হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
হকশেল মন্ত্রালয়গী ‘ইসঞ্জিবনি’ তেলিমেদিসিন সর্ভিস মাইলস্তোন অমা লান্থোকখ্রে
দোক্তর-তু-পেসেন্ত তেলি-কন্সল্তেসন লাখ ৪ রেকোর্দ তৌখ্রে
তামিল নাদু অমসুং উত্তর প্রদেশনা তেলি-কন্সল্তেসন লাখ অমমম য়ৌখ্রে
26 SEP 2020 2:36PM by PIB Imphal
হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রালয়গী ইসঞ্জিবনি ও.পি.দি. প্লেতফোর্মনা তেলি-কন্সল্তেসন লাখ ৪গী লেন্দমার্ত মাইলস্তোন মপুং ফারে‍। মকোক থোংনা শীজিন্নরিবা স্তেতশিং, তামিল নাদু অমসুং উত্তর প্রদেশনা মথঙশিৎনা সেসন ১,৩৩১৬৭ অমসুং ১,০০১২৪ লোগ ইন তৌখ্রে।
ইসঞ্জিবনি অমসুং ইসঞ্জিবনি ও.পি.দি. প্লেতফোর্মকী খুত্থাঙদা কন্সল্তেসন খ্বাইদগী ৱাংনা রেজিস্তর তৌরিবা অতৈ স্তেতশিংদি হিমাচল প্রদেশ (৩৬,৫২৭), কেরলা (৩৩,৩৪০), অন্ধ্র প্রদেশ (৩১,০৩৪), উত্তরাখন্দ (১১,৫২৬), গুজরাত (৮৯১৪, মধ্য প্রদেশ (৮৯০৪), কর্নাতকা (৭৬৮৪), মহারাস্ত্র (৭১০৩)নি‍। শীজিন্নবগী মওং মতৌ অসিনা তামিল নাদুগী বিল্লুপুরমগুম্বা হেন্না পীকপা দিস্ত্রিক্তশিংদা সর্ভিস অসি য়াঙনা শীজিন্নরক্লি হায়বা উৎলি‍। বিল্লুপুরমদা কন্সল্তেসন ১৬,০০০ হেন্না রেকোর্দ তৌদুনা বিনিফিসিয়রীশিংনা সর্ভিস অসি খ্বাইদগী য়াম্না শীজিন্নবা দিস্ত্রিক্ত ওইরে‍।
মকোক থোংনা শীজিন্নরিবা দিস্ত্রিক্ত তরা মখাদা পীরি:
ইসঞ্জিবনি ও.পি.দি. (দিস্ত্রিক্তশিংদা শীজিন্নবা)
সে:নম্বর:
দিস্ত্রিক্ত
স্তেত
কন্সল্তেসন
১
বিল্লুপুরম
তি.এন.
১৬৩৬৮
২
মদুরাই
তি.এন.
১২৮৬৬
৩
মীরুত
য়ু.পি.
১০৭৯৫
৪
তিরুবন্নমলাই
তি.এন.
৯৭৬৫
৫
নাগপতিনম
তি.এন.
৯১৩৫
৬
তিরুনেলবেলি
তি.এন.
৭৩২১
৭
ময়িলাদুথুরাই
তি.এন.
৭১৩১
৮
বাহরাইচ
য়ু.পি.
৬৬৪১
৯
বুরুধুনগর
তি.এন.
৬৫১৪
১০
থুরুবনন্থপুরম
কে.এল.
৬৩৫১
লৈবাক্কী ওইনা ইসঞ্জিবনি ফম্বাক অসি স্তেত ২৬তা শীজিন্নরি অমদি তোঙান তোঙানবা স্তেত লৈঙাক্কী হকশেল লোয়শঙগী প্রাক্তিস্নর ১২,০০০ হেনবনা ইসঞ্জিবনিদা য়াওশিন্দুনা লৈবাকসিগী দিস্ত্রিক্ত ৫১০গী মীওইশিংনা মখোয়গী সর্ভিস লৌরি‍।
অকোনবা কন্সল্তেসন ১০০,০০০দি নুমিৎ ১৮নিদা লাকখিবনি অদুগা অহানবা কন্সল্তেসন ১০০,০০০না থা অহুমলোম চঙখি‍। ইসঞ্জিবনি ও.পি.দি. সর্ভিসনা কোবিদ-১৯ লাইচৎ মরকসিদা পোসেন্ত-তু-দোক্তর তেলিমেদিসিন ফংহল্লে‍। মসিনা ফিজিকেল দিসন্তেন্সিং লৈহন্দুনা কোবিদ শন্দোরকপা লাকশিনবদা মতেং পাংলি অমদি কোবিদ নত্তবর মরুওইবা হেল্‌থকেয়র সর্ভিসসু ফংহল্লি‍।
চাউরাক্না অনাবা মীওই চাদা ২০লোমদি ইসঞ্জিবনিগী খুত্থাঙদা হকশেলগী সর্ভিস অমুরক্তদগী হেন্না লৌরি‍। ফীভম অসিনা হকশেলগী সর্ভিস পীবগী দিজিতেল ফম্বাক অসি সর্ভিস পীরিবা অমদি লৌরিবা খুদমিংক্না শীজিন্নরি হায়বা তাক্লি‍। স্তেত খরখক্না নোংমদা পুর ১২ চয়োল অমদা নুমিৎ ৭নি হকশেলগী সর্ভিস পীরি।
হৌরকপদা, ইসঞ্জিবনি ও.পি.দি. অসি জেনেরেল ও.পি.দি. সর্ভিসকী ওনলাইন ফম্বাক অমা ওইনা পুথোরকপনি, অদুবু মসিগী কান্নবা অমদি মীয়াম্না শীজিন্নরকপা অসি য়েংলগা, স্তেত হকশেল লোয়শঙশিংনা স্পিসিএল্তী ও.পি.দি.সু হাপচিনবা পাম্লকখি‍। অসুম্না ইসঞ্জিবনি ও.পি.দি. অসি য়াম্লবা স্পিসিএল্তী অমদি সুপর স্পিসিএল্তী ও.পি.দি.শিংসু য়াওনবা হেন্না চাউথোরকখি‍। ঙসিদি ইসঞ্জিবনি ও.পি.দি. অসি জেনেরেল ও.পি.দি. অমসুং স্পিসিএল্তী অমসুং সুপর-স্পিসিএল্তী ও.পি.দি. ১৬৯ য়াওনা ওনলাইন ও.পি.দি. ১৯৬ স্তেত ২৪দা মথৌ তৌরি‍। এইম্স ভতিন্দা, এইম্স রিসিকেস, এইম্স বিবিনগর, লেদী হারদিঞ্জ মেদিকেল কলেজনচিংবা মকোক থোংবা ইন্সতিত্যুসনশিং অমসুং এসোসিএয়য়তেদ হোস্পিতাল, রিজনেল কেন্সর সেন্তর (থিরুবনন্থপুরম), কোচিন কেন্সর সেন্তর (ইরনকুলম)সু ইসঞ্জিবনি ফম্বাক অসিবু স্তেত শিনবা থুংবদা লৈরিবা অনাবা মীওইশিংদা স্পিসিএল্তী সর্ভিস পীননবা শীজিন্নরি। সেন্ত্রেল গোভর্নমেন্ত হেল্ত স্কিম্নসু নই দিল্লীদা লৈবা মখোয়গী বিনিফিসিয়রীশিংদা হকশেলগী সর্ভিস পীননবা ইসঞ্জিবনিদা স্পিসিএল্তী ও.পি.দি. মরী শেমগৎলে‍। সি.জি.ঐচ.এস.না হায়রিবা তেলিমেদিসিন সর্ভিসশিং অসি অতৈ স্তেতশিংদা লৈরিবা বিনিফিসিয়রীশিংদসু ফংহন্নবা থৌরাং তৌরি‍।
স্তেতশিংনসু হায়রিবা তেলিমেদিসিন প্লেতফোর্ম অসিগী ইনোভেতিব ওইবা মওংদা শীজিন্ননবা দিজাইন তৌরি‍। কেরলাদা, ইসঞ্জিবনি ফম্বাক অসি পলক্কর দিস্ত্রিক্ত জেলদা লৈবা ফাদোকশিংদা হকশেলগী সর্ভিস পীননবা শীজিন্নরি। তামলি নাদুদা, ইসঞ্জিবনিনা প্রাক্তিস্নরশিংদা মখোয়গী ময়ুমদগী পেসেন্ত সর্ভিস পীদুনা পুন্সি কন্নিংঙাই ওইবা ইন্তর্ভেন্সন পীবা ঙমহল্লি‍।
কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রালয়গী ইসঞ্জিবনি ফম্বাক অসি মোহালিদা লৈবা সেন্তর ফোর দেভেলপমেন্ত ওফ এদভান্স কম্পুতিংনা শেমবনি‍। মসি লৈবাক অমগী লৈঙাক্না হকশেলগী সর্ভিস পীননবা শেমগৎপা মালেমগী ওইনা অনৌবা মওংগী দিজিতেল ফম্বাক অমনি‍। ইসঞ্জিবনিনা তেলিমেদিসিন সর্ভিস মখল অনি হায়বদি দোক্তর-দোক্তর (ইসঞ্জিবনি) অমসুং পেসেন্ত-তু-দোক্তর (ইসঞ্জিবনি ও.পি.দি.) তেলিকন্সল্তেসন সপ্পোর্ত তৌরি‍। অহানবগী অসিনা অয়ুস্মান ভারত হেল্থ এন্দ ৱেলনেস সেন্তর (এ.বি.-ঐচ.দব্লিউ.সি.) প্রোগ্রামগী মরুওইবা য়ুম্বী অমনি‍। মসি নবেম্বর ২০১৯দা হৌদোকখিবনি‍। মসিনা দিসেম্বর ২০২২ ফাওবগী মনুংদা ‘হব এন্দ স্পোক’ মোদেলদা হেল্থ এন্দ ৱেলনেস সেন্তর লাখ ১.৫দা তেলিমেদিসিন কন্সল্তেসন পীননবা পান্দম থম্লি‍। ‘স্পোক’শিংদা হায়বদি এস.ঐচ.সি. অমসুং পি.ঐচ.সি.শিংদা তেলি-কন্সল্তেসন সর্ভিস পীননবগীদমক স্তেতশিংনা মেদিকেল কলেজশিং অমসুং দিস্ত্রিক্ত হোস্পিতালশিংদা মশক খঙদোক্তুনা তোখায়বা ‘হব’শিং শেমগৎপা মথৌ তাই‍। হকশেল মন্ত্রালয়না কোবিদ-১৯ লাইচৎ অসিনা মরম ওইরগা পেসেন্ত-তু-দোক্তর তেলিমেদিসিন সর্ভিস ফংহন্নবা এপ্রিল ১৩দা অনিসুবা তেলি-কন্সল্তেসন সর্ভিস ‘ইসঞ্জিবনি ও.পি.দি.’ হৌদোকখি‍।

Ministry of Health and Family Welfare
Health Ministry’s ‘eSanjeevani’ telemedicine service crosses a milestone
Records 4 lakh doctor-to-patient tele-consultations
Tamil Nadu and Uttar Pradesh cross 1 lakh tele-consultations each
26 SEP 2020 2:36PM by PIB Delhi
eSanjeevani OPD platform of Ministry of Health and Family Welfare has completed the landmark milestone of 4 lakh tele-consultations. The top performing States, Tamil Nadu and Uttar Pradesh have logged in 1,33167 and 1,00124 sessions, respectively,
The other States that have registered highest consultations through eSanjeevani and eSanjeevani OPD platforms are Himachal Pradesh (36,527), Kerala (33,340), Andhra Pradesh (31,034), Uttarakhand (11,526), Gujarat (8914), Madhya Pradesh (8904), Karnataka (7684), Maharashtra (7103). The usage trend shows that there has been a quick uptake of this service in smaller districts like Villupuram in Tamil Nadu. Over 16,000 consultations have been recorded from Villupuram, which is the topmost district in terms of tele-consultation services availed of by the beneficiaries.
The top ten performing districts are as follows:
eSanjeevaniOPD ( adoption in Districts)
Sl. No.
DISTRICT
STATE
CONSULTATIONS
1
VILLUPURAM
TN
16368
2
MADURAI
TN
12866
3
MEERUT
UP
10795
4
TIRUVANNAMALAI
TN
9765
5
NAGAPATTINAM
TN
9135
6
TIRUNELVELI
TN
7321
7
MAYILADUTHURAI
TN
7131
8
BAHRAICH
UP
6641
9
VIRUDHUNAGAR
TN
6514
10
THIRUVANANTHAPURAM
KL
6351
Nationally eSanjeevani platform is being used by 26 States and over 12,000 practitioners of various State Government health departments have been on-boarded on eSanjeevani and their services have been sought by people from 510 districts of the country.
The last 100,000 consultations have come up in 18 days, whereas the first 100,000 consultations had taken around three months. eSanjeevani OPD services have enabled patient-to-doctor telemedicine in midst of the COVID-19 pandemic. This has helped in containing the spread of COVID by ensuring physical distancing and has simultaneously enabled provisions for non-COVID essential healthcare.
Around 20% patients have sought health services through eSanjeevani more than once. The trend is indicative of the fact that this digital platform for delivery of health services remotely has been adopted by both the service providers as well as the users. Few States have been providing health services for 12 hours a day and 7 days a week.
Initially, eSanjeevaniOPD was rolled out as an online platform for general OPD service, but considering its utility and the uptake by the public, State Health Departments wished to rolled-out speciality OPDs as well. Accordingly, eSanjeevaniOPD was enhanced to support multiple concurrent speciality and super speciality OPDs as well. Today eSanjeevaniOPD is running 196 online OPDs which include 27 general OPDs and 169 speciality and super-speciality OPDs in 24 States. Premier institutions like AIIMS Bathinda, AIIMS Rishikesh, AIIMS Bibinagar, Lady Hardinge Medical College and Associated Hospitals, Regional Cancer Centre (Thiruvananthapuram), Cochin Cancer Centre (Ernakulam) are also using eSanjeevani platform to provide speciality services to the patients across the States. Central Govt. Health Scheme has also set up four speciality OPDs on eSanjeevani to provide health services to their beneficiaries in New Delhi. CGHS is planning to extend these telemedicine services to their beneficiaries in other States as well.
States have also designed innovative applications of this telemedicine platform. In Kerala, eSanjeevani platform is being used for providing health services to the inmates of Palakkad District Jail. In Tamil Nadu, eSanjeevani has enabled practitioners to make life-saving interventions while providing patients in their homes.
eSanjeevani platform of the Union Health Ministry has been developed by Centre for Development of Advanced Computing in Mohali. It is an innovative digital platform globally to be set up by a country government for delivering health services. eSanjeevani supports two types of telemedicine services viz. Doctor-to-Doctor (eSanjeevani) and Patient-to-Doctor (eSanjeevani OPD) Tele-consultations. The former is an important pillar of the Ayushman Bharat Health and Wellness Centre (AB-HWCs) programme. This was rolled out in November 2019. It aims to implement tele-consultation in all the 1.5 lakh Health and Wellness Centres in a 'Hub and Spoke' model, by December 2022. States need to identify and set up dedicated 'Hubs' in Medical Colleges and District hospitals to provide tele-consultation services to 'Spokes', i.e SHCs and PHCs. The Health Ministry rolled out the second tele-consultation service 'eSanjeevaniOPD' enabling patient-to-doctor telemedicine on 13th April of this year owing to the COVID-19 pandemic.