Ministry of Textiles
Setting Up of Common Facility Centres
17 SEP 2020 1:46PM by PIB Delhi
The Government of India, Ministry of Textiles is implementing National Handloom Development Programme(NHDP) and Comprehensive Handloom Cluster Development Scheme(CHCDS), wherein there is provision under Block Level Cluster(BLC) for setting up of Common Facility Centres(CFCs) for housing the technical facilities to meet the local requirements of weavers. This may include loom shed for skill up-gradation/sample development/production etc., warping, dyeing, yarn depot, store room etc. Design layout of the CFC, if required may be partially modified to meet local requirement. CFC should have built-up area of about 3,000 sq. ft. (may be in single/double floors) with an estimated cost of not more than Rs.50.00 lakh (including a Common Service Centre), excluding land cost. This facility may also be set up by gap filling in the existing infrastructure available in the identified Block. Implementing Agency may have their own land or taken on lease from Government/Government agency for atleast 15 years. Proposals are submitted by the Implementing Agency through the State government and based on recommendations of State Government, they are examined and if approved, funds are released directly to the Implementing Agencies.
For setting up of CFC, funds for construction are released to the Central or State Government agency, which have to follow transparent bidding process to engage the contractor. Machines and equipments to be installed in CFC with their cost and suppliers are finalised by the local Committee, chaired by the Office In-charge of Weavers’ Service Centre with representative of State Director of Handlooms and Cluster Implementing Agency. Funds are sanctioned as budgetary provision to the Weavers Service Centre for purchase of machines and equipments.
Following Agencies/Entities are eligible to be Implementing Agencies:
1. National Level Handloom Organizations
2. State Handloom Development Corporations
3. State Apex Handloom Weavers’ Co-operative Societies.
4. Central Government Organizations.
5. Primary Handloom Weavers’ Co-operative Society, having large presence in the Block as identified by the State Government.
6. Self Help Groups registered as legal entity.
7. Non-Government Organizations, engaged in the handlooms (recommended by the State Government and approved by DC(Handlooms).
8. Any other appropriate legal entity working for handlooms (recommended by the State Government and approved by the DC (Handlooms).
This information was given in a written reply by the Union Minister of Textiles Smt. Smriti Zubin Irani in Rajya Sabha today.

তেক্সতাইল মন্ত্রালয়
কম্মন ফেসিলিতী সেন্তরশিং লিংখৎপা
17 SEP 2020 1:46PM by PIB Imphal
ফিশাবীশিংগী লমদমদুগী মথৌ তাবশিং পীননবা তেক্নিকেলগী খুদোংচাবশিং থমগদবা কম্মন ফেসিলিতী সেন্তরশিং (সি.এফ.সি.শিং) ব্লোক লেভেল ক্লস্তর (বি.এল.সি.)গী মখাদা লিংখৎনবগী ৱাফম য়াওবা নেসনেল হেন্দলুম দেবেলপমেন্ত প্রোগ্রাম (এন.ঐচ.দি.পি.) অমসুং কম্প্রিহেন্সিব হেন্দলুম ক্লস্তর দেভেলপমেন্ত স্কিম (সি.ঐচ.সি.দি.এস.) ভারত লৈঙাক্না পায়খৎলি‍। মসিদা স্কিল হেনগৎহন্নবা/ সেম্পল শেম্নবা/পোত্থোক পুথোক্নবা, কোনশিন্নবা, মচু শঙবা, লং পৈফম, পোৎ থমফম্নচিংবগী শিন্নাইশঙ লৈগনি‍। সি.এফ.সি.গী দিজাইন লেআউত মথৌ তাবগী মতুং ইন্না মফমগী চানগদবা মওংদা খরা শেমদোকপা য়াই‍। সি.এফ.সি. শাফম অসি স্ক্বার ফিত ৩,০০০গী পাক চাউবা (মথোল অমা/অনি লৈবা য়াই) ওইরগা চাউরাকপা অচঙবা শেনফম লুপা লাখ ৫০.০০দগী (কম্মন সর্ভিস সেন্তর য়াওরগা) হেল্লোইদবনি‍। ফেসিলিতী অসি শকখঙলবা ব্লোক্তা হান্না লৈরমবা ইনফ্রাস্ত্রকচরদা গেপ ফিল্লিং ওইনা শেমগৎপসু য়াই‍। ইম্প্লিমেন্তিং এজেন্সীশিংনা মখোয়গী মশাগী ওইবা লমদা নৎত্রগা লৈঙাক্তগী/লৈঙাক্কী এজেন্সীদগী য়ামদ্রবদা চহী ১৫গী লিজতা লৌবা মফম লৈগদবনি‍। প্রপোজেলশিং স্তেত লৈঙাক্কী রিকম্মেন্দেসনদা য়ুম্ফম ওইরগা ইম্প্লিমেন্তিং এজেন্সীশিংনা স্তেত লৈঙাক্কী খুত্থাঙদা থাগৎলকপনি, অমদি মখোয়বু য়েংশিন্দুনা অয়াবা পীরবদি ফন্দশিং ইম্প্লিমেন্তিং এজেন্সীশিংদা হকথেংননা থাদোকই‍।
সি.এফ.সি.শিং লিংখৎপগীদমক, শেমগৎ শাগৎপগী শেনফম কেন্দ্রগী নৎত্রগা স্তেত লৈঙাক্কী এজেন্সীশিংদা থাদোকই, অমদি থিকাদারশিং শীজিন্নবদা লৌথুপ লৌকোই লৈতবা বিদ্দিংগী থৌওং ইনবা মথৌ তাই‍। সি.এফ.সি.দা খিনগদবা মেচিন অমসুং খুৎলায়শিং মখোয়গী মমল অমসুং সপ্লাইয়রশিং ৱীভর্স সর্ভিস সেন্তরগী ওফিসর ইন-চার্জনা চেয়রমেন ওইবা অমদি হেন্দলুম অমসুং ক্লস্তর ইম্প্লিমেন্তিং এজেন্সীগী স্তেত দাইরেক্তরগী মীহুৎ য়াওবা লোকেল কম্মিতীনা লেপথোকই‍। মেচিন অমসুং খুৎলায়শিং লৈনবা শেনফম বদজেত ওইনা ৱীভর্স সর্ভিস সেন্তরদুদা থাদৈ‍।
মখাদা পীরিবা এজেন্সীশিং/এন্তিতীশিং ইম্প্লিমেন্তিং এজেন্সী ওইবা য়াই:
১. লৈবাক্কী থাক্কী হেন্দলুম ওর্গনাইজেসনশিং
২. স্তেত হেন্দলুম দেভেলপমেন্ত কোর্পোরেসনশিং
৩. স্তেত এপেক্স হেন্দলুম ৱীভর্স কো-ওপরেতিব সোসাইতীশিং
৪. কেন্দ্র লৈঙাক্কী ওর্গনাইজেসনশিং
৫. স্তেত লৈঙাক্না শকখঙলবা ব্লোক্তা মফম চাউনা কল্লিবা প্রাইমারী হেন্দলুম ৱীভর্স কো-ওপরেতিব সোসাইতীশিং
৬. লিগেল এন্তিতী ওইনা রেজিস্তর তৌরবা সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিং
৭. হেন্দলুমগী লমদা থবক তৌবা নন-গভর্নমেন্ত ওর্গনাইজেসনশিং (স্তেত লৈঙাক্না রিকমেন্দ তৌরবা অমদি দি.সি. (হেন্দলুম্না) অয়াবা পীরবা)
৮. হেন্দলুমগী লমদা থবক তৌরিবা অতৈ লিগেল এন্তিতীশিং (স্তেত লৈঙাক্না রিকমেন্দ তৌরবা অমদি দি.সি. (হেন্দলুম্না) অয়াবা পীরবা)
ৱাফম অসি তেক্সতাইলগী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রীমতি স্মৃতি জুবিন ইরানিনা ঙসি রাজ্য সভাদা ফোঙদোকখিবনি‍।