তুরিজম মন্ত্রালয়
ঙসি তুরিজম মন্ত্রালয়না ভর্চুএল ওইনা মালেমগী তুরিজম নুমিৎ পাংথোকখ্রে
লমকোয়বা মীওইশিং অমসুং শিন্মীশিং অশোই-অঙাম থোক্তনবা অমসুং লু-নান্না লৈনবা হোস্পিতিলিতী ইন্দস্ত্রীদা ক্বালিতী কাউন্সিল ওফ ইন্দিয়ানা সাথীগী থবকশিংগা লোয়ন্না মতেং পাংগনি
এম.আই.সি.এস. তুরিজম হাংদোক্নবা প্রোমোস্নেল ফিল্মসু হৌদোক্লে
27 SEP 2020 4:49PM by PIB Imphal
ঙসি তুরিজম মন্ত্রালয়না ভর্চুএল ওইনা মালেমগী তুরিজম নুমিৎ পাংথোকখ্রে। থৌরম অদুদা পেত্রোলিয়ম অমসুং নেচরেল গ্যাস অমসুং স্তিলগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী ধর্মেন্দ্র প্রধান্না চীফ গেস্ত অমসুং তুরিজম অমসুং কলচরগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর (ইন-চার্জ) শ্রী প্রাহলাদ সিংহ পতেলনা প্রসিদেন্ত ওইনা শরুক য়াখি। ভর্চুএল ওইনা পাংথোকপা থৌরম অদুদা তুরিজম মন্ত্রালয়গী সেক্রেতরী য়োগেন্দ্র ত্রিপাথী, দিরেক্তর জেনেরেল (তুরিজম) মিনাক্সী শর্মা, জোইন্ত সেক্রেতরী (তুরিজম) রাকেস কুমার বর্মা, এদিস্নেল দিরেক্তর জেনেরেল (তুরিজম) রুপিন্দর ব্রার অমসুং তুরিজম মন্ত্রালয়গী অতোপ্পা ওফিসিএলশিংসু শরুক য়াখি।
য়ুনাইতেদ নেসন্স ৱার্ল্দ তুরিজম ওর্গনাইজেসন (য়ু.এন.দবল্যু.তি.ও.)না ২০২০ অসি ‘তুরিজম অমসুং খুঙ্গং চাউখৎহনবা চহি’ হায়না লাউথোকখ্রে। চৎলিবা চহি অসি থবক পীনবা অমসুং খুদোংচাবশিং ফংহন্নবা তুরিজমগী কান্নবশিং য়োকখৎনবা চহি অমনি। মহৌশাগী অকোয়বগী ফিবম অমসুং কলচরেল হেরিতেজ ঙাক্তুনা থম্বা অমসুং ফগৎহন্নবা অমসুং শহরদা য়ুম হোংবা লাকশিন্নবা তুরিজমনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌবা ঙমগনি।
থৌরম অদুদা চীফ গেস্ত শ্রী ধর্মেন্দ্র প্রুধান্না সাথী এপ্লিকেসন হৌদোকখি। সাথী অসি ক্বালিতী কাউন্সিল ওফ ইন্দিয়াগা লোয়ন্না তুরিজম মন্ত্রালয়না পায়খৎপা হোতেলশিং অশোই-অঙাম থোকহন্দনা স্তাফ, ইমপ্লোয়ীশিং অমসুং গেস্তশিংগী মরক্তা থাজবা লৈহন্দুনা মখা তানা হোস্পিতালিতী ইন্দস্ত্রী থবক তৌবদা মতেং পাংনবা থবক অমনি। ইনক্রেদিবল ইন্দিয়া তুরিস্ত ফেসিলিতেতরস সর্তিফিকেসন প্রোগ্রাম (আই.আই.তি.এফ.সি.)গী ‘পাথিক’ কৌবা ফিল্ম অমা অমসুং আই.সি.পি.বি এম.আই.সি.সি. প্রোমোস্নেল ফিল্ম অমা শ্রী প্রধান্না মীয়ামদা ফোঙদোকখি।
আই.সি.পি.বি. এম.আই.সি.সি. প্রোমোস্নেল ফিল্ম অসিগী পান্দমদি হান্নদগী হৌনা লম কোয়ফমশিং চাংদম্নদুনা মীয়ামদা খঙহন্দুনা লৈরিঙৈ অসিদা ভারত্তা থৌরমশিং শরুক য়াবা লাক্নবা অফবা পাউজেল অমা শন্দোকপনি। নুংঙাইবা ফংনবা অমসুং ললোন-ইতিক পাংথোকপা হৌনবা থাজবা লৈহনবা, তরাম্না ওকপা, পন্থুংফমশিংদা অশোই-অঙাম থোক্তনা চৎন-পথাপশিং চৎনবা অমসুং নুংঙাইবা ফংগনি হায়বগী থাজবা পীবা অসি ফিল্ম অসিগী মরুওইবা পাউজেলনি।
সাথী এপ্লিকেসন হৌদোকপা অমসুং আই.আই.তি.এফ.সি. ওনলাইন লার্নিং মোদুল হৌদোকপগীদমক মিনিস্তর ধর্মেন্দ্র প্রধান্না তুরিজম মন্ত্রালয় থাগৎখি। পরিং নাইনা চৎথরিবা ৱেবিনার ‘দেখো অপ্না দেশ’কী খুৎথাংদা ঐখোয়গী কলচর, হেরিতেচ, মীয়াম্না খঙনদ্রিবা মফমশিং, চাক-য়েঞ্ছাং মথেলশিং উৎপগীদমক মহাক্না তুরিজম মন্ত্রালয় থাগৎখি। অকোয়বগী ফিবম তুংকোইনা ফনা থম্নবা অমসুং পোল্লুসন লৈহন্দনবা লমকোয়ফমশিংদা শীজিন্নরিবা হিশিংদা পেত্রোল, দিজল অমসুং কেরোসিনগী মহুৎতা সি.এন.জি./এল.পি.জি.না শিন্নবা মহাক্না তকশিনখি। লমকোয়ফমশিংগী অকোয়বদা বেত্তরীগী গারীশিং শিজিন্ননবা মহাক্না তকশিনখি।
ভারত শীনবা থুংনা পায়খৎলিবা মী খুদিংমক লৈবাক্কী মফম অমদগী হেক্তা শরুক য়াবা য়ারবা ওনলাইনদা তম্নবা ইনক্রেদিবল ইন্দিয়া তুরিস্ত ফেসিলিতেতরস (আই.আই.তি.এফ.) সর্তিফিকেসন প্রোগ্রাম হৌদোকপগীদমক শ্রী প্রধান্না তুরিজম মন্ত্রালয় থাগৎখি। লৈবাক শিনবা থুংনা লৈরিবা লমকোয়ফমশিংদা লম য়েংবা মীওইশিংনা চৎপদা খুদোং চানবা শীনফম অসিগী মীওই কয়া ত্রেনীং পীনবা মসিগী প্রোগ্রাম অসিনা পান্দম থম্লি।
লৈবাক মনুংগী তুরিজম য়োকখৎনবা ২০২২ ফাওবগী মনুংদা মীওই অমনা য়ামদ্রবা মফম ১৫ য়েংবা চৎনবা প্রধান মন্ত্রীগী পান্দম অদু হন্না নীংশিংলদুনা থৌরম অদুদা শ্রী প্রাহলাদ সিংহ পতেলনা হায়খি লৈবাক অসিগী ইনাক খুল্লবা কলচর অমসুং হেরিতেজ মীয়ামদা খঙহন্নবা অমসুং লৈবাক মনুংদা কোইবা চৎনবা মীয়াম পুক্নিং থৌগৎনবা অমসুং মফম অমগী শেন-থুমগী ফিবম ফগৎহন্নবা অমসুং থবক ফংবা হেনগৎহন্নবা পান্দম অমগা লোয়ন্না ২০২০গী জনুৱারীদগী তুরিজিম মন্ত্রালয়না দেখো অপ্না দেশ (দি.এ.দি.) হৌদোকখ্রে।
লাইচৎ মনুং অসিদা লৈবাক অসিগী তোঙান তোঙানবা কলচর, হেরিতেজ, মফমশিং অমসুং তুরিজমগী পোৎথোকশিং উৎনবা দেখো অপ্না দেসকী মখাদা মন্ত্রালয়না পরিং নাইনা ৱেবিনারশিং পাংথোক্লি। হৌজিক ফাওবদা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিং কোনশিনবা ৱেবিনার ৫৪ পাংথোকখ্রে। মীয়াম খঙহন্নবা মন্ত্রালয়না ওনলাইন্দা দেখো অপ্না দেশ ৱাশক লৌবা অমসুং MyGov.inদা কুইজ পাংথোকপা হৌরে। ওনলাইন্দা ৱাশক লৌবা অমসুং কুইজ অসি মী খুদিংমক শরুক য়াবা য়াগনি।
মহাক্না মখা তানা হায়খি পায়খৎলিবা থবকশিং অসি লমকোইবা মীওইশিং হিরম খুদিংমক্তা নুংঙাইবা হেনগৎহনগনি অমসুং মফম অমদা লৈরিবা লমকোইবা মীওইশিংগী লৈরিবা খুদোংচাবশিংগী কান্নবা ফংগনি অমসুং মসিনা লৈবাক অসিগী খ্বাইদগী মনুং হুঞ্জিনবা মফমশিং ফাওবদা থবক ফংবগী খুদোংচাবা পীগনি।
থৌরম অসি সেক্রেতরী (তুরিজম)না তরাম্না ওক্তুনা হৌদোকখি অমসুং লাইচৎ মনুং অসিদা অশোই-অঙাম থোক্তনবা মরী লৈনবশিংনা চেকশিন-থৌরাংগী থবকশিং পায়খৎলিবা অসি থাগৎখি। জোইন্ত সেক্রেতরী (তুরিজম)না থাগৎ ৱাহৈ পীখি।
https://static.pib.gov.in/WriteReadData/userfiles/tourism321.mp4

Ministry of Tourism
Ministry of Tourism celebrates World Tourism Day today in virtual mode
SAATHI initiative with Quality Council of India launched to assist the hospitality industry to ensure safety and hygiene for tourists and workforce
Promotional Film to launch MICE Tourism also launched
27 SEP 2020 4:49PM by PIB Delhi
Ministry of Tourism celebrated World Tourism Day today through virtual platform. Union Minister of Petroleum & Natural Gas and Steel Shri Dharmendra Pradhan was the chief guest of the event, Union Minister of Tourism and Culture (I/C) Shri Prahlad Singh Patel also graced the occasion. Secretary, ministry of Tourism Shri Yogendra Tripathi, Director General, Tourism Ms. Meenakshi Sharma, joint Secretary, Tourism Shri Rakesh Kumar Verma , Addl DG(Tourism), Ms Rupinder Brar and other officials of Tourism Ministry also participated in the virtual event.
This year United Nations World Tourism Organisation (UNWTO) has designated 2020 as the Year of Tourism and Rural Development. This Year is an opportunity to promote the potential of tourism to create jobs and opportunities. It can also advance inclusion and highlight the unique role tourism can play in preserving and promoting natural and cultural heritage and curbing urban migration.
During the event SAATHI Application was launched by the chief guest Shri Dharmendra Pradhan . SAATHI is an initiative of the Ministry of Tourism with Quality Council of India to assist the hospitality industry to continue to operate safely and thereby instill confidence among the Staff, employees and the guests about the safety of the hotel/unit . Shri Pradhan also launched a film ‘Pathik’, an initiative on Incredible India Tourist Facilitators Certification Programme (IITFC) and an ICPB MICE Promotional film.
The objective of the ICPB Mice Promotional film is to communicate a positive message for welcoming events to India when competing destinations are already actively marketing their products. The tone of joy and confidence in getting back to business, warm hospitality, safety protocols in place and assurance of a delightful experience is the core message of the film.
Speaking on the occasion, Shri Dharmendra Pradhan appreciated the efforts of the Ministry of Tourism in launching the SAATHI application and the online learning module IITFC. He also lauded the Ministry’s effort of showcasing our culture, heritage, lesser known destinations, cuisine etc through the webinar series Dekho Apna Desh. Talking about sustainable environment he was keen to take it further by susbstituting Petrol, diesel, kerosene etc in operating boats at tourist sports with CNG/LPG which are pollution free. He also emphasised upon using battery operated vehicles in and around tourist spots. Sh Pradhan also appreciated the efforts of the Ministry of Tourism, in launching the Incredible India Tourist Facilitators (IITF) Certification Programme, a Pan-India online learning program that is open to all, and can be undertaken from anywhere in the country. The Programme aims at creating a pool of trained professionals for facilitating the visit of tourists at destinations across the country.
Addressing the event, Shri Prahlad Singh Patel reiterated the vision of the Prime Minister of India asking every citizen to visit at least 15 destinations by the year 2022 to promote domestic tourism. He said that the Ministry of Tourism has launched the Dekho Apna Desh (DAD) initiative in January 2020 with the objective of creating awareness among the citizens about the rich heritage and culture of the country, encouraging citizens to travel widely within the country and enhancing tourist footfalls leading to development of local economy and creation of jobs at the local level. During this pandemic, Ministry has been organizing a series of webinars under the overall theme of DAD, showcasing the diverse culture, heritage, destinations and tourism products of the country. The Minister informed that as on date 54 webinars covering different States/Union Territories have been organized as part of the initiative. To create mass awareness, the Ministry has also launched an online DAD pledge and Quiz on the MyGov.in platform. The online pledge and Quiz are open to all for participation.
Shri Patel further said that the programme will help in enhancing the overall experience of the tourists, who would benefit from the knowledge of the local tourist facilitators and it will also help in creating employment opportunities even in the remotest parts of the country.
The session was opened by Secretary (Tourism) extending a warm welcome and appreciating the awareness and proactive measures taken by all the stakeholders during this pandemic time to work out a strategy and taking necessary action. Joint Secretary (Tourism) concluded the session with Vote of Thanks.
Kindly click here for more details of SAATHI initiative
Kindly click here for more details of Incredible India Tourist Facilitators Certification Programme (IITFC)
Kindly click here for more details of ICPB MICE