স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ মন্ত্ৰালয়
ভাৰতত নিশ্চিতভাৱে ক’ৰোনাত আক্ৰান্তৰ সংখ্যা ধাৰাবাহিকভাৱে নিম্নমুখী
মুঠ আক্ৰান্তৰ ভিতৰত নিশ্চিতভাৱে ক’ৰোনাত আক্ৰান্তৰ হাৰ কেৱল ১৫.১১ শতাংশ
নিশ্চিত ক’ৰোনাত আক্ৰান্তৰ ৭৬ শতাংশই ১০ খন সৰ্বাধিক প্ৰভাৱিত ৰাজ্যৰ লোক
30 SEP 2020 12:17PM by PIB Guwahati
ভাৰতত নিশ্চিত ক’ৰোনাত আক্ৰান্তৰ হাৰ মুঠ আক্ৰান্তৰ সংখ্যাৰ তুলনাত শতাংশৰ হিচাপত ক্ৰমাৎ হ্ৰাস পাইছে। বৰ্তমান দেশত মুঠ আক্ৰান্তৰ ভিতৰত কেৱল ১৫.১১ শতাংশই নিশ্চিতভাৱে ক’ৰোনাত আক্ৰান্ত। সম্প্ৰতি নিশ্চিতভাৱে আক্ৰান্তৰ সংখ্যা ৯ লাখ ৪০ হাজাৰ ৪৪১।
দেশত ১ আগষ্টত নিশ্চিতভাৱে ক’ৰোনাত আক্ৰান্তৰ হাৰ ৩৩.৩২ শতাংশ থকাৰ পৰা হ্ৰাস হৈ ৩০ ছেপ্টেম্বৰত ১৫.১১ শতাংশ হৈছে।
ভাৰতত আৰোগ্য লাভৰ হাৰ ক্ৰমশঃ ঊৰ্ধ্বমুখী হোৱাৰ ফলত এই হাৰ আজি ৮৩.৩৩ শতাংশ হৈছে। বিগত ২৪ ঘণ্টাত ৮৬,৪২৮ জন লোকে আৰোগ্য লাভ কৰিছে আৰু হাস্পতালৰ পৰা যাবলৈ দিয়া হৈছে।
দেশত আৰোগ্য লাভৰ সংখ্যা বৰ্তমান ৫১ লাখ ৮৭ হাজাৰ ৮২৫ গৰাকী। একেদৰে, নিশ্চিত আক্ৰান্তৰ সংখ্যাৰ তুলনাত সুস্থতাৰ সংখ্যা ৪২ লাখ ৪৭ হাজাৰ ৩৮৪ হৈছে। আৰোগ্য লাভৰ সংখ্যা ক্ৰমাৎ বৃদ্ধি হৈ থকাত আক্ৰান্তৰ সংখ্যা আৰু আৰোগ্য লাভৰ মাজৰ পাৰ্থক্যও ধাৰাবাহিকভাৱে বৃদ্ধি পাইছে।
দেশত নিশ্চিতভাৱে ক’ৰোনাত আক্ৰান্তৰ সংখ্যা নিয়মিতভাৱে হ্ৰাস হোৱা বাবে ২২ ছেপ্টেম্বৰ পৰ্যন্ত এই সংখ্যা ১০ লাখতকৈ কম হৈছে।
নিশ্চিতভাৱে ক’ৰোনাত আক্ৰান্তসকলৰ ৭৬ শতাংশতকৈও অধিক লোক ১০ খন ৰাজ্যৰ। এই ৰাজ্যকেইখন হৈছে – মহাৰাষ্ট্ৰ, কৰ্ণাটক, কেৰেলা, অন্ধ্ৰপ্ৰদেশ, উত্তৰপ্ৰদেশ, তামিলনাড়ু, ওড়িশা, অসম, ছট্টীশগড় আৰু তেলেঙ্গানা।
সৰ্বাধিক ২ লাখ ৬০ হাজাৰৰো অধিক নিশ্চিত ক’ৰোনাত আক্ৰান্ত ৰোগী হৈছে মহাৰাষ্ট্ৰৰ।
'টেষ্ট, ট্ৰেক, ট্ৰেছ, ট্ৰিটআৰু টেকন’লজী সংক্ৰান্তীয় কৌশল অনুসৰণৰ ফলত ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলবোৰত আৰোগ্য লাভৰ সংখ্যা দ্ৰুতভাৱে বৃদ্ধি পাইছে।
১৪ খন ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলত নিশ্চিতভাৱে ক’ৰোনাত আক্ৰান্তৰ সংখ্যা ৫ হাজাৰতকৈও কম।
মুঠ আৰোগ্য লাভৰ ৭৮ শতাংশই ১০ খন ৰাজ্য / কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ লোক। ইয়াৰ ভিতৰত ১০ লাখৰো অধিক ক’ৰোনা ৰোগীয়ে আৰোগ্য লাভ কৰিছে মহাৰাষ্ট্ৰৰ পৰা। অন্ধ্ৰপ্ৰদেশৰ পৰা আৰোগ্য লাভৰ সংখ্যা ৬ লাখৰো অধিক।
দেশত বিগত ২৪ ঘণ্টাত ৮০,৪৭২ জন লোক নতুনকৈ আক্ৰান্ত হৈছে।
নতুনকৈ আক্ৰান্তৰ ৭৬ শতাংশই ১০ খন ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ। মহাৰাষ্ট্ৰৰ পৰাই সৰ্বাধিক প্ৰায় ১৫ হাজাৰ আক্ৰান্তৰ খবৰ পোৱা গৈছে। কৰ্ণাটকত আক্ৰান্তৰ সংখ্যা ১০ হাজাৰৰো অধিক।
দেশত বিগত ২৪ ঘণ্টাত ১,১৭৯ জন লোক ক’ৰোনাজনিত কাৰণত মৃত্যু হৈছে।
ইয়াৰ ভিতৰত প্ৰায় ৮৫ শতাংশই মৃত্যু হৈছে ১০ খন ৰাজ্য / কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলত। ৰাজ্যকেইখন ক্ৰমে মহাৰাষ্ট্ৰ, কৰ্ণাটক, পাঞ্জাৱ, তামিলনাড়ু, উত্তৰপ্ৰদেশ, পশ্চিমবঙ্গ, দিল্লী, ছট্টীশগড়, মধ্যপ্ৰদেশ আৰু অন্ধ্ৰপ্ৰদেশ।
ক’ৰোনাজনিত কাৰণত বিগত ২৪ ঘণ্টাত মৃত লোকৰ ৩৬ শতাংশই বা ৪৩০ জনেই মহাৰাষ্ট্ৰৰ।

Ministry of Health and Family Welfare
India sustains steady trend of dipping %Active Cases
Active caseload only 15.11% of Total Positive Cases
76% of Total Active Cases in 10 Most Affected States
30 SEP 2020 12:17PM by PIB Delhi
India continues to report a trend of steadily declining active cases as a percentage of the total positive cases. Presently the active cases for only 15.11% of the total positive cases of the country, standing at 9,40,441.
From 33.32 % on 1st August to 15.11% on 30th September, the active cases have less than halved in two months.
The continuous upward trajectory of India’s Recovery Rate has touched 83.33% today. 86,428 have recovered and discharged in the last 24 hours.
The total recovered cases stand at 51,87,825 . The gap between Recovered cases and Active cases has crossed 42 lakh (42,47,384). With increasing number of recoveries, this gap is continuously widening.
With the decreasing active caseload in the country, the active patients are sustained below 10 lakhs since 22nd September.
More than 76% of the Active Cases are concentrated in 10 States viz. Maharashtra, Karnataka , Kerala, Andhra Pradesh, Uttar Pradesh, Tamil Nadu, Odisha, Assam, Chhattisgarh and Telangana.
Maharashtra contributes maximum with more than 2,60,000 active cases.
Following the TEST, TRACK, TRACE, TREAT, TECHNOLOGY strategy, States and UTs are registering speedy recoveries.
14 States & UTs have less than 5,000 active cases.
10 States/UTs contribute 78% of the total recovered Cases. Maharashtra leads the tally with more than 10,00,000 recoveries followed by Andhra Pradesh with more than 6,00,000 cases.
80,472 new confirmed cases were recorded in last 24 hours.
76% of the new cases are from 10 States and UTs. Maharashtra has contributed the maximum to the new cases with nearly 15,000 cases followed by Karnataka with more than 10,000 cases.
1,179 case fatalities have been reported in the past 24 hours.
Of these, nearly 85% are concentrated in ten State/UTs of Maharashtra, Karnataka, Punjab, Tamil Nadu, Uttar Pradesh, West Bengal, Delhi, Chhattisgarh, Madhya Pradesh and Andhra Pradesh.
More than 36% of new fatalities reported are from Maharashtra (430 deaths).