সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
নোবেল ব্রুসেল্লা ভেক্সিন ব্রুসেল্লা এবোর্তস এস.১৯ দেলতা পার ভেক্সিন দি.বি.তি.–আই.সি.এ.আর. ত্রান্সফর তৌবা
ভেক্সিন অসি আই.সি.এ.আর.-ইন্দিয়ন ভেতরিনরী রিসর্চ ইন্সতিত্যুৎনা দি.বি.তি.না মতেং পাংবা ব্রুসেল্লোসিসকী নেৎৱার্ক প্রোজেক্তকী মখাদা পুথোকখি
নোবেল ব্রুসেল্লা ভেক্সিন অসিনা ভারতকী ব্রুসেলোসিস লাকশিনবগী থৌরাংদা মরু ওইবা থৌদাং লৌগনি
25 SEP 2020 4:38PM by PIB Imphal
বাইওতেক্নোলোজী দিপার্ত্মেন্ত (দি.বি.তি.)না ব্রুসেল্লা এবোর্তস এস.১৯ দেলতা পার ভেক্সিনগী থোংদা নোবেল ব্রুসেল্লাগী তেক্নোলোজী ভিদিও কনফরেন্সিংগী থোংদা হন্দক্কী চয়োলসিগী অঙনবা শরুক্তা পাঙথোকখি অমসুং য়ানচেরোল অমা খুৎয়েক পীনখি। ভেক্সিন অসি আই.সি.এ.আর.-ইন্দিয়ন ভেতেরিনরী রিসর্চ ইন্সতিত্যুৎ (আই.সি.এ.আর.-আই.ভি.আর.আই.), ইজাতনাগর, উত্তর প্রদেশনা দি.বি.তি.না ঙাক্লৌ পীবা ব্রুসেল্লোসিস প্রোজেক্তকী থোংদা শেমখিবনি, মসিদা জিন অমা ব্রুসেল্লা এবোর্তস এস.১৯ স্ত্রেন্দগী জিন অমা পুথোকখি।
আই.ভি.আর.আই., ইজৎনাগরদা চত্থখিবা এক্সপরিমেন্ততা উচিগী মোদেলদা অমসুং দিপার্ত্মেন্ত ওব এনিমেল হজবেন্দরী অমসুং দেরিয়িংগী ইন্সতিত্যুৎ অমা ওইরিবা নেসনেল ইন্সতিত্যুৎ ওব ইনিমেল হেল্থনা ইরোই মচাদা পাঙথোকখিবা এক্সপরিমেন্ত অমদা ভেক্সিন অসিনা ভাইরুলেন্ত চেলেঞ্জদগী ঙাকথোকপা থেংনখি। পুথোক্লিবা ভেক্সিন অসি দিভাগা চান্নবগী খুদম ফংখি। ব্রুসেল্লা এবোর্তস এস১৯ দেলতা পার ভেক্সিন অসিনা দিপার্ত্মেন্ত ওব এনিমেল হজবেন্দরী অমসুং দেরিয়িং, ফিসরী মন্ত্রালয়, এনিমেল হজবেন্দরী অমসুং দেরিয়িং, ভারত সরকারনা হৌদোকপা নেসনেল ব্রুসেল্লোসিস কন্ত্রোল প্রোগ্রামদা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি।
ব্রুসেল্লোসিস অসি জুনোতিক ওইবা লাইনা অমনি মসিনা লাইবস্তোক পুথোকপদা মাংহল্লি। লাইনা অসিনা মিরোনবগী অরোইবা তাংকক্তা এবোর্সন তৌহনবা, মচা য়াওবা ঙমদবা অমসুং অতোপ্পা রিপ্রদক্তিব প্রোব্লেমশিং থোকহন্দুনা শঙ্গোম অমসুং শা পুথোকপা ঙমহন্দে। মালেমগী ওইনা লাইনা অসি মী মিলিয়ন অমগী তংখাইদা চহী খুদিংগী থোকই। ভারত্তা শঙ্গোম পুথোকপা মীওইশিংদা ব্রুসেল্লোসিস্না অমাং অতা থোকহল্লি।
ভেক্সিন অসিগী তেক্নোলোজী অসি বিরাকনা এম\এস হেস্তর বাইওসাইন্সেস প্রাইবেৎ লিমিতেদতা সেক্রেতরী, দি.বি.তি.;দি.জি.,আই.সি.এ.আর., দি.এ.ঐচ.দি.;দিরেক্তর,আই.ভি.আর.আই.; দা. পল্লব চৌধুরি, ইনভেন্তর; দা. ঔন রাৱৎ এদভাইজর, দি.বি.তি.; এম.দি. হেস্তর বাইওসাইন্সেস প্রাইবেৎ লিমিতেদ, অমসুং এগ্রিনোভেৎ, বি.সি.আই.এল. অসিনচিংবগী মীহুৎশিং য়াওনা ত্রান্সফর তৌখি।

Ministry of Science & Technology
DBT – ICAR Transfer of Technology of novel Brucella vaccine viz. Brucella abortusS19 delta per vaccine
This vaccine was developed by ICAR-Indian Veterinary Research Institute through a Network project on Brucellosis supported by DBT
Novel Brucella vaccine can play an important role in Brucellosis control programme of India
25 SEP 2020 4:38PM by PIB Delhi
Department of Biotechnology (DBT), facilitated Transfer of Technology of novel Brucella vaccine viz. Brucella abortus S19 delta per vaccine, through Video Conferencing (VC), earlier this week and an MoU was signed. This vaccine was developed by ICAR-Indian Veterinary Research Institute (ICAR-IVRI), Izatnagar, Uttar Pradesh through a Network project on Brucellosis supported by DBT in which a gene was knocked out from Brucella abortus S19 strain.
This vaccine has confirmed protection against virulent challenge in experimental mice model conducted at IVRI, Izatnagar and in buffalo calves conducted at National Institute of Animal Health, an institute of Department of Animal Husbandry and Dairying. The developed vaccine is also found to have DIVA compatible. Brucella abortus S19 delta per vaccine can play an important role in National Brucellosis Control Programme initiated by Department of Animal Husbandry & Dairying, Ministry of Fisheries, Animal Husbandry & Dairying, Government of India.
Brucellosis is a zoonotic disease which causes production losses in livestock. The disease induces abortion at the last stage of pregnancy, infertility and other reproductive problem which causes losses in production of milk and meat. Globally the disease is reported in approximately half a million human population every year. In India huge population involved in dairy farming is directly affected with the Brucellosis.
The technology of vaccine was transferred by BIRAC to M/s Hester Biosciences Pvt. Ltd. in the presence of Secretary, DBT; DG, ICAR; AHC, DAHD; Director, IVRI; Dr. Pallab Chaudhury, Inventor; Dr.Aun Rawat Adviser, DBT; MD, Hester Biosciences Pvt. Ltd., and representatives of Agrinnovate, BCIL etc.