰ ফৰ দ্য ডিজিটেল ফিউচাৰৰ অধ্যক্ষ আৰ. চন্দ্ৰশেখৰৰ মাজত মত-বিনিময় অনুষ্ঠান অনুষ্ঠিত হ’ব। ইয়াত তেওঁলোকে এইআই ছলুচনৰ পৰিকল্পনা কৰিবলৈ যাওঁতে কেন্দ্ৰত মানৱ সম্পদৰ নিয়োগৰ প্ৰয়োজনীয়তা সন্দৰ্ভত বাৰ্তালাপ কৰিব।
এআই ৰিচাৰ্ছ- লেব টু মাৰ্কেট শীৰ্ষক এখনি বিশেষ সত্ৰত সম্বোধন কৰিব ভাৰত চৰকাৰৰ প্ৰধান বিজ্ঞান উপদেষ্টা অধ্যাপক বিজয় ৰাঘৱনে। এই সত্ৰখনিত উপস্থিত থাকিব মাইক্ৰ’ছফ্ট ৰিচাৰ্ছ ইণ্ডিয়াৰ এমডি ডঃ শ্ৰীৰাম ৰাজামণি আৰু ইউআইইউচি, ইইএছএৰ গৱেষণা অধ্যাপক নৰেন্দ্ৰ আহুজাই।
উইছ ফাউণ্ডেশ্যন আৰু ৱাধৱানি এআইৰ প্ৰতিষ্ঠাপক-পৃষ্ঠপোষক ডঃ সুনীল ৱাধৱানিয়ে সংযোজিত হেল্থকেয়াৰৰ নিউ এজ আৰু অন্তিম জনলৈকে হেল্থকেয়াৰ আগবঢ়োৱা সন্দৰ্ভত এখনি সত্ৰ সম্বোধন কৰিব।
তেওঁৰ সৈতে সত্ৰখনিত ভাগ ল’ব ইন্টাৰনেশ্যনেস ডিজিটেল হেল্থ ও এআই ৰিচাৰ্ছ কলাবৰেটিভ (I-DAIR)ৰ চিইঅ’ আৰু প্ৰকল্প সঞ্চালক ডঃ অমনদ্বীপ গিল, নেশ্যনেল হেল্থ অথৰিটিৰ চিইঅ’ ডঃ ইন্দু ভূষণ আৰু এডব্লিউএছ ৰিচাৰ্ছৰ মূৰব্বী ডঃ সঞ্জয় পাধীয়ে।
এক্সপ্লেইনেবল এআই সন্দৰ্ভত এখনি সত্ৰত অংশগ্ৰহণ কৰিব এচেনটাৰ ৰেকন’ল’জি চেন্টাৰ ইন ইণ্ডিয়াৰ এমডি শ্ৰীমতী আৰতি দেউ আৰু লিংকডইনত এআইৰ মূৰব্বী ডঃ ৰুচি ভাটে। ইয়াৰ পূৰ্বে পুৰডু বিশ্ববিদ্যালয়ৰ অধ্যাপক কৌশিক ৰয়ে ব্ৰেইন ইনছপায়াৰড এআই সন্দৰ্ভত বক্তব্য প্ৰদান কৰিব।
ৰেইজ, ২০২০ত অংশগ্ৰহণৰ বাবে অদ্যপি ১২৩ খন দেশৰ ৩৫,০৩৪ ৰোধিক শিক্ষা ক্ষেত্ৰ, গৱেষণা উদ্যোগ আৰু চৰকাৰী প্ৰতিনিধিয়ে অংশগ্ৰহণ কৰিছে।
কৃষিৰপৰা ফাইন-টেকলৈকে আৰু হেল্থকেয়াৰৰপৰা আন্তঃগাঁথনিলৈকে, ভাৰতে কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাৰ ক্ষেত্ৰত আগুৱাই গৈছে। ভাৰত বিশ্বখনৰ এআই লেবৰেটৰী হ’ব পাৰে আৰু সৱলীকৰণৰ যোগেদি বিস্তৃত উন্নয়ন আৰু বিকাশলৈ বৰঙণি যোগান ধৰিব পাৰে। ৰেইজ, ২০২০ সন্মিলন (http://raise2020.indiaai.gov.in/) খনিয়ে ডাটা-ৰিচ পৰিবেশ সৃষ্টিত সহায়ক হোৱাকৈ আলোচনা আৰু পৰিকল্পনা যুগুতৰ মঞ্চ হৈ উঠিব বুলি আশা কৰিব পাৰি, যিয়ে বিশ্বৰ জীৱন যাত্ৰাৰ ৰূপান্তৰ সাধনত সহায়ক হৈ উঠিব।
ৰেইজ, ২০২০ সন্দৰ্ভত:
ৰেইজ, ২০২০ হৈছে কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা সন্দৰ্ভত প্ৰথমখনি বিশ্ব সন্মিলন। যাৰ জৰিয়তে সামাজিক ৰূপান্তৰসাধন, অন্তৰ্ভুক্তি আৰু সৱলীকৰণৰ অৰ্থে ভাৰতৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ আৰু সেই মতে পৰিকল্পনা যুগুত কৰা হ’ব। ইলেকট্ৰনিক আৰু তথ্য প্ৰযুক্তি মন্ত্ৰালয় আৰু নিটি আয়োগৰ সহযোগত ভাৰত চৰকাৰৰদ্বাৰা আয়োজিত এই কাৰ্যসূচীত, বিশ্ব উদ্যোগপতি, মূল মতামত প্ৰদানকাৰী, চৰকাৰী প্ৰতিনিধি আৰু শিক্ষাবিদসকলে অংশগ্ৰহণ কৰিব।
ৱেবচাইটঃ http://raise2020.indiaai.gov.in/

Ministry of Electronics & IT
Renowned experts from MIT, Google Research India, IBM India & South Asia, Berkeley and World Economic Forum to participate on 3rd Day of RAISE 2020
Dedicated sessions to be organised on vision of Global Partnership on Artificial Intelligence, building skills for an AI-ready workforce, need for research into building responsible AI on 7th October
Special session titled “AI Research – Lab to Market” , to be addressed by Professor Vijay Raghavan, Principal Scientific Advisor to the Government of India
So far, more than 35,034 stakeholders from academia, the research industry and government representatives from 123 countries have registered to participate in RAISE 2020
03 OCT 2020 11:15AM by PIB Delhi
The RAISE-2020 Summit, which will be inaugurated by Prime Minister Shri Narendra Modi, will witness experts like Professor Daniela Rus, Director of Computer Science and AI lab at MIT, USA, Dr. Milind Tambe, Director, AI for Social Good at Google Research India, Mr. Sandip Patel, MD, IBM India and South Asia, Dr. Jonathan Stuart Russel, Computer Scientist, UC Berkeley, and Ms. Arunima Sarkar, Lead, AI, World Economic Forum, among others, participating on October 7, the third day of the Summit. Ministry of Electronics and Information Technology (MeitY) and NITI Aayog are organizing a Global Virtual Summit on Artificial Intelligence (AI), RAISE 2020- ‘Responsible AI for Social Empowerment 2020,’ from October 5-9, 2020.
Professor Rus will talk about the vision of Global Partnership on Artificial Intelligence, which India joined as a founder member in June 2020, along with the UK, USA, Australia, Canada, France, Germany, Italy, Mexico, Japan, New Zealand, Korea and Singapore. She will be joined in this session by Dr. Russel and Ms. Sarkar, along with Mr. Umakant Soni, Co-founder, AI Foundry.
Dr. Rohini Srivathsa, National Technology Officer, Microsoft, will address a session on building skills for an AI-ready workforce, where she will be joined by Ms. Laura Longcore, VP, Worldwide Learning Field and Ms. Kirti Seth, Lead, Future Skills, NASSCOM.
Dr. Milind Tambe will address a session on the need for research into building responsible AI.Mr. Sandip Patel will headline a session on the challenges and opportunities of harnessing AI for Growth, where he will be joined by Mr. Ranjan Sharma, CIO, Supply Chain and E-Commerce, Bestseller India, Mr. Tarun Aggarwal, AVP, Maruti Suzuki India, Mr. Arvind Sivaramakrishnan, CIO, Apollo Hospitals, Mr. Anup Mahapatra, Deputy MD, State Bank of India, Ms. Lula Mohanty, GM, IBM Global Business Services, and Ms. Shalini Warrier, ED, COO, and Business Head - Retail, Federal Bank.
The day will also witness a fireside chat between R.S. Sharma, Chairman, Telecom Regulatory Authority of India and R. Chandrashekhar, Chairperson, Centre for The Digital Future, on the need of keeping humans at the center while devising AI solutions.
There will be a special session titled AI Research – Lab to Market, which will be addressed by Professor Vijay Raghavan, Principal Scientific Advisor to the Government of India. The session will also be attended by Dr. Sriram Rajamani, MD, Microsoft Research India, and Professor Narendra Ahuja, Research Professor, UIUC, USA.
Dr. Sunil Wadhwani, Founder-Donor, WISH Foundation and Wadhwani AI, will address a session on new age of connected healthcare and the importance of delivering last mile access to healthcare.
He will be joined by Dr. Amandeep Gill, CEO and Project Director, International Digital Health & AI Research Collaborative (I-DAIR), Dr. Indu Bhushan, CEO, National Health Authority and Dr. Sanjay Padhi, Head of AWS Research.
Ms. Arati Deo, MD, Accenture Rechnology Centre in India, and Dr. Rushi Bhatt, Head of AI at LinkedIn will participate in a session on Explainable AI, post which, Professor Kaushik Roy from Purdue University will hold a talk on brain inspired AI.
So far, more than 35,034 stakeholders from academia, research industry and government representatives from 123 countries have registered to participate in RAISE 2020.
From agriculture to fin-tech and healthcare to infrastructure, India is at the cusp of rapid development in artificial intelligence. India can become the AI laboratory of the world and contribute to inclusive development and growth through empowerment. The RAISE 2020 Summit (http://raise2020.indiaai.gov.in/) will serve as a platform for discussion and consensus building to help create a data-rich environment, which will help to eventually transform lives globally.
About RAISE 2020:
RAISE 2020 is a first of its kind, global meeting of minds on Artificial Intelligence to drive India's vision and roadmap for social transformation, inclusion and empowerment through responsible AI. Organized by Government of India along with Ministry of Electronics and Information Technology and NITI Aayog,the event will witness robust participation from global industry leaders, key opinion makers, Government representatives and academia.
Website:http://raise2020.indiaai.gov.in/