କ୍ୟାବିନେଟ
ବିହାରର ଦରଭଙ୍ଗା ଠାରେ ନୂତନ ଏମ୍ସ ସ୍ଥାପନ ପ୍ରସ୍ତାବକୁ କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟର ମଞ୍ଜୁରି
15 SEP 2020 2:22PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଆଜି ଅନୁଷ୍ଠିତ କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟ ବୈଠକରେ ବିହାରର ଦରଭଙ୍ଗା ଠାରେ ଏକ ନୂତନ ଅଖିଳ ଭାରତ ଆୟୁର୍ବିଜ୍ଞାନ ସଂସ୍ଥାନ (ଏମ୍ସ) ସ୍ଥାପନ ପ୍ରସ୍ତାବକୁ ମଞ୍ଜୁରି ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ଯୋଜନା (ପିଏମଏସଏସୱାଇ) ଅଧୀନରେ ଏହି ନୂତନ ଏମ୍ସ ସ୍ଥାପନ କରାଯିବ । ଏହି ନୂତନ ଏମ୍ସ ନିମନ୍ତେ କ୍ୟାବିନେଟ 2,25,000 ଟଙ୍କା (ଫିକ୍ସଡ଼୍) ମୌଳିକ ବେତନ ତଥା ଏନପିଏ (ତେବେ ବେତନ + ଏନପିଏର ମୋଟ ପରିମାଣ 2,37,500 ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ହେବନାହିଁ)ରେ ଏକ ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ପଦବୀ ସୃଷ୍ଟିକୁ ମଧ୍ୟ ମଞ୍ଜୁରି ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି ।
ଏହି ନୂତନ ଏମ୍ସ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ନିମନ୍ତେ ମୋଟ 1264 କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟ କରାଯିବ । ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ମଞ୍ଜୁରି ପ୍ରାପ୍ତ ହେବାର ମାତ୍ର 48 ମାସ ମଧ୍ୟରେ ଏହାର ନିର୍ମାଣ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ କରାଯିବାକୁ ସ୍ଥିର ହୋଇଛି ।
ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ସୁବିଧା/ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ:
-ଏହି ନୂତନ ଏମ୍ସରେ 100ଟି ୟୁଜି (ଏମବିବିଏସ) ସିଟ୍ ଏବଂ 60ଟି ବିଏସସି (ନର୍ସିଂ) ସିଟ୍ ରହିବ
- ନୂତନ ଏମ୍ସରେ 15-20ଟି ସୁପର ସ୍ପେସିଆଲିଟି ବିଭାଗ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ
-ନୂତନ ଏମ୍ସ 750 ଶଯ୍ୟାବିଶିଷ୍ଟ ହସପିଟାଲ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ
-ବର୍ତ୍ତମାନର ଏମ୍ସ କାର୍ଯ୍ୟଧାରା ଅନୁସାରେ ଆଶା କରାଯାଉଛି ଯେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ନୂତନ ଏମ୍ସ ପ୍ରତିଦିନ ପ୍ରାୟ 2000 ଓପିଡ଼ି ରୋଗୀଙ୍କ ଚିକିତ୍ସା ଆବଶ୍ୟକତା ତୁଲାଇବେ ଏବଂ ପ୍ରାୟ 1000 ଆଇପିଡ଼ି ରୋଗୀ ସେଠାରେ ପ୍ରତି ମାସରେ ଚିକିତ୍ସା ସୁବିଧା ପାଇପାରିବେ ।
-ପିଜି ଏବଂ ଡିଏମ/ ଏମ ସିଏଚ ସୁପର ସ୍ପେସିଆଲିଟି କୋର୍ସ ମଧ୍ୟ ସମୟ କ୍ରମେ ଏହି ଚିକିତ୍ସାନୁଷ୍ଠାନମାନଙ୍କରେ ଖୋଲାଯିବ ।
ପ୍ରକଳ୍ପ ସଂପର୍କୀତ ବିସ୍ତୃତ ବିବରଣୀ:
ଏକ ନୂତନ ଏମ୍ସ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯିବା କାର୍ଯ୍ୟରେ ଏକ ହସପିଟାଲ, ମେଡ଼ିକାଲ ଏବଂ ନର୍ସି କୋର୍ସ ସକାଶେ ଏକ ଟିଚଂ ବ୍ଲକ୍, ଆବାସିକ ପରିସର ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ତତସଂପର୍କୀତ ସୁବିଧା/ ସେବା, ମୋଟାମୋଟି ଭାବେ ନୂଆ ଦିଲ୍ଲୀର ଏମ୍ସ ତଥା ଅନ୍ୟ ଛଅଟି ଏମ୍ସ ଯାହାକି ପିଏମଏସଏସୱାଇର ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି, ସେହି ଢ଼ାଂଚାରେ ହିଁ ସମ୍ପାଦନ କରାଯାଇଥାଏ । ଏକ ନୂତନ ଏମ୍ସ ସ୍ଥାପନର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଲା ଏହା ଏକ ଜାତୀୟ ଗୁରୁତ୍ୱ ବହନକାରୀ ଚିକିତ୍ସାନୁଷ୍ଠାନ ଯାହାକି ସେହି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଗୁଣାତ୍ମକ ଟର୍ସିଆରୀ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା, ମେଡ଼ିକାଲ ଶିକ୍ଷା, ନର୍ସିଂ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଗବେଷଣା ସୁବିଧା ଯୋଗାଇଥାଏ ।
ପ୍ରସ୍ତାବିତ ଏମ୍ସ ଅନୁଷ୍ଠାନରେ ଗୋଟିଏ 750 ଶଯ୍ୟାଯୁକ୍ତ ହସପିଟାଲ ରହିବ ଏବଂ ସେଥିରେ ଏମର୍ଜେନ୍ସି/ ଟ୍ରମା ବେଡ଼, ଆଇସିୟୁ ବେଡ଼, ଆୟୁଷ ବେଡ଼, ଘରୋଇ ବେଡ଼ ଏବଂ ସ୍ପେସିଆଲିଟି ତଥା ସୁପର ସ୍ପେସିଆଲିଟି ବେଡ଼ ଆଦି ରହିବ । ଏହାତିରିକ୍ତ, ସେଠାରେ ଗୋଟିଏ ମେଡ଼ିକାଲ କଲେଜ, ଆୟୁଷ ବ୍ଲକ୍, ଅଡ଼ିଟୋରିଅମ୍, ନାଇଟ୍ ସେଲ୍ଟର, ଅତିଥି ଗୃହ, ହଷ୍ଟେଲ ଏବଂ ଆବାସିକ ସୁବିଧା ମଧ୍ୟ ରହିବ । ନୂତନ ଏମ୍ସ ସ୍ଥାପନ ଦ୍ୱାରା କ୍ୟାପିଟାଲ ଆସେଟ ସୃଷ୍ଟି କରାଯିବ ଯେଉଁଥିପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ବିଶେଷଜ୍ଞ ମାନବ ସମ୍ବଳ ସୃଷ୍ଟି କରାଯିବ ଯାହାକି ନୂତନ ଭାବେ ନିର୍ମିତ ଛଅଟି ଏମ୍ସ ଢ଼ାଂଚାରେ ସେଗୁଡ଼ିକର କାର୍ଯ୍ୟ ତଥା ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ ଆଦି କରାଯିବ । ଏହିସବୁ ଅନୁଷ୍ଠାନମାନଙ୍କର ପୁନଃପୌନିକ ବ୍ୟୟ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ପିଏମଏସଏସୱାଇ ଶୀର୍ଷରେ ଥିବା ଯୋଜନାବଦ୍ଧ ବଜେଟରୁ ଗ୍ରାଣ୍ଟ ଇନ୍ ଏଡ଼ ମାଧ୍ୟମରେ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ ।
ପ୍ରଭାବ:
ଏକ ନୂତନ ଏମ୍ସ ସ୍ଥାପନ ଦ୍ୱାରା ଏହି କ୍ଷେତ୍ରର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ତାଲିମ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୁହେଁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଥିବା ଦୁର୍ବଳତାକୁ ମଧ୍ୟ ଯଥେଷ୍ଟ ମାତ୍ରାରେ ମେଣ୍ଟାଯାଇ ପାରିବ । ନୂତନ ଭାବେ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ହେବାକୁ ଥିବା ଏମ୍ସ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ସୁପର ସ୍ପେସିଆଲିଟି ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ଯୋଗାଇ ଦେବା ସହିତ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅନେକ ଡାକ୍ତର ତଥା ଅନ୍ୟନ୍ୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କର୍ମୀଙ୍କୁ ସୃଷ୍ଟି କରିବ । ସେମାନେ ପ୍ରାଥବିକ ତଥା ସେକେଣ୍ଡାରୀ ସ୍ତରୀୟ ଚିକିତ୍ସାନୁଷ୍ଠାନ/ ଫାସିଲିଟିରେ ଜାତୀୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମିଶନ (ଏନଏଚଏମ) ପାଇଁ ଉପଲବ୍ଧ ହୋଇପାରିବେ । ନୂତନ ଏମ୍ସ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ରୂପେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଥିବା ପାଣ୍ଠିରେ ନିର୍ମାଣ କରାଯିବ । ଏହି ନୂତନ ଏମ୍ସର କାର୍ଯ୍ୟ ଓ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ଅର୍ଥ ମଧ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ରୂପେ ବହନ କରିବେ ।
ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି:
ରାଜ୍ୟରେ ନୂତନ ଏମ୍ସ ସ୍ଥାପନ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରାୟ 3000 ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିଭିନ୍ନ ଶିକ୍ଷକ ଏବଂ ଅଣ ଶିକ୍ଷକସ୍ତରୀୟ ପଦବୀ ପାଇଁ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେବ । ଅଧିକନ୍ତୁ, ଅପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ମଧ୍ୟ ଘଟିବ ଯଦ୍ୱାରା ସେଠାରେ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସୁବିଧା ଯଥା ସପିଂ ସେଣ୍ଟର, କ୍ୟାଣ୍ଟିନ ଭଳି ସେବା ଏମ୍ସ ନିକଟବର୍ତ୍ତୀ ସ୍ଥାନରେ ଉପଲବ୍ଧ ହୋଇପାରିବ ।
ଦରଭଙ୍ଗା ଏମ୍ସ ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟରେ ଭୌତିକ ସଂସାଧନ ସୃଷ୍ଟିର ଆବଶ୍ୟକ ପଡ଼ିବ ଯାହା ଏହି ସଂସ୍ଥା ନିର୍ମାଣ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ସେଠାରେ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ମାତ୍ରାର ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ ।
ଏହା ସେଠାରେ ଟର୍ସିଆରୀ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ସଂସାଧନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଥିବା ଶୂନ୍ୟସ୍ଥାନକୁ ପୂରଣ କରିପାରିବ । ଏମ୍ସ ସଂସ୍ଥା କେବଳ ଦୀର୍ଘ ଦିନରୁ ଆବଶ୍ୟକ ଥିବା ସ୍ପେସିଆଲିଟି / ଟର୍ସିଆରୀ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ସୁଲଭ ମୂଲ୍ୟରେ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଦାନ କରିବ ନାହିଁ, ଅପରନ୍ତୁ ଗରିବ ତଥା ଦୁସ୍ଥ ଲୋକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଜାତୀୟ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମିଶନ/ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଜରିଆରେ ତାଲିମପ୍ରାନ୍ତ ମେଡ଼ିକାଲ ମାନବ ସମ୍ବଳ ଉପଲବ୍ଧ କରାଇବ । ଏହି ଚିକିତ୍ସାନୁଷ୍ଠାନ ମେଡ଼ିକାଲ ଶିକ୍ଷକ ସଂମ୍ବଳ/ ଫାକଲଟିର ଏକ ଭଣ୍ଡାର ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ସହ ଗୁଣାତ୍ମକ ମେଡ଼ିକାଲ ଶିକ୍ଷା ପ୍ରଦାନରେ ସହାୟକ ହେବ ।

Cabinet
Cabinet approves establishment of new All India Institute of Medical Sciences (AIIMS) at Darbhanga, Bihar
15 SEP 2020 2:22PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by the Prime Minister, Shri Narendra Modi has approved establishment of a new All India Institute of Medical Sciences (AIIMS) at Darbhanga, Bihar. This will be established under the Pradhan Mantri Swasthya Suraksha Yojana (PMSSY). The Cabinet also approved creation of one post of Director in the basic pay of Rs 2,25,000/- (fixed) plus NPA (however pay + NPA would not exceed Rs 2,37,500/-) for the above AIIMS.
The total cost will be Rs.1264 crore and is likely to be completed within a period of 48 months from the date of the approval of Government of India.
Benefits to the common man/highlights
• New AIIMS will add 100 UG (MBBS) seats and 60 B.Sc (Nursing) seats.
• New AIIMS will have 15-20 Super Specialty Departments.
• New AIIMS will add 750 hospital beds.
• As per data of current functional AIIMS, it is expected that each new AIIMS will cater to around 2000 OPD patients per day and around 1000 IPD patients per month.
• PG and DM/ M.Ch Super-specialty courses will also be started in due course.
Details of project:
Establishment of new AIIMS involves creation of Hospital, Teaching Block for medical & nursing courses, residential complex and allied facilities/services, broadly on the pattern of AIIMS, New Delhi and other six new AIIMS taken up under Phase-I of PMSSY. The objective is to establish the new AIIMS as Institution of National Importance for providing quality tertiary healthcare, medical education, nursing education and research in the Region.
The proposed institution shall have a hospital with capacity of 750 beds which will include Emergency / Trauma beds, ICU beds, AYUSH beds, Private beds and Specialty & Super Specialty beds. In addition, there will be a Medical College, AYUSH Block, Auditorium, Night Shelter, Guest House, Hostels and residential facilities. The establishment of the new AIIMS will create capital assets for which requisite specialized manpower will be created, based on the pattern of the six new AIIMS, for their operations and maintenance. The recurring cost on these Institutions shall be met through Grant-in-Aid to them from Plan Budget Head of PMSSY of Ministry of Health and Family Welfare.
Impact:
Setting up of new AIIMS would not only transform health education and training but also address the shortfall of health care professionals in the region. The establishment of new AIIMS will serve the dual purpose of providing super specialty health care to the population while also help create a large pool of doctors and other health workers in this region that can be available for primary and secondary level institutions / facilities being created under National Health Mission (NHM). Construction of new AIIMS is fully funded by the Central Government. The Operations & Maintenance expenses on new AIIMS are also fully borne by the Central Government.
Employment Generation:
Setting up new AIIMS in the state will lead to employment generation for nearly 3000 persons in various faculty & non-faculty posts. Further, indirect employment generation will take place due to facilities and services like shopping centre, canteens, etc. coming in the vicinity of the new AIIMS.
The construction activity involved for creation of the physical infrastructure for the AIIMS Darbhanga is also expected to generate substantial employment during the construction phase as well.
This will fill the gaps in tertiary health-care infrastructure as well as facilities for quality medical education in the State and adjoining areas. The AIIMS would not only provide the much needed super specialty / tertiary health care at affordable costs, to the poor and needy, it would also make available trained medical manpower for the National Rural Health Mission / other Health Programmes of the Ministry of Health & Family Welfare. This institute will also create trained pool of teaching resources / faculty which can impart quality medical education.