Ministry of Finance
Fiscal and monetary policies to deal with slowdown due to COVID-19
20 SEP 2020 2:06PM by PIB Delhi
The Government has implemented a judicious mix of fiscal and monetary policies to mitigate the negative impact of COVID-19 on the economy. On May 12 2020, Government announced the Aatma Nirbhar Bharat Package (ANBP), a special economic and comprehensive package of Rs 20 lakh crores - equivalent to 10 per cent of India’s GDP with an aim to encourage business, attract investments and strengthen the resolve for ‘Make in India’. This was stated by Shri Anurag Singh Thakur, Union Minister of State for Finance & Corporate Affairs in a written reply to a question in Rajya Sabha today.
Under the ANBP, the Government has implemented several measures, which, inter-alia, include:
1. Relief measures for households such as in-kind (food; cooking gas) and cash transfers to senior citizens, widows, disabled, women Jan Dhan Account holders, farmers; insurance coverage for workers in the healthcare sector; and wage increase for MGNREGA workers and support for building and construction workers, collateral free loans to self-help groups, reduction in EPF contributions, employment provision for migrant workers (Pradhan Mantri Garib Kalyan Rojgar Abhiyaan).
2. Relief measures for MSMEs such as collateral-free lending programme with 100 per cent credit guarantee, subordinate debt for stressed MSMEs with partial guarantee, partial credit guarantee scheme for public sector banks on borrowings of non-bank financial companies, housing finance companies (HFCs), and micro finance institutions, Fund of Funds for equity infusion in MSMEs, additional support to farmers via concessional credit, as well as a credit facility for street vendors (PM SVANidhi), amongst others.
3. Regulatory and compliance measures: postponing tax-filing and other compliance deadlines, reduction in penalty interest rate for overdue GST filings, change in government procurement rules, faster clearing of MSME dues, IBC related relaxations for MSMEs, amongst others.
4. Structural reforms announced as part of the ANBP which, inter alia, include deregulation of the agricultural sector, change in definition of MSMEs, new PSU policy, commercialization of coal mining, higher FDI limits in defence and space sector, development of Industrial Land/ Land Bank and Industrial Information System, revamp of Viability Gap Funding scheme for social infrastructure, new power tariff policy and incentivising States to undertake sector reforms.
The Minister stated that on the monetary front, the Reserve Bank of India (RBI) responded with a mix of conventional and unconventional monetary and liquidity measures to mitigate the negative economic fallout of COVID19. The policy rates have been significantly reduced and around Rs. 9.57 lakh crore or 4.7 per cent of GDP have been injected since February 2020 to enhance the credit flow in the economy.
Shri Thakur said that RBI has taken several developmental and regulatory policy measures to enhance liquidity support for financial markets and other stakeholders, ease financial stress caused by COVID-19 disruptions while strengthening credit discipline, improve the flow of credit, deepen digital payment systems and facilitate innovations across the financial sector by leveraging on technology. It has announced certain regulatory measures wherein, in respect of all term loans (including agricultural term loans, retail and crop loans) outstanding as on March 1, 2020, all regulated lending institutions were permitted to grant a moratorium of six months on payment of all instalments falling due between March 1, 2020 and August 31, 2020. Subsequently, it has provided a framework to enable the lenders to implement a resolution plan in respect of eligible corporate exposures without change in ownership and personal loans.
The implementation of the package is reviewed and monitored regularly. Some of the salient achievements include:
1. Pradhan Mantri Garib Kalyan Package (PMGKP), under which around 42 crore poor people have received financial assistance of Rs 68,820 crore as on 7th September, 2020.
2. Rs 3 lakh crore Collateral-free Automatic Loans for Businesses, including MSMEs and Rs 45,000 crore Partial Credit Guarantee Scheme 2.0 for NBFCs are being provided.
3. Rs 30,000 crore Special Liquidity Scheme for NBFCs/HFCs/MFIs has been sanctioned.
4. Rs 30,000 crore Additional Emergency Working Capital Funding for farmers through NABARD is being provided. (v) Borrowing limits of State Governments have been increased from 3 per cent to 5 per cent for 2020-21.
5. Rs 50,000 crore liquidity through TDS/TCS rate reduction has been effected. The phased relaxation of the lockdown, supported by the enabling policies of the Government, has resulted in much higher level of activity in the months of July, August and September. This is evident in growth of high frequency indicators like PMI Manufacturing, index of eight core industries, E-way bills, Kharif sowing, power consumption, railway freight, cargo traffic and passenger vehicle sales.

শেল-থুম মন্ত্রালয়
কোবিদ-১৯ না মরম ওইরগা ইকোনোমী হন্থরকপা অসি থেংন্নবা ফিস্কেল অমসুং মোনিতরী পোলিসীশিং
20 SEP 2020 2:06PM by PIB Imphal
কোবিদ-১৯না মরম ওইরগা ইকোনোমী অসিদা পীরিবা অমাংবা অসি হন্থনবগীদমক সরকার অসিনা তোঙান তোঙানবা ফিস্কেল অমসুং মোনিতরী পোলিসীশিং চৎনহনখ্রে৷ ২০২০গী মেগী তাং ১২দা মীয়াম্না করবার হেন্না তৌনিংনবা, হেন্না শেল থাদনিংনবা অমসুং “মেক ইন ইন্দিয়া” অসি মাই পাক্ননবগীদমক ভারতকী জি.দি.পি.গী চাদা ১০গা মান্নরিবা লুপা কোতি লাখ ২০গী অখন্নবা ইকোনোমিক অমসুং কম্প্রিহেনসিভ পেকেজ অত্ম নির্ভর ভারত পেকেজ(এ.এন.বি.পি.)সরকার অসিনা লাওথোকখি৷ হায়রিবা ৱাফম অসি শেল-থুম অমসুং কোর্পোরেত এফিয়র্সকী রাজ্যগী গৃহ মন্ত্রী শ্রী অনুরগ সিংহ থাকুরনা লাওথোকখিবনি৷
এ.এন.বি.পি.গী মখাদা সরকার অসিনা তোঙান তোঙানবা খোংথাং কয়ামরোম চৎনহনখ্রে, মখোয়শিং অদুগী মনুংদা খরা অদুদি:
i. য়ুমথোংশিংগী রিলিফ মিজরশিং খুদম ওইনা চানা-থক্নবা, চাক থোংনবা গ্যাস অমসুং অহল ওইরবশিংদা, লুখ্রাবীশিংদা, মীমান্নদ্রবশিংদা, জন একাউন্ত পাইবা নুপীশিংদা, লৌমীশিংদা পৈশা ত্রান্সফর তৌবা, হেল্থকেয়র সেক্তরদা লৈরিবা মীওইশিংদা ইন্সুরেন্স মনুং চলহনবা অমসুং এম.জি.এন.আর.ই.জি.এ. শিন্মীশিংগী নোংমগী খুৎশুমল হেঙ্গৎহনবা অমসুং বিল্দিং অমসুং কন্সত্রক্সনগী শিন্মীশিংবু মতেং পাংবিবা, সেল্ফ হেল্ফ গ্রুপশিংদা কোলেতরেল ফ্রী লোনশিং পীবা, ই.পি.এফ. কন্ত্রিব্যুসন হন্থহনবা, মাইগ্রেন্ত শিন্মীশিংগী ইম্প্রোইমেন্ত প্রোভিজন (প্রধান মন্ত্রী গরিব কলয়ন রোজগর অভিয়ন) শেম্বিবা অসিনা ওই৷
ii. এম.এস.এম.ই.শিংগী রিলিফ মিজরশিং খুদম ওইনা ক্রেদিত গরেন্তী চাদা চাম্মা পীদুনা কোলেতরেল-ফ্রী লেন্দিং প্রোগ্রাম, পার্সিয়েল গরেন্তীগা লোইননা স্ত্রেস এম.এস.এম.ই.শিংগী সব-ওর্দিনেত দেবত পীবা, নন-বেঙ্ক ফাইনান্স কম্পেনীশিং, হাউশিং ফাইনান্স কম্পেনীশিং(ঐচ.এফ.সি) অমসুং মাইক্রো ফাইনান্স ইন্সতিত্যুসনশিংদগী পব্লিক সেক্তর বেঙ্কশিংনা শেল পুরুবগী পার্সিয়েল ক্রেদিত গরেন্তী স্কিম পীবা, এম.এস.এম.ই.শিংদা ইক্ব্যুইতী ইনফ্যুজনগীদমক ফন্দ ওফ ফন্দ পীবা, লৌমীশিংদা(পি.এম. সবানিদিগী) মখাদা ক্রেদিতশিং তাবিবা অমসুং স্ত্রীত ভেন্দরশিংগীদমক খুদোং চাবা ফংহনবা৷
iii. রিগুলেতরী অমসুং কমপ্লাইন্স মিজরশিং: তেক্স ফাইলিং অসমুং অতোপ্পা কম্প্লাইন্স দেদলাইনশিংবু থেংথহনবা, জি.এস.তি. ফাইলিং তৌবদা মতম হেন্দোকখিবদগী পেনালতী ইন্তরেস্ত রেত হন্থহনবা, সরকারগী প্রোক্যুরমেন্ত রুলশিং হোংহনবা, এম.এস.এম.ই.শিংগী শিংদ্রিবা শেনফমশিং শিংদোকহনবা, এম.এস.এম.ই.শিংগীদমক আই.বি.সি.গা মরী লৈনবাশিংদা কোমথোকপিবা৷
iv. অত্মনির্ভর পেকেজকী শরুক অমা ওইনা স্ত্রকচরেল রিফোমশিং ফোংবা৷ রিফোম অসিগী মনুং চল্লিবশিং অদুদি এগ্রিকলচরেল সেক্তরদা লৈরমলিবা চৎনা-কাংলোনশিং অদু চৎনহনদবা, এম.এস.এম.ই.গী ৱাহন্থোক হোংহনবা, অনৌবা পি.এস.য়ু. পোলিসী শেম্বা, কোইল মাইনিংবু শেলমিৎলোন ওন্থোকহনবা, দিফেন্স অমসুং স্পেস সেক্তরদা এফ.দি.আই. লিমিতশিংবু হেঙ্গৎহনবা, ইন্দস্ত্রী লেন্দ/লেন্দ বেঙ্ক অমসুং ইন্দস্ত্রীয়েল ইনফোর্মেসন সিস্তেম চাউখৎহনবা, সোসিয়েল ইনফ্রাস্ত্রকচরগীদমক ভাইয়েবিলিতী গেপ ফন্দিং স্কিমবু হেন্না পাকথোক চাওথোকহনবা, অনৌবা পৱার তেরিফ পোলিসী অমসুং সেক্তর রিফোর্মশিং অসি শেমগৎ-শাগৎপদা রাজ্যশিংদা হেন্না থৌনা পীবা৷
মোনিতরী ফর্ন্ততা য়েংলগা রিজর্ব বেঙ্ক ওফ ইন্দিয়া(আর.বি.আই.)না কোবিদ-১৯না মরম ওইরগা ইকোনোমী হন্থরক্লিবা অসি মেনখৎন্নবগীদমক অপুনবা কনভেন্সন্নেল অমসুং ননকনভেন্সন্নেল মোনিতরী অমসুং লিক্ব্যুইদতরীগী থোংথাংশিং লৌখৎখ্রে হায়না মন্ত্রী অদুনা ফোংদোকখ্রে৷ পোলিসী রেতশিং ফিভম শোক্না হন্থরকখ্রে অমসুং ইকোনোমী অসিদা ক্রেদিত ফ্লো লৈন্নবগীদমক ২০২০গী ফেব্রুৱারী থাদগী জি.দি.পি.গী চাদা ৪.৭/চাউরাক্না লুপা কোতি লাখ ৯.৫৭মুক কাইথোকখ্রে৷
শ্রী থাকুরনা ফোংদোকখ্রে মদুদি কোবিদ-১৯না মরম ওইরগা ফাইনান্সিয়েল মার্কেত অমসুং অতোপ্পা স্তেকহোল্দরশিংদা শোকহল্লিবা অসিগী লিক্ব্যুইদিতীগী মতেং পীন্ননবগীদমক আর.বি.আই.না তোঙান তোঙানবা চাওখৎ থৌরাংগী অমসুং রিগুলেতরী পোলিসীগী খোংথাংশিং লৌখৎখ্রে অদুগা অমরোমদা ক্রেদিত দিসিপ্লিন মপাঙ্গল কলহন্নবা, ক্রেদিত ফ্লো হেঙ্গৎহন্নবা, দিজিতেল পেমেন্ত সিস্তেমশিং মপুং ফাহন্নবা অমসুং তেক্নোলোজীদা শেল থাদদুনা ফাইনান্সিয়েল সেক্তরদা ইন্নোভেসনশিং হেন্না লাইহন্নবা হোৎনখ্রে৷ ২০২০গী মার্চ ১ ফাওবদা পন্দুনা লৈহৌরিবা তর্ম লোনশিং( খুদম ওইনা লৌউ-শিংউগী তর্ম লোন, রিতেল অমসুং মহৈ-মরোংগী লোনশিং)পুম্নমক্কী য়েংলগা অখন্নবা রিগুলেতরী ওইবা খোংথাংশিং লৌখৎনবা হায়খ্রে অমসুং ২০২০গী মার্চ ১ অমসুং ২০২০গী ওগস্ত ৩১, থা তরুক অসিগী মনুংদা পুথহৌবা ইন্সতোলমেন্তগী শেনফমশিং খোমগৎপা য়াবগী অয়াবা অদু লেন্দিং ইন্সতিত্যুসনশিংদা পীখ্রে৷ মসিগী মতুং তারকপদা লেন্দরশিংনা ওনর্শিফ অমসুং পর্সোনেল লোনশিং হোংহন্দনা চৎনবা য়াবা কোর্পোরেত এক্সপোজরশিং য়েংলগা রিজোলুসন প্রান অমা চৎন্ননবগীদমক ফ্রেমৱর্ক অমা শেমখ্রে৷
চৎনরিবা পেকেজ অদু চাং নাইনা য়েংশিনখ্রে৷ মশক থোকলবা এচিভমেন্ত খরা অদুদি:
i. প্রধান মন্ত্রী গরিব কলয়ন পেকেজ(পি.এম.জি.কে.পি.), মসিগী মখাদা ২০২০গী সেপ্তেম্বর ৭ ফাওবদা লাইরবা মীওই কোতি ৪২রোমদা লুপা কোতি ৬৮,৮২০গী শেল থুমগী মতেং পাংখ্রে৷
ii. করবার তৌবা মীওইশিংগীদমক এম.এস.এম.ই.শিং য়াওনা লুপা কোতি লাখ ৩গী কোলেতরেল-ফ্রি ওতোমেতেদ লোনশিং পীখ্রে অমসুং এন.বি.এফ.সি.শিংগী লুপা কোতি ৪৫,০০০গী পার্সিয়েল ক্রেদিত গরেন্তী স্কিম ২.০ থাদখ্রে৷
iii. এন.বি.এফ.সি.শিং/ঐচ.এফ.সি.শিং/এম.এফ.আই.শিংগী লুপা কোতি ৩০,০০০গী অখন্নবা লিক্ব্যুইদিতী স্কিম কাইথোকখ্রে৷
iv. নাবার্দকা লোইননা লৌমীশিংগীদমক লুপা কোতি ৩০,০০০গী অহেনবা ইমর্জেন্সী ৱর্কিং কেপিতেল ফন্দিং পীখ্রে৷
(v) ২০২০-২১গী ওইনা রাজ্য সরকারগী শেল পুবগী চাং অদু চাদা ৩দগী চাদা ৫দা হেঙ্গৎখ্রে৷
vi. তি.দি.এস/তি.সি.এস. রেত হন্থরকপদগী লুপা কোতি ৫০,০০০গী লিক্ব্যুইদিতী শোকহনখ্রে৷ সরকারগী পোলিসীনা লোকদাউন খরা কোমথোরকপা অসিনা জুলাই, ওগস্ত অমসুং সেপ্তেম্বর থাশিংদা থবক তৌনবগী চাং হেঙ্গৎলকই৷ মসিনা হাইথ ফ্রিক্বেন্সী ইন্দিকেতরশিং খুদম ওইনা পি.এম.আই. মেনুফেকচরিং, কোর ইন্দস্ত্রী নিপানগী ইন্দেক্স, ই-ৱে বিলশিং, খরিফ মহৈ-মরোং হুনবা, পৱার শিজিন্নবা, রেলৱে ফ্রইত, কার্গো ত্রাফিক অমসুং মী পুবা গারি য়োনবদা চাং ৱাংনা হেঙ্গৎলকপগী খুদম ওইরে৷