Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the Convocation of IIT, Guwahati
22 SEP 2020 3:01PM by PIB Delhi
Namaskar!
Union Minister of Education Shri Ramesh Pokhriyal Nishank Ji, Chief Minister of Assam Shri Sarbananda Sonwal Ji, my colleague Minister of State for Education Shri Sanjay Dhotre Ji, Chairman of the Board of Governors, Dr. Rajiv Modi Ji, Members of the Senate, distinguished invitees to this Convocation, faculty members, staff and my dear Students!
I am glad that today I am with you in this 22nd convocation of IIT Guwahati. Although Convocation is a special day in the life of any student, this time it is a different experience for the students who are a part of this convocation. During the Pandemic, the form of the convocation has also changed a lot. If it was organized under normal conditions, today I would have been with you in person. But still, this day, this moment is equally important and equally valuable. I congratulate all of you, my young friends! My best wishes to you all for your future endeavours!
Friends,
It is said that, ज्ञानम् विज्ञान सहितम् यत् ज्ञात्वा मोक्ष्यसे अशुभात्; that is, knowledge, including science, is the means to get rid of all the problems and sufferings. This spirit, this energy to do something new for serving people has kept our country alive in this millennium-old journey. We are proud that our institutions like IITs are taking this idea forward today. You all must be feeling that after coming here how much you have transformed; how much has your thinking process expanded! When you started your journey in IIT Guwahati, since then, you would have been seeing a new personality within you. This is the most valuable gift of your professors to this institution.
Friends,
I believe clearly and firmly that the future of a nation depends upon what its youth are thinking today. Your dreams are going to shape the reality of India. Therefore, this is the time to be ready for the future; this is the time to be fit for the future. As the economy and society is changing today, bringing modernity, the Indian science and technology landscape also needs to make many important changes. I am glad that IIT Guwahati has already started with these efforts. I am told that IIT Guwahati is the first such IIT to introduce a two-year research programme on e-mobility. I have also been informed that IIT Guwahati is also leading the integration of Science and Engineering in all B.Tech level programmes. I am confident that these inter-disciplinary programmes will make our education all round and futuristic. And when an institution goes ahead with such a futuristic approach, its results are also visible in the present times.
IIT Guwahati has proved this by developing COVID-19 related kits, such as Viral Transport Media, viral RNA extraction kit and RT-PCR kits, during this pandemic. By the way, I can understand very well how difficult it has been for you during this pandemic to conduct academic sessions and continue with your research work. But still you have achieved this with great success. I congratulate you all for your efforts and contribution towards making the country self-reliant.
Friends,
You are well aware of the great significance of our education system for a self-reliant India. In the past, you must have read and discussed a lot about the National Education Policy. National Education Policy is only for our 21st century youth like you; the youth who will lead the world and will make India a global leader in science and technology. Moreover, there are many such things included in this education policy which have been at the top of the wish list of students like you.
Friends,
I believe that you must have realized in your Journey of Education that education and exams should not become a burden for our students; students should get more freedom to read their favourite subjects. Therefore, the National Education Policy has been made multi-disciplinary; subjects have been given flexibility; and multiple entry and exit opportunities have been given. And most importantly, the country's New Education Policy will link education with technology, making technology an integral part of our students' thinking. That is, the students will not only study about technology, but will also study through technology. National Education Policy has opened up the path to ensure that Artificial Intelligence is used in education and online learning is increased.
National Education Technology Forum is also being formed so that the role of technology increases from Teaching and learning to administration and assessment. We are moving towards an eco-system where our youth will learn from technology and will also innovate new technology to teach. There are infinite possibilities for IIT friends. You have to think about new software, new devices and gadgets that will revolutionize the process of education. This is an opportunity for all of you; bring out your best and utilize it.
Friends,
A National Research Foundation i.e. NRF has also been proposed in the NEP to enrich the research culture in our country. NRF will coordinate with all funding agencies regarding research funding and provide funds for all disciplines, be it science or humanities. The potential research which will have the scope for practical implementation will be recognized and implemented. For this, coordination and close linkage will be established between government agencies and industry. I am delighted to inform that today around 300 of our young fellows are being awarded PhD in this convocation, and this is a very positive trend. I believe that all of you will not stop here; rather research will become a habit for you and will remain a part of your thought process.
Friends,
We all know that there are no boundaries for knowledge. The National Education Policy talks of opening up the education sector of the country. The aim is to make sure that the campuses of foreign universities also are set up in the country and our students get global exposure here. Similarly, research collaboration and student exchange programmes between Indian and global institutions will also be promoted. The credit that our students will acquire in foreign universities will also be taken into consideration in the institutions of our country. Moreover, National Education Policy will also establish India as a global education destination. Our high performing institutions will also be encouraged to set up campuses abroad. IIT Guwahati has to play a key role in this vision of expansion beyond boundaries. This region of the Northeast is also the centre of India's Act East Policy.
This region is also a gateway to India's connectivity and relations with South East Asia; the mainstay of India's relations with these countries has been Culture, Commerce, Connectivity and Capacity. Now education is going to be another new medium of our engagement. IIT Guwahati can become major centre for the same. This will also give the North East a new identity, and new opportunities will also be created here. Today, the infrastructure related to railways, highways, airways, and waterways are being built here to give impetus to the development of the Northeast. This is creating new opportunities for the entire Northeast. IIT Guwahati also has a major role in these developmental works.
Friends,
Today after this convocation some students will remain here, while some will leave. Other students of IIT Guwahati are also listening to me at the moment. On this special day, I will urge you and also give some suggestions. Friends, this region too has made a contribution to your lives; and you have seen, understood and felt this region. You should think about the challenges of this region and how your research can be connected to the possibilities in this region? For example, solar energy, wind energy, bio-mass and hydro-electric energy also have immense possibilities here. Would any of our innovations boost the tourism industry here or the rich wealth of rice, tea and bamboo?
Friends,
This region also possesses rich bio-diversity and immense traditional knowledge & skills! The transmission of this traditional skill, knowledge, and even of science and technology has been through traditional routes. One generation transferred the knowledge to the next generation and this trend has been going on. Can we link it with modern technology? Can we create new technology with this fusion? I believe that through a modern and scientific process, we can develop cultural knowledge, skills and beliefs into rich and cutting edge professional development programmes. I suggest that IIT Guwahati must play a pivotal role in it, and set up a Centre for Indian Knowledge Systems. Through this, we can contribute a lot to the Northeast, the country and the world, which will be invaluable.
Friends,
Assam and Northeast in general is a region in the country which is full of possibilities. But the region is plagued with problems like floods, earthquakes, landslides and many industrial disasters. Energy and efforts of these states are spent in dealing with these disasters. To deal with these problems effectively, a high degree of technological support and intervention is required. I will also request IIT Guwahati to establish a Centre for Disaster Management and Risk Reduction. This centre will also provide expertise in dealing with the disasters in this region, and will also turn disasters into opportunities. I am confident that IIT Guwahati and all the IIT students will move forward and this resolve will also be proved. Friends, apart from focusing on local issues, we also have to set our eyes on the bigger canvas of global technologies. For example, can we find out the niche areas in our research and technology? Can we identify and prioritize such areas, subjects on which the country needs to focus more?
Friends,
When you go anywhere in the world, you will be a proud IITian! But I expect from you that your success, your research contributions should be such that IIT Guwahati can proudly say that you are its student. I am confident that you will give this opportunity, this Guru Dakshina to IIT Guwahati and your professors. The whole country, 130 crore countrymen believe in you. May you continue to be successful in the same way, and lead the success of self-reliant India, and you will scale several new heights. The dreams that you have cherished in life, may all those dreams turn into resolutions, may the resolutions be fulfilled with hard work and you continue to achieve great successes! With many such wishes, I also wish you and your family's good health. Most importantly during these times of corona, you must take care of yourself, your family, the people around you and your friends. Help everyone to stay healthy and you too stay healthy!
My best wishes to all of you!
Thank you very much,
Thank you all!

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଗୌହାଟୀ ଆଇଆଇଟିର ସମାବର୍ତ୍ତନ ସମାରୋହରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
22 SEP 2020 3:01PM by PIB Bhubaneswar
ନମସ୍କାର!
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଆମ ସହିତ ଉପସ୍ଥିତ ଥିବା ଦେଶର ଶିକ୍ଷାମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରମେଶ ପୋଖରୀୟାଲ ନିଶଙ୍କ ମହାଶୟ, ଆସାମର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ସର୍ବାନନ୍ଦ ସୋନୱାଲ ମହାଶୟ, କ୍ୟାବିନେଟରେ ମୋର ସହଯୋଗୀ ଶିକ୍ଷା ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ସଞ୍ଜୟ ଧୋତ୍ରେ ମହାଶୟ, ପରିଚାଳନା ମଣ୍ଡଳୀର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଡ. ରାଜୀବ ମୋଦୀ ମହାଶୟ, ସିନେଟର ସଦସ୍ୟଗଣ, ଏହି ସମାବର୍ତ୍ତନ ସମାରୋହକୁ ଆମନ୍ତ୍ରିତ ଅତିଥିଗଣ, ଅଧ୍ୟାପକ ଗଣ, କର୍ମଚାରୀଗଣ ଏବଂ ମୋର ପ୍ରିୟ ଛାତ୍ରମାନେ ।
ମୁଁ ଆଜି ଖୁସି ଯେ ମୁଁ ଆଇଆଇଟି ଗୌହାଟୀର ଏହି ଦ୍ୱାବିଂଶ ସମାବର୍ତ୍ତନ ସମାରୋହରେ ଆପଣମାନଙ୍କ ସହିତ ସାମିଲ ହୋଉଛି । ଏମିତିରେ ସମାବର୍ତ୍ତନ ସମାରୋହ କୌଣସି ଛାତ୍ରଙ୍କ ଜୀବନର ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଦିନ ହୋଇଥାଏ, କିନ୍ତୁ ଏଥର ଯେଉଁ ଛାତ୍ରମାନେ ସମାବର୍ତ୍ତନ ସମାରୋହର ଏକ ଅଂଶବିଶେଷ ଭାବେ ଯୋଗଦାନ କରୁଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏହା ହେଉଛି ଏକ ଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ଅଭିଜ୍ଞତା । ମହାମାରୀର ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ସମାବର୍ତ୍ତନ ସମାରୋହର କଳାକୌଶଳରେ ମଧ୍ୟ ଖୁବ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସିଛି, ସାଧାରଣ ପରିସ୍ଥିତି ହୋଇଥାଆନ୍ତା ତେବେ ମୁଁ ମଧ୍ୟ ଆଜି ଆପଣମାନଙ୍କ ସହିତ ଥାଆନ୍ତି । କିନ୍ତୁ ପୁଣି ମଧ୍ୟ, ଏହି ଦିନ, ଏହି କ୍ଷଣ ହେଉଛି ସେତିକି ହିଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ, ସେତିକି ହିଁ ମୂଲ୍ୟବାନ । ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ, ମୋର ସମସ୍ତ ଯୁବକ ସାଥୀମାନଙ୍କୁ ବହୁତ-ବହୁତ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି । ଆପଣମାନଙ୍କର ଭବିଷ୍ୟତର ଚେଷ୍ଟା ପାଇଁ ଅନେକ-ଅନେକ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି ।
ସାଥୀଗଣ, ଆମର ଏଠାରେ କୁହାଯାଇଛି ଜ୍ଞାନମ୍, ବିଜ୍ଞାନ ସହିତମ୍ ଯତ୍ ଜ୍ଞାତ୍ୱା ମୋକ୍ଷସେ ଅଶୁଭାତ । ଅର୍ଥାତ, ବିଜ୍ଞାନ ସହିତ ଜ୍ଞାନ ହିଁ ସମସ୍ତ ସମସ୍ୟାଗୁଡ଼ିକରୁ, ଦୁଃଖରୁ ମୁକ୍ତି ଦେବାର ହେଉଛି ଏକ ସାଧନ । ଏହି ଭାବନା, ସେବା ପାଇଁ କିଛି ନୂତନ କରିବାର ଏହି ଉର୍ଜ୍ଜା, ଏହା ହିଁ ଆମ ଦେଶକୁ ହଜାର-ହଜାର ବର୍ଷର ଏହି ଯାତ୍ରାରେ ମଧ୍ୟ ଜୀବିତ ରଖିଛି, ଜୀବନ୍ତ ରଖିଛି । ଆମକୁ ଗର୍ବ ଅନୁଭବ ହେଉଛି ଯେ ଆମର ଏହି ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ, ଆଇଆଇଟିଜ୍ ଭଳି ଆମର ସଂସ୍ଥାନ ଆଜି ଆଗକୁ ବଢ଼ାଉଛନ୍ତି । ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ମଧ୍ୟ ଆଜି ଅନୁଭବ କରୁଥିବେ, ଆପଣମାନେ ଯେତେବେଳେ ଏଠାକୁ ଆସିଥିଲେ, ସେବେଠାରୁ ଆପଣଙ୍କ ଭିତରେ କେତେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସିସାରିଛି, ଆପଣଙ୍କର ଚିନ୍ତାଧାରାର ପ୍ରକ୍ରିୟା କେତେ ପରିମାଣରେ ସଂପ୍ରସାରିତ ହୋଇ ଯାଇଛି । ଆଇଆଇଟି ଗୌହାଟୀରୁ ଆପଣମାନେ ଯେତେବେଳେ ଆପଣଙ୍କ ଯାତ୍ରା ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ, ସେବେଠାରୁ ନେଇ ଏ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆପଣ ଆପଣଙ୍କ ଭିତରେ ଏକ ନୂତନ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱର ପ୍ରତିଛବି ଦେଖୁଥିବେ । ଏହା ହେଉଛି ଏହି ଅନୁଷ୍ଠାନର, ଆପଣଙ୍କର ପ୍ରାଧ୍ୟାପକଙ୍କର ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ସବୁଠାରୁ ମୂଲ୍ୟବାନ ଉପହାର ।
ସାଥୀଗଣ, ଏହା ମୋର ହେଉଛି ସ୍ପଷ୍ଟ ମତ ଯେ, ମୁଁ ଦୃଢ଼ ଭାବେ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ - ଏକ ଜାତିର ଭବିଷ୍ୟତ ହେଉଛି ଏହାର ଯୁବକମାନେ ଯାହା ଆଜି ଚିନ୍ତା କରୁଛନ୍ତି । ଆପଶଣମାନଙ୍କର ସ୍ୱପ୍ନ ଭାରତର ବାସ୍ତବତାକୁ ଏକ ସ୍ୱରୂପ ଦେବାକୁ ଯାଉଛି । ତେଣୁ, ବର୍ତ୍ତମାନର ସମୟ ହେଉଛି ସମୟ ହେଉଛି ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେବାର, ଏହି ସମୟ ହେଉଛି ଏବେଠାରୁ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଫିଟ୍ ହେବାର । ଆଜି ଯେପରି ଅର୍ଥନୀତି ଏବଂ ସମାଜରେ ଯେଉଁଭଳି ଭାବେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସୁଛି, ଆଧୁନିକତା ଆସୁଛି, ଭାରତୀୟ ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଦୃଶ୍ୟପଟ୍ଟକୁ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ଗୁଡ଼ିଏ ଆବଶ୍ୟକୀୟ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଅଛି । ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଆଇଆଇଟି ଗୌହାଟୀ ପୂର୍ବରୁ ହିଁ ଏହି ପ୍ରୟାସ ଆରମ୍ଭ କରି ଦେଇଛନ୍ତି । ମୋତେ ଅବଗତ କରାଯାଇଛି କି ଆଇଆଇଟି ଗୌହାଟୀ ହେଉଛି ଏପରି ପ୍ରଥମ ଆଇଆଇଟି ଯିଏକି ଇ-ମୋବିଲିଟ ଉପରେ ଦୁଇ ବର୍ଷର ଗବେଷଣା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛି । ମୋତେ ଏହା ମଧ୍ୟ ସୂଚନା ଦିଆଯାଇଛି ଯେ ଆଇଆଇଟି ଗୌହାଟୀ ବି-ଟେକ୍ ସ୍ତରର ସମସ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ଇଂଜିନିୟରିଂକୁ ମଧ୍ୟ ସମନ୍ୱୟ କରିମାର ମଧ୍ୟ ନେତୃତ୍ୱ କରୁଛି । ମୋର ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି କି ଏହି ଆନ୍ତଃ-ଶୃଙ୍ଖଳିତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆମର ଶିକ୍ଷାକୁ ସର୍ବାଙ୍ଗ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତ ଉପଯୋଗୀ କରି ଗଢି ତୋଳିବ । ଆଉ ଯେତେବେଳେ ଏହି ପ୍ରକାରର ଭବିଷ୍ୟତ ଉପଯୋଗୀ ଅଭିବ୍ୟକ୍ତ ସହିତ କୌଣସି ସଂସ୍ଥାନ ଆଗକୁ ବଢ଼େ ତେବେ ତାହାର ଫଳାଫଳ ବର୍ତ୍ତମାନରେ ମଧ୍ୟ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଥାଏ ।
ଆଇଆଇଟି ଗୌହାଟୀ ଏହି ମହାମାରୀ ପରିସ୍ଥିତି ମଧ୍ୟରେ କୋଭିଡ-19 ସଂପର୍କିତ କିଟ୍, ଯେପରିକି ଭାଇରାଲ ଟ୍ରାନ୍ସପୋର୍ଟ ମେଡିଆ, ଭାଇରାଲ ଆରଏନଏ ଏକ୍ସଟ୍ରାସନ କିଟ୍ ଏବଂ ଆରଟିପିସିଆର କିଟ୍ ବିକଶିତ କରି ଏହା ପ୍ରମାଣ କରିଛି । ସେହିପରି ମୁଁ ଏହା ମଧ୍ୟ ଭଲଭାବେ ଅନୁଭବ କରିଛି ଯେ, ଏହି ମହାମାରୀ ସମୟରେ ଶିକ୍ଷାବର୍ଷକୁ ପରିଚାଳିତ କରିବା, ନିଜ ଗବେଷଣା କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଜାରି ରଖିବା, ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ଏହା ସବୁ କେତେ ଦୂର ଜଟିଳ ରହିଛି । କିନ୍ତୁ ପୁଣି ମଧ୍ୟ ଆପଣମାନେ ଏହି ସଫଳତା ପାଇଛନ୍ତି । ଆପଣଙ୍କ ଏହି ପ୍ରଚେଷ୍ଟା ପାଇଁ ଦେଶକୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭର କରିବା ଦିଗରେ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କର ଏହି ଯୋଗଦାନ ପାଇଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ।
ସାଥୀଗଣ, ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ପାଇଁ, ଆମର ଶିକ୍ଷାବ୍ୟବସ୍ଥାର କେତେ ବଡ଼ ମହତ୍ୱ ରହିଛି, ଏହା ଆପଣ ସମସ୍ତେ ଭଲ ଭାବେ ଜାଣିଛନ୍ତି । ବିଗତ ଦିନରେ ଆପଣ ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷାନୀତି ବିଷୟରେ ବହୁତ କିଛି ପଢ଼ିଥିବେ, ବହୁତ କିଛି ଆଲୋଚନା କରିଥିବେ, ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷାନୀତି ଆମର ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ ଆପଣଙ୍କ ଭଳି ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ହିଁ ହୋଇଛି । ଏହି ଯୁବକମାନେ ଯେଉଁମାନେ ବିଶ୍ୱର ନେତୃତ୍ୱ ନେବେ, ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତକୁ ବିଶ୍ୱଗୁରୁ ରୂପେ ପରିଣତ କରିବେ । କେବଳ ଏତିକି ହିଁ ନୁହେଁ, ଏହି ଶିକ୍ଷାନୀତିରେ ସମସ୍ତ ଏହିଭଳି କଥା ରହିଛି, ଯାହା ଆପଣମାନଙ୍କ ଭଳି ଛାତ୍ରମାନଙ୍କୁ କୋଡିଏଟି ତାଲିକାର ସବୁଠାରୁ ଶୀର୍ଷରେ ରଖିଥିଲା ।
ସାଥୀଗଣ, ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି ଯେ ନିଜ ଶିକ୍ଷାର ଯାତ୍ରାରେ ଆପଣ ଏହା ଅନୁଭବ କରିଛନ୍ତି କି ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ପରୀକ୍ଷା ଆମ ଛାତ୍ରମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବୋଝ ନ ପାଲଟୁ, ଛାତ୍ରମାନଙ୍କୁ ନିଜର ମନ ପସନ୍ଦ ବିଷୟ ବଢ଼ିବା ପାଇଁ ଅଧିକ ସ୍ୱାଧୀନତା ମିଳୁ । ଏଥିପାଇଁ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଶିକ୍ଷାନୀତିକୁ ବହୁମୁଖୀ ବିଭାଗୀକରଣ କରାଯାଇଛି । ବିଷୟବସ୍ତୁରେ ନମନୀୟତା ରଖାଯାଇଛି, ବହୁମୁଖୀ ପ୍ରବେଶ ଓ ପ୍ରସ୍ଥାନର ସୁଯୋଗ ଦିଆଯାଇଛି । ଆଉ ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଦେଶର ଶିକ୍ଷାନୀତି, ଶିକ୍ଷାକୁ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ସହିତ ଯୋଡ଼ିବ, ଟେକ୍ନୋଲୋଜିକୁ ଆମର ଛାତ୍ରମାନଙ୍କର ଚିନ୍ତାଧାରାର ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ଅଂଶ ଭାବେ ଗଢ଼ି ତୋଳିବ । ଅର୍ଥାତ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନେ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ପଢ଼ିବେ, ଏବଂ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ମାଧ୍ୟମରେ ମଧ୍ୟ ପଢ଼ିବେ । ଶିକ୍ଷାରେ କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତାର ବ୍ୟବହାର ହେଉ, ଅନ୍ ଲାଇନ୍ ଶିକ୍ଷାଦାନ ବଢ଼ୁ, ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଶିକ୍ଷାନୀତିରେ ଏଥିପାଇଁ ପଥ ଉନ୍ମୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି ।
ଶିକ୍ଷାଦାନ ଏବଂ ଶିକ୍ଷଣରୁ ନେଇ ପ୍ରଶାସନ ଏବଂ ଆକଳନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ଭୂମିକା ରହୁ, ଏଥିପାଇଁ ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଫୋରମ ମଧ୍ୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଉଛି । ଆମେ ଏଭଳି ଏକ ଇକୋ-ସିଷ୍ଟମ ସହ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛେ, ଯେଉଁଠାରେ ଆମର ଯୁବକମାନେ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ମାଧ୍ୟମରେ ଶିଖିବେ ମଧ୍ୟ ଏବଂ ଶିଖାଇବା ପାଇଁ ନୂତନ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ନବସୃଜନ ମଧ୍ୟ କରିବେ । ଆଇଆଇଟିର ସାଥୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ତ ଏଥିରେ ଅସୀମିତ ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି । ନୂତନ ସଫ୍ଟଓୟାର, ନୂତନ ଯନ୍ତ୍ରପାତି ଏବଂ ଗ୍ୟାଜେଟ୍ସ, ଯାହାକି ଶିକ୍ଷାଦାନର ମାର୍ଗକୁ ବୈପ୍ଳବିକ ରୂପ ଦେବ, ସେ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଚିନ୍ତା କରିବାକୁ ହେବ । ଏହା ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ହେଉଛି ଏକ ସୁଯୋଗ, ଆପଣ ନିଜର ଶ୍ରେଷ୍ଠତ୍ୱକୁ ପରିପ୍ରକାଶ କରନ୍ତୁ, ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତୁ ।
ସାଥୀଗଣ, ଦେଶରେ ଗବେଷଣା ସଂସ୍କୃତିକୁ ସମୃଦ୍ଧ କରିବା ପାଇଁ ଏନଇପିରେ ଏକ ଜାତୀୟ ଗବେଷଣା ଫାଉଣ୍ଡେସନ୍ ଅର୍ଥାତ ଏନଆରଏଫର ପ୍ରସ୍ତାବ ମଧ୍ୟ ରଖାଯାଇଛି । ଏନଆରଏଫ୍ ଗବେଷଣା ପାଣ୍ଠିକୁ ନେଇ ସମସ୍ତ ପାଣ୍ଠି ଯୋଗାଣକାରୀ ସଂସ୍ଥାମାନଙ୍କ ସହିତ ସମନ୍ୱୟ ରକ୍ଷା କରିବ ଏବଂ ସମସ୍ତ ଶୃଙ୍ଖଳାରେ, ସେ ବିଜ୍ଞାନ ହେଉ ଅବା ହ୍ୟୁମାନିଟିଜ୍, ସବୁକିଛି ପାଇଁ ସେ ପାଣ୍ଠି ଯୋଗାଇବ । ଗବେଷଣା ପାଇଁ ଯେଉଁ କ୍ଷମତା ରହିବ, ଯେଉଁଥିରେ ପ୍ରାକ୍ଟିକାଲ ଉପଯୋଗର ସୁଯୋଗ ରହିବ, ତାକୁ ଚିହ୍ନଟ କରାଯିବ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯିବ । ଏଥିପାଇଁ ସରକାରୀ ସଂସ୍ଥା ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗ ମଧ୍ୟରେ ସମନ୍ୱୟ ଏବଂ ସଂଯୋଗ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସ୍ଥାପନ କରାଯିବ । ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଆଜି ଏହି ସମାବର୍ତ୍ତନ ଉତ୍ସବରେ ଆମର ପ୍ରାୟ ୩୦୦ ଯୁବ ସାଥୀମାନଙ୍କୁ ପିଏଚଡି ସମ୍ମାନ ଦିଆଯାଉଛି, ଆଉ ଏହା ହେଉଛି ଏକ ବହୁତ ସକରାତ୍ମକ ଧାରା । ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ଆପଣ ସମସ୍ତେ ଏଠାରେ ଅଟକି ଯିବେ ନାହିଁ, ବରଂ ଗବେଷଣା ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଅଭ୍ୟାସ ପାଲଟିଯିବ । ଆପଣଙ୍କ ଚିନ୍ତାଧାରା ପ୍ରକ୍ରିୟାର ଏକ ଅଂଶ ପାଲଟିଯିବ ।
ସାଥୀଗଣ, ଆମେ ସମସ୍ତେ ଜାଣିଛେ ଯେ, ଜ୍ଞାନ ପାଇଁ କୌଣସି ସୀମା ନଥାଏ । ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷାନୀତି ଦେଶର ଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଉନ୍ମୁକ୍ତ କରିବାର କଥା କହୁଛି । ଉଦେ୍ଦଶ୍ୟ ଏହା ରହିଛି ବିଦେଶୀ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର କ୍ୟାମ୍ପସ୍ ମଧ୍ୟ ଦେଶରେ ଖୋଲୁ ଏବଂ ସାରା ବିଶ୍ୱର ଗ୍ଲୋବାଲ ଏକ୍ସପୋଜର ଆମର ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ଏହିଠାରେ ମିଳୁ । ସେହିପରି ଭାରତ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ମଧ୍ୟରେ ଗବେଷଣା ସମନ୍ୱୟ ଏବଂ ଛାତ୍ର ଆଦାନ ପ୍ରଦାନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ମଧ୍ୟ ପୋ୍ରତ୍ସାହନ କରାଯିବ । ବିଦେଶ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟରେ ଆମର ଛାତ୍ରମାନେ ଯେଉଁ କୃତିତ୍ୱ ଅର୍ଜନ କରିବେ, ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ଏବେ ଦେଶର ପ୍ରତିଷ୍ଠାନରେ ଗଣାଯାଇ ପାରିବେ । କେବଳ ଏତିକି ହିଁ ନୁହେଁ, ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷାନୀତି ଭାରତକୁ ବିଶ୍ୱ ଶିକ୍ଷା ଲକ୍ଷ୍ୟସ୍ଥଳରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ କରିବ । ଆମର ଉଚ୍ଚ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରୁଥିବା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନକୁ ବିଦେଶରେ ମଧ୍ୟ କ୍ୟାମ୍ପସ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା ପାଇଁ ପୋ୍ରତ୍ସାହିତ କରାଯିବ । ଆଇଆଇଟି ଗୌହାଟୀର ପରିସୀମାକୁ ସମ୍ପ୍ରସାରିତ କରାଯିବାର ଏହି ଦୃଷ୍ଟିଭଙ୍ଗୀରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ତୁଲାଇବାର ଅଛି । ପୂର୍ବୋତ୍ତରର ଏହି କ୍ଷେତ୍ର, ଭାରତର ଆକ୍ଟ-ଇଷ୍ଟ ନୀତିର କେନ୍ଦ୍ର ମଧ୍ୟ ହେବ ।
ଏହି କ୍ଷେତ୍ର, ଦକ୍ଷିଣ-ପୂର୍ବ ଏସିଆରେ ଭାରତର ସମ୍ପର୍କ ଏବଂ ସମ୍ବନ୍ଧର ପ୍ରବେଶପଥ ମଧ୍ୟ ହେବ । ଏହି ଦେଶରେ ଭାରତର ସମ୍ବନ୍ଧର ମୁଖ୍ୟ ଆଧାର, ସଂସ୍କୃତି, ବାଣିଜ୍ୟ, ଯୋଗାଯୋଗ ଏବଂ କ୍ଷମତା ରହିଛି । ଏବେ ଶିକ୍ଷା ଆମର ନିଯୁକ୍ତିର ଏକ ଏବଂ ନୂତନ ମାଧ୍ୟମ ପାଲଟିବାକୁ ଯାଉଛି । ଆଇଆଇଟି ଗୌହାଟୀ ଏହାର ବହୁତ ବଡ଼ କେନ୍ଦ୍ର ପାଲଟିବ । ଏହାଦ୍ୱାରା ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବକୁ ଏକ ନୂତନ ପରିଚୟ ମଧ୍ୟ ମିଳିବ, ଆଉ ଏଠାରେ ନୂତନ ଅବସର ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟିହେବ । ଆଜି ପୂର୍ବୋତ୍ତରର ବିକାଶକୁ ଗତି ଦେବା ପାଇଁ ଏଠାରେ ରେଳପଥ, ରାଜପଥ, ଆକାଶ ପଥ ଏବଂ ଜଳପଥର ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଉଛି । ଏଥିରେ ସମଗ୍ର ପୂର୍ବୋତ୍ତର ପାଇଁ ନୂଆ-ନୂଆ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି । ଆଇଆଇଟି ଗୌହାଟୀର ଏହି ବିକାଶର କାର୍ଯ୍ୟରେ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ବଡ଼ ଭୂମିକା ରହିଛି ।
ସାଥୀଗଣ, ଆଜି ଏହି ସମାବର୍ତ୍ତନ ପରେ ବହୁତ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ଏଠାରେ ରହିବେ, ବହୁତ ଏଠାରୁ ମଧ୍ୟ ଚାଲିଯିବେ । ଆଇଆଇଟି ଗୌହାଟୀର ଅନ୍ୟ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନେ ମଧ୍ୟ ଏହି ସମୟରେ ମୋତେ ଶୁଣୁଛନ୍ତି, ଦେଖୁଛନ୍ତି । ଆଜିର ଏହି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଦିନରେ ଆପଣମାନଙ୍କୁ କିଛି ଅନୁରୋଧ ମଧ୍ୟ କରିବି, କିଛି ମତାମତ ମଧ୍ୟ ଦେବି । ସାଥୀଗଣ, ଆପଣଙ୍କ ଜୀବନରେ ଏହି ଅଂଚଳର ଯୋଗଦାନ ମଧ୍ୟ ରହିଛି । ଆଉ ଆପଣମାନେ ଏହି ଅଂଚଳକୁ ଦେଖିଛନ୍ତି, ବୁଝିଛନ୍ତି ଏବଂ ଅନୁଭବ ମଧ୍ୟ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ଅଂଚଳରେ ଯେଉଁ ଆହ୍ୱାନ ସବୁ ରହିଛି, ଏହି ଅଂଚଳରେ ଯେଉଁ ସମ୍ଭାବନା ସବୁ ଅଛି, ସେଥିରେ ଆପଣଙ୍କର ଗବେଷଣା କିପରି ଯୋଡ଼ି ହୋଇ ପାରିବ, ଏହା ଆପଣ ଚିନ୍ତା କରିବା ଆବଶ୍ୟକ । ଉଦାହରଣ ଭାବେ ସୌରଶକ୍ତି, ପବନ ଶକ୍ତି, ବାୟୋ ମାସ ଏବଂ ଜଳବିଦ୍ୟୁତ ଶକ୍ତିରେ ମଧ୍ୟ ଏଠାରେ ଅପାର ସମ୍ଭାବନା ଅଛି । ଏଠାରେ ଧାନ, ଚା’, ବାଉଁଶ ଭଳି ସମ୍ପଦ ଅଛି, ଯାହା ହେଉଛି ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଉଦ୍ୟୋଗ । ସେଥିରେ ଆମେ କୌଣସି ନବସୃଜନ, ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରି ପାରିବା କି?
ସାଥୀଗଣ, ଏଠାରେ ଜୈବ-ବିବିଧତା ମଧ୍ୟ ଅଛି, ଏବଂ ଅପାର ପାରମ୍ପରିକ ଜ୍ଞାନ ଏବଂ କଳା ମଧ୍ୟ ଅଛି! ଏହି ପାରମ୍ପରିକ କଳାର, ଜ୍ଞାନର, ଆଉ ଏପରିକି ବିଜ୍ଞାନ ଓ ବୈଷୟିକଜ୍ଞାନର ପରିପ୍ରସାର ମଧ୍ୟ ପରମ୍ପରା ସହିତ ହୋଇ ଆସୁଛି । ଗୋଟିଏ ପିଢ଼ୀ ଏହି ଜ୍ଞାନ ଦ୍ୱିତୀୟ ପିଢ଼ୀକୁ ଦେଲା, ଏହାଦ୍ୱାରା ଆଗାମୀ ପିଢ଼ୀକୁ ମିଳିଲା, ଆଉ ଏହି ପରମ୍ପରା ଚାଲି ଆସିଛି । କଣ ଆମେ ଏହାକୁ ଆଧୁନିକ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ସହିତ ଯୋଡ଼ି ପାରିବା? ଣ ଆମେ ଏହି ଫ୍ୟୁଜନରେ ନୂତନ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରି ପାରିବା? ମୁଁ ସ୍ୱୀକାର କରିବି ଯେ ଆମେ ଏକ ଆଧୁନିକ ଏବଂ ବୈଜ୍ଞାନିକ ପ୍ରକ୍ରିୟା ମାଧ୍ୟମରେ ସାଂସ୍କୃତିକ ଜ୍ଞାନ, ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ବିକାଶକୁ ଏକ ବୃହତ ବୃତିଗତ ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରି ପାରିବା । ମୋର ପରାମର୍ଶ ହେଉଛି କି ଆଇଆଇଟି ଗୌହାଟୀ ଏଥିରେ ଏକ ମୁଖ୍ୟ ଭୂମିକା ତୁଲାଉ, ଏବଂ ଏକ ଭାରତୀୟ ଜ୍ଞାନକେନ୍ଦ୍ର ବ୍ୟବସ୍ଥାର ସ୍ଥାପନା କରୁ । ଏହାଦ୍ୱାରା ଆମେ ପୂର୍ବୋତ୍ତରକୁ, ଦେଶ ଏବଂ ଦୁନିଆକୁ ଏଭଳି ବହୁତ କିଛି ଦେଇ ପାରିବା, ଯାହା ଅନନ୍ୟ ଭାବେ ପରିଗଣିତ ହେବ ।
ସାଥୀଗଣ, ଆସାମ ଏବଂ ପୂର୍ବୋତ୍ତର ଦେଶର ହେଉଛି ଏଭଳି ଅଂଚଳ ଯାହା ଅପାର ସମ୍ଭାବନାରେ ଭରି ରହିଛି । କିନ୍ତୁ ଏହି ଅଂଚଳକୁ ବନ୍ୟା, ଭୂକମ୍ପ ଏବଂ ଭୂସ୍ଖଳନ ଏବଂ ଆହୁରି ଅନେକ ଉଦ୍ୟୋଗ ଜନିତ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ଭଳି ବିପଦ ମଧ୍ୟ ଘେରି ରହିଛି । ଏହି ବିପର୍ଯ୍ୟୟର ମୁକାବିଲା ଦିଗରେ ଏହି ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ଶକ୍ତି ଏବଂ ପ୍ରୟାସ ବ୍ୟୟ ହେଉଛି । ଏହି ସମସ୍ୟାଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଢ଼ଂଗରେ ମୁକାବିଲା କରାଯାଉ, ଏଥିପାଇଁ ଅତି ଉଚ୍ଚ ସମ୍ପନ୍ନ ବୈଷୟିକ ସହାୟତା ଏବଂ ହସ୍ତକ୍ଷେପର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ମୁଁ ଆଇଆଇଟି ଗୌହାଟୀକୁ ମଧ୍ୟ ଏହି ଅନୁରୋଧ କରିବି କି ଆପଣ ଏକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପରିଚାଳନା ଏବଂ ଏହାର ମୁକାବିଲା ହ୍ରାସ କେନ୍ଦ୍ର ମଧ୍ୟ ସ୍ଥାପନ କରନ୍ତୁ । ଏହି କେନ୍ଦ୍ର ଏହି ଅଂଚଳର ବିପର୍ଯ୍ୟୟର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ବିଶେଷଜ୍ଞ ମଧ୍ୟ ଯୋଗାଇ ଦେବ ଏବଂ ବିପର୍ଯ୍ୟୟକୁ ସୁଯୋଗରେ ମଧ୍ୟ ପରିବର୍ତ୍ତିତ କରିବ । ମୋର ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି ଯେ ଆଇଆଇଟି ଗୌହାଟୀ ଏବଂ ଆପଣ ସମସ୍ତ ଆଇଆଇଟି ଛାତ୍ର ଆଗକୁ ବଢ଼ିବେ, ତେବେ ଏହି ସଂକଳ୍ପ ନିଶ୍ଚୟ ସିଦ୍ଧ ହେବ । ସାଥୀଗଣ, ସ୍ଥାନୀୟ ସମସ୍ୟା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବା ସହିତ ହିଁ ଆମକୁ ନିଜ ଦୃଷ୍ଟି ବିଶ୍ୱ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ବୃହତ କାନଭାସ୍ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ରଖିବାକୁ ପଡ଼ିବ, ଣ ଆମେ ନିଜର ଗବେଷଣା ଏବଂ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିରେ ଆବଶ୍ୟକ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଖୋଜି ବାହାର କରିପାରିବା? ଏଭଳି ଅଂଚଳ, ଏଭଳି ବିଷୟ ଯାହା ଉପରେ ଦେଶକୁ ଆହୁରି ଅଧିକ ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରିତ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି, ଆମେ ତାହାକୁ ଚିହ୍ନଟ ଏବଂ ଅଗ୍ରାଧିକାର ଦେଇ ପାରିବା କି?
ସାଥୀଗଣ, ଆପଣ ଯେତେବେଳେ ବିଶ୍ୱର କେଉଁଠାକୁ ମଧ୍ୟ ଯିବେ, ତେବେ ଆପଣ ନିଜକୁ ନିଜେ ଗର୍ବ ଅନୁଭବ କରି ଜଣେ ଆଇଆଇଟିଆନ ଭାବେ କହିବେ । କିନ୍ତୁ ମୋର ଆପଣମାନଙ୍କଠାରୁ ଆଶା ରହିବ ଯେ ଆପଣଙ୍କର ସଫଳତା, ଆପଣଙ୍କର ଗବେଷଣାର ଯୋଗଦାନ ଏଭଳି ହେଉ କି ଆଇଆଇଟି ଗୌହାଟୀ ଆହୁରି ଗର୍ବର ସହିତ କହିବ କି ଆପଣ ହେଉଛନ୍ତି ତାହାର ଛାତ୍ର । ମୋର ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ଭରସା ରହିଛି ଯେ ଆପଣ ଆଇଆଇଟି ଗୌହାଟୀକୁ ନିଜ ବୃତିର ଏହି ସୁଯୋଗ, ଏହି ଗୁରୁଦକ୍ଷିଣା ଅବଶ୍ୟ ଦେବେ । ସମଗ୍ର ଦେଶ, 130 କୋଟି ଦେଶବାସୀ ଆପଣଙ୍କ ଉପରେ ଭରସା କରୁଛନ୍ତି । ଆପଣ ଏହିଭଳି ଭାବେ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ସଫଳ ହୁଅନ୍ତୁ । ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତର ସଫଳତାର ସାରଥୀ ପାଲଟନ୍ତୁ, ଅନେକ-ଅନେକ ନୂତନ ଶୀଖରକୁ ଆପଣ ପ୍ରାପ୍ତ କରି ଚାଲନ୍ତୁ । ଜୀବନରେ ଯେଉଁ ସ୍ୱପ୍ନ ସଂଯୋଜନା କରିଛନ୍ତି ସେ ସବୁ ସଂକଳ୍ପ ହେଉ, ଯେଉଁ ସଂକଳ୍ପ ହେବ ସେଥିରେ ପରିଶ୍ରମର ପରାକାଷ୍ଠା ରହୁ ଆଉ ନିତ୍ୟ ନୂତନ ସିଦ୍ଧିଗୁଡ଼ିକୁ ଉପରକୁ ଚଢ଼ି ଚାଲନ୍ତୁ । ଏହିଭଳି ଅନେକ ଶୁଭକାମନା ସହିତ ଆପଣଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ, ଆପଣଙ୍କ ପରିବାରର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ, ଏଇକ କରୋନାର ଏହି ସମୟରେ ଯାହା ସବୁଠାରୁ ଜରୁରୀ ମଧ୍ୟ ହେଉଛି, ଆପଣ ମଧ୍ୟ ତାହାର ଚିନ୍ତା କରିବେ, ନିଜ ପରିବାରର ଚିନ୍ତା କରିବେ, ଆପଣ ଆଖପାଖର ଲୋକଙ୍କର ଚିନ୍ତା କରିବେ, ନିଜ ପରିବାରର ଚିନ୍ତା କରିବେ, ନିଜକୁ ମଧ୍ୟ ସମ୍ଭାଳିବେ, ପରିବାରକୁ ମଧ୍ୟ ସମ୍ଭାଳିବେ, ଆଖପାଖର ବନ୍ଧୁ-ସାଥୀଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ସମ୍ଭାଳିବେ । ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସୁସ୍ଥ ରହିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରନ୍ତୁ, ନିଜେ ମଧ୍ୟ ସୁସ୍ଥ ରୁହନ୍ତୁ ।
ଏହି ଏକ ଭାବନା ସହିତ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅନେକ-ଅନେକ ଶୁଭକାମନା ।
ବହୁତ-ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ,
ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ।