অকোইবগী ফিভম অমসুং ঊমংগী মন্ত্রালয়
কোবিদ-১৯গী মতুংদা মহৌশাবু খ্বাইদগী মরু ওইবা রিকোভরী প্লান ওইনা থম্নবা লৈবাকশিংদা ভারতনা হায়জখ্রে
24 SEP 2020 7:51PM by PIB Imphal
এনভাইরোনমেন্ত, ফোরেস্ত অমসুং ক্লাইমেত চেঞ্চকী মন্ত্রী শ্রী প্রকাশ জবদেকরনা মহৌশাবু খ্বাইদগী মরু ওইবা রিকোভরী প্লান ওইনা থম্নবা “সস্তেনেবল দিভেলপমেন্তগীদমক এক্সন অমসুং দিলিভরীগী য়ু.এন.দিকেদ” হৌরকপদা খুৎশম্নদুনা পুন্না চৎমিন্নবা অমসুং “মহৌশাগা চুশিন্ননা হিংমিন্নবা” হায়রিবা ভিজন অসি মশক খঙনবা লৈবাকশিংদা হায়জখ্র৷ ২০২০গী মতুংদা লৈগদৌরিবা বাইওদাইভরসিতী: পৃথিবী অসিদা লৈরিবা থৱাই পানবা জিবা পুম্নমক্কীদমক ফ্যুচর অমা শেমগৎপা, হায়রিবা মিনিস্তিরিয়েল রাউন্দতেবল দাইলোগকী ভরচুয়েল মীফম অসিদা শ্রী জবদেকরনা ভারতকী মহুৎ শিন্দুনা শরুক য়াখ্রে৷
মিনিস্তিরিয়েল অদুনা বাইওদাইভরসিতী য়োকখৎপদা অমসুং সস্তেন্নেবল দিভেলপমেন্তদা ময়াম তাথোক তাশিন তৌননবগীদমক লাক্কদৌরিবা বাইওদাইভরসিতীদা য়ুমফম ওইদুনা পাংথোক্কদৌরিবা য়ুনাইতেদ নেসন সম্মিত অসিদগী চয়োল অমা ঙনখৎতুনা চাইনানা য়ুম্বু ওইদুনা মিনিস্তিরিয়েল মীফম অদু পাংথোকখি৷ থৌরম অদুদা তোঙান তোঙানবা লৈবাকশিংগী মিনিস্তিরিয়েল রিপ্রজেন্তেতিব ১৫রোমগা লোইননা রিজনেল রিপ্রজেন্তেসন অমসুং মরী লৈনবা ইন্তরনেস্নেল ওর্গনাইজেসনশিংগী মকোকশিংনা শরুক য়াখি৷
থৌরম অদুদা শ্রী প্রকাশ জবদেকরনা ৱা ঙাংলদুনা অসুম্না ফোংদোকখ্রে মদুদি মীওইবগী পুন্সিদা মতেং পাংলিবা মহৌশাগী রিসোর্সশিং অসি মওং মরিল তাদনা শিজিন্নবা অমসুং মাংহল্লিবা অসি কোবিদ-১৯ লাইনা লাইচৎ অসিনা ময়েক শেংনা তাকখ্রে৷
মহাক্না মখাতানা অসুম্না ফোংদোকখ্রে মদুদি ভারতনা চহি অমগী মনুংদা কনফরেন্স ওফ পার্তিস(সি.ও.পি.শিং)অনি ২০১৯গী সেপ্তেম্বর থাদা য়ু.এন.সি.সি.দি. সি.ও.পি. অমসুং ২০২০গী ফেব্রুৱারী থাদা সি.এম.এস. সি.ও.পি. থৌরম অনি অসি পাংথোক্তুনা বাইওদাইভরসিতী য়োকখৎপদা ভারতনা মাংজৌননা য়াম্না মরু ওইবা থৌদাং লৌখ্রে অমসুং ফংলিবা লেন্দ এরিয়া ২.৪% অসি খক্তনা ভারতনা মীওইবা অমসুং শা-ঙাগী পোপুলেসন ১৮% সপোর্ত তৌনা তৌনা রেকোর্দ তৌরিবা স্পিসিস অদুগী ৮%দি ভারততা লৈ অমসুং ফোরেস্তকী লমসু ২৫%গা নক্ননা হেঙ্গৎহনখ্রে অসিদসু নত্তনা ২০৩০ ফাওবগী মনুং অসিদা মাং তাকলুরবা কান্নদ্রবা লম হেক্তর মিলিয়ন ২৬ হান্নগী ফিভমদা হঞ্জিনহনবদা পান্দম থম্লি৷
মহাক্না রাউন্দতেবল অদুদা অসুম্না ফোংদোকখি মদুদি ভারত অসি মেগাদাইভর্স ওইবা লৈবাক অমা ওইবনা বাইওদাইভরসিতী গভরনেন্সকীদমক অকনবা লিগেল অমসুং ইন্সতিত্যুসন অমা লৈ অমসুং বাইওদাইভরসিতী দোকুমেন্তেসনগীদমক লৈবাক শিনবা থুংনা লমদম অদুগী মীয়াম অমসুং মীয়ামশিংগী বাইওদাইভরসিতী রেজিস্তর লিশিং ১৭০ য়াওদুনা লৈরিবা বাইওদাইভরসিতী মেনেজমেন্ত কম্মিতী লিশিং ২৫০ অসিনা সি.বি.দি.গী প্রোভিজনশিং অদু সিয়র তৌনবা ইস্তাব্লিস সিস্তেম অমা লৈ৷
শ্রী জবদেকরনা ফোংদোকখ্রে মদুদি সি.বি.জি.না থাগৎলক্লিবা গ্লোবেল বাইওদাইভরসিতী আউতলুক রিপোর্ত অসিগী মতুং ইন্না ঐখোয়না মহৌশা অসি ঙাক শেন্নবা অমসুং যোকখৎন্নবা খুৎশম্নদুনা চৎমিন্নবা হায়বা অসিদগী তোঙানবা ওপ্সন অমত্তা লৈতে অমসুং পোস্ত-২০২০ গ্লোবেল বাইওদাইভরসিতী ফ্রেমৱর্ক চৎননবা ২০২১দা চাইনাগী কুন্নিংদা পাংথোক্কদৌরিবা ১৫শুবা পার্তিশিংগী কনফরেন্স অদুনা তোঙানবা য়াম্না মরু ওইবা খুদোংচাবা অমা পীরগনি হায়দুনা ভারতনা থাজৈ৷

Ministry of Environment, Forest and Climate Change
India urges Nations to put Nature at the heart of recovery plan post COVID19
24 SEP 2020 7:51PM by PIB Delhi
Minister for Environment, Forest and Climate Change, Shri Prakash Javadekar urged nations to join hands at the start of the “UN Decade of Action and Delivery for Sustainable Development” to put nature at the heart of our recovery plan and realize the vision of “living in harmony with nature”. Shri Javadekar represented India at the virtual Ministerial Roundtable Dialogue on Biodiversity Beyond 2020: Building a Shared Future for All Life on Earth.
The ministerial was hosted by China, one week ahead of the upcoming United Nation Summit on Biodiversity, to exchange views on biodiversity conservation and sustainable development. Around 15 ministerial representatives from countries with adequate regional representation, as well as the heads from relevant international organizations participatedin the event.
Addressing on the occasion, Shri Prakash Javadekar stated that COVID-19 pandemic has emphasized the fact that un-regulated exploitation of natural resources coupled with un-sustainable food habits and consumption patterns lead to destruction of systems that support human life.
He further stated that India has already been taking leadership role in biodiversity conservation by hosting two Conference of Parties (COPs) within a span of less than a year, UNCCD COP in Sept 2019 and CMS COP in February 2020 and informed that with just 2.4% of the land area, India accounts for nearly 8% of the recorded species even while supporting almost 18% of human population as well as cattle population and has also enhanced forest cover to nearly 25%. In addition, India aims to restore 26 million hectares of degraded land, and achieve land-degradation neutrality by 2030.
He also informed the roundtable that India being a megadiverse country, has a robust legal and institutional set up for biodiversity governance and an established system for access and benefit-sharing provisions of the CBD, with a network of 250 thousand Biodiversity Management Committees across the country involving local people and 170 thousand Peoples Biodiversity Registers for documentation of biodiversity.
Shri Javadekar stated that in view of the Global Biodiversity Outlook report presented recently by CBD, we have no option left except to join hands and to conserve and protect nature and said that India believes that the 15th Conference of Parties to the CBD scheduled in 2021 at Kunming, China for adoption of post-2020 Global Biodiversity Framework provides a unique opportunity.