Ministry of Finance
Fiscal and monetary policies to deal with slowdown due to COVID-19
20 SEP 2020 2:06PM by PIB Delhi
The Government has implemented a judicious mix of fiscal and monetary policies to mitigate the negative impact of COVID-19 on the economy. On May 12 2020, Government announced the Aatma Nirbhar Bharat Package (ANBP), a special economic and comprehensive package of Rs 20 lakh crores - equivalent to 10 per cent of India’s GDP with an aim to encourage business, attract investments and strengthen the resolve for ‘Make in India’. This was stated by Shri Anurag Singh Thakur, Union Minister of State for Finance & Corporate Affairs in a written reply to a question in Rajya Sabha today.
Under the ANBP, the Government has implemented several measures, which, inter-alia, include:
1. Relief measures for households such as in-kind (food; cooking gas) and cash transfers to senior citizens, widows, disabled, women Jan Dhan Account holders, farmers; insurance coverage for workers in the healthcare sector; and wage increase for MGNREGA workers and support for building and construction workers, collateral free loans to self-help groups, reduction in EPF contributions, employment provision for migrant workers (Pradhan Mantri Garib Kalyan Rojgar Abhiyaan).
2. Relief measures for MSMEs such as collateral-free lending programme with 100 per cent credit guarantee, subordinate debt for stressed MSMEs with partial guarantee, partial credit guarantee scheme for public sector banks on borrowings of non-bank financial companies, housing finance companies (HFCs), and micro finance institutions, Fund of Funds for equity infusion in MSMEs, additional support to farmers via concessional credit, as well as a credit facility for street vendors (PM SVANidhi), amongst others.
3. Regulatory and compliance measures: postponing tax-filing and other compliance deadlines, reduction in penalty interest rate for overdue GST filings, change in government procurement rules, faster clearing of MSME dues, IBC related relaxations for MSMEs, amongst others.
4. Structural reforms announced as part of the ANBP which, inter alia, include deregulation of the agricultural sector, change in definition of MSMEs, new PSU policy, commercialization of coal mining, higher FDI limits in defence and space sector, development of Industrial Land/ Land Bank and Industrial Information System, revamp of Viability Gap Funding scheme for social infrastructure, new power tariff policy and incentivising States to undertake sector reforms.
The Minister stated that on the monetary front, the Reserve Bank of India (RBI) responded with a mix of conventional and unconventional monetary and liquidity measures to mitigate the negative economic fallout of COVID19. The policy rates have been significantly reduced and around Rs. 9.57 lakh crore or 4.7 per cent of GDP have been injected since February 2020 to enhance the credit flow in the economy.
Shri Thakur said that RBI has taken several developmental and regulatory policy measures to enhance liquidity support for financial markets and other stakeholders, ease financial stress caused by COVID-19 disruptions while strengthening credit discipline, improve the flow of credit, deepen digital payment systems and facilitate innovations across the financial sector by leveraging on technology. It has announced certain regulatory measures wherein, in respect of all term loans (including agricultural term loans, retail and crop loans) outstanding as on March 1, 2020, all regulated lending institutions were permitted to grant a moratorium of six months on payment of all instalments falling due between March 1, 2020 and August 31, 2020. Subsequently, it has provided a framework to enable the lenders to implement a resolution plan in respect of eligible corporate exposures without change in ownership and personal loans.
The implementation of the package is reviewed and monitored regularly. Some of the salient achievements include:
1. Pradhan Mantri Garib Kalyan Package (PMGKP), under which around 42 crore poor people have received financial assistance of Rs 68,820 crore as on 7th September, 2020.
2. Rs 3 lakh crore Collateral-free Automatic Loans for Businesses, including MSMEs and Rs 45,000 crore Partial Credit Guarantee Scheme 2.0 for NBFCs are being provided.
3. Rs 30,000 crore Special Liquidity Scheme for NBFCs/HFCs/MFIs has been sanctioned.
4. Rs 30,000 crore Additional Emergency Working Capital Funding for farmers through NABARD is being provided. (v) Borrowing limits of State Governments have been increased from 3 per cent to 5 per cent for 2020-21.
5. Rs 50,000 crore liquidity through TDS/TCS rate reduction has been effected. The phased relaxation of the lockdown, supported by the enabling policies of the Government, has resulted in much higher level of activity in the months of July, August and September. This is evident in growth of high frequency indicators like PMI Manufacturing, index of eight core industries, E-way bills, Kharif sowing, power consumption, railway freight, cargo traffic and passenger vehicle sales.

বিত্ত মন্ত্ৰালয়
ক’ভিড-১৯ৰ বাবে সৃষ্টি হোৱা লেহেমীয়া অৱস্থা মোকাবিলা কৰিবলৈ ৰাজহ আৰু আর্থিক নীতি
20 SEP 2020 2:06PM by PIB Guwahati
ক’ভিড-১৯ মহামাৰীৰ বাবে অর্থনীতিত দেখা দিয়া বিৰূপ প্ৰভাৱ মোকাবিলা কৰাৰ বাবে চৰকাৰে এলানি ৰাজহ আৰু আর্থিক নীতি গ্ৰহণ কৰিছে। ইয়াৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি চৰকাৰে ১২ মে’, ২০২০ত আত্মনির্ভৰ ভাৰত পেকেজৰ ঘোষণা কৰা হৈছে৷ দেশৰ মুঠ ঘৰুৱা উৎপাদনৰ ১০ শতাংশৰ সমপৰিমাণৰ ২০ লাখ কোটি টকাৰ এই বিশেষ আর্থিক তথা সর্বাংগীন পেকেজ ব্যৱসায় বাণিজ্য আৰু বিনিয়োগক উৎসাহ যোগোৱাৰ বাবে গ্ৰহণ কৰা হৈছে। একেদৰে মেক-ইন-ইণ্ডিয়া কাৰ্যসূচীৰ সফল ৰূপায়ণ কৰাৰ বাবেও এই পেকেজ গ্ৰহণ কৰা হৈছে৷ ৰাজ্যসভাত আজি এটা প্ৰশ্নৰ লিখিত উত্তৰত এই সদৰি কৰে বিত্ত আৰু কর্প’ৰেট পৰিক্ৰমা বিভাগৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্রী অনুৰাগ সিং ঠাকুৰে৷
আত্মনির্ভৰ ভাৰত পেকেজেৰ অধীনত গ্ৰহণ কৰা পদক্ষেপসমূহ হৈছেঃ
১৷ খাদ্য, ৰন্ধন গেচৰ দৰে নিত্য প্ৰয়োজনীয় সামগ্রীৰ বাবে বিশেষ ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰা, প্ৰবীণ নাগৰিক, বিধবা, দিব্যাংগ, মহিলা জনধন একাউণ্টধৰী, কৃষকৰ একাউণ্টত নগদ ধন হস্তান্তৰ, স্বাস্থ্য কর্মীসকলৰ বাবে বীমাৰ ব্যৱস্থা, এমজিএনৰেগাৰ কর্মীসকলৰ দৈনিক মজুৰি বৃদ্ধি, নির্মাণ শ্ৰমিকক সাহায্য, আন্তনিৰ্ভৰ গোটৰ সদস্যক ঋণ দিয়া, ইপিএফত টকা জমা দিয়াৰ পৰিমাণ হ্রাস, প্ৰধানমন্ত্রী গৰীৱ কল্যাণ ৰোজগাৰ অভিযানৰ অধীনত প্ৰব্ৰজিত শ্ৰমিকসকলৰ কামৰ ব্যৱস্থা কৰা৷
২৷ অতি ক্ষুদ্ৰ, লঘূ আৰু মজলীয়া উদ্যোগ(এমএছএমই)ৰ বাবে ঋণ আদায় নিশ্চিত কৰাৰ উদ্দেশ্যে হৈছে কোনো বন্ধকী অবিহনে ঋণ প্ৰদানৰ ব্যৱস্থা, যিবোৰ অতি ক্ষুদ্ৰ, লঘূ আৰু মজলীয়া উদ্যোগ প্ৰতিষ্ঠান সংকটৰ সন্মুখীন হৈছে সেইবোৰক বিশেষ ঋণৰ ব্যৱস্থা কৰা, ৰাষ্ট্রীয়কৃত বেংকসমূহৰ বাবে মূলধনৰ যোগান ধৰা আৰু অনাবেংকি বিত্তীয় প্ৰতিষ্ঠান, গৃহ ঋণ দাতা সংস্থা, অতি ক্ষুদ্ৰ বিত্তীয় প্ৰতিষ্ঠানক সাহায্য আগবঢ়োৱা, এমএছএমইসমূহক মূলধনৰ যোগান ধৰা, কৃষকসকলক সহজে ঋণ দিয়া, পিএম স্বনিধি আঁচনিৰ জৰিয়তে পদপথৰ দোকানীসকলক ঋণ দিয়া ইত্যাদি৷
৩৷ বিভিন্ন নিয়ন্ত্ৰক ব্যৱস্থাপনা- কৰ জমা দিয়াকে ধৰি বিভিন্ন নথি জমা দিয়াৰ অন্তিম তাৰিখ পিছুৱাই দিয়া, জৰিমনাৰ সুদৰ হাৰ হ্ৰাস কৰা, বকেয়া জিএছটি জমা দিয়া, চৰকাৰৰ সংগ্ৰহ নীতিৰ পৰিৱর্তন, এমএছএমইৰ বকেয়া ক্ষিপ্ৰতাৰে প্ৰদান কৰা, এমএছএমইৰ বাবে ঋণ আইবিচি নিয়ম সহজ কৰা৷
৪৷ আত্মনির্ভৰ ভাৰত অভিযানৰ অধীনত বিভিন্ন আন্তঃগাঁথনিমূলক সংস্কাৰৰ কথা ঘোষণা কৰা হৈছে। কৃষি কণ্ডত বিভিন্ন নিয়মৰ বান্ধোনৰ পৰা মুক্ত কৰা, এমএছএমইৰ সংজ্ঞা সলনি কৰা, ৰাষ্ট্রীয়কৃত সংস্থাসমূহৰ নতুন নীতি, কয়লা খনিৰ বাণিজ্যিকীকৰণ, প্ৰতিৰক্ষা আৰু মহাকাশ খণ্ডত প্ৰত্যক্ষ বিদেশী বিনিয়োগৰ পৰিমাণ বৃদ্ধি, উদ্যোগৰ বাবে ভূমিৰ ব্যৱস্থা/ভূমি বেংক গঢ় দিয়া আৰু উদ্যোগ সম্পৰ্কীয় বিভিন্ন তথ্য প্ৰদান, সামাজিক পৰিকাঠামোৰ ক্ষেত্রত পুঁজি বৃদ্ধি কৰা, নতুন বিদ্যুৎ ৰাজহ নীতি আৰু এই ক্ষেত্রৰ সংস্কাৰৰ বাবে ৰাজ্যসমূহক উৎসাহযোগোৱা৷
মন্ত্রীগৰাকীয়ে লগতে জনায় যে বিত্তীয় দিশৰ ৰিজার্ভ বেংক প্ৰথাগত আৰু প্ৰথা বহির্ভূত বিভিন্ন ব্যৱস্থা গ্ৰহণৰ জৰিয়তে ক’ভিড-১৯ৰ বাবে সৃষ্ট বিৰূপ পৰিস্থিতিৰ মোকাবিলা কৰাৰ চেষ্টা কৰিছে। নীতি হাৰ হ্ৰাস কৰা হৈছে। ফেব্রুৱাৰী মাহৰ পাছৰ পৰা অর্থনীতিত মূলধনৰ যোগান নিশ্চিত কৰাৰ বাবে ৯,৫৭,০০০ কোটি টকা দিয়া হৈছে৷
মন্ত্ৰী ঠাকুৰে লগতে কয় যে বিত্তীয় বজাৰত মূলধনৰ যোগান ধৰাৰ বাবে ৰিজার্ভ বেংকে এলানি উন্নয়ন তথা নিয়ন্ত্ৰণমূলক ব্যৱস্থা হাতত লৈছে। মূলধনৰ যোগান বৃদ্ধি, ডিজিটেল লেনদেনৰ হাৰ বৃদ্ধি কৰা আৰু বিত্তীয় খণ্ডত প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰত উৎসাহ যোগোৱা হৈছে৷ ১মে’ত কৃষিকে আদি কৰি বিভিন্ন ক্ষেত্রৰ ঋণৰ বাবে নতুন ব্যৱস্থা ঘোষণা কৰা হৈছে৷ ঋণদাতা সংস্থাসমূহক ১মার্চৰ পৰা ৩১ আগষ্টলৈকে ৬ মাহ ম’ৰেটৰিয়ামৰ সুবিধা দিয়া হৈছে৷ ইয়াৰ ফলত ঋণদাতা সংস্থাসমূহৰ সুবিধা হৈছে৷
এই পদক্ষেপসমূহ সঠিকভাবে ৰূপায়ণ হৈছে নে নাই সেই ক্ষেত্ৰত নিয়মীয়াকৈ নিৰীক্ষণ কৰা হৈছে৷ ইয়াৰ কেতবোৰ সফলতা হৈছে-
(i) প্ৰধানমন্ত্রী গৰীৱ কল্যাণ পেকেজৰ অধীনত ৭ ছেপ্টেম্বৰ, ২০২০লৈকে প্রায় ৪২ কোটি দৰিদ্ৰ লোকক ৬৮,৮২০ কোটি টকাৰ বিত্তীয় সাহাৰ্য আগবঢ়োৱা হৈছে৷
(ii) এমএছএমইকে ধৰি বিভিন্ন ব্যৱসাৰৰ ক্ষেত্রত ঋণ আদায় নিশ্চিত কৰাৰ বাবে বন্ধকী অবিহনে ৩ লাখ কোটি টকাৰ ঋণৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে আৰু অনা বেংকিং বিত্তীয় প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ বাবে আংশিক ঋণ নিশ্চয়তা প্ৰকল্প ২.০ৰ জৰিয়তে ৪৫,০০০ কোটি টকাৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে৷
(iii) অনা বেংকিং বিত্তীয় প্ৰতিষ্ঠান, গৃহ ঋণ দাতা সংস্থা, অতি ক্ষুদ্ৰ বিত্তীয় প্ৰতিষ্ঠানৰ বাবে ৩০,০০০ কোটি টকাৰ বিশেষ মূলধন আঁচনিত অনুমোদন জনোৱা হৈছে৷
(iv) নাবার্ডৰ জৰিয়তে ৩০,০০০ কোটি টকাৰ অতিৰিক্ত জৰুৰীকালীন কার্যকৰী মূলধনৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে৷ ২০২০-২১ বিত্তীয় বৰ্ষত ৰাজ্য চৰকাৰসমূহ ৩ শতাংশৰ পৰিৱর্তে ৫ শতাংশ ঋণ ল’ব পাৰিব৷
(v)টিডিএছ/টিচিএছৰ হাৰ হ্ৰাস কৰি ৫০,০০০ কোটি টকাৰ মূলধনৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। লকডাউনৰ সময়ত চৰকাৰৰ বিভিন্ন সহায়ক নীতিৰ ফলত জুলাই, আগষ্ট আৰু ছেপ্টেম্বৰ মাহত বিভিন্ন নীতি গ্ৰহণ কৰা হৈছে। ইয়াৰ ফলত ৮ কোটি উদ্যোগ প্ৰতিষ্ঠানৰ উন্নতি পৰিলক্ষিত হৈছে। ই-ৱে বিল, খাৰিফ শস্যৰ বীজ ৰোপণ, বিদ্যুতৰ ব্যৱহাৰ, ৰে’লৰ জৰিয়তে সামগ্ৰী পৰিবহণ কৰা, যাত্রীবাহী গাড়ীৰ বিক্রীৰ সংখ্যা বৃদ্ধি পাইছে৷